Να, τι καταπολεμά την οσμή σκόρδου στην αναπνοή

Να, τι καταπολεμά την οσμή σκόρδου στην αναπνοή Facebook Twitter
H ανάσα κάποιου που έφαγε σκόρδο, απλώς δεν αντιμετωπίζεται. Ούτε με τσίχλες, ούτε με αρωματικές καραμέλες, ούτε μασώντας «καρφάκια» από γαρίφαλο ή ωμό δυόσμο.
4

Κάποιοι το λατρεύουν, κάποιοι το απεχθάνονται. Οι νεότεροι την «πατάνε» με το σκόρδο, όταν υποκύπτουν σε εδέσματα παραγεμισμένα ή έστω ελαφρώς αρωματισμένα με αυτό. Οι κάπως μεγαλύτεροι σε ηλικία το θεωρούν Νο1 σύμμαχο τους στην καταπολέμηση της αρτηριακής πίεσης, γι’ αυτό δαγκώνουν καμιά σκελίδα το πρωί. Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι δυσβάσταχτο, ειδικά σε κλειστούς χώρους ή όταν κάποιος μιλά σε αρκετά κοντινή -στο πρόσωπο μας- απόσταση: η ανάσα κάποιου που έφαγε σκόρδο, απλώς δεν αντιμετωπίζεται. Ούτε με τσίχλες, ούτε με αρωματικές καραμέλες, ούτε μασώντας «καρφάκια» από γαρίφαλο ή ωμό δυόσμο.

Κι αν υπήρχε τρόπος να απαλλαγούμε από αυτό, χωρίς να χρειαστεί να αποκλείσουμε από το διαιτολόγιο μας το σκόρδο; Κι αν μπορούσαμε να απολαύσουμε συνταγές με το απαγορευμένο άρτυμα, χωρίς να χρειαστεί να ακυρώσουμε τη βραδινή έξοδο; Απαντήσεις σε αυτά τα ρηχά – πλην ουσιώδη για την κοινωνική ζωή – ερωτήματα βρήκαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οχάιο, που ύστερα από επιστάμενη έρευνα ανακάλυψαν ότι υπάρχει κάτι πιο ισχυρό σε ό,τι αφορά την εξάλειψη της μυρωδιάς σκόρδου από την αναπνοή μας.

Πιο ισχυρό και από τα φύλλα δυόσμου; Ναι, για την ακρίβεια και ύστερα από απανωτά πειράματα αποδείχθηκε ότι το ωμό μήλο και το ωμό μαρούλι είναι το ίδιο, ίσως και περισσότερο αποτελεσματικά, απ’ όλες τις αρωματικές τσίχλες μαζί.

Κατά τους επιστήμονες – και ύστερα από τη συγκεκριμένη έρευνα - οι ωμές τροφές αποδεικνύονται πανίσχυροι σύμμαχοι στην καταπολέμηση της κακοσμίας που προκαλεί στην ανάσα η κατανάλωση σκόρδου, ακριβώς επειδή περιέχουν ένζυμα που εξαλείφουν τις οσμές και φαινολικές ενώσεις που καταστρέφουν τις πτητικές χημικές ενώσεις.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην επιθεώρηση “Journal of Foods”, οι επιστήμονες μελέτησαν το πώς επιδρούν διαφορετικές τροφές στις πτητικές ενώσεις που ευθύνονται για την κακοσμία του στόματος– και ειδικότερα για τη μυρωδιά, με την οποία το σκόρδο «σφραγίζει» την αναπνοή μας, ακόμη και ώρες – ή μέρες- μετά την κατανάλωση του. Για να προχωρήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα, έδωσαν σε εθελοντές να μασήσουν για 25 δευτερόλεπτα 3 γραμμάρια σκόρδου, πριν τους δώσουν να πιουν νερό.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες αξιολόγησαν την επίδραση της κατανάλωσης ωμού ή ψημένου μήλου και χυμού μήλου, ωμού ή ζεσταμένου μαρουλιού, ωμού δυόσμου ή χυμού από φύλλα δυόσμου και πράσινου τσαγιού. Τα αποτελέσματα καταμετρήθηκαν ακριβώς μία ώρα μετά την κατανάλωση καθενός από τα παραπάνω, με τη βοήθεια ενός καταμετρητή αερίων στη στοματική κοιλότητα, μία οργανοληπτική μέθοδος που μετρά τα επίπεδα  πτητικών θειούχων χημικών ενώσεων, μεταξύ των οποίων και το υδρόθειο, η μεθυλομερκαπτάνη και το διμεθιλοσουλφίδιο.

Ακριβώς αυτές οι χημικές ενώσεις προκαλούν τη βαριά ανάσα μετά την κατανάλωση σκόρδου… Και ακριβώς αυτή η μέτρηση, για το πώς μυρίζει η ανάσα μας την ώρα που ξεφυσάμε ή ανασαίνουμε κοντά σε κάποιον είναι απείρως πιο ασφαλής από το να εκπνέουμε στην παλάμη μας, για να σιγουρευτούμε πόσο υποφέρουν από την οσμή οι διπλανοί μας.

Οι μετρήσεις έδειξαν ακόμη ότι το πράσινο τσάι διόλου δεν βοηθά στην καταπολέμηση της κακοσμίας του στόματος, ενώ αντίθετα «το ωμό μήλο και το ωμό μαρούλι μείωνε τις συγκεντρώσεις πτητικών αερίων κατά 50% και από τα πρώτα 30 λεπτά της κατανάλωσης τους».

Κατά τους επιστήμονες – και ύστερα από τη συγκεκριμένη έρευνα - οι ωμές τροφές αποδεικνύονται πανίσχυροι σύμμαχοι στην καταπολέμηση της κακοσμίας που προκαλεί στην ανάσα η κατανάλωση σκόρδου, ακριβώς επειδή περιέχουν ένζυμα που εξαλείφουν τις οσμές και φαινολικές ενώσεις που καταστρέφουν τις πτητικές χημικές ενώσεις.

Με λίγα λόγια, τώρα είναι ξεκάθαρο με τι οφείλει κανείς να συνοδεύει το σκορδόψωμο, τη σκορδαλιά κι άλλες παρόμοιες συνταγές ή έστω τι να ζητήσει για επιδόρπιο, προκειμένου να περιορίσει δραστικά τα ίχνη τους – στην ανάσα του. 

Με στοιχεία από το The Journal of Food Science 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 4.10.2016

Υγεία & Σώμα
4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ