ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Πρήξιμο στην κοιλιά: πώς να το αντιμετωπίσετε

Πρήξιμο στην κοιλιά: πώς να το αντιμετωπίσετε Facebook Twitter
Η "κοιλιακή διάταση", όπως είναι η επιστημονική ονομασία αυτής της δυσάρεστης κατάστασης δεν γνωρίζει φύλο, ηλικία και δεν έχει πάντοτε να κάνει με κάτι που φάγαμε ή ήπιαμε.
1

Το 'χουν νιώσει όλοι και πολλές φορές χωρίς να έχουν φάει πολύ ή να έχουν προχωρήσει σε κάποια διατροφική ατασθαλία: εκείνο το φούσκωμα στην κοιλιά, το οποίο συνοδεύεται από έντονο αίσθημα δυσανεξίας και με το πρήξιμο να μην υποχωρεί παρά μόνο μετά από ώρες, αναγκάζοντας εκείνον που υποφέρει από αυτό να αισθάνεται άνετα μόνο με τις πυτζάμες. 

Η "κοιλιακή διάταση", όπως είναι η επιστημονική ονομασία αυτής της δυσάρεστης κατάστασης δεν γνωρίζει φύλο, ηλικία και δεν έχει πάντοτε να κάνει με κάτι που φάγαμε ή ήπιαμε. Αρκεί το άγχος μιας δύσκολης μέρας στη δουλειά, για να δημιουργήσει άμεσα δυσφορία, κάποτς πόνο και προβλήματα στην αναπνοή ή έστω μια μπουκιά από κάποια τροφή, στην οποία έχουμε δυσανεξία και ή δεν το γνωρίζουμε ή δεν φανταζόμασταν ότι ακόμη και μία μικρή ποσότητα θα μας δημιουργήσει πρόβλημα. 

Πέρα από την επιβεβλημένη επίσκεψη στον γιατρό και τις εξετάσεις αίματος που μπορεί να διαφωτίσουν αυτόν που υποφέρει για το τι δεν "ανέχεται" ο οργανισμός του και αντιδρά με οίδημα και πόνο, υπάρχουν τροφές και συμβουλές που μπορούν να μας απαλλάξουν από αυτό τον συχνό και συνήθως απρόσμενο μπελά.

Που εμπλέκεται το άγχος; Σύμφωνα με τους ειδικούς στις ποσότητες αέρα που εισπνέουμε αγκομαχώντας ή ξεφυσώντας για κάποια προθεσμία, ακόμη και χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Τι άλλο μπορεί να ευθύνεται για την κοιλιά που φουσκώνει, δίνοντας την εντύπωση ότι βάλαμε κιλά, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να μην έχουμε φάει παρά ελάχιστα; 

Οι λόγοι είναι αρκετοί και κάποτε ύπουλοι: από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, από τη δυσανεξία σε συγκεκριμένες τροφές ή πρόθετα τους, από την ύπαρξη ομάδων βακτηρίων του εντέρου, από τη συσσώρευση αέρα στο έντερο.  Σε κάποιες περιπτώσεις η εκδήλωση του φαινομένου διαρκεί για ώρες, ακόμη και για μέρες και η χρήση είτε υπακτικών είτε βοηθημάτων που καταπολεμούν τη λεγόμενη καούρα, δεν έχουν να προσφέρουν και μεγάλη ανακούφιση. 

'Οπως επισημαίνεται σε σχετικό άρθρο του Health.com, πέρα από την επιβεβλημένη επίσκεψη στον γιατρό και τις εξετάσεις αίματος που μπορεί να διαφωτίσουν αυτόν που υποφέρει για το τι δεν "ανέχεται" ο οργανισμός του και αντιδρά με οίδημα και πόνο, υπάρχουν τροφές και συμβουλές που μπορούν να μας απαλλάξουν από αυτό τον συχνό και συνήθως απρόσμενο μπελά. 

Σαν πρώτο βήμα συνίσταται το να κρατάμε ημερολόγιο με τις φορές, που το φούσκωμα κατέστρεψε τη μέρα μας. Σ' αυτό θα πρέπει να σημειώνουμε τι είχαμε φάει πριν, με τι ηρεμήσαμε μετά και κυρίως τη συχνότητα που υποφέραμε μέσα στη διάρκεια 15 ημερών - ενός μήνα, από τις επιθέσεις του εντέρου, 

Επίσης, προτείνονται τροφές που συνήθως δρουν ευεργετικά, την ώρα της κρίσης ή τουλάχιστον μειώνουν τα συμπτώματα του πόνου και της δυσφορίας. Ο λιναρόσπορος, το τσάι μέντας, ο μαραθόσπορος είναι μερικές από αυτές: ο λιναρόσπορος γιατί βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου, η μέντα γιατί μειώνει το αίσθημα της δυσανεξίας από τον αέρα που έχει παγιδευτεί στην κοιλιά (και μπορεί να οφείλεται στο συχνό μάσημα τσίχλας, στο ότι χρησιμοποιούμε καλαμάκι για να απολαύσουμε το αναψυκτικό μας, αλλά και στην υπερκατανάλωση ανθρακούχων ποτών) και ο μαραθόσπορος, που εδώ και χρόνια θεωρείται φυσικό βοήθημα στην παραγωγή πεπτικών ενζύμων. Βάσει δε, επιστημονικής έρευνας που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Sciences and Nutrition, ο μαραθόσπορος χρησιμοποιείται ως συστατικό σε φαρμακευτικά σκευάσματα που καταπολεμούν τα αέρια, το πρήξιμο και την ακανόνιστη λειτουργία του εντέρου. 

 

Ένα ακόμη μυστικό που δίνουν παθολόγοι και εντερολόγοι αφορά την επιλογή ρούχων, που χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε μπορούν να επιτείνουν το πρόβλημα: αρκετοί ασθενείς που για καιρό παραπονούνταν για τυμπανισμό και αίσθημα δυσφορίας συνήθιζαν να φορούν ψηλόμεσα παντελόνια ή φούστες που "εγκλώβιζαν" την κοιλιά ή στενές ζώνες και υφάσματα που καταπίεζαν την περιοχή. 

 

Με στοιχεία από Health.com, HuffingtonPost.com, Distractify.com

1

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια