Δυσάρεστη αναπνοή: Πώς αντιμετωπίζεται αυτός ο μικρός υπονομευτής των διαπροσωπικών μας σχέσεων;

Δυσάρεστη αναπνοή: Πώς αντιμετωπίζεται αυτός ο μικρός υπονομευτής των διαπροσωπικών μας σχέσεων; Facebook Twitter
Παράλογος φόβος ή πραγματικότητα; Βασικά, εκτιμάται ότι περισσότερο από ένα 50% υποφέρει από δυσοσμία του στόματος και το πραγματικά δύσκολο είναι κατ' αρχάς να το συνειδητοποιήσει και εν συνεχεία να το αντιμετωπίσει.
1

"Μην αυταπατάστε", έλεγε μια διαφημιστική μπροσούρα πασίγνωστου στοματικού διαλύματος του 1928, "από τη στιγμή που εσείς δεν είστε σε θέση να μυρίσετε την αναπνοή σας, απλώς δεν ξέρετε πότε και πως να την καταπολεμήσετε". Και η αλήθεια είναι αυτή: λίγοι από εμάς είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως μυρίζει το στόμα μας και οι περισσότεροι απλώς ανησυχούμε γι' αυτόν τον μικρό μεγάλο σαμποτέρ των διαπροσωπικών και λοιπών κοινωνικών μας σχέσεων. 

Παράλογος φόβος ή πραγματικότητα; Βασικά, εκτιμάται ότι περισσότερο από ένα 50% υποφέρει από δυσοσμία του στόματος και το πραγματικά δύσκολο είναι κατ' αρχάς να το συνειδητοποιήσει και εν συνεχεία να το αντιμετωπίσει. Μιας και ακόμη και σήμερα, αυτό το θέμα είναι ταμπού στις πολιτισμένες δυτικές κοινωνίες, κανείς δεν τολμά να ενημερώσει τον φίλο ή το συνεργάτη ότι η αναπνοή του μυρίζει δυσάρεστα. Ακόμη και μεταξύ ζευγαριών το θέμα είναι λεπτό. 

Όπως χαρακτηριστικά λένε οδοντίατροι και στοματολόγοι, η εστία του προβλήματος, συνήθως εντοπίζεται στην περιοχή πίσω από τη γλώσσα, το σημείο, δηλαδή, όπου είναι πιο δύσκολο να καθαρίσουμε (οπότε και προτείνονται καλές πλύσεις με στοματικό διάλυμα).

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σχετικό άρθρο στον "Guardian" κανένα από τα προτεινόμενα τρικς (κάποια αηδιαστικά) για να τσεκάρει κάποιος, αν η αναπνοή του μυρίζει άσχημα δεν έχει αποτέλεσμα. Το να ανασάνει κανείς ανάμεσα στις παλάμες του για να μυρίσει την αναπνοή του, δεν πιάνει. Το μόνο που κατορθώνει είναι να μυρίσει τα χέρια του. Το να γλείψει την ανάποδη του καρπού του - κάπως αηδιαστικό - και να το μυρίσει μετά, επίσης δεν είναι ασφαλές, οπότε; 

Δυσάρεστη αναπνοή: Πώς αντιμετωπίζεται αυτός ο μικρός υπονομευτής των διαπροσωπικών μας σχέσεων; Facebook Twitter
Διαφήμιση του 1950 για τη στοματική υγιεινή

Οπότε, καλά νέα, τουλάχιστον για τις κλινικές που διαθέτουν εξοπλισμό μέτρησης της δυσοσμίας του στόματος και των εκπομπών συγκεκριμένων αερίων. Και πάλι, όμως, απολύτως αξιόπιστη θεωρείται η μαρτυρία ενός καλού φίλου ή έστω ενός γιατρού, που θα εξηγήσει με ακρίβεια - σ' αυτόν που υποφέρει από στοματική δυσοσμία - το βαθμό... δυσκολίας της κατάστασης.

Σε ένα 85% των ανθρώπων με δυσάρεστη αναπνοή, το πρόβλημα ξεκινά από τη στοματική κοιλότητα: κάποιο δόντι που χρειάζεται σφράγισμα, υπολείμματα τροφών που φεύγουν με έναν καλό καθαρισμό και το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε. Επίσης, η ελλιπής στοματική υγιεινή μπορεί να δημιουργήσει... δύσοσμες καταστάσεις. Ακόμη και ένα γεύμα, μετά το οποίο δεν βουρτσίσαμε τα δόντια μας, και είναι αρκετό για να γίνει το στόμα μας εστία βακτηρίων που ευθύνονται για όλο αυτό το χάος, κάθε φορά που ανοίγουμε το στόμα μας. Παράλληλα, και όπως χαρακτηριστικά λένε οδοντίατροι και στοματολόγοι, η εστία του προβλήματος, συνήθως εντοπίζεται στην περιοχή πίσω από τη γλώσσα, το σημείο, δηλαδή, όπου είναι πιο δύσκολο να καθαρίσουμε (οπότε και προτείνονται καλές πλύσεις με στοματικό διάλυμα).  

Το θέμα, όμως, δεν είναι οι προσωρινές λύσεις, αλλά οι μόνιμες. Τι προτείνουν γι' αυτό οι ειδικοί; Πρώτον, καλό και τακτικό βούρτσισμα μετά από κάθε γεύμα και κυρίως; Οδοντικό νήμα, το οποίο αφαιρεί κάθε υπόλειμμα που μπορεί να γίνει εστία δυσοσμίας ανάμεσα στα δόντια. Επίσης, καλό βούρτσισμα στη γλώσσα, όμως. Ακριβώς, επειδή στη μαλακή σπογγώδη επιφάνεια της γλώσσας επικάθονται όσα δοκιμάζουμε ή γευόμαστε μέσα στην ημέρα, καλό είναι να μην ξεχνάμε και τον καθαρισμό αυτής της περιοχής. Για το βούρτσισμα της υπάρχουν μαλακές βούρτσες και ειδικά διαλύματα.   

Θαύματα κάνει και η επαρκής κατανάλωση νερού που καθαρίζει τόσο τη στοματική κοιλότητα και τον οισοφάγο, καθώς και όλο το πεπτικό σύστημα, το οποίο στην παραμικρή υποψία αφυδάτωσης, παράγει δύσοσμες εκπομπές, σημάδι ότι το σώμα χρειάζεται περισσότερο νερό. Και φυσικά, όταν το βούρτσισμα δεν είναι ακριβώς εφικτό μέσα στην ημέρα, η υιοθέτηση πλύσεων με στοματικό διάλυμα και η χρήση τσίκλας χωρίς ζάχαρη, βελτιώνει πολύ και την κατάσταση και τις σχέσεις με τους γύρω μας.

Και κάτι ακόμη: Το λέμε ή δεν το λέμε; Ενημερώνουμε κάποιον ότι η αναπνοή του είναι ανησυχητικά βαριά ή δύσοσμη; Σύμφωνα με το παλιό σαβουάρ βιβρ αυτό εθεωρείτο πολύ λεπτό ζήτημα για να το θίξει κανείς, ακόμη και με τον πλέον ευγενή τρόπο. Σήμερα, ωστόσο, οι απόψεις διίστανται. Ότι δηλαδή η πραγματικά ευγενής κίνηση είναι να ενημερώσεις αυτόν που υποφέρει από δυσάρεστη αναπνοή ότι κάπως πρέπει να διαχειριστεί και το πρόβλημα και κυρίως τα συμπτώματά του.  

Με στοιχεία από τον Guardian 

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια