Το κλίμα της Ελλάδας αλλάζει και οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες

Το κλίμα της Ελλάδας αλλάζει και οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
5

Ο αριθμός των θερμών ημερών ανά έτος αναμένεται να αυξηθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα μέχρι και κατά 40 μέρες έως το 2100 λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.


Οι ερευνητές Δρ. Δήμητρα Φουντά και Δρ. Χρήστος Γιαννακόπουλος προβλέπουν επίσης ότι οι ημέρες με δυσφορία θα αυξηθούν ιδιαίτερα στη Δυτική Ελλάδα, ενώ ανάλογη θα είναι και η αύξηση των ημερών με απαιτήσεις ενέργειας για ψύξη.


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, σε συνδυασμό με τη μείωση περίπου κατά 30% της χειμερινής βροχόπτωσης, η περίοδος ξηρασίας αναμένεται να επιμηκυνθεί κατά ένα μήνα, με ανάλογες αυξήσεις στον αριθμό των ημερών με αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς.


Οι μάλλον δυσοίωνες αυτές εκτιμήσεις προκύπτουν από ένα συνδυασμό ιστορικών κλιματικών στοιχείων (χάρη στις μοναδικές ιστορικές χρονοσειρές του Αστεροσκοπείου Αθηνών από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα) και προσομοιώσεων διάφορων κλιματικών μοντέλων, που κάνουν προβλέψεις για το ποιες συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν στην Ελλάδα κατά τα τέλη του 21ου αιώνα.


Σύμφωνα με την κ. Φουντά, η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου βρίσκεται και η χώρα μας, έχει χαρακτηριστεί από τους επιστήμονες ως μία από τις πλέον ευάλωτες περιοχές του κόσμου στην κλιματική αλλαγή, κυρίως σε ό,τι αφορά την αύξηση της θερμοκρασίας, τη συχνότητα εμφάνισης καυσώνων και την επικράτηση ξηρότερων συνθηκών στο μέλλον.


Όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η μεταβολή της θερμοκρασίας στη χώρα μας ακολουθεί ποιοτικά την πορεία της θερμοκρασίας του Βορείου Ημισφαιρίου, με θερμότερες και ψυχρότερες περιόδους, ενώ βρίσκεται σε συνεχή άνοδο από τα μέσα της δεκαετίας του 1970.


Η αύξηση της θερμοκρασίας στην Ελλάδα είναι πιο σημαντική κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και φτάνει μέχρι και τον ένα βαθμό Κελσίου ανά δεκαετία, ενώ συνοδεύεται από σημαντική αύξηση των ιδιαίτερα θερμών ημερών και των επεισοδίων καύσωνα, ακόμη πιο έντονα στα αστικά κέντρα.


Απόψε (18:30), η κ. Φουντά θα μιλήσει στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος με θέμα «Μεταβολές του κλίματος με έμφαση στον Ελλαδικό χώρο - Μελλοντικές εκτιμήσεις και επιπτώσεις», όπου θα αναφερθεί αναλυτικότερα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής διεθνώς και στη χώρα μας.


Μετά την ομιλία, θα ακολουθήσει η προβολή δύο γαλλικών ντοκιμαντέρ 50 λεπτών το καθένα, σχετικά με τα Ιμαλάια και τις μορφές ζωής στα βάθη των θαλασσών.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε συναγερμό επιστήμονες: 100 ηφαίστεια στην Ανταρκτική «έτοιμα να εκραγούν» - Ο φαύλος κύκλος

Περιβάλλον / Σε συναγερμό επιστήμονες: 100 ηφαίστεια στην Ανταρκτική «έτοιμα να εκραγούν» - Ο φαύλος κύκλος

Ακόμη και αν η ανθρωπογενής υπερθέρμανση σταματήσει αμέσως, οι επιπτώσεις της εκφόρτωσης μάζας πάγου στο Σύστρημα Ρηγμάτων της Δυτικής Ανταρκτικής θα εξακολουθούν να επηρεάζουν την ηφαιστειακή συμπεριφορά
LIFO NEWSROOM
Πώς η Σαουδική Αραβία έγινε «η μεγαλύτερη cheerleader» του πλαστικού στον κόσμο

Περιβάλλον / Πώς η Σαουδική Αραβία έγινε «η μεγαλύτερη cheerleader» του πλαστικού στον κόσμο

Η βιομηχανία πλαστικών, αξίας 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως και με αυξανόμενη ανάπτυξη, αναμένεται να γίνει βασικός παράγοντας της ζήτησης πετρελαίου - Οι αντιδράσεις της ΕΕ και οι επόμενες κινήσεις
LIFO NEWSROOM
«Αιώνια χημικά»: Το κόστος καθαρισμού τους στην Ευρώπη μπορεί να αγγίξει τα €2 τρισ.

Περιβάλλον / «Αιώνια χημικά»: Το κόστος καθαρισμού τους στην Ευρώπη μπορεί να αγγίξει τα €2 τρισ.

Τα PFAS (per- and polyfluoroalkyl substances) είναι μια οικογένεια πάνω από 10.000 συνθετικών χημικών που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως αντικολλητικά τηγάνια, αδιάβροχα υφάσματα, καλλυντικά, κουτιά πίτσας και αφρούς πυρόσβεσης
LIFO NEWSROOM
Το πλουσιότερο 1% του πλανήτη έχει ήδη εκπέμψει τον άνθρακα που του αναλογεί για όλο το 2025

Περιβάλλον / Το πλουσιότερο 1% του πλανήτη έχει ήδη εκπέμψει τον άνθρακα που του αναλογεί για όλο το 2025

Μόλις στις 10 Ιανουαρίου, οι πλουσιότεροι του πλανήτη είχαν εξαντλήσει τις ποσότητες CO2 που θα πρέπει να εκπέμψουν, ώστε να μην συνεχιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη
LIFO NEWSROOM
H πιο θερμή χρονιά το 2024 - Πάνω από το όριο του 1,5°C για πρώτη φορά

Περιβάλλον / H πιο θερμή χρονιά το 2024 - Πάνω από το όριο του 1,5°C για πρώτη φορά

Το 2024 ανακηρύχθηκε η θερμότερη χρονιά από το 1850, όταν άρχισε η καταγραφή θερμοκρασιών, και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί το 2025, που ήδη προδιαγράφεται ως μία από τις τρεις θερμότερες χρονιές στην ιστορία
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Το εχω ξαναγραψει,αλλα δεν θα κουραστω να το γραφω ξανα και ξανα.Την δεκαετια του 1980 υπηρξαν καποιοι εντιμοι και πεφωτισμενοι επιστημονες κλιματολογοι οι οποιοι ,με τεκμηριωμενες μελετες,προεβλεψαν τις εξαιρετικα δυσμενεις κλιματολογικες εξελιξεις στο αμεσο μελλον.Το συστημα των πετρελαικων εταιρειων(...και οχι μονον...)το οποιο κερδιζει απιστευτα ποσα απο την εξορυξη,επεξεργασια και εμπορια ορυκτων καυσιμων,με την αγαστη συμπαρασταση των μεγαλων ΜΜΕ, φροντισε να τους εξουδετερωσει αμεσα.Εντελλοντας παμπολλα μισθαρνα οργανα του ,δηθεν επιστημονες,να τους επιτεθουν,να τους λοιδωρησουν,να τους γελοιοποιησουν ως γραφικους και φανατσιοπληκτους,λεγοντας οτι αυτες οι δυσμενεστατες εξελιξεις θα χρειασθουν πολλους αιωνες,οχι λιγες δεκαετιες,οπως διακηρυτταν οι σοβαροι και εντιμοι κλιματολογοι κρουοντας απεγνωσμενα τον 'κωδωνα του κινδυνου".Οι οποιοι,ως αποτελεσμα των ενεργειων αυτων, στην πλειονοτητα τους περιθωριοποιηθηκαν και χαθηκαν.Και τωρα ο πλανητης ειναι πλεον αντιμετωπος με μια κατασταση η οποια θα εχει τραγικες επιπτωσεις πανω σε ολη την ανθρωποτητα,και μαλλον ειναι,πλεον, μη αναστρεψιμη.Το κατασροφικο ποικιλοτροπως λυωσιμο των παγων των πολων,η ερημοποιηση σε ετησια βαση εκτασεων μεγεθους μιας χωρας οπως η Γαλλια,η συνεχης αυξηση της θερμοκρασιας,τα "ακραια'καιρικα φαινομενα οπως οι θυελλες και οι καταιγιδες τα οποια τεινουν να γινουν πλεον ο κανονας,η αυξανομενη ελλειψη ποσιμου νερου στις πληττομενες περιοχες,οι συνεχως αυξανομενες αρνητικες επιπτωσεις στην παραγωγη τροφιμων,ειναι μερικα μονο απο τα αποτεσματα που εχουν προκυψει.Θα μου πειτε,βεβαια,"και τωρα τι γινεται ;"Δεν εχω ιδεα.Εκεινο που γνωριζω ειναι οτι αυτοι οι οποιοι μπορουσαν να προειδοποιησουν για την επερχομενη καταστροφη,οι επιστημπονες, το εκαναν.Εγκαιρως.Και το οικονομικοπολιτικο συστημα φροντισε να εξουδετερωσει πληρως τις -απελπισμενες-προειδοποιησεις τους.Το προκυψαν "παθημα" ισως να ειναι το μοναδικο μετρησιμο ωφελος για την ανθρωποτητα απο ολη αυτη την ιστορια.Με την προυποθεση,φυσικα,το "παθημα"να της γινει"μαθημα".
Για κάποιους οι οικονομικοί δείκτες, η ανταγωνιστικότητα, και το iPhone 10 είναι πιο σημαντικά από το νερό και το οξυγόνο. Το βλέπουμε όμως και σε πιο καθηνερινά πραγματα όπως πολίτες να συναινούν στην καταστροφή του αστικού πρασίνου, για τη δημιουργία χώρων πάρκινγκ, ή επεκτάσεων μουσείων (βλέπε πινακοθήκη) κ.τ.λ... Η οικολογία θεωρείται ένα καπρίτσιο για αργόσχολους ρομαντικούς, και όχι βασική αρχή για την ποιότητα ζωής μας στον πλανήτη. Δεν πειράζει, το μάθημα θα το πάρουμε είναι σίγουρο.
Ή μόνη ελπίδα που έχει ο πλανήτης πρίν γίνει εφιαλτική δυστοπία είναι να βρεί έναν τρόπο η φύση να μας μαζέψει. Και όπως έχει δείξει η ιστορία, συνήθως βρίσκει.
Η κλιματικη αλλαγη δεν σχετιζεται μονο με τις δραστηριοτητες του ανθρωπου. Παντα υπηρχαν εναλλαγες μεταξυ ψυχροτερων και θερμοτερων περιοδων στην ιστορια της Γης.
Στην παρούσα φάση η αλλαγή δεν σχετίζεται ούτε με εκρήξεις ηφαιστειων, ούτε με πτώσεις αστεροειδών και ηλιακών καταιγίδων αλλά ξεκάθαρα στην ανθρώπινη δραστηριότητα και απληστία. Αργά ή γρήγορα θα το πάρουμε το μάθημα μας.