Τον Σεπτέμβριο του 1974,επί Μεταπολίτευσης πια, κυκλοφόρησε ένα πολύ ξεχωριστό βιβλίο από τις εκδόσεις Ερμείας, που είχε τίτλο «Πολυτεχνείο: Από την κατάληψη στην εισβολή». Βασικά επρόκειτο για ένα λεύκωμα 160 σελίδων, στο οποίο συγκεντρώνονταν δεκάδες φωτογραφίες από τις ημέρες της εξέγερσης, της εισβολής κι εκείνων που επακολούθησαν – ένα διάστημα που ξεκινά την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 1973.
Οι φωτογραφίες αυτές πάρθηκαν: α) από δύο ταινίες της ολλανδικής τηλεόρασης, που γύρισαν οι Albert Coerant, Charles Schwietert και Henri Jenner, β) από την ταινία του Δημήτρη Μακρή «Εδώ Πολυτεχνείο», γ) από τον φωτορεπόρτερ Αλέκο Βουτσαρά και δ) από ερασιτέχνες φωτογράφους.
Είκοσι από αυτές τις φωτογραφίες αναδημοσιεύουμε στη συνέχεια...
Οι φωτογραφίες αυτές πάρθηκαν: α) από δύο ταινίες της ολλανδικής τηλεόρασης, που γύρισαν οι Albert Coerant, Charles Schwietert και Henri Jenner, β) από την ταινία του Δημήτρη Μακρή «Εδώ Πολυτεχνείο», γ) από τον φωτορεπόρτερ Αλέκο Βουτσαρά και δ) από ερασιτέχνες φωτογράφους.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 13.11.2017
Κάποτε τελείωσα το Πολυτεχνείο. Δημοσιεύω κείμενα (για τη μουσική κυρίως) από τα τέλη του ’80. Το 1996 έγραψα ένα βιβλίο για το Ελληνικό Ροκ. Για 17 χρόνια (1996-2013) ήμουν αρχισυντάκτης στο περιοδικό Jazz & Τζαζ. Από το 2009 τρέχω το on line Δισκορυχείον και από το 2014 γράφω για το LiFO.gr…
Φαντάζομαι όλες τις μανταμσουσουδες την επόμενη μέρα " βανδαλισαν το Πολυτεχνείο","μα είναι εικόνα του κέντρου αυτή;" κλπ κλπ.. Βέβαια δεν λέω πως είναι το ίδιο ή εξέγερση με αυτά που κάνουν εκατό άτομα κάθε χρόνο,που τα συγκεκριμένα ανάθεμα και αν έχουν συγκεκριμένα αιτήματα πέρα από το να τις παίξουν με τους μπάτσους για να ξεχαρμανιάσουν(ανάμεσα τους και πολλοί ασφαλίτες),νομίζοντας πως έτσι κάνουν πιο αισθητή την παρουσία τους και διεκδικούν- ό,τι νομίζει ο καθένας από δαυτους πως διεκδικούν- αποτελεσματικότερα από τον υπόλοιπο κόσμο που διαδηλώνει εκεινη την μέρα. Αλλά αυτή ή εμμονικη προσήλωση στο φαίνεσθαι κάνει την πλειοψηφία να χάνει το δάσος. Ας μην ξεχνάμε πως ή κατάληψη του ΕΜΠ δεν ήταν ή μόνη.Είχαν προηγηθεί και άλλες στην Αθήνα και σε άλλα αστικά κέντρα. Οι οποίες δεν βρήκαν τους καταληψίες με την παρκετίνη και το αζαξ στο χέρι. Μία ζωή από το σχολείο θυμάμαι το "προκλήθηκαν ζημιές" . Βέβαια για τα προβλήματα στο σχολείο που υπήρχαν (και ξεπερνούσαν κατά πολύ το αν έσπασε μία καρέκλα κατά την κατάληψη ),σιγή ιχθύος οι "κατήγοροι".
Μην συγκρίνεις την χούντα όπου δεν μπορούσες να κυκλοφορήσεις και στέλνανε στην Μακρόνησο αβέρτα, με το τώρα όπου γενικά έχουμε μια καλή ζωή και ελεύθερη σε σχέση με τότε. Ουδεμία σύγκριση, πραγματικά. Συν τοις άλλοι μην ξεχνάς ότι τότε ήταν φοιτητές και πολίτες που πήγαιναν κόντρα στο κατεστημένο. Τώρα τι είναι; 100-200 άτομα ΒΠ και μεταναστών που δεν έχουν αιτήματα και επιχειρήματα και απλά θέλουν φασαρίες. Τουλάχιστον αυτό μας έχουν δώσει να καταλάβουμε.
To 'εχε εμπιστοσυνη στα ελληνικα χερια' ηταν διαφημιστικο της εποχης για να προτιμαμε ελληνικα προιοντα. Η 'εγκυκλοπεδια της ανθρωποτητος' ηταν απο την UNESCO, την ειχαμε στο σπιτι αντι για wikipedia.Το μπουκαλι κοκα-κολα στην πρωτη φωτο ειναι σημαδιακο.
Βασικά δεν είναι και τόσο παράξενο. Από τον αμερικανικό στρατό το Μ1Α1 αποσύρθηκε μόλις μετά το Βιετνάμ, ενώ η τελευταία στρατιωτική χρήση του έγινε στον πόλεμο της Βοσνίας αρχές δεκαετίας 90.
σχόλια