Αφιερώματα
51 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ (1973-2024)
44 ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
Αρχαιολογία & Ιστορία / 10 ντοκουμέντα για τα 50 χρόνια του Πολυτεχνείου
Τα βιβλία και τα ρεπορτάζ που έχουν φωτίσει τα γεγονότα είναι εκατοντάδες. Κατά καιρούς παρουσιάζονται άγνωστα ντοκουμέντα, ανακαλύπτονται αρχεία και κυκλοφορούν νέα, σημαντικά βιβλία. Τιμώντας την επέτειο, αναζητήσαμε και παρουσιάζουμε δέκα λιγότερο γνωστά ντοκουμέντα για το Πολυτεχνείο.
Τέχνες και Αντίσταση σε σκοτεινούς καιρούς / Κάνοντας σινεμά στα χρόνια της Δικτατορίας
Μέσα από συνεντεύξεις με τον Παντελή Βούλγαρη και τον Νίκο Καβουκίδη, μνήμες από τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο, ηχητικά ντοκουμέντα και σκηνές ταινιών, η Κωνσταντίνα Βούλγαρη μας μεταφέρει στα χρόνια της Δικτατορίας και στην κοινότητα των νέων, τότε, κινηματογραφιστών.
Daily / Άλλο το Πολυτεχνείο κι άλλο «η γενιά του Πολυτεχνείου»
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ως πολύτιμος συμβολισμός και ως μια σπάνια υπερβατική στιγμή αντέχει ακόμα γερά, κι ας παρακολουθούμε κάθε χρόνο να βγαίνουν από τις τρύπες τους όλο και περισσότεροι αρνητές της σημασίας και της υπόστασής της.
Οι Αθηναίοι / Δημήτρης Παπαχρήστος: «Το μόνο που θέλαμε ήταν να αλλάξουμε τα πράγματα με όπλο τη νεανική μας τρέλα»
Γεννήθηκε στην Εύβοια, ζει στα Εξάρχεια. Δημοσιογράφος, συγγραφέας και ραδιοφωνικός παραγωγός, υπήρξε εκφωνητής του ραδιοφωνικού σταθμού του Πολυτεχνείου κατά την εξέγερση του Νοέμβρη του 1973 και δεν σταμάτησε ποτέ να αγωνίζεται.
Οπτική Γωνία / Πενήντα χρόνια Πολυτεχνείo. Ένα παγκόσμιο γεγονός;
Ο Νοέμβρης του ’73 κουβαλά στις πλάτες του επιρροές από το διεθνές πλαίσιο εκείνης της εποχής.
Αρχαιολογία & Ιστορία / H Φωνή του Πολυτεχνείου
Η Μαρία Δαμανάκη σε μια ιστορική φωτογραφία της Αγλαΐας Κρεμέζη, που τραβήχτηκε έναν χρόνο μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και την πτώση της χούντας.
Οπτική Γωνία / Η ηθική μιας εξέγερσης
Πολυτεχνείο, μια στιγμή που διαρκεί.
Βιβλίο / Τάκης Φραγκούλης: «Κανείς δεν κατάφερε να καπηλευθεί το Πολυτεχνείο»
Ο άνθρωπος που κρατάει το τιμόνι των εκδόσεων Αλεξάνδρεια εδώ και σχεδόν τριάντα πέντε χρόνια μιλάει για πρώτη φορά για τις ημέρες του Πολυτεχνείου και τις ακρότητες της ανθρώπινης φύσης.
Βιβλία και Συγγραφείς / Τελικά, σε ποιον «ανήκει» το Πολυτεχνείο;
Ποια είναι η θέση του Πολυτεχνείου στη δημόσια ιστορία; Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τη Βασιλική Γεωργιάδου, καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, για τα πενήντα χρόνια από τα γεγονότα του Νοεμβρίου του 1973.
Επέτειος Πολυτεχνείου / Θέατρο Άλφα, Πατησιών και Στουρνάρη, τις μέρες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου
Το χρονικό δράσης του Σύγχρονου Ελληνικού Θεάτρου που ίδρυσαν το 1970 ο Στέφανος Ληναίος και η Έλλη Φωτίου.
Τέχνες και Αντίσταση σε σκοτεινούς καιρούς / «Θυμάμαι τις βόλτες με τον Καρκαγιάννη, που περπατούσαμε τη μισή Αθήνα κουβεντιάζοντας για βιβλία»
Οι συγγραφείς Ρέα Γαλανάκη και Θωμάς Κοροβίνης μιλούν στην Κωνσταντίνα Βούλγαρη για τα λογοτεχνικά στέκια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, την Αντίσταση των διαννοουμένων, τη σχέση των πολιτικών κρατουμένων με τα βιβλία και το διάβασμα και την συντροφικότητα των ανθρώπων την περίοδο της Χούντας
Βιβλίο / Ο Κωστής Κορνέτης συνθλίβει έναν μεταπολιτευτικό μύθο για το Πολυτεχνείο
Ο ιστορικός και συγγραφέας του βιβλίου «Τα παιδιά της δικτατορίας» που απέσπασε το βραβείο Edmund Keeley μιλά στο LIFO.gr για τα ελληνικά '60s και τις παρανοήσεις σχετικά με τη χούντα.
Σαν Σήμερα / Αυτοί είναι οι 24 νεκροί του Πολυτεχνείου
Οι τραυματίες που νοσηλεύτηκαν ανέρχονται σε 1.103, ενώ αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των τραυματιών που δεν έτυχαν καμίας φροντίδας
Μουσική / Δίσκοι και τραγούδια που κυκλοφόρησαν στη μεταπολίτευση και αναφέρονται στα γεγονότα του Πολυτεχνείου
Πολλά «έντεχνα» άλμπουμ, μα ακόμη ποπ, ροκ έως και πανκ.
Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Κοινωνία της Μεταπολίτευσης: Μια ιστορία αέναης περιδίνησης
Σχεδόν μισό αιώνα από τη μετάβαση στη δημοκρατία, είναι άξιο απορίας τι συνέβη με την κοινωνία που σμιλεύτηκε από αυτά τα υλικά της ωριμότερης δημοκρατίας που ζήσαμε ποτέ από την ανεξαρτησία του κράτους και μετά.
Τέχνες και Αντίσταση σε σκοτεινούς καιρούς / Η Νένα Μεντή και ο Κώστας Αρζόγλου θυμούνται τότε που το θέατρο βγήκε στους δρόμους
Η Νένα Μεντή και ο Κώστας Αρζόγλου διηγούνται στην Κωνσταντίνα Βούλγαρη τι σήμαινε να κάνεις θέατρο στα χρόνια της Δικτατορίας.
Αρχαιολογία & Ιστορία / Τι συνέβαινε στην Ελλάδα, στις τέχνες και τα γράμματα, τον ταραγμένο Νοέμβρη του 1973;
Θέατρο, κινηματογράφος, μουσική, βιβλίο, χορός, εικαστικά, διαλέξεις, αλλά και η λογοκρισία να δουλεύει...
Νικόλας Σεβαστάκης / Τα πρόσωπα του Νοέμβρη
Εκείνες οι μέρες είχαν τα πάντα. Και κομματικά διλήμματα, και τακτικές κινήσεις και συναίσθημα που γινόταν αποκοτιά και θάρρος ή έξαρση. Είχε, πάνω απ' όλα, μια νεότητα, ένα πάθος, μια χρήση της πόλης ως τόπου όπου κάποιοι χιλιάδες ανακάλυψαν αυτό που άλλαξε, έκτοτε, τη ζωή τους.
Αλμανάκ / Οι αφανείς ήρωες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου
Η μαρτυρία του Λέσβιου αγωνιστή του Πολυτεχνείου Οδυσσέα Γιουντέρη στο βιβλίο "Το Πολυτεχνείο έξω από το Πολυτεχνείο" του Λεωνίδα Καλλιβρετάκη
Τέχνες και Αντίσταση σε σκοτεινούς καιρούς / «Ποιος καλλιτέχνης επιβίωσε μέσα στη δικτατορία από τη δουλειά του; Κανένας»
Η εικαστικός Λήδα Παπακωνσταντίνου και ο ιστορικός και κριτικός τέχνης Ντένης Ζαχαρόπουλος αφηγούνται στην Κωνσταντίνα Βούλγαρη βιώματα και σκέψεις τους για την τέχνη στην Ελλάδα τις δεκαετίες ‘60-‘70, ενώ περιγράφουν το κλίμα που επικρατούσε τα χρόνια της Δικτατορίας.
Βιβλίο / Τα βιβλία και τα κείμενα που επηρέασαν τα γεγονότα του Πολυτεχνείου
Τίτλοι και εκδόσεις που έπαιξαν ρόλο στη φοιτητική εξέγερση τον Νοέμβρη του ’73.
Μικροπράγματα / Η ιστορία μιας αποτρόπαιας συνέντευξης: Μαστοράκης – Πολυτεχνείο
Τι έγινε στ' αλήθεια και τι απέγιναν οι φοιτητές; Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για τη σοκαριστική τηλεοπτική «ανάκριση» των συλληφθέντων μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Ιδέες / Για το Πολυτεχνείο. Από τον Μάνο Χατζιδάκι
"Πολιτικές τελετουργίες ή Το τραπέζι του Ινδιάνου"
Guest Editors / Πολυτεχνείο και Μεταπολίτευση: τόσο κοντά, τόσο μακριά
Η περίοδος 1974-1981 ήταν γεμάτη στοιχήματα που αφορούσαν την περαιτέρω πορεία της χώρας, την οικονομική ανάπτυξη, τον εκδημοκρατισμό, τη σχέση με την Ευρώπη. Αυτά τα στοιχήματα αναμετρήθηκαν με τις προσδοκίες χιλιάδων ανθρώπων.
Βιβλίο / Γενιά του '73: Επανάσταση και ποπ κουλτούρα για τα Παιδιά της Δικτατορίας
Ο ιστορικός Κωστής Κορνέτης εξηγεί τις παραμέτρους που διαμόρφωσαν το βιβλίο του, μια πρωτότυπη έρευνα για τη γενιά των νέων τα χρόνια της δικτατορίας.
Ειρήνη Γεωργή / Το δικό μας Πολυτεχνείο, όπως το ζήσαμε
ΕΙΣΑΓΩΓΗ Θέλω να μοιραστώ μαζί σας ένα κείμενο της μαμάς μου για τη 17η Νοέμβρη. Ξέρω ότι αυτές τις μέρες θα διαβάσατε πολλά σημαντικά κείμενα, μαρτυρίες ανθρώπων που επέζησαν ή που έχασαν δικούς τους ή που
Τέχνες και Αντίσταση σε σκοτεινούς καιρούς / Διονύσης Σαββόπουλος - Γιώργος Μεράντζας: Ρεμπέτικο, κλαρίνο, Dylan, το τραγούδι στη δικτατορία
Ο Διονύσης Σαββόπουλος και ο Γιώργος Μεράντζας αφηγούνται στην Κωνσταντίνα Βούλγαρη ιστορίες για το τραγούδι στα χρόνια της Δικτατορίας σε ένα επεισόδιο με πολλή μουσική αλλά και συγκινητικά κομμάτια από παλιές συνεντεύξεις σπουδαίων καλλιτεχνών που δεν ζουν πια.
Βιβλίο / Ιάσονας Χανδρινός: Τι έγινε μέσα κι έξω από το ΕΜΠ τον Νοέμβριο του ’73
Πώς βιώθηκε το Πολυτεχνείο από όσους συμμετείχαν στα τεκταινόμενα είτε βρέθηκαν αυτόπτες μάρτυρες; Γιατί η σχετική έρευνα παραμένει ελλιπής και γιατί η επέτειος εξακολουθεί έκτοτε να πυροδοτεί τόσα πάθη; Μια συζήτηση με τον συγγραφέα του βιβλίου «Όλη Νύχτα Εδώ – μια προφορική ιστορία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου» (εκδ. Καστανιώτη)
Δ. Πολιτάκης / Εκεί Πολυτεχνείο
Το Πολυτεχνείο έχει κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί ως φετίχ, μαυσωλείο, έθιμο, εργαλείο, άλλοθι, μοχλός ανέλιξης. Είναι αδύνατον, όμως, να ακυρωθεί, γιατί, πάνω απ’ όλα, είναι σύμβολο υπέρβασης τέτοιων ευτελών «χρήσεών» του.
Lifo Picks / Το έγχρωμο φιλμ του Πολυτεχνείου 16-17 Νοέμβρη 1973, του Νίκου Βερνίκου
Δείτε το μοναδικό ντοκουμέντο του Νίκου Βερνίκου, μαζί με μια αφήγησή του από τις μέρες που το γύριζε μυστικά από ένα γωνιακό δωμάτιο του ξενοδοχείου Ακροπόλ.
Δημήτρης Πολιτάκης / Μαύρο + Άσπρο: Η αγαπημένη μου ταινία μυθοπλασίας «για το Πολυτεχνείο»
Η ταινία που γύρισε ο Θανάσης Ρεντζής με τον Νίκο Ζερβό το 1973, σε σενάριο του πρώτου, με κεντρικό χαρακτήρα έναν φοιτητή της Καλών Τεχνών, θα έπρεπε κανονικά να είναι απείρως πιο γνωστή. Ποτέ δεν είναι αργά όμως.
Μουσική / Ο Ντέμης Ρούσσος και η Μαρινέλλα την εποχή του Πολυτεχνείου
Ένα τραγούδι που το είπαν και οι δύο ερμηνευτές και που δημιούργησε προβλήματα, καθώς η χούντα ανέκοψε την πορεία του το 1973.
Ελλάδα / 20 σπάνιες φωτογραφίες από το Πολυτεχνείο, 14 έως 19 Νοεμβρίου 1973
Από το πριν και το μετά της εισβολής, καθώς και τους παράλληλους κόσμους τους.
Δημήτρης Πολιτάκης / Το Πολυτεχνείο είναι υπερβατικό, δεν έχει ανάγκη την πορεία σώνει και καλά
Ασύλληπτη μοιάζει η επιμονή κάποιων να διεξαχθεί πάση θυσία η πορεία του Πολυτεχνείου, εν μέσω της κορύφωσης της πανδημίας.
Ελλάδα / Μέρες του '73: Τότε που τέχνες, σινεμά και τηλεόραση βρίσκονταν υπό την ομηρεία μπάτσων και μυστικών
Η καλλιτεχνική κίνηση μιας Αθήνας που μύριζε μπαρούτι
Βιβλίο / Μια αναλυτική παρουσίαση του καλύτερου βιβλίου που έχει γραφεί τα τελευταία χρόνια για τη Γενιά του Πολυτεχνείου
«Τα Παιδιά της Δικτατορίας» του Κωστή Κορνέτη
Τι διαβάζουμε σήμερα / Η γενιά του Πολυτεχνείου δεν ευθύνεται για το φωτοστέφανο «ήρωες» που της φόρεσαν
Σήμερα: Λοκντάουν ρύπανσης • • • ουρανομήκης ανοησία • • • ανησυχία και στην Πορτογαλία • • • νέα μετάλλαξη • • • εντυπωσιακό επίτευγμα του Ισραήλ • • • μια ραφιέρα χάρτης
Αρχείο / Ο Μίκης Θεοδωράκης τις ημέρες του Πολυτεχνείου: το παράδοξο της απαγόρευσης των τραγουδιών, αλλά όχι του βιβλίου του
Το θρίλερ της επιστροφής του στην Ελλάδα, η «Μουσική για τις Mάζες» και τα «Δεκαοχτώ Λιανοτράγουδα» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου
Βιβλίο / O Απόστολος Δοξιάδης μιλά (ατρόμητα) στη LIFO για τους μύθους της «γενιάς του Πολυτεχνείου»
Με αφορμή το καινούργιο του «μυθιστόρημα ενηλικίωσης», ο διακεκριμένος συγγραφέας μιλά για την περίοδο της δικτατορίας, τους μύθους που δημιουργήθηκαν απ’ όσους θέλησαν να την εκμεταλλευτούν, την υπόθεση των οκτώ Τούρκων και την κομματοκρατία.
Mικροπράγματα / 18 ποιήματα για την εξέγερση του Πολυτεχνείου
Ρίτσος, Βρεττάκος, Μανόλης Αναγνωστάκης, Σινόπουλος κ.α.
Mικροπράγματα / 11 ενδιαφέροντα πράγματα για την εξέγερση του Πολυτεχνείου
Oι κυριότερες στιγμές, οι λεπτομέρειες και τα ανατριχιαστικά τρίβια
Αρχείο / Το αμφιλεγόμενο άρθρο του Χρύσανθου Λαζαρίδη για το Πολυτεχνείο
"Πρέπει να τελειώνουμε με τέτοιες επετειακές εκδηλώσεις"
Αρχείο / Πολυτεχνείο 1973. Η μαρτυρία ενός μαθητή
Την Παρασκευή 16 Νοέμβρη του 1973 το πρωί στο σχολείο δεν υπήρχε καμία διάθεση για μάθημα... Του «Καναλιώτη».
Ελλάδα / 48η Επέτειος του Πολυτεχνείου: Aγωνίστριες θυμούνται τη βραδιά της 17ης Νοεμβρίου
Συγκλονιστικές μαρτυρίες από τρεις γυναίκες που έζησαν το Πολυτεχνείο