Η σκοτεινή κληρονομιά του Κάστρο στην Κούβα

Η σκοτεινή κληρονομιά του Κάστρο στην Κούβα Facebook Twitter
21

H Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε σήμερα «τη συστηματική καταστολή των θεμελιωδών ελευθεριών» που διαπράχθηκε καθ' όλη την διακυβέρνηση του Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος απεβίωσε χθες το βράδυ σε ηλικία 90 ετών.


«Τα επιτεύγματα του Φιντέλ Κάστρο, που επέτρεψε την πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες σε εκατομμύρια Κουβανούς, αντισταθμίζονται από τη συστηματική καταστολή των θεμελιωδών ελευθεριών καθ΄όλη την περίοδο που βρισκόταν στην εξουσία» επισήμανε η ΜΚΟ σε ένα δελτίο Τύπου, υπενθυμίζοντας ότι «εκατοντάδες» αντιφρονούντες εκτελέστηκαν μετά την επανάσταση του 1959.


Η Αμνηστία χαιρετίζει εντούτοις τη «σημαντική πρόοδο στο ζήτημα της πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας και στέγασης» όπως επίσης μια «πρωτόγνωρη διάθεση» για την αντιμετώπιση του αναλφαβητισμού μετά την άνοδο στην εξουσία του "πατέρα της κουβανικής επανάστασης".


«Εντούτοις παρά αυτές τις επιτυχίες στο κοινωνικό πλάνο, τα 49 έτη της διακυβέρνησης του Κάστρο χαρακτηρίστηκαν από μια βίαιη καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης» έγραψε η Έρικα Γκεβάρα Ρόσας, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Αμερική.


«Η ισχύουσα κατάσταση στο ζήτημα της ελευθερίας της έκφρασης στην Κούβα, όπου ακτιβιστές συνεχίζουν να συλλαμβάνονται ή να πέφτουν θύματα παρενόχλησης για τις θέσεις που υιοθετούν κατά της κυβέρνησης, είναι η πλέον σκοτεινή κληρονομιά του Κάστρο» προστίθεται.


Η μη κυβερνητική οργάνωση υπογραμμίζει ότι κατέγραψε, κατά τη διάρκεια των χρόνων, εκατοντάδες περιπτώσεις «κρατουμένων συνείδησης», που τέθηκαν υπό κράτηση διότι άσκησαν «με ειρηνικό τρόπο» το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης.


«Το ζήτημα είναι τώρα να μάθουμε πώς θα μοιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κούβα του αύριο. Εξαρτώνται πολλές ζωές από αυτό» συμπεραίνει η Ρόζας.

21

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

5 σχόλια
O Fidel έκανε ότι έκανε όταν έπρεπε. Και είναι λυπηρό να υποψιάζεσαι ότι μπορεί ένας Αλέξης να νομίζει ότι ανήκει στο ίδιο σετ αριστερών αγωνιστών. Αλλά να διαβάζεις σχόλια εδω υπέρ των αγαθών που έδωσε στο λαό του ένας στυγνός δικτάτορας, που μετά απο δεκαετίες ανελευθερίας και καταπίεσης παρέδωσε την εξουσία...στον αδελφό του, ενω ο γιός του βολτάρει σε Μύκονο και Κάννες... είναι ανεκτίμητο.
"Η πρόσβαση όλων στην εκπαίδευση και την υγεία που στο κάτω κάτω προσφέρουν και δημοκρατικές κοινωνίες στην Ευρώπη". Θέλω καιρό να σε ρωτήσω Δον Ιδιώτη.Έχεις ζήσει σε κάποια απ'αυτές τις ευρωπαϊκές κοινωνίες; Όχι αν έχεις επισκεφτεί τα αξιοθέατα των πόλεων τους σαν τουρίστας, ούτε απ'ότι έχεις διαβάσει, σου έχουν πει, έχεις δει στο διαδίκτυο. Αν έχεις ζήσει! Αν όχι,θα σε συμβούλευα να μην είσαι τόσο σίγουρος στις τοποθετήσεις σου... Τώρα για την Κούβα, με όλο το σεβασμό, οι κουβανοί ξέρουν καλύτερα. Κι ελπίζω σύντομα αυτό που ξέρουν να αποτυπωθεί στην ψήφο τους. Ότι κι αν είναι... Πάντως το ότι συμπίπτουν οι γνώμες αυτοχαρακτηριζόμενων φιλελευθέρων με τον Τραμπ, εμένα λιγάκι με προβληματίζει.
Δηλαδή υπονοείς ότι μόνο στο καθεστώς Κάστρο στην Κούβα απ' όλο τον κόσμο πολίτες είχαν πρόσβαση σε υγεία και εκπαίδευση. Αυτό το αφήνω στην κρίση των αναγνωστών.Τώρα για τους Κουβανούς συμφωνούμε ότι γνωρίζουν καλύτερα κι αν ποτέ ο πολυχρονεμένος Ραούλ τους δώσει το δικαίωμα να ψηφίσουν θα μάθουμε κι εμείς τι θέλουν. Όσο για το τελευταίο και με το ΚΚΕ συμπίπτουν κάποιες απόψεις μου π.χ. ότι οι χρυσαυγίτες είναι φασίστες, αυτό δεν με κάνει όμως κομμουνιστή.
Υπονοώ ότι αν δεν ξέρουμε, καλό είναι να μην είμαστε απόλυτοι στις απόψεις μας. Ούτε για την Κούβα ούτε για την Ευρώπη ούτε για πουθενά. Δε σε κατηγόρησα, απλά ήθελα, αν είχες εμπειρίες από άλλες χώρες να ανταλλάσσαμε απόψεις. Από τις δικές μου εμπειρίες πάντως η χώρα που παρέχει χωρίς "αστερίσκους" πρόσβαση σε όλους σε υγεία και εκπαίδευση είναι η Φιλανδία. Αν τα συστήματα της όμως τα φέρει κάποιος στην Ελλάδα φοβάμαι θα τον πάρουν, και οι αυτοχαρακτηριζόμενοι φιλελεύθεροι, με τις πέτρες.Ο Τραμπ ήταν ας πούμε το δόλωμα, για να μιλήσουμε για "δημοκρατικά" εκλεγμένους ηγέτες. Μια άλλη φορά...
Πολλές φορές επιχειρηματολογούμε πάνω σε ασαφή ερωτήματα, και συνεπώς δεν είναι δυνατό να καταλήξουμε πουθενά. Για να διευκολύνω τη συζήτηση θα ήθελα πρώτα να διατυπώσω ξεκάθαρα το ερώτημα, όπως το αντιλαμβάνομαι: Είναι δυνατόν ένα κράτος να παράσχει κοινωνικές υπηρεσίες τουλάχιστον το ίδιο καλές με αυτές της Κούβας και ταυτόχρονα να σέβεται περισσότερο τα ανθρώπινα δικαιώματα;Εγώ λέω ναι, και για να το στηρίξω δίνω ένα παράδειγμα. Τη Δανία. Εάν κάποιος διαφωνεί με αυτή μου τη θέση θα χαιρόμουν πολύ να ακούσω επιχειρήματα.
Εξαιρετικό παράδειγμα. Ας δούμε πρώτα τα νούμερα. Το 2015 καταμετρήθηκαν 6138 άστεγοι στην Δανία, ή αλλιώς το 1% του πληθυσμού, ποσοστό όχι τεράστιο αλλά διόλου αμελητέο για μια χώρα που υπερηφανεύεται για τη κοινωνική της πολιτική. Η Κούβα φημολογείται ότι έχει πολύ χαμηλό ποσοστό, αλλά δε βρήκα κανένα επίσημο νούμερο (η Knoema δίνει ποσοστό 1,95% αλλά δεν αποκαλύπτει τη πηγή σε μη εγγεγραμμένους χρήστες). Αυτό καταδεικνύει και ένα πρόβλημα με τις δικτατορίες: δε μπορείς να τις συγκρίνεις άμεσα με τις δημοκρατίες γιατί τα στατιστικά τους δεν υπολογίζονται με τον ίδιο τρόπο -ή καμιά φορά και καθόλου.Αλλά γιατί η Κούβα έχει λίγους ονομαστικά άστεγους; Κάποιοι έχουν προτείνει ότι ευθύνονται οι στενοί δεσμοί μεταξύ της οικογένειας, συνδέοντας το και με το "Latino paradox" όπου οι Λατίνοι των ΗΠΑ έχουν απροσδόκητα λίγους άστεγους σε σχέση με άλλες πληθυσμιακές ομάδες. Βέβαια δεν δικαιολογεί γιατί γειτονικές της Κούβας χώρες έχουν περισσότερους άστεγους, άρα μάλλον έχει να κάνει και με πολιτικές του κράτους. Ναι, η Κούβα έχει λιγότερους ονομαστικά άστεγους από τη Δανία, αλλά αυτό είναι γιατί στοιβάζονται υποχρεωτικά σε καταρρέοντα κτήρια τα οποία δεν έχουν πάντα τα απαραίτητα για μια αξιοπρεπή διαβίωση, η λεγόμενη "hidden homelessness". Επίσης παρόμοιες συνθήκες βιώνουν και πολλοί που εργάζονται, πράγμα που δύσκολα το φαντάζομαι για τους Δανούς.Μήπως λοιπόν αν οι Δανοί προσπαθούσαν να εφαρμόσουν ένα Κουβανικό μοντέλο για την αντιμετώπιση του φαινομένου, τόσο οι άστεγοι όσο και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις εξεγείρονταν (μιας που στη Δανία έχουν αυτό το δικαίωμα);
"Αυτό καταδεικνύει και ένα πρόβλημα με τις δικτατορίες: δε μπορείς να τις συγκρίνεις άμεσα με τις δημοκρατίες γιατί τα στατιστικά τους δεν υπολογίζονται με τον ίδιο τρόπο -ή καμιά φορά και καθόλου"Μετά από αυτό ας πούμε τι να πω. Εμπάθεια λέγεται.Ναι γι αυτό το ποσοστό αναλφαβητισμού έχει μετρηθεί κανονικά και είναι μηδέν. Επειδή δεν μπορούσαν να το υπολογίσουν. Όσον αφορά τον ισχυρισμό πως ζουν σε καταρρέοντα κτήρια,περιμένω στοιχεία. Γιατί από το 59 και μετά χτίζονται συνεχώς καινούργια κτήρια. Αυτό βέβαια όταν καταφέρνει ή Κούβα να βρει τα οικοδομικά υλικά που της είναι δυσπρόσιτα λόγω εμπάργκο. Και όταν καταφέρνει πολλές φορές είναι σε πολλαπλάσιες τιμές.Συν τις συνεχόμενες ζημιές που επισκευάζονται λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών .Από την άλλη ή μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη από πάνω ακόμα δεν έχει καταφέρει να επισκευάσει τις ζημιές του Κατρίνα. Ή "φτωχή" Κούβα πάντως είχε στείλει βοήθεια τότε.
Όσο μικρό και αν είναι, το ποσοστό των άστεγων είναι αδύνατο να είναι μηδέν, έστω και αν το καθεστώς διατείνεται κάτι τέτοιο. Ενδεικτικές είναι οι καταγγελίες ότι η κυβέρνηση "εξαφάνισε" τους άστεγους από τους δρόμους λίγες μέρες πριν την επίσκεψη του Πάπα το 2015, μόνο για να εμφανιστούν ξανά αμά την αποχώρησή του. Πως θα ήταν δυνατό για την αστυνομία να κρύψει κάτι που δεν υπάρχει;Για τα καταρρέοντα κτήρια δες: Levinson, D. (2004), The Encyclopedia of Homelessness, Vol. 1, Sage Publications, Thousand Oaks, CA. Εναλλακτικά δες ένα οποιοδήποτε ντοκιμαντέρ για τη Κούβα.Το εμπάρκο επιβλήθηκε και διατηρήθηκε επειδή η Κούβα και οι ΗΠΑ ήταν χώρες αντίπαλες και παραλίγο να πάνε σε πυρηνικό πόλεμο. Τώρα το καθεστώς έχει αρχίσει να γίνεται πιο διαλλακτικό και οι ΗΠΑ έχουν κάνει βήματα για την άρση του (ο Ομπάμα βασικά, για τον Τραμπ θα δούμε). Ενδεχόμενη όμως άρση του εμπάρκο θα σημαίνει ότι η οικονομία της Κούβας θα αρχίσει σιγά-σιγά να φιλελευθεροποιείται, η δημόσια διοίκηση να διαφθείρεται περισσότερο κλπ, πράγμα το οποίο δεν ξέρω αν το κρίνεις ως καλό ή ως κακό. Μήπως δηλαδή χωρίς το εμπάρκο η Κούβα δεν ήταν σήμερα και τόσο σοσιαλιστική;Η σύγκριση με τις ΗΠΑ δε καταλαβαίνω που αποσκοπεί, πέρα από την οικοδόμηση ενός stawman argument. Θέλω να πω, μέχρι και η Ελλάδα έχει πολύ καλύτερες κοινωνικές υπηρεσίες από τις ΗΠΑ.Πέρα όμως από τους στεγασμένους άστεγους, αν η σοσιαλιστική Κούβα είναι ένας τόσο καλός τόπος για να ζεις, φαντάζομαι ότι θα έχει καλύτερες κοινωνικές υπηρεσίες σε πολύ περισσότερα από ένα πράγματα συγκριτικά με τη Δανία. Ποια μπορεί να είναι αυτά;
Ή κυβέρνηση "εξαφάνισε" ζητιάνους ,όχι άστεγους. Και όταν λέμε εξαφάνισε απλά τους πήρε από κύρια σημεία και τους είπε να πάνε αλλού να ζητιανέψουν. Κανείς δεν είπε πως ή Κούβα είναι τέλεια. Και σου ζήτησα στοιχεία για καταρρέοντα κτήρια στα οποία στεγάζονται άνθρωποι. Και όταν κάποιος λέει καταρρέοντα αφήνει να εννοηθεί πως μιλάμε για σπίτια που πέφτουν. Όχι για σπίτια που θέλουν επισκευές(την διαφορά της ανάγκης για επισκευη και της κατάρρευσης την ξέρεις φαντάζομαι) και βάψιμο. Γιατί περί αυτού πρόκειται. Απλά μ ειπες να δω... ντοκυμαντέρ.
Ναι δικό μου λάθος, έπρεπε να δώσω άμεση παράθεση: "In the most extreme cases buildings can collapse, resulting in the deaths of inhabitants. Still, occupants of life-threatening buildings are rarely referred to as homeless."Anderson, I. 2004. Cuba. In: Levinson, D. ed. The Encyclopedia of Homelessness, Vol. 1. Thousand Oaks: Sage Publications, p. 100.
Κι εγώ λέω πως ο Ήλιος είναι ψυχρός.Πρέπει να φέρω και αποδείξεις όμως γι αυτό.Άμα ρε παιδιά ήταν τόσο χάλια απορώ πως γίνεται το προσδόκιμο ζωής να είναι τα 78 χρόνια.Άμα πεθαίνει και κόσμος από καταρρεύσεις κτηρίων όπως λες τότε θα έπρεπε να γίνεται της Πόπης.Κάτι δεν κολλάει.
Μου ζητάς βιβλιογραφία, στη δίνω. Δε τη διαβάζεις καλά, σου λέω που να κοιτάξεις. Το διαβάζεις, δε το πιστεύεις, αλλά δεν αντιτείνεις και κάτι άλλο. Εγώ έτσι από πείσμα να κάτσω να βρω καταγεγραμμένα γεγονότα κατάρρευσης κτιρίων (για μια χώρα που τα δυσάρεστα στατιστικά αποκρύπτονται). Τι μου εγγυάται ότι δε θα μου πεις ότι πρόκειται για κατασκευασμένη αμερικάνσκι προπαγκάντα; Ή αλλιώς: θέσε εσύ τα κριτήρια, δεσμεύσου ότι θα τα τηρήσεις και εγώ θα τα εκπληρώσω. Αλλά στο όνομα της λογικής, σταμάτα τις ad hoc εικασίες!Παρεμπιπτόντως, η απαίτηση για επιπλέον στοιχεία που να αποδεικνύουν την ασυμβατότητα των ελευθεριών με τα κοινωνικές υπηρεσίες παραμένει ανικανοποίητη.
Με γενικολογίες όπως "ελευθερίες" ειλικρινά τι περιμένεις να σου πω.Εσύ ο ίδιος ξεκινάς με εικασίες "τα πάντα αποκρύπτονται" και πάει λέγοντας.Και ξαναρωτώ:Αφού αποκρύπτονται πως γίνεται να υπάρχουν αντικειμενικά μετρήσιμα μεγέθη;Και όχι αντιεπιστημονικές μπαρουφολογίες όπως "ο μέσος Κουβανός παίρνει 20 δολλάρια" και "ο Κάστρο έχει 1 δις περιουσία".Παιδεία,Υγεία,Αθλητισμό,Ανεργία,Στέγαση και πάει λέγοντας.Και μάλιστα συγκριτικά και με χώρες του ίδιου βεληνεκούς με παρόμοια προϊστορία.Είναι σαφώς καλύτερα ή όχι;Σου έκανα την χάρη και δέχτηκα την σύγκριση Δανίας-Κούβας.Καταχρηστικά,αλλά την δέχτηκα.Και σε ρώτησα αν σε μια χώρα σαν την Δανία που είναι και χώρα με αποικιοκρατικό παρελθόν και παρόν εξαγωγής κεφαλαίων-δηλαδή μια πλούσια με τα καπιταλιστικά δεδομένα χώρα- έχει αστέγους.Και έχει.Η Κούβα ούτε τέτοιο παρελθόν έχει,ούτε τέτοιο παρόν.Εσύ ανέφερες Δανία,εγώ ΗΠΑ.Και πας και να μου τα γυρίσεις μετά οτι εγώ κατασκευάζω αχυρανθρώπους!Το διάβασα,δεν το πίστεψα γιατί απλά μου λέει έχουν πέσει και κτήρια και έχει σκοτωθεί κόσμος.Σώπα ρε μεγάλε,μόνο στην Κούβα πέφτουν κτήρια!Από που προκύπτει πως σε αυτά τα κτήρια στοιβάζονται αποκλειστικά άνθρωποι που θα ήταν άστεγοι κανονικα;Από πουθενά!Και εδώ τελειώνω την αντιπαράθεση μας.
O Φιντέλ και ο Τσε Γκεβάρα "αγαπήθηκαν" στο δυτικό κόσμο από "διανοούμενους" και "εναλλακτικούς" κάθε είδους ως ποπ εικόνες σε μπλουζάκια και γκράφιτι. Η επανάσταση τους ανέτρεψε τη φριχτή δικτατορία που προϋπήρχε για να γίνει με τη σειρά της καθεστώς και να εδραιώσει μια καινούρια δικτατορία με μηδενική ανοχή σε αντιφρονούντες ακόμα και σε κριτική. Όσο για την αντιμετώπιση των λοατ στην Κούβα, από τον ίδιο τον Τσε Γκεβάρα αλλά και από τον Κάστρο, άσε καλύτερα...
Όταν τα ανθρώπινα δικαιώματα εξαρτώνται από το πως ξύπνησε ο "ηγέτης" το πρωί τότε να τη βράσω την πρόσβαση όλων στην εκπαίδευση και την υγεία που στο κάτω κάτω προσφέρουν και δημοκρατικές κοινωνίες στην Ευρώπη. Όταν κυβερνάς μισό αιώνα χωρίς να δίνεις λογαριασμό σε κανέναν και στα γεράματα δίνεις την εξουσία στον αδελφό σου, υπάρχει μια ακριβής λέξη για το τι είσαι: Δικτάτορας. Και ο Ιησούς ο ίδιος, ο Βούδας ή ο Κομφούκιος να είσαι, είσαι δικτάτορας. Και αυτό είναι αρκετό για τον Ελεύθερο Άνθρωπο ώστε να προτιμά μια δημοκρατική διακυβέρνηση με χωριστές εξουσίες όπου μπορεί ελεύθερα και προπάντων υπεύθυνα να αποφασίσει την τύχη της χώρας του και της ζωής του. Ο Κάστρο μπορεί να έκανε πολλά καλά στην Κούβα μπορεί να έκανε και πολλά κακά. Ήταν όμως Δικτάτορας και η κουβέντα για κάθε Δημοκρατικό Πολίτη τελειώνει εκεί.
Θα ήθελα πολύ να ήξερα, όσοι σχολίασαν αρνητικά το σχόλιό σου θεωρούν ότι δεν κατεστάλησαν θεμελιώδης ατομικές ελευθερίες και δικαιώματα στην Κούβα και ότι όλα αυτά είναι ένα συκοφαντικό ψέμα ή απλά συμφωνούν με τις εκτελέσεις, φυλακίσεις και το αδιάκοπο κυνηγητό των αντιφρονούντων; Κόβω το κεφάλι μου ότι πολλοί από αυτούς, έχουν γίνει έξαλλοι όταν τους απαγορεύεται μια πορεία ή κάποια εκδήλωση.
Καλά ελεύθερε άνθρωπε ,κάτσε τώρα με τον Πρωθυπουργό σου που βγάζει έρπη στις 17 ώρες "σκληρής" διαπραγμάτευσης και όποιος άλλος προηγήθηκε ή θα ακολουθήσει,που θα επιλέξεις με "δημοκρατική" διακυβέρνηση και άσε ήσυχο έναν άνθρωπο που ξεπέρασε 11 Προέδρους των ΗΠΑ,επιβίωσε από 638 απόπειρες δολοφονίας σχεδιασμένες από δυτικές "δημοκρατικές" κοινωνίες,ηγηθηκε ενός λαού επί τριάντα δύο έτη μέσα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο επιβεβλημένο από τις ίδιες αυτές κοινωνίες. Αυτά,για να μην πιάσουμε το κατά πόσο γνωρίζετε όλοι σας το εκλογικό σύστημα της Κούβας.