5 πράγματα που κάνετε λάθος, από την ώρα που ανοίγετε τα μάτια σας

2

Λένε ότι ο άνθρωπος κάνει λάθη από την ώρα που ξυπνάει μέχρι την ώρα που θα πέσει και πάλι για ύπνο. Και μάλλον δεν πρόκειται για υπερβολή, αφού ακριβώς την ώρα που ξυπνάμε - ή προσπαθούμε, τουλάχιστον- κάνουμε μικροπράγματα που σαμποτάρουν όλη μας τη μέρα και μαζί την πιθανότητα να ευτυχήσουμε. 

Για παράδειγμα: 

1.

Πατάμε το snooze. Συνεχόμενα. 

Το ξυπνητήρι χτυπάει, αλλά εμείς θέλουμε 5 λεπτά ακόμη. Και 10 και πάει λέγοντας. Όσο περισσότερο, όμως, πατάμε την "αναβολή αφύπνισης", τόσο βυθιζόμαστε, ξανά και ξανά, σε κύκλους ύπνου που δεν θα ολοκληρώσουμε ποτέ. Ο οργανισμός μας παίρνει το απολύτως λάθος μήνυμα -ότι θα ξανακοιμηθούμε, δηλαδή- και στο τέλος σηκωνόμαστε από το κρεβάτι, πιο κουρασμένοι από ποτέ. 

2.

Ελέγχουμε μηνύματα, mails και notifications με το που ανοίγουμε τα μάτια μας. 

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πρόκειται για τη συνήθεια που άπαξ και αποκτήσει κανείς, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποβάλλει. Το υγιές είναι να ελέγχουμε υποχρεώσεις, εκκρεμότητες και πρόγραμμα ημέρας, τουλάχιστον μία ώρα μετά την αφύπνιση μας, όταν σώμα και πνεύμα έχουν ξυπνήσει πλήρως και μπορούν να διαχειριστούν δύσκολες καταστάσεις, αγχώδεις προθεσμίες και γενικώς κρίσιμες καταστάσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, βυθιζόμαστε σε έναν στρεσογόνο κύκλο που επιβαρύνει την καρδιά, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και εκτοξεύει τα επίπεδα άγχους. 

3.

Πίνουμε καφέ, ενώ τρέχουμε να ετοιμαστούμε. 

Τις πρωινές ώρες, μεταξύ 8 και 9 το πρωί, το σώμα παράγει τα υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, που ρυθμίζουν τα επίπεδα ενέργειας. Η κατανάλωση καφέ πριν από αυτές τις ώρες, μειώνει την κορτιζόλη. Η καλύτερη ώρα για τον πρώτο καφέ της ημέρας είναι μετά τις 9.30 το πρωί. 

4.

Δεν τρώμε πρωινό 

Το πρώτο γεύμα της ημέρας είναι εκείνο που κινητοποιεί τον μεταβολισμό και ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η πρωινή πείνα, ακόμη κι όταν δεν γίνεται αντιληπτή, μας κάνει εριστικούς και δεν μας επιτρέπει να συγκεντρωθούμε σ' αυτό που έχουμε να φέρουμε εις πέρας. Οι διαιτολόγοι προτείνουν ελαφρύ πρωινό, για όσους δεν έχουν όρεξη το πρωί. Δημητριακά και χυμοί φρούτων είναι ό,τι πρέπει ακόμη και για τους πιο δύσκολους... 

5.

Φτάνουμε στη δουλειά με καθυστέρηση

Δεν έχει σημασία αν αναπληρώνουμε τον χρόνο, φεύγοντας αργότερα. Οι ώρες που χάνονται το πρωί είναι οι πιο παραγωγικές και κυρίως εκείνες που διασφαλίζουν τις υγιείς σχέσεις με προϊσταμένους και συναδέλφους. Αθροιστικά, όλα τα παραπάνω λάθη συμβάλλουν στο να καταστρέφουν κάθε μέρα κι από λίγο, να φέρνουν γκρίνια στις επαφές και χαμηλούς ρυθμούς απόδοσης... Ό,τι μπορεί να βελτιώσει κανείς, κέρδος προκύπτει!

Με στοιχεία από Business Insider

Υγεία & Σώμα
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
Αμα εισαι "δυσκολος" το καλύτερο είναι κανα κεκάκι, κανένα κρουασανάκι, κανένα τοστάκι, κανενα τυροπιτάκι... Νοστημα και απλά πράγματα. Ασε τα φρουτα για πιο μετα
"Δημητριακά και χυμοί φρούτων είναι ό,τι πρέπει ακόμη και για τους πιο δύσκολους..."Αμάν με τους φρουτοχυμούς σας, ο χειρότερος τρόπος κατανάλωσης φρούτου, χάνεται όλη η ουσία. Ή το φρούτο όπως είναι ή πολτοποιημένο (smoothie) αλλιώς είναι σαν να πίνεις ένα ποτήρι ζάχαρη!