5 πράγματα που κάνετε λάθος, από την ώρα που ανοίγετε τα μάτια σας

2

Λένε ότι ο άνθρωπος κάνει λάθη από την ώρα που ξυπνάει μέχρι την ώρα που θα πέσει και πάλι για ύπνο. Και μάλλον δεν πρόκειται για υπερβολή, αφού ακριβώς την ώρα που ξυπνάμε - ή προσπαθούμε, τουλάχιστον- κάνουμε μικροπράγματα που σαμποτάρουν όλη μας τη μέρα και μαζί την πιθανότητα να ευτυχήσουμε. 

Για παράδειγμα: 

1.

Πατάμε το snooze. Συνεχόμενα. 

Το ξυπνητήρι χτυπάει, αλλά εμείς θέλουμε 5 λεπτά ακόμη. Και 10 και πάει λέγοντας. Όσο περισσότερο, όμως, πατάμε την "αναβολή αφύπνισης", τόσο βυθιζόμαστε, ξανά και ξανά, σε κύκλους ύπνου που δεν θα ολοκληρώσουμε ποτέ. Ο οργανισμός μας παίρνει το απολύτως λάθος μήνυμα -ότι θα ξανακοιμηθούμε, δηλαδή- και στο τέλος σηκωνόμαστε από το κρεβάτι, πιο κουρασμένοι από ποτέ. 

2.

Ελέγχουμε μηνύματα, mails και notifications με το που ανοίγουμε τα μάτια μας. 

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πρόκειται για τη συνήθεια που άπαξ και αποκτήσει κανείς, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποβάλλει. Το υγιές είναι να ελέγχουμε υποχρεώσεις, εκκρεμότητες και πρόγραμμα ημέρας, τουλάχιστον μία ώρα μετά την αφύπνιση μας, όταν σώμα και πνεύμα έχουν ξυπνήσει πλήρως και μπορούν να διαχειριστούν δύσκολες καταστάσεις, αγχώδεις προθεσμίες και γενικώς κρίσιμες καταστάσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, βυθιζόμαστε σε έναν στρεσογόνο κύκλο που επιβαρύνει την καρδιά, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και εκτοξεύει τα επίπεδα άγχους. 

3.

Πίνουμε καφέ, ενώ τρέχουμε να ετοιμαστούμε. 

Τις πρωινές ώρες, μεταξύ 8 και 9 το πρωί, το σώμα παράγει τα υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, που ρυθμίζουν τα επίπεδα ενέργειας. Η κατανάλωση καφέ πριν από αυτές τις ώρες, μειώνει την κορτιζόλη. Η καλύτερη ώρα για τον πρώτο καφέ της ημέρας είναι μετά τις 9.30 το πρωί. 

4.

Δεν τρώμε πρωινό 

Το πρώτο γεύμα της ημέρας είναι εκείνο που κινητοποιεί τον μεταβολισμό και ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η πρωινή πείνα, ακόμη κι όταν δεν γίνεται αντιληπτή, μας κάνει εριστικούς και δεν μας επιτρέπει να συγκεντρωθούμε σ' αυτό που έχουμε να φέρουμε εις πέρας. Οι διαιτολόγοι προτείνουν ελαφρύ πρωινό, για όσους δεν έχουν όρεξη το πρωί. Δημητριακά και χυμοί φρούτων είναι ό,τι πρέπει ακόμη και για τους πιο δύσκολους... 

5.

Φτάνουμε στη δουλειά με καθυστέρηση

Δεν έχει σημασία αν αναπληρώνουμε τον χρόνο, φεύγοντας αργότερα. Οι ώρες που χάνονται το πρωί είναι οι πιο παραγωγικές και κυρίως εκείνες που διασφαλίζουν τις υγιείς σχέσεις με προϊσταμένους και συναδέλφους. Αθροιστικά, όλα τα παραπάνω λάθη συμβάλλουν στο να καταστρέφουν κάθε μέρα κι από λίγο, να φέρνουν γκρίνια στις επαφές και χαμηλούς ρυθμούς απόδοσης... Ό,τι μπορεί να βελτιώσει κανείς, κέρδος προκύπτει!

Με στοιχεία από Business Insider

Υγεία & Σώμα
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
Αμα εισαι "δυσκολος" το καλύτερο είναι κανα κεκάκι, κανένα κρουασανάκι, κανένα τοστάκι, κανενα τυροπιτάκι... Νοστημα και απλά πράγματα. Ασε τα φρουτα για πιο μετα
"Δημητριακά και χυμοί φρούτων είναι ό,τι πρέπει ακόμη και για τους πιο δύσκολους..."Αμάν με τους φρουτοχυμούς σας, ο χειρότερος τρόπος κατανάλωσης φρούτου, χάνεται όλη η ουσία. Ή το φρούτο όπως είναι ή πολτοποιημένο (smoothie) αλλιώς είναι σαν να πίνεις ένα ποτήρι ζάχαρη!