26 λεπτά: ακριβώς τόσο διαρκεί μία αποδοτική σιέστα - και να γιατί

0

 

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη δύναμη που προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό ο ύπνος. Πρόσφατα μελέτη του Πανεπιστημίου του Ντίσελντορφ απέδειξε ότι ακόμη και οι μικρές σιέστες, τα διαλείμματα για ύπνο, μπορούν να επιδράσουν ευεργετικά στις λειτουργίες του εγκεφάλου, ενώ νέα μελέτη της NASA επιμένει ότι ο ύπνος σώζει –κατά κυριολεξία – πιλότους πολύωρων πτήσεων, καθώς τους βοηθά να παραμένουν σε ετοιμότητα και σε καλή ψυχολογική διάθεση.   

Ένας από τους συντάκτες της συγκεκριμένης έρευνας, ο Mark Rosekind, επικεφαλής της Αμερικανικής Διοίκησης και Ασφάλειας Αυτοκινητοδρόμων, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ένας ύπνος διάρκειας 26 λεπτών τόσο για πιλότους όσο και για οδηγούς βελτιώνει τις επιδόσεις του κατά 34% και τον βαθμό ετοιμότητας τους κατά 54%.

Ακριβώς τα ίδια έχουν παρατηρηθεί και ισχύουν και για τους αθλητές, καθώς και για όσους κάνουν εξαντλητικές –σωματικά και πνευματικά- εργασίες: 26-30 λεπτά ύπνου είναι ό,τι χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός για να φέρει εις πέρας μία δύσκολη μέρα, με απαιτητική εργασία.

Ακόμη κι αν δεν αποκοιμηθούμε, οι επιστήμονες εξηγούν ότι όσο τονωτικός είναι ο βαθύς ύπνος, άλλο τόσο αναζωογονητικό για τον εγκέφαλο και τις σωματικές λειτουργίες είναι εκείνο το μεσοδιάστημα, κατά το οποίο ούτε είμαστε ακριβώς ξυπνητοί, ούτε μας έχει πάρει ο ύπνος.

Όσο για εκείνους που ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν να κοιμηθούν οπουδήποτε ή ότι η κατανάλωση καφέ μέσα στην ημέρα επηρεάζει την προσπάθεια τους να χαλαρώσουν, η έρευνα έρχεται να προσθέσει μερικά πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία.

 

Πρώτον, δεν έχει σημασία, αν ήπιατε καφέ ή όχι, ακόμη κι αν αυτός είναι ένας δυνατός εσπρέσο. Αρκεί να πείσετε τον εαυτό σας, ότι για περίπου 20-25 λεπτά θα κλείσετε τα μάτια και θα προσπαθήσετε να ρίξετε τους τόνους.

Δεύτερον, δεν έχει –επίσης- καμία σημασία το πού βρίσκεστε. Μπορούμε να κοιμηθούμε παντού, εξηγεί η ίδια έρευνα. Το βασικό είναι να βρεθεί ένας χώρος –ένα άδειο γραφείο, η αίθουσα συσκέψεων, ακόμη και στη θέση του οδηγού στο πάρκινγκ, κ.λπ- όπου θα μπορείτε για λίγο να απομονωθείτε από τους γνώριμους ήχους του εργασιακού χώρου.

Οι περισσότεροι θα πουν ότι αυτό είναι αδύνατον, ωστόσο, αξίζει την προσπάθεια, κυρίως, γιατί όπως αναφέρει η έρευνα, το ανθρώπινο σώμα ξέρει πότε πρέπει να χαλαρώσει και να αφήσει για λίγο όσα τον ταλαιπωρούν μακριά του.

Το σημαντικό είναι οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν αυτά τα μικρά διαλείμματα για να κλείσουν τα μάτια τους και για να αποσυνδεθούν για λίγο από τον υπόλοιπο κόσμο. Ακόμη κι αν δεν αποκοιμηθούν, οι επιστήμονες εξηγούν ότι όσο τονωτικός είναι ο βαθύς ύπνος, άλλο τόσο αναζωογονητικό για τον εγκέφαλο και τις σωματικές λειτουργίες είναι εκείνο το μεσοδιάστημα, κατά το οποίο ούτε είμαστε ακριβώς ξυπνητοί, ούτε μας έχει πάρει ο ύπνος. Και αυτό γιατί πρόκειται για μία τομή μέσα στην ημέρα, όπου δεν σκεφτόμαστε απολύτως τίποτα, το μυαλό μας αδειάζει, αφήνοντας για λίγο το σώμα σε μία αναζωογονητική μικρή ανάπαυλα.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του Guardian, ως επιπρόσθετη συμβουλή για όσους επιλέξουν να κάνουν κάτι τέτοιο μέσα στην ημέρα, αμέσως μετά από αυτή την ημίωρη ξεκούραση και ακριβώς για να μη νιώσουν ούτε στιγμή το βαρύ κεφάλι που έχει κάποιος που μόλις ξύπνησε, ας κάνουν το εξής: αντί για καφέ, ας προτιμήσουν ένα – δύο ποτήρια νερού για την ενυδάτωση του οργανισμού τους και λίγα λεπτά στο φυσικό φως.

Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ο ιδανικός τρόπος για να κερδίσει ενέργεια ο οργανισμός και διαύγεια ο εγκέφαλος, προκειμένου να αντεπεξέλθει κανείς στις υποχρεώσεις της υπόλοιπης μέρας.

Με στοιχεία από τον Guardian 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ