Τυπικές παρανοήσεις για τον ρόλο των γυναικών στο Ισλάμ

1

Ο Chase F. Robinson, ιστορικός του Ισλάμ και συγγραφές του βιβλίου «Ο Ισλαμικός Πολιτισμός μέσα από 30 ζωές» έχει μερικές ενστάσεις για το τι πραγματικά πιστεύουμε αναφορικά με το Ισλάμ και τις γυναίκες. Ο διακεκριμένος ιστορικός εξηγεί με γλαφυρό τρόπο κάποιες από τις παρανοήσεις, που οφείλονται σε συμφεροντολογικές ιδεολογικές κατασκευές του σήμερα, ενώ στην πραγματικότητα, όπως εξηγεί το Ισλάμ και το Κοράνι δεν είναι εχθρός των γυναικών. Τουναντίον. Στο βιβλίο του αναφέρει τις περιπτώσεις γυναικών περασμένων αιώνων που διέπρεψαν στις Τέχνες και τα Γράμματα, δίνοντας έτσι μερικές πειστικές και κυρίως ιστορικά τεκμηριωμένες εξηγήσεις για το πώς ο μουσουλμανισμός κατέληξε σύγχρονο εργαλείο ανισότητας και καταπίεσης του γυναικείου πληθυσμού. 

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασίλισσα Καμίλα: Παρίες της βασιλικής οικογένειας τα παιδιά της - Μπήκαν κρυφά στη χριστουγεννιάτικη λειτουργία

Διεθνή / Βασίλισσα Καμίλα: Παρίες τα παιδιά της - Μπήκαν κρυφά στη χριστουγεννιάτικη λειτουργία

Αν και τα παιδιά, τα εγγόνια και η αδελφή της βασίλισσας Καμίλα έκαναν για πρώτη φορά Χριστούγεννα με τη βασιλική οικογένεια, δεν πήγαν μαζί με τους γαλαζοαίματους στην εκκλησία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Ναι και; Ό,τι κι αν πει κανείς για το Κοράνι, εξακολουθεί να αποτελεί ένα ανθολόγιο απαρχαιωμένων κανόνων που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει στο εδάφιο 4:34 την προτροπή: "οι ενάρετες γυναίκες πρέπει να είναι με ευσέβεια πειθαρχικές [...] τις γυναίκες εκείνες, που φοβάστε για την παρακοή τους συμβουλέψτε τες πρώτα, έπειτα αρνηθείτε να μοιραστείτε μαζί τους το κρεβάτι τους και τέλος να τις δείρετε ελαφριά. Αν όμως επιστρέψουν στην υπακοή, μην χρησιμοποιήσετε εναντίον τους μέσα ενοχλητικά".Άρα αν πάμε στο κατά γράμμα, τα δύο φύλα δεν βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο. Αν πάλι αγνοήσουμε τις γραφές και πάμε στα ιστορικά παραδείγματα: Με ποια λογική ένα-δυο παραδείγματα επιφανών γυναικών στο Ισλάμ είναι ενδεικτικά για τη θέση της γυναίκας, ενώ χιλιάδες παραδείγματα γυναικών καταπιεσμένων, αμόρφωτων ή/και ακρωτηριασμένων, όχι τον 9ο, αλλά τον 21ο αιώνα, δεν είναι ενδεικτικά;Για όσους σπεύσουν να μου θυμίσουν τους μισογυνικούς στίχους του Ευαγγελίου*, να πω ότι φυσικά και αυτή η θρησκεία αντιμετωπίζει υποτιμητικότατα τις γυναίκες. Γι'αυτό και χαίρομαι που, στο δυτικό κόσμο, όσο πιο προηγμένο το κράτος, τόσο λιγότερο (έως καθόλου) στηρίζονται οι νόμοι στον "λόγο του Ευαγγελίου".*(που δεν υπάρχουν, ωστόσο, ποτέ σε λόγια που αποδίδονται στον Ιησού αλλά στα γραπτά του "άγιου" Παύλου - μικρή σημασία, αλλά όχι και ανύπαρκτη)