8 πράγματα που δεν χρειάζεται να υπάρχουν στο βιογραφικό μας σημείωμα

8 πράγματα που δεν χρειάζεται να υπάρχουν στο βιογραφικό μας σημείωμα Facebook Twitter
Δεν το στέλνουμε χωρίς να ελέγξουμε ορθογραφικά, γραμματικά και συντακτικά λάθη. Για ευνόητους λόγους.
2

Τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα καλό βιογραφικό σημείωμα; Η κοινή λογική λέει ότι ένα πλήρες CV έχει βασικά προσωπικά στοιχεία (όνομα, τηλέφωνο, ηλικία, email, κ.λπ), σπουδές και λοιπές περγαμηνές, προϋπηρεσία (αν υπάρχει) και ένα πλαίσιο των στόχων - φιλοδοξιών που απαιτεί το πόστο για το οποίο κάνει κανείς την αίτηση. Η κοινή λογική, επίσης, λέει ότι καθένας είναι το σύνολο των ικανοτήτων και των γνώσεων του και αυτές μπορεί να τις προωθήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Τι δεν πρέπει να περιλαμβάνει ένα βιογραφικό σημείωμα; Εδώ, λοιπόν, υπάρχει λίστα με τα στοιχεία, τις πληροφορίες και κυρίως τα αχρείαστα δεδομένα που λόγω κεκτημένης ταχύτητας, σχολαστικότητας ή άγνοιας προσθέτει κανείς στο βιογραφικό του και αντί να το ενισχύει, τελικώς το αποδυναμώνει. Ή, στη χειρότερη περίπτωση, το κάνει να μοιάζει αστείο. Να μερικά από αυτά τα λάθη ή τα "δεν" του βιογραφικού. 

Δεν επισυνάπτουμε φωτογραφία με ελαφριά περιβολή ή duckface. Αρκετές επιχειρήσεις ζητούν φωτογραφία, αλλά όχι για να βεβαιωθούν για τα προσόντα της εξωτερικής μας εμφάνισης.

1.

Δεν αναφέρουμε τις δουλειές που κάναμε στο γυμνάσιο ή το λύκειο για παράδειγμα. Αν η περιγραφή της θέσης εργασίας δεν είναι για καφετέρια, δεν αναφέρουμε ότι εργαζόμασταν 3 χρόνια στη συνοικιακή καντίνα ή στο πλησιέστερο καφενείο. Αν δεν ζητούν σερβιτόρους, η αναφορά είναι αχρείαστη. 

2.

Δεν διατηρούμε το e-mail των φοιτητικών μας χρόνων. Το [email protected] είναι πολύ καλό για τα χρόνια στη σχολή και την επαφή με τους συμφοιτητές, όχι όμως και για να επικοινωνήσει μαζί μας ο υπεύθυνος διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας, από την οποία διεκδικούμε θέση εργασίας. Για το βιογραφικό φτιάχνουμε μία νέα, αυστηρά επαγγελματική διεύθυνση email.

3.

Δεν το στέλνουμε χωρίς να ελέγξουμε ορθογραφικά, γραμματικά και συντακτικά λάθη. Για ευνόητους λόγους.

4.

Δεν επισυνάπτουμε φωτογραφία με ελαφριά περιβολή ή duckface. Αρκετές επιχειρήσεις ζητούν φωτογραφία, αλλά όχι για να βεβαιωθούν για τα προσόντα της εξωτερικής μας εμφάνισης. Οπότε στέλνουμε το βιογραφικό μας με μία πρόσφατη φωτογραφία, όσο το δυνατόν πιο clean cut και με ένα ήρεμο χαμόγελο.

5.

Μία σελίδα είναι αρκετή. Κανείς δεν διαβάζει τα βιογραφικά 5 σελίδων. Κι αν τα διαβάζει, η επόμενη κίνηση του είναι να τα αφήσει και να περάσει σ' εκείνα με τη μεγαλύτερη σαφήνεια και αμεσότητα. Μία σελίδα είναι αρκετή για έναν άνθρωπο που δεν έχει ξεπεράσει το 30ο έτος της ηλικίας του. Όλα τα άλλα είναι υπερβολές και (ίσως και) ψεύδη.

6.

Δεν πλατειάζουμε στην περιγραφή της προϋπηρεσίας. Αν ήμασταν πωλητές, γράφουμε «πωλητές». Όχι «υπεύθυνος/-η για την εύρυθμη λειτουργία του καταστήματος». Δεν ωφελεί η ωραιοποίηση ούτε η μεγαλομανία.

7.

Δεν παραθέτουμε ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες. Το θρήσκευμα, οι πολιτικές πεποιθήσεις και τα συναφή δεν χρειάζονται. Μετά βίας συμπληρώνουμε την οικογενειακή κατάσταση κι αυτό για λόγους διαδικαστικούς. Όλα τα υπόλοιπα δεν αφορούν κανέναν. Ακόμη κι αν ζητούν να μάθουν για τα χόμπι μας, οι απαντήσεις ας είναι μονολεκτικές ή έστω σύντομες.

8.

(Και εννοείται) δεν λέμε ψέματα. Στην ανάγκη μας να κερδίσουμε μια θέση εργασίας, δεν ισχυριζόμαστε ότι γνωρίζουμε πράγματα απολύτως άγνωστα σ' εμάς. Ναι μεν κάνουν το βιογραφικό μας πιο εντυπωσιακό, αλλά κάποια στιγμή, κάποιος θα θυμηθεί ότι έχουμε (;) μία γνώση που μπορεί να χρειάζεται σε ένα δεδομένο χρονικό σημείο. Και πολύ απλά θα ντροπιαστούμε.

Με στοιχεία από το Inc.com

Υγεία & Σώμα
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
σωστά τα σημεία του άρθρου εκτός από δύο:1. αν κάποιος δούλευε ενώ σπούδαζε (ότι δουλειά και να ταν) πιστεύω βοηθάει να το γράψει... ο εργοδότης θα αποκλείσει το ενδεχόμενο του να έχει απέναντι του έναν ματσωμενο τεμπελακο... 2. Δύο σελίδες είναι το consensus για το μέγεθος του cv.. μόνο αν κάποιος δεν έχει καθόλου προϋπηρεσία ίσως τα χωρέσει σε μια..