Μπορεί μια πλήρως καλωδιωμένη χώρα να γίνει μια ζώνη χωρίς πορνό, την εποχή της άμεσης πληροφορίας, των βίντεο και του ίντερνετ; Οι αρχές της Ισλανδίας σκοπεύουν να το ανακαλύψουν, αναφέρει το ΑΡ.
Η κυβέρνηση του μικρού κράτους σχεδιάζει με ποιό τρόπο θα απαγορέψει την πορνογραφία, τόσο σε έντυπη μορφή όσο και στο ίντερνετ, σε μια προσπάθεια προστασίας των παιδιών από την παλίρροια βίαιων σεξουαλικών εικόνων.
Η πρόταση του υπουργού Εσωτερικών Ogmundur Jonasson έχει προκαλέσει σάλο. Οι αντίπαλοι λένε ότι η κίνηση αυτή είναι λογοκρισία του ίντερνετ, ενθαρρύνει αυταρχικά καθεστώτα και υπονομεύει τη φήμη της Ισλανδίας ως σκανδιναβικό προπύργιο της ελευθερίας του λόγου.
Οι εισαγγελείς λένε ότι είναι ένα λογικό μέτρο που θα προστατέψει τα παιδιά από σοβαρά αδικήματα. «Όταν ένας 12χρονος πληκτρολογεί «πορνό» στο Google, δεν πρόκειται να βρει φωτογραφίες γυμνών γυναικών σε χωράφια, αλλά ωμή βία», δήλωσε η Halla Gunnarsdottir, σύμβουλος του Υπουργού Εσωτερικών. «Υπάρχουν νόμοι στην κοινωνία μας. Γιατί δεν εφαρμόζονται στο ίντερνετ;»
Η πορνογραφία είναι εδώ και δεκαετίες ήδη απαγορευμένη στην Ισλανδία αλλά ο όρος δεν έχει προσδιοριστεί κι έτσι ο νόμος δεν εφαρμόζεται. Περιοδικά όπως το Playboy και το Penthouse πωλούνται στα βιβλιοπωλεία και πιο σκληρό υλικό υπάρχει στα λίγα καταστήματα «ενηλίκων».
Η Gunnarsdottir είπε ότι η επιτροπή ακόμα εξετάζει τις λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα μπορούσε να επιβληθεί η απαγόρευση. Μια δυνατότητα θα ήταν η απαγόρευση της πληρωμής για αγορά πορνογραφικού υλικού με ισλανδική πιστωτική κάρτα. Μια άλλη, πιο αμφιλεγόμενη, είναι ένα διεθνές φίλτρο του ίντερνετ που θα μπλοκάρει συγκεκριμένες διευθύνσεις.
«Αυτό δεν πρόκειται να πετύχει. Είναι τεχνικά αδύνατον να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να έχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα», δήλωσε ο Smári McCarthy της ομάδας της ελευθερίας του λόγου του Modern Media Institute. «Κι έχει αρνητικές παρενέργειες – τα πάντα, από την επιβράδυνση του ίντερνετ μέχρι μπλοκάρισμα πληροφοριών που δεν προοριζόταν για κάτι τέτοιο μέχρι το άνοιγμα θεμάτων όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, την πρόσβαση στην πληροφορία και την ελευθερία της έκφρασης».
σχόλια