Eίναι φάση το Remember

Facebook Twitter
2

H Ρένα Παγκράτη στο Remember, 1986

Δεν υπάρχει άλλο μέρος στην Αθήνα σαν το Remember. Eίναι σαν μια χορονοκάψουλα από τη δεκαετία του '80. Ή μάλλον από το 1978, τη χρονιά που άνοιξε στην οδό Αδριανού, στην Πλάκα. Το δημιούργημα του Δημήτρη Τσουανάτου και του Γιώργου Βανάκου, το οποίο καθιερώθηκε ως ιδιότυπο μαγαζί-θρύλος της Αθήνας για τα ρούχα, τους δίσκους αλλά και τις αμέτρητες διασημότητες (από την Αλίκη Βουγιουκλάκη μέχρι τους Τuxedomoon κι από την Κλόι Σεβινί μέχρι τους Anthrax) που έχουν διαβεί το κατώφλι του.

Μια βόλτα από το Remember είναι σαν σπονδή στην εκκεντρικότητα. Λίγο πριν την είσοδο, περνάει κανείς από τον ακάλυπτο, έναν μεγάλο άδειο χώρο γεμάτο γλυπτά-ανθρώπινες μορφές φτιαγμένα από φύλλα χαλκού. «Αυτό είναι μισός άντρας, μισή γυναίκα», «αυτό το έχω φτιάξει για το AIDS» μας εξηγεί ο κ. Τσουανάτος, ο οποίος, εκτός από ρούχα, φτιάχνει και γλυπτά. Αφού προσπεράσει κανείς τη βιτρίνα με τις νέον κούκλες και το κολλάζ φωτογραφιών, μπαίνει πλέον στο Remember. Ο ανυποψίαστος επισκέπτης μπορεί να πάθει ίλιγγο από την ποικιλία των ρούχων και των παπουτσιών: καπέλα με γείσο και τρουκς, μπλουζάκια ζωγραφισμένα στο χέρι (ένα μάλιστα λέει «Ζήλια και κακία ουστ!»), τζάκετ από δαντέλα, ελαστικά λεοπάρ χοτ παντς, δαχτυλίδια και σκουλαρίκια ανακατεμένα με δημιουργίες του κ. Τσουανάτου και ζώνες με κρόσσια, πάντα κάτω από το άγρυπνο βλέμμα τηςΜπριγκίτε Νίλσεν φωτογραφημένης στη Μύκονο του '80.

Τώρα που τα '80s είναι της μόδας, μάλιστα, έχουν δει και άνοδο στις πωλήσεις των κολάν. Δύσκολο να βρει κανείς μέρος στην Αθήνα με μεγαλύτερη ποικιλία κολάν - από φλούο και λεοπάρ μέχρι πολύχρωμα και με μοτίβα. Το υπόγειο του Remember, πάλι, είναι γεμάτο αναμνήσεις - εδώ ήταν κάποτε το μέρος με τους δίσκους. Κατεβαίνοντας, προσπερνάει κανείς τις κασέτες, το σταντ που κάποτε έπαιζε μουσική ο DJ και δυο δωμάτια με δίσκους (από Dexy's Midnight Runners μέχρι Jive Bunny and the Mastermixers), πόστερ των '80s με ασπρόμαυρες φωτογραφίες τέλειων ημίγυμνων ζευγαριών με τζιν φουσκωτά μπουφάν, για να φτάσει σε ένα αχανές δωμάτιο που μυρίζει δέρμα και να συναντήσει τον θησαυρό των παπουτσιών: στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο, εκατοντάδες παπούτσια - από παλιά Dr. Martens air wair μέχρικροκοδιλέ γόβες. Μια επίσκεψη στο Remember δεν θα είναι πλήρης, αν δεν κοιτάξει κανένας τα περίφημα άλμπουμ. Δεν λείπει κανείς από δω. Από τουςSex Pistols και τον Nick Cave μέχρι τους Tiger Lillies και τη Ντάριλ Χάνα.

Όχι ότι δεν έχει κοινούς θνητούς εδώ - μάλλον το αντίθετο. Μόνο στα άλμπουμ του Remember θα μπορούσαν να συνυπάρχουν ανέμελοι Σκανδιναβοί με την Ντέμπι Χάρι και το καστ της ταινίας Βασικά, καλησπέρα σας (γνωστή και ως η ταινία στην οποία ο Στάθης Ψάλτης φωνάζει «Κούλα σ' αγαπάω, μ' ακούς;») να κάνει παρέα στους Guns 'n' Roses.

Αρχείο
2

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
Αν και δεν ήμουν παιδί των 80s και θυμάμαι ελάχιστα πράγματα από όλο αυτό το πάρτυ, το συγκεκριμένο τραγούδι, για κάποιο ανεξήγητο λόγο μου έχει κολλήσει απίστευτα. Σε άσχετες στιγμές μου έρχεται και το σιγοτραγουδάω, μου φτιάχνει το κέφι! Είναι φάση το αγόοοοορι (είναι φάση!) είναι φάση το παιδίιιιι! Λατρεμένη Ρένα Παγκράτη.