Το χάπι που θα μας ανακουφίσει;

Facebook Twitter
2

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

 

Ένας στους δέκα παίρνει επισήμως ψυχοφάρμακα διεθνώς, σύμφωνα με τις μετρήσεις. Μέσα σε δύο δεκαετίες η κατανάλωση των αντικαταθλιπτικών στις δυτικές κοινωνίες πολλαπλασιάστηκε κατά 400%.                                                                                                                 

Στην Ελλάδα της κρίσης, για πρώτη φορά οι ψυχίατροι βιώνουν σε τέτοια ένταση το κύμα των Ελλήνων που προσέρχονται στα ιατρεία τους ζητώντας επίμονα ένα "χάπι που θα τους ανακουφίσει" .

Διεθνώς εκατομμύρια από τους χρήστες –πάσχοντες ξυπνούν και κοιμούνται με αναγκαίο και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινοτητάς τους πια το Happy Xάπι τους όπως έχει καθιερωθεί η "συνθηματική" ονομασία των αντικαταθλιπτικών μεταξύ ιατρών και ασθενών. 

Για τους ειδικούς η κατάθλιψη δεν γνωρίζει ηλικία. Από τα νηπιακά χρόνια μέχρι το βαθύ γήρας  μπορεί να εγκατασταθεί και να ρημάξει αν δεν αντιμετωπισθεί αποφασιστικά το ψυχικό οικοσύστημα

Οι κρίσιμες ηλικίες, οι ηλικίες-φωτιά που πέφτουν στην ψυχοφαρμακευτική υποστήριξη, με την εισήγηση του γιατρού τους συνήθως, ή και αυτοβούλως, είναι κατά κύριο λόγο από 18-44 ετών.

Πολλοί επιλέγουν χωρις ιατρική εποπτεία να αυτορυθμίσουν τα συμπτώματα, παρακάμπτοντας  την γνωμάτευση του ψυχιάτρου και συχνά δεν τον επισκέπτονται καν. Ο δρόμος προς το φαρμακείο φαντάζει ευκολότερος για τους σημερινούς ψυχοφαρμακευτικά εξαρτημένους από ότι η ανάκριση του γιατρού.

                       

Σύμφωνα λοιπόν με τις έρευνες:

 

Από την κατηγορία εκείνων που λαμβάνουν ένα και μόνο ψυχιατρικό φάρμακο γνωμάτευση γιατρού ζητά μόνον το 1/3.

Από κείνους που παίρνουν καθημερινά πολλαπλό σχήμα αντικαταθλιπτικών, επισκέπτονται τον ψυχίατρο λιγότεροι από τους μισούς.

Οι γυναίκες είναι και εδώ πιο επιρρεπείς. Η χρήση των αντικαταθλιπτικών στο γυναικείο πληθυσμό είναι 2.5 φορές μεγαλύτερη από ότι στον αντρικό.

Στις ηλικίες Γυναικείας  Νευρικής Κρίσης, από 40-59 ετών, τα αντικαταθλιπτικά χτυπάνε κόκκινο, το 23% -μία στις 4 δηλαδή- ζουν με αυτά .

Και παιδιά και έφηβοι όμως, με τα Αμερικανάκια πρώτα, κύλησαν στις αντικαταθλιπτικές αγωγές. Για λόγους θεραπευτικούς- αλλά και recreational – έφτασαν  το 8% οι παιδικοί χρήστες αντικαταθλιπτικών, για έναν τύπο κατάθλιψης, αυτόν της παιδικής ηλικίας δηλαδή, σύμπτωμα του σύγχρονου, νευρωτικού πολιτισμού μας.

 

------------------

 

*Τι πρέπει να προσέχουμε

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως τα ψυχοφάρμακα ΔΕΝ πρέπει ποτέ και σε καμία περίπτωση να αγοράζονται χωρίς συμβουλή γιατρού. 

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη -για διαφορετικές περιπτώσεις- και το ότι κάποιος γνωστός μας παίρνει κάποιο συγκεκριμένο δεν σημαίνει πως το ίδιο φάρμακο θα κάνει και για μας. Επίσης, δεν αποκλείεται, με μια επίσκεψη σε ψυχίατρο, να βρεθεί πως άλλο είναι το πρόβλημά μας και πως δεν χρειαζόμαστε αντικαταθλιπτικά ή καν άλλα φάρμακα.

Ο ψυχίατρος, αφού συζητήσει με τον ενδιαφερόμενο, θα μπορέσει να κρίνει ποιο απ' όλα τα διαφορετικά φάρμακα ταιριάζει στον συγκεκριμένο ασθενή. Επίσης, παίρνοντας το ιατρικό ιστορικό του ή μαθαίνοντας πράγματα για τον τρόπο ζωής του θα μπορέσει να προσαρμόσει την φαρμακευτική αγωγή έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι παρενέργειες των φαρμάκων. 

Τέλος, ο ψυχίατρος είναι ειδικός για τις δόσεις τις οποίες θα παίρνει ο ασθενής. Είναι εγκληματικό να πηγαίνουμε στο φαρμακείο και να αποφασίζουμε μόνοι μας (ή ακούγοντας άλλους - μη ψυχιάτρους) των πόσων mg θα είναι το φάρμακο. Οι ψυχίατροι είναι ειδικοί για να συστήσουν σταδιακή αύξηση της δόσης κάθε ξεχωριστού αντικαταθλιπτικού ανάλογα με τις παρατηρήσεις τους.

Δεν πρέπει να αφήνουμε την ψυχή μας να υποφέρει, αλλά ούτε και να πειραματιζόμαστε μόνοι μας πάνω της, σαν επικίνδυνοι μαθητευόμενοι μάγοι...

 

 

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
όπως όλα τα φάρμακα, τα ψυχοτρόπα φάρμακα (πχ αντικαταθλιπτηκά, αγχολυτικά) έχουν παρενέργειες, η συνηθέστερη των οποίων είναι η σωματική κ ψυχική εξάρτηση (πράγμα που συμβαίνει πάρα μα πάρα πολύ συχνά), η "συνήθεια" του οργανισμού (ανάγκη για αυξηση της δόσολογιας για να επιτύχεις το ίδιο αποτέλεσμα) κ η χειροτέρεψη των συμπτωμάτων που είχες αρχικά (πριν το φάρμακο) εάν σταματήσεις απότομα την λήψη του. Οπότε συμβουλευτείτε κάποιον καλύτερα
απο την πειρα μου στο φαρμακειο που εργαζομαι εχω να πω οτι ενας παει σε ψυχιατρο-παθολογο του συστηνει ενα χαπι και αυτος με την σειρα του το "προτεινει" σε καποιον αλλο ως το χαπι της χαρας!εκει βεβαια καταλαβαινει κανεις ποσο ειμαστε ολοι επηρεασμενοι απο αυτην την κριση και ακουμε την αποψη του καθενως!ειναι συχνο,λοιπον, το φαινομενα ανθρωπων απο διαφορα κοινωνικα και οικονομικα στρωματα να ερχονται με το κουτακι ανα χειρας και να σου λενε : αυτο το φαρμακο το παιρνει ενας/μια φιλος/φιλη και τον εχει βοηθησει, τι λες να το παρω και γω? οταν τους εξηγεις οτι αυτο δεν ειναι depon και δεν τα ξεκιναει κανεις για πλακα και κυριως χωρις ιατρικη επιβλεψη,οι μισοι σε στραβωκοιτανε και φευγουν του στυλ δεν θες να με βοηθησεις και οι υπολοιποι αφου εχουν "κατατοπιστει" σχετικα με το φαρμακο και την δραση του πανε και το ζητανε απο το επομενο φαρμακειο μιας και δεν απαιτειται "κοκινη' συνταγη! εσκιταλοπραμη και σερταλινη δινουν και παιρνουν!και το φαινομενο ειναι πιο συνηθες σε ελευθερους επαγγελματιες και δημοσιους υπαλληλους!ενα εχω να πω λοιπον : μακρια απο ακυρες συμβουλες και κυριως ψυχριαμη αντιδραση! ο γιατρος ειναι ο μονος που θα διαγνωσει αν υπαρχει θεμα και ο μονος ικανος να προτεινει φαρμακευτικη αγωγη!