ΚΙΝΗΣΗ

Το χάπι που θα μας ανακουφίσει;

Facebook Twitter
2

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

 

Ένας στους δέκα παίρνει επισήμως ψυχοφάρμακα διεθνώς, σύμφωνα με τις μετρήσεις. Μέσα σε δύο δεκαετίες η κατανάλωση των αντικαταθλιπτικών στις δυτικές κοινωνίες πολλαπλασιάστηκε κατά 400%.                                                                                                                 

Στην Ελλάδα της κρίσης, για πρώτη φορά οι ψυχίατροι βιώνουν σε τέτοια ένταση το κύμα των Ελλήνων που προσέρχονται στα ιατρεία τους ζητώντας επίμονα ένα "χάπι που θα τους ανακουφίσει" .

Διεθνώς εκατομμύρια από τους χρήστες –πάσχοντες ξυπνούν και κοιμούνται με αναγκαίο και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινοτητάς τους πια το Happy Xάπι τους όπως έχει καθιερωθεί η "συνθηματική" ονομασία των αντικαταθλιπτικών μεταξύ ιατρών και ασθενών. 

Για τους ειδικούς η κατάθλιψη δεν γνωρίζει ηλικία. Από τα νηπιακά χρόνια μέχρι το βαθύ γήρας  μπορεί να εγκατασταθεί και να ρημάξει αν δεν αντιμετωπισθεί αποφασιστικά το ψυχικό οικοσύστημα

Οι κρίσιμες ηλικίες, οι ηλικίες-φωτιά που πέφτουν στην ψυχοφαρμακευτική υποστήριξη, με την εισήγηση του γιατρού τους συνήθως, ή και αυτοβούλως, είναι κατά κύριο λόγο από 18-44 ετών.

Πολλοί επιλέγουν χωρις ιατρική εποπτεία να αυτορυθμίσουν τα συμπτώματα, παρακάμπτοντας  την γνωμάτευση του ψυχιάτρου και συχνά δεν τον επισκέπτονται καν. Ο δρόμος προς το φαρμακείο φαντάζει ευκολότερος για τους σημερινούς ψυχοφαρμακευτικά εξαρτημένους από ότι η ανάκριση του γιατρού.

                       

Σύμφωνα λοιπόν με τις έρευνες:

 

Από την κατηγορία εκείνων που λαμβάνουν ένα και μόνο ψυχιατρικό φάρμακο γνωμάτευση γιατρού ζητά μόνον το 1/3.

Από κείνους που παίρνουν καθημερινά πολλαπλό σχήμα αντικαταθλιπτικών, επισκέπτονται τον ψυχίατρο λιγότεροι από τους μισούς.

Οι γυναίκες είναι και εδώ πιο επιρρεπείς. Η χρήση των αντικαταθλιπτικών στο γυναικείο πληθυσμό είναι 2.5 φορές μεγαλύτερη από ότι στον αντρικό.

Στις ηλικίες Γυναικείας  Νευρικής Κρίσης, από 40-59 ετών, τα αντικαταθλιπτικά χτυπάνε κόκκινο, το 23% -μία στις 4 δηλαδή- ζουν με αυτά .

Και παιδιά και έφηβοι όμως, με τα Αμερικανάκια πρώτα, κύλησαν στις αντικαταθλιπτικές αγωγές. Για λόγους θεραπευτικούς- αλλά και recreational – έφτασαν  το 8% οι παιδικοί χρήστες αντικαταθλιπτικών, για έναν τύπο κατάθλιψης, αυτόν της παιδικής ηλικίας δηλαδή, σύμπτωμα του σύγχρονου, νευρωτικού πολιτισμού μας.

 

------------------

 

*Τι πρέπει να προσέχουμε

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως τα ψυχοφάρμακα ΔΕΝ πρέπει ποτέ και σε καμία περίπτωση να αγοράζονται χωρίς συμβουλή γιατρού. 

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη -για διαφορετικές περιπτώσεις- και το ότι κάποιος γνωστός μας παίρνει κάποιο συγκεκριμένο δεν σημαίνει πως το ίδιο φάρμακο θα κάνει και για μας. Επίσης, δεν αποκλείεται, με μια επίσκεψη σε ψυχίατρο, να βρεθεί πως άλλο είναι το πρόβλημά μας και πως δεν χρειαζόμαστε αντικαταθλιπτικά ή καν άλλα φάρμακα.

Ο ψυχίατρος, αφού συζητήσει με τον ενδιαφερόμενο, θα μπορέσει να κρίνει ποιο απ' όλα τα διαφορετικά φάρμακα ταιριάζει στον συγκεκριμένο ασθενή. Επίσης, παίρνοντας το ιατρικό ιστορικό του ή μαθαίνοντας πράγματα για τον τρόπο ζωής του θα μπορέσει να προσαρμόσει την φαρμακευτική αγωγή έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι παρενέργειες των φαρμάκων. 

Τέλος, ο ψυχίατρος είναι ειδικός για τις δόσεις τις οποίες θα παίρνει ο ασθενής. Είναι εγκληματικό να πηγαίνουμε στο φαρμακείο και να αποφασίζουμε μόνοι μας (ή ακούγοντας άλλους - μη ψυχιάτρους) των πόσων mg θα είναι το φάρμακο. Οι ψυχίατροι είναι ειδικοί για να συστήσουν σταδιακή αύξηση της δόσης κάθε ξεχωριστού αντικαταθλιπτικού ανάλογα με τις παρατηρήσεις τους.

Δεν πρέπει να αφήνουμε την ψυχή μας να υποφέρει, αλλά ούτε και να πειραματιζόμαστε μόνοι μας πάνω της, σαν επικίνδυνοι μαθητευόμενοι μάγοι...

 

 

2

ΚΙΝΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
όπως όλα τα φάρμακα, τα ψυχοτρόπα φάρμακα (πχ αντικαταθλιπτηκά, αγχολυτικά) έχουν παρενέργειες, η συνηθέστερη των οποίων είναι η σωματική κ ψυχική εξάρτηση (πράγμα που συμβαίνει πάρα μα πάρα πολύ συχνά), η "συνήθεια" του οργανισμού (ανάγκη για αυξηση της δόσολογιας για να επιτύχεις το ίδιο αποτέλεσμα) κ η χειροτέρεψη των συμπτωμάτων που είχες αρχικά (πριν το φάρμακο) εάν σταματήσεις απότομα την λήψη του. Οπότε συμβουλευτείτε κάποιον καλύτερα
απο την πειρα μου στο φαρμακειο που εργαζομαι εχω να πω οτι ενας παει σε ψυχιατρο-παθολογο του συστηνει ενα χαπι και αυτος με την σειρα του το "προτεινει" σε καποιον αλλο ως το χαπι της χαρας!εκει βεβαια καταλαβαινει κανεις ποσο ειμαστε ολοι επηρεασμενοι απο αυτην την κριση και ακουμε την αποψη του καθενως!ειναι συχνο,λοιπον, το φαινομενα ανθρωπων απο διαφορα κοινωνικα και οικονομικα στρωματα να ερχονται με το κουτακι ανα χειρας και να σου λενε : αυτο το φαρμακο το παιρνει ενας/μια φιλος/φιλη και τον εχει βοηθησει, τι λες να το παρω και γω? οταν τους εξηγεις οτι αυτο δεν ειναι depon και δεν τα ξεκιναει κανεις για πλακα και κυριως χωρις ιατρικη επιβλεψη,οι μισοι σε στραβωκοιτανε και φευγουν του στυλ δεν θες να με βοηθησεις και οι υπολοιποι αφου εχουν "κατατοπιστει" σχετικα με το φαρμακο και την δραση του πανε και το ζητανε απο το επομενο φαρμακειο μιας και δεν απαιτειται "κοκινη' συνταγη! εσκιταλοπραμη και σερταλινη δινουν και παιρνουν!και το φαινομενο ειναι πιο συνηθες σε ελευθερους επαγγελματιες και δημοσιους υπαλληλους!ενα εχω να πω λοιπον : μακρια απο ακυρες συμβουλες και κυριως ψυχριαμη αντιδραση! ο γιατρος ειναι ο μονος που θα διαγνωσει αν υπαρχει θεμα και ο μονος ικανος να προτεινει φαρμακευτικη αγωγη!