Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου
Όσο και εάν υποφέραμε για να ξεφορτωθούμε τα περιττά κιλά, δυσκολότερο καταλήγει τελικά το να μην τα ξαναπάρουμε.
Η πείνα, -προσοχή, το συναίσθημα της πείνας, όχι η λαιμαργία - θα σας τυραννά αδιάκοπα , και μετά την αποτελεσματική δίαιτα, τουλάχιστον για ένα χρόνο! Σύμφωνα με τους διαιτολόγους κανείς δε θα καταφέρει να κατεβάσει την ζυγαριά με μαγικό τρόπο, με μία δίαιτα, κι έξω τα κιλά, όπως όλοι ονειρεύονται.
Είναι καθαρά θέμα λειτουργίας του οργανισμού μας. Το βάρος μαζί με τα αποθέματα λίπους θεωρούνται εφόδιο από τον ίδιο τον οργανισμό για το σώμα, ως πανάρχαιο οπλοστάσιο αποθήκευσης τροφής των θηλαστικών για μέρες πείνας που ίσως κάποτε έρθουν.
Έτσι, όποτε ο οργανισμός μπαίνει σε πρόγραμμα δίαιτας , άρα μείωσης της λήψης της τροφής, οι ορμονικές αλλαγές που το σώμα δρομολογεί αντανακλαστικά φροντίζουν να μειωθεί ο μεταβολισμός και να αυξηθεί η πείνα αμέσως μετά την απώλεια βάρους . Αυτή η λειτουργία διαρκεί για τουλάχιστον έναν χρόνο μετά την απώλεια του βάρους .
Με την ανακάλυψη όλο και μεγαλύτερης γνώσης για το μηχανισμό απώλειας βάρους , οι διαιτολόγοι έγιναν επιτέλους περισσότερο ελαστικοί με τους πελάτες τους. Όποιος ξαναπαίρνει τα κιλά του δεν είναι αυτός που κρυφοτρώει στο ψυγείο, παραδέχονται τώρα μετά την δημοσίευση της ανατρεπτικής μελέτης. Όποιος μετά την δίαιτα ξαναπαίρνει βάρος δίνει απλώς μάχη με την ίδια του τη βιολογία.
Οι ένοχες ορμόνες-εχθροί της σιλουέτας, εκείνες δηλαδή που όσο χάνουμε βάρος επιβραδύνουν τον μεταβολισμό και αυξάνουν τη πείνα, είναι πρώτα η λεπτίνη που παράγεται από τα κύτταρα του λίπους και της οποίας τα επίπεδα μειώνονται όταν αδυνατίζουμε. Αυτό και μόνο αρκεί για να ενεργοποιηθεί ο εγκέφαλος παίρνοντας σήμα ότι τα αποθέματα ενέργειας είναι χαμηλά και θα πρέπει να ελαττωθεί ο ρυθμός απώλειας βάρους.
Στην έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης καταδείχθηκε το ότι σε σκληρή δίαιτα δέκα εβδομάδων σε άτομα τα οποία τελικά κατάφεραν με επιτυχία να αδυνατίσουν τα επίπεδα της λεπτίνης ανέβηκαν μέχρι και το 65% όσο τηρούσαν τη δίαιτα.
Ένα χρόνο μετά και σ’ όλη τη διάρκεια αυτού του χρόνου η λεπτίνη έπεσε στο 1/3 των επιπέδων που η λεπτίνη βρισκόταν στον οργανισμό του ατόμου πριν την έναρξη της δίαιτας. Όλοι ξαναπήραν βάρος και για πρώτη φορά οι διαιτολόγοι πείστηκαν ότι δεν έφταιγαν οι τυχόν αστοχίες των ασθενών τους .
Αυτό που σίγουρα χρειάζεται να ψάξει για να μας πει η διαιτολογία είναι διατροφικά τρυκ που θα μας κάνουν να ξεγελάσουμε το αίσθημα της ασίγαστης πείνας ακόμα κι όταν θα έχουμε χάσει τα κιλά που θέλουμε.
σχόλια