Η κυρία Ξι Παπαμήτρου είναι πρόσωπο υπαρκτό...

Facebook Twitter
2

"Κυρία Ξι Παπαμήτρου!"

Ο κρυμμένος κωλοχαρακτήρας είναι ο μεγάλος κερδισμένος των ημερών (υποθέτω), αλλά ας είν' καλά το πετρέλαιο. Ή μάλλον η έλλειψη του.

Η εξήγηση σηκώνει μια μίνι ανασκόπηση: Το '80, τότε που όλοι ανακάλυπταν με φόρα τις «ανέσεις» των πολυκατοικιών και την αγία ιδιωτικότητα, τότε που σιγά – σιγά εξαφανιζόταν και το είδος των θυρωρών, ήταν πολύ της μόδας να βρίζεις τα κουσούρια του «αστικού πολιτισμού», «που δεν ξέρεις ποιος μένει δίπλα σου», «που είμαστε άγνωστοι μεταξύ αγνώστων» κι άλλα τέτοια καταδικαστικά της αποξένωσης.

Το '90, που «φορέθηκαν» πολύ οι επιδείξεις τάπερ και οι γνωριμίες με τις γειτόνισσες του «από πάνω» και του «από κάτω», ο πάγος «έσπασε», οι ενοικιαστές ήρθαν πιο κοντά, οι ιδιοκτήτες κερνούσαν καφέ και μπισκότα στις συνελεύσεις των πολυκατοικιών και κάπως έτσι ξεπεράστηκε (σε κάποιο βαθμό) το ζήτημα των νοικοκυραίων που δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους και "τι άγριο πράμα που είναι αυτό, ρε παιδί μου".

Και κάπως έτσι κυλούσε καιρός, η «από πάνω» ήξερε ποιον μπάζει στο σπίτι η «από κάτω» (αλλά δεν το 'κανε θέμα, όξω φωνή τουλάχιστον), τα κοινόχρηστα τα ανέλαβε εταιρεία, γιατί πού χρόνος να παριστάνεις τον σαράφη και να μετράς πόντο τον πόντο το πετρέλαιο, μέχρι που όλοι μαζί «ξεβραστήκαμε» στο άχαρο 2012.

Που η πιάτσα του πετρελαίου μετρά απώλειες της τάξης του 93%, άδειες τσέπες και... κατεστραμμένες σχέσεις. Που οι ένοικοι παραγνωρίστηκαν, σκυλοβρίστηκαν και (αποδείχθηκε ότι) δεν είχαν κανένα πρόβλημα να πιαστούν μαλλί με μαλλί και να τους χωρίσουν τα «100» και οι «Ζητάδες».

Που άκουσες πάλι μετά από χρόνια – κατά τη διάρκεια συνέλευσης – εκείνο το ανεπανάληπτο (μα πού το θυμήθηκαν;) «να μην ανοίξω το στόμα μου!». Που συναντιούνται οι γειτόνισσες στην εξώπορτα της πολυκατοικίας και γυρίζουν η μία την πλάτη στην άλλη, με ανασηκωμένη μύτη και φρύδι - περισπωμένη και ξεκλειδώνουν βιαστικά για να μη σκυλοβριστούν εκ νέου.

Που η "κυρία Κοκοβίκου" και η κυρία "Ξι Παπαμήτρου" είναι υπαρκτά πρόσωπα και περιλούζουν με βρωμόνερα η μία τη μπουγάδα της άλλης, «που θα μου πει η γουρούνα, ότι θα έρθει να μου σφραγίσει τα σώματα, αν δεν πληρώσω συμμετοχή για το πετρέλαιο!».

Που ό,τι μυστικό «κοιμόταν» χρόνια στις πολυκατοικίες της διακριτικότητας και του λουξ πολιτισμού της απολύμανσης και των μυοκτονιών, βγήκε φόρα παρτίδα σε κλιμακοστάσια και ακάλυπτους, στο όρθιο και με το χέρι στη μέση – πάνε τα μπισκότα και οι καφέδες -  λες και ένοιαζε τον γείτονα, αν ο γιος της «από πάνω» είναι γκέι ή αν η κοπέλα του «από κάτω» έχει αλλάξει τρεις γκόμενους μέσα σ' έναν χρόνο.

Που «το μάτι και το αυτί» της πολυκατοικίας δεν έκλεισε ποτέ. Πάντα  παραφυλάει για να δει τί ώρα γύρισες, με ποιον, κράταγες τσάντες; Γιατί; Άρα, έχεις λεφτά. Κι αν έχεις, γιατί δεν θες να βάλεις πετρέλαιο; Ή ακόμη χειρότερα: έχεις, γι' αυτό ψήφισες υπέρ, «παλιοκάργια! Θα σου δείξω εγώ!».

Και περνάνε οι μέρες. Μ' αερόθερμα, μπουγιότες, διπλή τριπλή πιτζάμα – κουβέρτα, παγωμένες μύτες και παγωμένες σχέσεις, από αυτές που μόνο ο κρυμμένος κωλοχαρακτήρας ξέρει να φτιάχνει. Ας είν' καλά το πετρέλαιο και τα κρύα που για φέτος ξεκίνησαν χθες.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια