Μεταξύ του Τσάβες και των Σκανδιναβών;

Μεταξύ του Τσάβες και των Σκανδιναβών; Facebook Twitter
24

Του Θανάση Μαυρίδη από το Capital.gr

Οι λάτρεις της κοινωνικής πολιτικής του Τσάβες θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι η Βενεζουέλα βγάζει πετρέλαιο και ότι παρόλα αυτά η Οικονομία της είναι σχεδόν κατεστραμμένη. Επίσης, οι λάτρεις του σκανδιναβικού κράτους δικαίου δεν θέλουν να ξέρουν ότι πηγή του πλούτου ήταν οι άριστες σχέσεις με τους Ναζί και το γεγονός ότι δεν ισοπεδώθηκαν στην διάρκεια του Β' παγκοσμίου πολέμου...

Όσοι θα ήθελαν να είμαστε κάτι σαν την Δανία, έχουν προφανώς μεγάλη άγνοια για το τι ακριβώς αντιπροσωπεύει το μοντέλο που θαυμάζουν. Αλλά ακόμη κι έτσι, επιμένουν να παίρνουν από την Ιστορία τα κομμάτια εκείνα που βολεύουν την δήθεν δικαίωση των δικών τους θέσεων! Το κοινωνικό κράτος που ευαγγελίζονται θέλει ρευστότητα.

Ακόμη και οι Σκανδιναβοί, λοιπόν, οι οποίοι ξεκίνησαν από μία σαφώς καλύτερη αφετηρία από εμάς, έφτασαν κάποια στιγμή στα όρια του μη περαιτέρω. Κανονικά θα έπρεπε από το σημείο αυτό και έπειτα να διαβάσουμε την ιστορία, αλλά αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα. Όλοι έμειναν στο πόσο καλό κοινωνικό κράτος είχαν κτίσει μεταπολεμικά και όχι στις μεταρρυθμίσεις που αναγκάστηκαν να υιοθετήσουν στην συνέχεια για να αποφύγουν την κατάρρευση.

Αν για κάτι θαυμάζω τους Σκανδιναβούς δεν είναι για την δήθεν μαγκιά τους να μοιράσουν πόρους στον λαό μετά από τον πόλεμο. Κι εμείς αν δεν είχαμε ισοπεδωθεί στην διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου κι αν δεν είχε ακολουθήσει αυτός ο απαίσιος Εμφύλιος, ίσως και να είχαμε περισσότερες δυνατότητες από εκείνους. Τους θαυμάζω, όμως, για το γεγονός ότι μαθαίνουν. Και μάλιστα γρήγορα. Σε αυτούς η κρίση κτύπησε την πόρτα πιο γρήγορα απ' ό,τι σε εμάς. Έμαθαν από αυτό και σήμερα βρίσκονται ήδη αρκετά έτη φωτός μπροστά από εμάς.

Θαυμάζω τους Νορβηγούς για τον τρόπο που επέλεξαν για να αξιοποιήσουν τον πλούτο που τους έφερε το πετρέλαιο. Ναι, οι ξυλοκόποι και ψαράδες του Βορρά αποδείχτηκαν εξαιρετικοί σε αυτό τον τομέα. Δεν σκόρπισαν τα χρήματα σε αλόγιστες δαπάνες πολεμικού υλικού και σε επιδοτήσεις προς τους αγρότες και τους βιοτέχνες τους! Δεν μετέτρεψαν τα βαρέλια του πετρελαίου σε εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού. Δεν δαπάνησαν τα χρήματά τους για να διοργανώσουν φεστιβάλ «πολιτισμού» σε κάθε απομακρυσμένο χωριό. Με τα χρήματα του πετρελαίου έφτιαξαν ένα fund για τις μελλοντικές γενιές. Μάλιστα!

Αυτό είναι το ένα μοντέλο. Το άλλο είναι εκείνο του Τσάβες. Με τα χρήματα του πετρελαίου έφτιαξε «κοινωνική πολιτική». Κι έτσι τον αγάπησε ο λαός του και κέρδισε κατά κράτος τους πολιτικούς του αντιπάλους. Το γεγονός ότι η Βενεζουέλα χρειάστηκε την βοήθεια της Κίνας για να μην καταρρεύσει είναι αδιάφορο σε όσους θέλουν να εθελοτυφλούν.

Και στην Νορβηγία και στην Βενεζουέλα ο Θεός χάρισε απλόχερα πλούτο. Το ερώτημα είναι πως αξιοποιήθηκε, τελικά, αυτός ο πλούτος. Πώς το έκανε ο ένας και πως ο άλλος και πως εμείς μπορούμε να κερδίσουμε από αυτή την σύγκριση.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάποιοι πιθανότατα να σκέφτονται να ποντάρουν από τώρα στην προοπτική να κερδίσουν ψήφους «μοιράζοντας» τα μελλοντικά κέρδη των υδρογονανθράκων. Εδώ ακούσαμε πριν λίγο καιρό ότι ο Τσάβες θα έσωζε την δοκιμαζόμενη από την κρίση Ελλάδα και δεν θα ακούσουμε το «δώστε τα βαρέλια στον λαό», κατά το «Τσοβόλα δώστα όλα»;

Δεν είχα ψευδαισθήσεις, δεν πίστεψα ούτε μία στιγμή ότι μπορούσε η Ελλάδα να γίνει Σκανδιναβία. Ούτε και ήξερα αν κατά βάθος θα ήθελα κάτι τέτοιο. Όχι γιατί οι άνθρωποι έχουν κάτι κακό, αλλά διότι έχουμε ως λαός μία διαφορετική νοοτροπία κι αυτό τελικά μας αρέσει. Από την άλλη, όμως, δεν θα ήθελα να ζήσω κάτω από ένα καθεστώς σαν κι εκείνο που είχε δημιουργήσει ο Τσάβες. Ούτε στους χειρότερους εφιάλτες μας!

Για να ξέρουμε, λοιπόν, που βαδίζουμε πρέπει να ξεκινήσουμε άμεσα την συζήτηση για τον τρόπο αξιοποίησης του πιθανού πλούτου που κρύβεται κάτω από το έδαφός μας. Να συμφωνήσουμε σε ένα μοντέλο που δεν θα παραβιαστεί εύκολα και δίχως κόστος από τον πρώτο λαϊκιστή που θα θελήσει να κτίσει την πολιτική του καριέρα πάνω σε συντρίμμια. Σε αυτό ας διδαχτούμε κάτι από τους Νορβηγούς.

Αρχείο
24

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

19 σχόλια
Αντιλαμβάνομαι το ρεζουμέ του άρθρου αλλά κάνει μια κακή αρχή. Δύο άκρα, τη Νορβηγία με τη Βενεζουέλα και εμάς που είμαστε κάπου στη μέση (ας πούμε). Δεν μπορείς να συγκρίνεις το μορφωτικό επίπεδο των Νορβηγών, με αυτό των κατοίκων της Βενεζουέλας. Και οι Αφρικανικές χώρες είναι πάμπλουτες σε ορυκτά και πετρέλαια αλλά κολυμπάν στο άιμα. Η Νορβηγία είχε τις βάσεις να ακολουθήσει αυτό το μοντέλο. Δεν είχε ανάγκη να κάνει κοινωνική πολιτική, αφού υπήρχε. Σε μια Βενεζουέλα με σάπια θεμέλια έπρεπε κάποιος να μπαζώσει. Οι άνθρωποι δεν είχαν δωρεάν υγεία και μου λέτε για Νορβηγικά μοντέλα? Κλείνει αυτό. Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία είναι έλεος των ξένων ανέμων. Ο,τι μας σφυρίξουν θα χορέψουμε. Η Νορβηγία δεν έχει ανάγκη από εξοπλιστικά προγράμματα για να ξοδέψουν. Δεν έχουν τον "Τούρκο τους" οι Νορβηγοί. Δεν έχουν μπαμπούλα ώστε να αγοράζουν εξοπλισμό για να μην τους φάει. Ενώ εμείς τρέμουμε το ντου των γειτότων και κοιμόμαστε με το καρυοφύλλι κάτω από το μαξιλάρι (μην ξεράσω). Η Ελλάδα όμως κύριε συγγραφέα, έχει να επενδύσει στη γεωργία (η Νορβηγία είναι λίγο κρύα για μπαχτσέδες), στην αλιεία επίσης, στο πραγματικό τουρισμό (όχι στο φεστιβάλ κωλοπετεινίτσας όπως λετε). Έχει εναλλακτικές πηγές ενέργειας, έχει να βγάλει και επιστήμη. Και βιοτεχνία άμα λάχει (όχι βιομηχανία σαν τη Νορβηγία). Οπότε δεν μπορείτε να συγκρίνετε. Η κάθε χώρα πρέπει να υιοθετείσει ένα μοντέλο προσαρμοσμένο στης ανάγκες της, ανεξάρτητα από επιρροές άλλων κρατών. Ας είναι και οι υδρογονάνθρακες, αλλά ας είναι για εμάς.
1) Κατείχε την εξουσία, απολύτως νόμιμα, επικυρωμένη με λαϊκή ετυμηγορία. 2) Τα στοιχεία που παρουσιάζουν έγκυροι διεθνείς οργανισμοί για την αύξηση του βιοτικού επιπέδου και τη βελτίωση της ζωής του λαού, δεν είναι καθόλου αμελητέα. 3) Η απεμπλοκή από την κατεστημένη νεοφιλελεύθερη παγκόσμια κλίκα και η δημιουργία ενός ανεξάρτητου οικονομικού μπλοκ των λατινικών χωρών, έχει να μας διδάξει πολλά. Αν είμαι κάπου λάθος, διορθώστε με. Οι ενστάσεις μου τώρα, είναι καθαρά πολιτικές. Το μοντέλο του υπερσυγκεντρωτικού "σοσιαλιστή" Ηγέτη που τόσο εκθειάζει ο "προοδευτικός" χώρος, δεν αποτελεί για εμένα καθόλου πρότυπο. Δε συγκαταλέγω τον Τσάβες καθόλου στους παραδοσιακούς τυράννους που επικαλέστηκαν το σοσιαλισμό. Κι αυτό για πολλούς και διάφορους λόγους. Αλλά δεν παύει να ήταν ένας ηγέτης που είχε συγκεντρώσει όλες τις εξουσίες στα χέρια του. Αυτό είχε ως επακόλουθο πολλές αυθαιρεσίες και καταπατήσεις δικαιωμάτων -η ξεφτίλα μας, έγκειται στο ότι ψάχνουμε διαφορές μεταξύ των αστικών καθεστώτων στα οποία ζούμε, και τις δικτατορίες. Φυσικά όμως υπάρχουν τεράστιες διαφορές και δεν είναι καθόλου το ίδιο-. Μπορούμε να διδαχτούμε από την αντισυμβατική οικονομική πολιτική του, αλλά από εκεί και πέρα, ένα καθεστώς όπου ο ηγέτης έχει συγκεντρώσει όλες σχεδόν τις εξουσίες πάνω του, και η κοινωνία εξαρτάται από τις βουλές του, δε με πείθει, και μου είναι πολιτικά αποκρουστικό. Αυτό το σχόλιό μου, δεν αναιρεί τίποτα απ' όσα έχω γράψει.
Πριν ριξουμε ολο το φταιξιμο στην καταστροφη που ηρθε τον 2ο παγκοσμιο πολεμο , που ηταν μεγαλη, καλο θα ηταν να δουμε πως λειτουργει ο ελληνικος λαος απο τοτε που εγινε κρατος μεχρι την εισβολη των ναζι.Η Ελλαδα ειχε ευκαιριες να γινει για πρωτη φορα στην ιστορια της σοβαρο κρατος,οι χρηματοδοτησεις που πηρε με σχεδον μηδενικο ελεγχο θα μπορουσαν να "σκεπασουν" την καταστροφη του πολεμου και να μας κανουν υπολογισιμη δυναμη και το κυριοτερο με μελλον.Οι πολιτικοι με τις ευλογιες του λαου προτιμησαν να μοιρασουν αυτα τα χρηματα για να εξαργυρωσουν την ψηφο των πολιτων και για δεκαετιες τα καταφερναν γιαυτο και φοβαμαι οτι ΑΝ οι ευρωπαιοι μας δωσουν ενα τελευταιο μεγαλο πακετο και μας πουν "παρτε τα και φτιαξτε την χωρα σας ,απο εμας δεν εχει αλλα" ,οπως προτεινουν καποιες βορειες χωρες,θα γινει παλι το ιδιο.Οι πολιτικοι θα τα μοιρασουν ,για τα επομενα 20 χρονια θα βγαινουν κυβερνηση και ο λαος θα τα ξεχασει ολα παλι.Ενας φαυλος κυκλος ειναι η ιστορια της Ελλαδας απο το 1830.
και επίσης, ναι, σε κάθε μικρό ή μεγαλύτερο Νορβηγικό Δήμο ή κοινότητα, διεξάγονται επιδοτούμενα φεστιβάλ Πολιτισμού( προβολές σε άρτια ποιότητα, συναυλίες κλπ. όχι μόνο Νορβηγών).
Νορβηγία λοιπόν...χμμμ. ΔΕΝ ανήκει στην Ε.Ε. Ναι, κατελήφθη από τους Ναζί μάλλον αναίμακτα (έχοτας επιλέξει ουδετερότητα, και σε κάθε πρίπτωση χωρίς καταστροφές. Υπήρξε τοπική αντίσταση όπως και ρεύμα υποστήριξης της φιλοναζιστικής κυβέρνησης, κάποιοι έφυγαν για Μ. Βρεττανία). Τεράστιος φυσικός πλούτος (πετρέλαιο, ορυκτά, ξυλεία, χαρτοπολτός, αλιεία). 4,5 μύρια ψυχές, (8% μετανάστες, όχι όλοι από Νότο, αλλά και ΣΟυηδοί, Δανοί κλπ.), μηδενικές αμυντικές δαπάνες. Άσχετη (ενδεικτική) λεπτομέρεια: ΟΛΟΙ οι κινηματογράφοι της Νορβηγίας είναι δημοτικοί, το 60% του προγράμματός τους αποτελείται από Νορβηγικές παραγωγές. Τώρα γιατί μπαίνει η Νορβηγία στο τραπέζι συγκρίσεων με τα δικά μας (κι ακόμα περισσότερο της Βενεζουέλας), αδυνατώ να κατανοήσω.
Ολα αυτα θα ειχαν νοημα εαν ο ελληνικος λαος ειχε τις διανοητικες ικανοτητες που θα του επετρεπαν , αφου πρωτα αντιληφθη την πραγματικοτητα , να αντιληφθη και το τι τον συμφερει. Και αναλογα να διαλεξη.Επισης ολα αυτα θα ειχαν νοημα αν "μπορουσε" να διαλεξη.Δυστυχως με τη συμφωνια της Γιαλτας καθοριστηκαν και οι ρολοι του καθενος ( πχ δεν αναρωτιεστε γιατι η γερμανια δεν εχει αεροπορικη βιομηχανια η ατομικα οπλα;).Οι περισσοτεροι λαοι δεν ειναι ανεξαρτητοι οπως νομιζουν. Δεν μπορουν να κανουν οτι θελουν. Και ο ρολος που δοθηκε στην ελλαδα ηταν να ζηση με δανεισμους, εξωτερικες βοηθειες και λιγα αγροτοκτηνοτροφικα. Δεν προοριστηκε η ελλαδα να παιξη αλλο ρολο στην ιστορια.Ουτε να πλουτιση ουτε να αποκτηση δυναμη.Αρα Η ελλαδα ουτε την αφηνουν ουτε και μπορει ( δεν διαθετει το DNA) να κανη τιποτα καλυτερο. Μετα απο 20 , 50 , 100 χρονια τα ιδια θα συζηταμε...
Συγνώμη κιόλας, αλλά το να μειώσεις το ποσοστό του λαού που είναι κάτω από τα όρια της φτώχιας, να μειώσεις τον αναλφαβητισμό, να προσφέρεις στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική κάλυψη, να πάρεις μέτρα κατά του κοινωνικού αποκλεισμού δεν είναι "κοινωνική πολιτκή", λές και ο Τσάβες μοίραζε κουπόνια για να πάνε στην αντίστοιχη Αιδηψό του Καράκας. Είναι ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, χωρίς εισαγωγικά και με κεφαλαία γράμματα.
Μην ανησυχείτε ούτε Νορβηγία θα γίνουμε, ούτε Βενεζουέλα. Ελλάδα θα παραμείνουμε - (ή χειρότερη ή καλύτερη θα δείξει... αλλά Ελλάδα - με ότι αυτό συνεπάγεται). Κάτι πολύ βασικό: Είμαστε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης οπότε εκ των πραγμάτων δεν μπορούμε να έχουμε μία εντελώς αυτόνομη πολιτική πορεία (με ότι θετικό και ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται). Επιπλέον, τι σχέση έχει η κοινωνικοοικομομική και ταξική δομή της Ελλάδας με την αντίστοιχη της Βενεζουέλας; Καμία. Άρα ένας Τσάβες ούτε χρειάζεται, ούτε μπορεί να αναδυθεί. Επειδή υπάρχει έντονη ανησυχία - όχι τπτ άλλο. Γενικά τι συγκρίνουμε τώρα. Μήλα με πορτοκάλια και αυτά τα δύο με μπανάνες. Έπειτα, δεν έχω πεισθεί για το ότι η εξόρυξη θα φέρει περισσότερα θετικά από ότι αρνητικά αποτελέσματα.
Αρκεί να είσαι αντιαμερικανός, να κάνεις κρατικοποιήσεις, λίγο ψωμί στο λαό, κι όλα τ' άλλα είναι αδιάφορα; Θα θέλατε και σε μας, έναν Ηγέτη με σχεδόν ή όλες τις εξουσίες πάνω του, να χρησιμοποιεί τον στρατό ως μέσο καταστολής, να έχει επιβάλλει λογοκρισία, να κυνηγά τους πολιτικούς του αντιπάλους; Μην πάτε να μου συγκρίνετε μια φλωροαστική κυβέρνηση που αυθαιρετεί. Είναι γατάκια μπροστά σε τέτοια καθεστώτα. Πώς γίνεται να αυτοχαρακτηρίζεστε "προοδευτικοί", υπέρμαχοι της δημοκρατίας και της ελευθερίας, και να εκθειάζετε Ηγέτες με απολυταρχικές τάσεις; Τι θέλουμε; Ηγέτη και κόμμα-κράτος κατά τα λενινιστικά πρότυπα, ή λαϊκή δημοκρατία; Τη σάπια αστική κοινοβουλευτική ολιγαρχία, θα την κάνουμε πιο δημοκρατική και πιο κοινωνική, αντικαθιστώντας την με έναν Ηγέτη, που έστω δια της εκλογικής οδού ανέρχεται στην εξουσία, αλλά ο ίδιος εκ των έσω με την άνευ όρων παράδοση της κοινωνίας στη γοητεία του, την τροποποιεί και χτίζει μια αυτόνομη εξουσία; Αυτό θέλετε; Αρκεί να είναι αντιαμερικανός και να προβεί σε κρατικοποιήσεις;
Εμείς αγαπητέ ακολουθούμε το 3ο μοντέλο, το δικό μας, μιας και είμαστε ο πιο "πράσινος" λαός του πλανήτη. Εμείς αν είχαμε πετρέλαιο θα το κάναμε λουλούδια (σε σκυλάδικα). Και οι μελλοντικές γενιές να πάνε να δουλέψουν, ορίστε μας τώρα. Ή να βρουν το δικό τους πετρέλαιο...
Η καταστροφή που δεχτήκαμε στο Β Παγκόσμιο δικαιολογεί την τραγική διαχείριση που κάναμε τόσα χρόνια; Και η Γερμανία καταστράφηκε στον Β' παγκόσμιο πόλεμο και πολύ περισσότερο απο μας αλλά αυτη την στιγμή είναι η πρωτή οικονομία στην Ευρώπη με απόλυτο σεβασμό στους πολίτες της. Ναί, σίγουρα άμα δεν είχαμε υποστεί τόσο μεγάλες ζημίες θα είμασταν σαφώς σε καλύτερο επίπεδο αλλά είμαι σχεδον σίγουρος πως σήμερα πάλι στο ίδιο επίπεδο θα είμασταν. Γιατί; Γιατί ποτέ σε αυτή την χωρά δεν είχε πρωτεύοντα ρόλο το γενικό καλό και η προκοπή αυτου του κράτους.
Χeltox μετά το Β Παγκόσμιο όντας κατεστραμμένοι, σου διαφεύγει ότι είχαμε στα καπάκια εμφύλιο, επιμηκύνοντας την πολιτική αστάθεια και το χάος ακόμα και μετά τη λήξη του, και αργότερα την 7ετία της χούντας, κατά την οποία είμασταν αποκομμένοι πολιτικο-οικονομικά απ την Ευρώπη.Και μετά η φούσκα της Μεταπολίτευσης με τα δανεικά που έσκασε πριν 5 χρόνια.. Αντίθετα η Γερμανία μετά το πόλεμο δεν είχε τέτοιες καταστάσεις, ενώ εκεί όταν αποφάσισαν να οικοδομήσουν απ΄'την αρχή το κράτος τους, όπως εννοείς και συ, πρόταξαν το δημόσιο συμφέρον και συμφώνησαν πραγματικά ΟΛΟΙ μεταξύ τους.Απ' τους πολιτικούς μέχρι το τελευταίο κλητήρα.Ενδεικτικό είναι ότι όλα τα εργατικά συνδικάτα της εποχής, αντιλαμβανόμενα την δυσχερή οικονομική κατάσταση, συμφώνησαν να μη ζητήσουν αύξηση μισθού για 10 χρόνια.Άντε τώρα να το εξηγήσεις αυτό στους Έλληνες πολιτικούς, και στους καλομαθημένους Φωτομπαλασόπουλους...
Μα σαφώς αναγνωρίζω πως όλα αυτά έκαναν την κατάσταση χειρότερη άλλα δεν μπορώ να παραβλέψω και τα χαμένα χρόνια που ακολούθησαν. Μετά την ένταξη μας στην ΕΟΚ η Ελλάδα δέχτηκε άπειρα λεφτά απ Ευρωπαικά προγράμμα τα οποία σαν χώρα μέλος δικαιούταν. Αύτα τα χρήματα αντί να χρησιμοποιηθούν σωστά έτσι ώστε να χτιστεί μια υγιείς οικονομία έγιναν αυξήσεις μισθών και συντάξεων απ τον Παπανδρέου χωρίς να υπάρχει η οικονομική ανάπτυξη να τα στηρίξει. Όσα περισέυαν κατλήγαν στις τσέπες των τότε πολιτικών και τα υπόλοιπα αξιοποιούνταν όπως θα έπρεπε να αξιοποιηθούν για τα μάτια του κόσμου...
Ρε παιδιά, εντάξει, είχε το λαό μαζί του, η εξουσία του ήταν επικυρωμένη με λαϊκή ετυμηγορία. Κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό. Αλλά οι χίλιες δυο αυθαιρεσίες, θεσμούς που δημιούργησε σχεδόν απολυταρχικούς, μπορούμε να τα παραβλέψουμε έτσι, επειδή και μόνο ήταν αντιαμερικανός και επικαλούνταν το σοσιαλισμό; Η φιλολαϊκή πολιτική του, περισσότερο δημαγωγική ήταν, για να εδραιώσει την εξουσία του στις στέρεες βάσεις του λαού, παρά πραγματική (για τα κίνητρα μιλάω, όχι ότι δεν έγιναν έργα). Και η δαιμονολογία είναι λανθασμένη, και η αγγελολογία. Ένας δημοκρατικά νόμιμος δικτάτορας ήταν για εμένα, που έχτισε τις βάσεις του στις συνειδήσεις του λαού, μέσω δημαγωγικών φιλολαϊκών έργων. Ο οίστρος πολλών προς το πρόσωπό του, απλά γι' ακόμη μια φορά, δείχνει πως οι άνθρωποι θέλουν να πιστεύουν σε αγγέλους. Πως κάπου υπάρχει Ελπίδα.
Πολύ καλό άρθρο Θανάση! Ίσως λόγω κοινωνικο-ιστορικο-ψυχολογικών παραγόντων φαίνεται ότι ο νεο-Έλληνας δεν γοητεύεται από παραδείγματα σαν αυτό της Νορβηγίας. Αντίθετα, "ηγέτες" οι οποίοι κολακεύουν τα χαμηλά ένστικτα της κοινωνίας μοιάζουν να ταιριάζουν περισσότερο στην ιδιοσυγκρασία του λαού μας. Δυστυχώς η νοοτροπία αυτή διαπερνάει την ελλαδική κοινωνία στις περισσότερες εκφάνσεις της.
Κύριέ μου, με συγχωρείτε -ειλικρινά- αλλά, με βάση αυτά που διαβάζω, δεν έχετε ιδέα για τη Νορβηγία και το Β' ΠΠ. Μην πείτε σε νορβηγό ότι δεν επλήγη από τους ναζί, είναι προσβολή.
μαθε να διαβαζεις.. ολοι ξερουν(οσοι ξερουν ιστορια β παγκοσμιου) οτι ο η νορβηγια κατακτηθηκε με εκστρατεια.. η σουηδια ομως ηταν ουδετεροτατη..)που ειναι κ ο ιδεοτυπος του σκανδιναβικου μοντελου) ωραια η συνηθεια δε να βαζουμε λαικ σε οτι καταληγει ως σκεψη οτι δε καναμε τιποτα λαθος ως κοινωνια και δε πρεπει να αλλαξουμε τιποτα γιατι κατι αλλο φταιει, ο διεθνης καπιταλισμος, το συστημα..
@adiexodo, γουσταρω το γηπεδιλικι των σχολιων σου(φαε, μπουκωνε κ τετοια) αλλα ελπιζω να καταλαβες οτι απευθυνομουν στον απο πανω @pites, που τσουβαλιασε τη νορβηγια που με τους υπολοιπους σκανδιναβους... αυτο λεω κ γω οτι σουησοι και δανοι δεν ηταν ουδετεροι, συμφωνω με το σχολιο σου, ελεος!!!! καλα τα λες ντιουντ!
Καλό αλλά ολίγον τυφλό. Η σύγκριση ανάμεσα στη Νορβηγία και τη Βενεζουέλα είναι σαν σύγκριση ανάμεσα σε τυρόπιτα και τάβλι' δηλαδή καμία σχέση. Το να επιλέγεις τα στοιχεία που θέλεις να προβάλεις από μια κατάσταση αποκρύπτωντας εντέχνως οτιδήποτε δεν στηρίζει την άποψη σου είναι δείγμα κακής δημοσιογραφίας από αυτήν που έχουμε σε αφθονία στις κωλοφύλλαδες του τόπου μας. Η γεωγραφική θέση της κάθε χώρας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, οι πολιτικές επιλογές των πολιτών της ειδικά στην περίπτωση μας μεγαλύτερο. Αναφέρομαι σε αυτό γιατί εντέχνως ο γράφων παρουσιάζει σαν δικτάτορα τον εκλεγμένο πρόεδρο της Βενεζουέλας. Στο δια ταύτα, μπορεί ο ίδιος να μην εγκρίνει τη στρατηγική ή τις πολιτικές πεποιθήσεις του μακαρίτη αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι η συγκεκριμένη χώρα λανσάριζε σοσιαλιστικού τύπου μοντέλο ή τουλάχιστον φιλική προς τα λαϊκά στρώματα πολιτική, δίπλα στις μπανανίες του υπαρκτού καπιταλισμού. Και μόνο αυτό το γεγονός τοποθετεί αυτόματα την χώρα σε κατάσταση κρίσης από κάθε πλεύρα. Το ότι διατηρεί ακόμα την εθνική της κυριαρχία για μένα είναι θαύμα και σίγουρα διαφοροποιεί κομματάκι την κατάσταση της από αυτή της πρώην-νυν γερμανόφιλης Νορβηγίας. Επίσης το να συγκρίνεις το βιοτικό επίπεδο των Νορβηγών με αυτό των Βενεζουελάνων είναι τραγικό και ειδικά όταν πάνω σε αυτό το επιχείρημα στηρίζεται όλο το άρθρο σου. Προφανώς αυτό που είχε σημασία για τους μεν ήταν δεδομένο στους δε π.χ. περίθαλψη και εκπαίδευση. Του διαφεύγει επίσης ότι ανάμεσα στο μοντέλο της Νορβηγίας και αυτό της Βενεζουέλας υπάρχει και αυτό των Αραβικών κρατών τα οποία, παραδόξως (λέμε τώρα), είναι ζάμπλουτα αλλά οι κάτοικοι τους πάμπτωχοι. Προφανώς αν ο Τσάβες ασκούσε την πολιτική του σεϊχη Αλ Κάτσε Καλά Για Να Έχουν Οι Αμερικάνοι Τον Έλεγχο Του Πετρελαίου δεν θα ήταν δικτάτορας, θα μπαινόβγαινε στον Λευκό Οίκο σαν κύριος και σήμερα θα είχε βάλει ο Mr. President την πλερέζα του. Αυτό σε σχέση με την μυωπία του γράφοντα και την λογική του εντύπου που παραουσιάζει το κείμενο. Κατά τα άλλα η αναφορά στα κακώς κείμενα της ελληνικής πραγματικότητας με βρίσκει απολύτως σύμφωνο.
Ετοιμάσου αρθρογράφε για την οργή των "προοδευτικών". Γιατί χαλάς την εικόνα του μεγάλου "σοσιαλιστή" ηγέτη; Εικονοκλάστη! Η μάζα έχει ανάγκη να πιστεύει σε αγγέλους.
Ακριβώς! "Προοδευτικοί" αλλά χωρίς καμία διάθεση για αλλαγή και πρόοδο. Ήδη ξεκίνησαν τις αρνητικές ψήφους! Ρε τι άνθρωποι είμαστε εμείς!?? Υürüyüş !!
Η ημιμάθεια είναι χαρακτηριστικό μας και το "χουβαρνταλίκι" δίχως εγκράτεια για το μέλλον. Μακάρι να μάθαμε απ' όσα πάθαμε αλλά αμφιβάλω. τα παραδείγματα τόσο από τον κοινωνικό μου κύκλο αλλά και ευρύτερα, αν και είμαι νέος ακόμα δεν μου αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας κόντρα στην βλακεία των συμπολιτών μου.
Όλα καλά και όλα ωραία.Γιατί πρέπει να επενδύσουμε στους υδρογονάνθρακες? Υπάρχουν και οι ανανεώσιμες ενέργειες. Η ηλιοφάνεια στην Ελλάδα έχει δωθεί απλόχερα. Γιατί να μην επενδύσει η χώρα σε αυτό τον τομέα εδώ και τώρα? Γιατί πρέπει οπωσδήποτε να επενδύσουμε αμύθητα ποσά σε εύρεση και εξόρηξη υδρογονανθράκων, όταν μπορούμε να κάνουμε την ίδια στιγμή να επενδύσουμε στο "πραγματικό μέλλον"?