ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Πού σταματάει το φλερτ και πού ξεκινάει ο σεξισμός;

Πού σταματάει το φλερτ και πού ξεκινάει ο σεξισμός; Facebook Twitter
Το 81% που καταγγέλλει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης είναι γυναίκες και το 48% άντρες. Στις μορφές παρενόχλησης συγκαταλέγονται η λεκτική, η ηλεκτρονική, το ανεπιθύμητο σεξουαλικό άγγιγμα, η σεξουαλική παρενόχληση και η σεξουαλική κακοποίηση.
8

Αρχικά δεν έδωσα σημασία. Άλλο ένα hashtag, είπα. Άλλη μία ηθική, μοντέρνα καμπάνια. Καλοστημένη, με τους σπόνσορες της, την έρευνά της, τους influencers της.

Ο ξινός ισοπεδωτικός εαυτός μου αρνήθηκε να κάνει κλικ. Τα social media ως το απόλυτο μέτρο της ανθρώπινης ψυχής, του έρωτα, της ντροπής, του ύπνου και του ξύπνιου μας. Δεν σε πατάω, δεν σε πατάω, δεν σε πατάω.

Έκτοτε η δίεση metoo άρχισε να με κατατρέχει σαν τιμωρία που τόλμησα να αγνοήσω όλες αυτές τις ηλεκτρονικές οργισμένες φωνές.

Το instagram μου γέμισε #MeToo ιστορίες από κορίτσια που γνώριζα κανονικά ή μέσω instagram. Τραγικά περιστατικά, ειπωμένα με λεπτομερή ενάργεια εξομολογούνταν στην πλατφόρμα την προσωπική τους ιστορία με τρόπο που ποτέ δεν ειπώθηκε σε φίλη ή κοντινό πρόσωπο.

Τα Όσκαρ ντύνονται στα άσπρα, ο Κέβιν Σπέισι εξοβελίζεται από το Netflix, οι διάσημες καταγγέλουν και καταγγέλλονται.

Το #ΜeΤoo μετράει 990.000 ποστ και γίνεται το πρόσωπο της χρονιάς από το περιοδικό Time. Ένα κίνημα ικανό να αλλάξει νοοτροπίες, σχέσεις και παιχνίδια εξουσίας.

Πολλοί δεν μπορούν να πιστέψουν πως το #ΜeΤoo πήρε τέτοια έκταση. Κι αυτοί, όπως κι εγώ, αγνόησαν την πολλαπλασιαστική δύναμη του #ΚιΕγώ. Την σημασία της φωνής όταν υψώνεται από το άτομο και ενώνεται με την φωνή άλλων ατόμων, που στηρίζουν το ένα το άλλο.

Το 81% των γυναικών καταγγέλλει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης, στους άντρες το ποσοστό αυτό είναι 48%. Στις μορφές παρενόχλησης συγκαταλέγονται η λεκτική, η ηλεκτρονική, το ανεπιθύμητο σεξουαλικό άγγιγμα, η σεξουαλική παρενόχληση και η σεξουαλική κακοποίηση.

Το 77% των γυναικών που συμμετέχουν στην εν λόγω έρευνα έχει υποστεί λεκτική παρενόχληση ενώ το 27% έχει υποστεί σεξουαλική κακοποίηση, σε αντίθεση με το 7% των αντρών που δηλώνουν το ίδιο.

  

Τα δύο φύλα στα χειρότερά τους. Άντρες-δαίμονες, σφετεριστές εξουσίας, υποτιμούν, υποτάσσουν και νιώθουν καλύτερα. Γυναίκες-θύματα, στιγματίζονται, περιθωριοποιούνται και σωπαίνουν.

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις των θυμάτων είναι στρες και κατάθλιψη. Η πιο συχνή αντίδραση στον εργασιακό χώρο είναι η αποσιώπηση και η αποφυγή.

Mόνο 1 στις 10 γυναίκες κατήγγειλε το γεγονός σε κάποια αρχή ή στην αστυνομία, διαβάζω στην έρευνα με τίτλο Stop Street Harassment.

Ανάμεσα στα δύο στερεότυπα και εξαιρώντας φυσικά τα περιστατικά κακοποίησης, υπάρχουν γκρίζες ζώνες και η ατέλειωτη συζήτηση περί πολιτικώς ορθού.

Πού σταματάει το φλερτ και πού ξεκινάει ο σεξισμός, πότε η επιμονή γίνεται παρενόχληση, τι συνιστά συναίνεση, πότε το σεξ είναι άγριο και πότε επιθετικό;

Περπατάω στην Πατριάρχου Ιωακείμ και φτερνίζομαι. Όπως φτερνίζομαι σκύβω και από πίσω μου ακούω «Αλλεργική κι συ κουκλάρα μου».

Κρατιέμαι να μην γελάσω και μπαίνω στο ταξί. Πέφτουμε πάνω στην πορεία των εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας και λέω στον ταξιτζή «άσε με θα πάω με τα πόδια, περπατάω γρήγορα».

«Είμαι σίγουρος» μου λέει. «Σαν την θεά Άρτεμις, σε φαντάζομαι να αλώνεις τα πεζοδρόμια με τις ποδάρες σου. Συγνώμη κιόλας, μου λέει, δεν ήθελα...». «Ποιες ποδάρες, άνθρωπε μου» του λέω, «1.62 είμαι».

Μέσα σε μισή ώρα ζω δύο περιπτώσεις που θα χαρακτηρίζονταν παρενόχληση, τουλάχιστον στην Αμερική. Η Αμερικανίδα θα είχε καταγγείλει τον ταξιτζή και πολύ πιθανόν εκείνος θα έχανε και την άδεια του.

Κι όμως δεν ένιωσα να προσβάλλομαι ή να απειλούμαι. Μήπως έχουμε μείνει πίσω στον πολιτισμό, μήπως εγώ είμαι πολύ χαλαρή ή συνηθισμένη στους μάτσο Έλληνες, μήπως οι χώρες οι αλέγρες πρέπει να υπακούν σε άλλους νόμους;

Πολλοί δεν μπορούν να πιστέψουν πως το #ΜeΤoo πήρε τέτοια έκταση. Κι αυτοί, όπως κι εγώ, αγνόησαν την πολλαπλασιαστική δύναμη του #ΚιΕγώ.

Την σημασία της φωνής όταν υψώνεται από το άτομο και ενώνεται με την φωνή άλλων ατόμων, που στηρίζουν το ένα το άλλο.

Το περσινό Woman's March όπου ορδές γυναικών στην Αμερική και ανά την υφήλιο βγήκαν στους δρόμους μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, πάλι είχε πρωτοφανή συμμετοχή και όλοι προσπαθούσαν να εξηγήσουν πώς συνέβη.

Είναι αδιανόητο να μην γίνονται κάποιες αναπόφευκτες συνδέσεις. Φυσικά, ότι σπείρεις θερίζεις, και η τιμωρία του Τραμπ θα έρθει από τις γυναίκες.

Όπως επίσης, πιθανόν ο συγκεκριμένος πλανητάρχης να μην είχε εκλεγεί αν οι άνθρωποι πίστευαν ότι η σεξουαλική παρενόχληση είναι σημαντική.

Διαβάζω στην Evening Standard, ότι το #ΜeΤoo σκότωσε τον ερωτισμό, και στο μυαλό μου έρχεται ο μικρός θεός Έρωτας να ψυχορραγεί πεσμένος στο χαλάκι της εξώπορτας και μια ψηλή ξανθιά να του ανοίγει με το μάτι μπλαβέ.

«Δεν ήμουν εγώ» της λέει κλαψουρίζοντας. «Ήταν όμως η μαμά σου» του λέει και του ρίχνει μια στ' αχαμνά.

Στήλες
8

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Μόνικα Λεβίνσκι κάνει αποκαλύψεις για τη σχέση της με τον Κλίντον και την αλλαγή νοοτροπίας μετά το #MeToo

Πολιτισμός / Η Μόνικα Λεβίνσκι κάνει αποκαλύψεις για τη σχέση της με τον Κλίντον και την αλλαγή νοοτροπίας μετά το #MeToo

Η Μόνικα Λεβίνσκι έγραψε στο Vanity Fair για τον αντίκτυπο που είχε το κίνημα #metoo, στην κοινωνική αναγνώριση της κατάχρησης εξουσίας στο εργασιακό περιβάλλον αλλά και την προσωπική της ιστορία

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

7 σχόλια
....ότι το #ΜeΤoo σκότωσε τον ερωτισμό,.. It takes two to tango. Δύο ανθρώπους ελεύθερους. Αν ο ένας (στις περισσότερες περιπτώσεις η μία) υποφέρει, τότε αν υπάρξει σχέση σίγουρα αυτή δεν είναι ερωτική με αυτή την απελευθερωτική και λυγωτική έννοια που επιθυμούμε όλοι και όλες, πως αλλιώς να το πούμε!Το πρόβλημα υπήρχε, οι επιπτώσεις ήταν εδώ και τις ζούσαμε ήδη γενιές επί γενεών. Τώρα επιτέλους συζητάμε για αυτό λίγο πιο ελεύθερα.Μόνο κατ΄ εξαίρεση έχει βιώσει η κοινωνία μας τον ερωτισμό χάρη σε ανθρώπους και μικροκοινωνίες που κατάφεραν να επιτρέψουν στον έρωτα να υπάρξει παρόλες τις αντιξοότητες που προσπαθεί να περιγράφει το #MeToo.Συντονιστείτε μήπως προλάβουμε να ζήσουμε και εμείς λίγο καλύτερα επιτέλους.
Έχουμε ισοπεδώσει την σεξουαλική παρενόχληση. Όπως το "Χούντα". Λέμε ότι έχουμε "Χούντα" την στιγμή που δεν πλησιάζει καν μια χούντα. Αποτέλεσμα να ισοπεδώνουμε την σοβαρότητα της χούντας με ανοησίες.Ας σταματήσουμε να τρελαινόμαστε για ψύλλου πήδημα. Ναι, υπάρχει χυδαιότητα, σεξισμός και παρενόχληση, αλλά περιπτώσεις κομπλιμέντου δεν είναι τέτοιες. Υπάρχουν οι περιπτώσεις του "έχεις ποδάρες" ή "τι κορίτσαρος είσαι εσύ" που σε φέρνει σε δύσκολη θέση, αλλά δεν είναι λόγος να του καταστρέψεις την καριέρα ή να τον κυνηγάς δικαστικά επειδή δεν ήξερε να συμπεριφερθεί σωστά. Τώρα, αν πιάσει/χουφτώσει μιλάμε για άλλο επίπεδο.
Βολευόμαστε στη θέση του θύματος. Όχι οι γυναίκες, οι πάντες. Νιώθουμε αδικημένοι και ζητάμε κάτι που υποτίθεται πως οι άλλοι μας χρωστούν, αλλά όπως νιώθουμε όλοι θύματα, δεν υπάρχει κανείς να μας το δώσει. Ο ώριμος άνθρωπος δεν ζητά, δίνει. Αυτό είναι το κλειδί της ευτυχίας. Όποιος/α δεν ξέρει να ξεχωρίσει το βιασμό από ένα χαζό κομπλιμέντο, είναι απλά άνθρωπος της εποχής του (και ευτυχώς θα εξαφανιστεί μαζί της).
Και στις δύο περιπτώσεις μιλάμε για ένα χονδροκομμένο σχόλιο αορίστου φλέρτ (δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια κοπέλα στον πλανήτη που να έχει πέσει με τέτοια ατάκα) ενοχλητικό κατά περίπτωση (ανάλογα με πως εκφράζεται, από ποιον εκφράζεται και πως το εκλαμβάνει ο εκάστοτε παραλήπτης) αλλά ακίνδυνο αν και εφόσον παραμείνει σε αυτό το επίπεδο και δεν προχωρίσει στο "απλώνω χέρι".
Όλοι όσοι βιώνουν σεξουαλικη παρενόχληση καταλαβαινουν την διαφορά από το φλερτ. Μπορείς να συνεχίσεις να κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις για να μην ξεβολευτείς ή να δεις την πραγματικότητα.
Μα αυτό ακριβώς είναι το θέμα. Ότι άτομα που δεν ξέρουν τι εστί σεξουαλική παρενόχληση, νομίζουν ότι παρενοχλήθηκαν από ένα κομπλιμέντο, ισοπεδώνοντας την σεξουαλική παρενόχληση με κάτι απλό.