ΚΙΝΗΣΗ

Ποιος κοιτάει τα αστέρια του Αθηναϊκού ουρανού;

Ποιος κοιτάει τα αστέρια του Αθηναϊκού ουρανού; Facebook Twitter
1

«Η Αθήνα παραμένει σκοτεινή τη νύχτα, ακόμα και σε κεντρικά σημεία. Εξοικονόμηση ενέργειας ή απλή αδιαφορία;» αναρωτήθηκε στο ρεπορτάζ του ο Σταύρος Διοσκουρίδης και στα σχόλια της ψηφιακής εκδοχής υπήρξαν αντικρουόμενες απόψεις. «Καλύτερα» σχολίασε ο Θέμος «μπορούμε να βλέπουμε τουλάχιστον έτσι τα άστρα. Δεν νομίζω ότι στέκει το ότι ο ελλιπής φωτισμός προκαλεί την εγκληματικότητα... Για να δούμε όλες αυτές τις μελέτες που λένε ότι το σκοτάδι φέρνει έγκλημα... Γιατί εγώ έχω τούτο εδώ για παράδειγμα (λινκ της αγγλικής αστυνομίας), κι ας μη σας αρέσει». «Δεν παράγει ο φωτισμός εγκληματικότητα, αλλά σίγουρα συνδράμει ή, αλλιώς, τον ενισχύει» απάντησε η αναγνώστρια με το πολύ ταιριαστό ψευδώνυμο Σελήνη. «Δεν νομίζω να σκέφτεται κανείς πόσο όμορφα είναι τα άστρα, ενώ περπατά σε ένα κατασκότεινο στενό και ταυτόχρονα κοιτά πίσω του, μήπως τον ακολουθεί κανείς...». «Ok» πρόσθεσε ο naive?. «Θα συγκρίνουμε και την αστυνομία της Αγγλίας με τους δικούς μας; Για πήγαινε βραδάκι, με την επαγγελματική σου τσάντα π.χ. στα στενά γύρω από την Ομόνοια ή, ακόμα καλύτερα, διάσχισε κανένα παρκάκι, όπως χρειάζεται να κάνω εγώ για να πάω σπίτι μου... Εννοείται ότι όταν βραδιάσει κάνω κύκλο».Ο smurfakos επιχείρησε να γεφυρώσει το χάσμα: «Προφανώς σηκώνει βελτίωση, αλλά η ποσότητα φωτός στους αθηναϊκούς δρόμους, συγκριτικά, είναι μια χαρά. Εννοώ, είμαστε πολύ καλύτερα π.χ. απ'τα κατασκόταδα του Βερολίνου, με τις ισχνές λάμπες γκαζιού και τα τρεμάμενα άσπρα νέον. Αλλά, προφανώς, απέχουμε πολύ και από την τελεια και οικολογικά φωτισμένη Γάνδη».

Η Αθηναία της περασμένης εβδομάδας ήταν η τραγουδίστρια Κατερίνα Στανίση και η συνέντευξη που έδωσε στον Γιάννη Χατζηγεωργίου συζητήθηκε αρκετά. Μας άρεσε το πώς επιδοκιμάστηκε η ίδια και τα λόγια της. Να ένα μικρό δείγμα: «Θεά, ρε, είναι η Κατερίνα. Ηardcore ελληνικό λαϊκό τραγούδι και άρωμα μιας εποχής. Να μάθετε επιτέλους να είστε δημοκράτες και να εκτιμάτε. Μπράβο στη Lifo!», Emmanouilarty /// «Γεια σου, ρε Κατερινάρα θεά, σε λατρεύω!|», MagissaKirki /// «Θεάρα Κατερίνα! Είσαι κυρία και μετράς!, Βλαχάρα στην Πόλη /// «Ωραίο. Διαβάζεις λόγια και καταλαβαίνεις ότι είναι αλήθεια. Σπάνιο πραγμα», LaTourBoiteux /// «Εκείνο το "Αν ήσουν ένα δάκρυ μου, δεν θα 'κλαιγα ποτέ να μη σε χάσω" τι τιτανοτεράστια κομματάρα!», Boriskidric /// «Θεότητα – καρδούλα», hippieprincess.

Για την αμφιλεγόμενη απόφαση της Ακαδημίας Αθηνών να περιφράξει το κτίριό της για να το προστατέψει από τα γκραφίτι και το πάρε-δώσε των συναλλαγών έγραψε ο Δημήτρης Ρηγόπουλος στο «Τα κάγκελα της Ακαδημίας Αθηνών». Υποστήριξε την τοποθέτησή τους και έγραψε επίσης πως ο Δ. Αβραμόπουλος ήταν, κατά τη γνώμη του, ο καλύτερος δήμαρχος εδώ και δεκαετίες, εκτός των άλλων γιατί με τα κάγκελα στα πεζοδρόμια υπερασπίστηκε ουσιαστικά το δικαίωμα των πεζών να χρησιμοποιούν τα πεζοδρόμια και τους δημόσιους χώρους. «Κάγκελα παντού. Απαράδεκτη απόφαση» σχολίασε η αναγνώστρια με το ευφάνταστο ψευδώνυμο saramarakakosynapanthma. «Τα χρήματα που θα δώσουν για την περίφραξη ας τα δίνουν σε μπογιατζήδες για να καθαρίζουν τα γκράφιτι από τοίχους και μάρμαρα. Η αυλή της Ακαδημίας είναι δημόσιος χώρος, όχι αυλόγυρος των ακαδημαϊκών. Θα επωμιστεί αναγκαστικά τη δυστυχία αυτής της πόλης στο μερίδιο που της αναλογεί».

«Τα μάρμαρα και οι λίθοι της βάσης του κτιρίου δεν καθαρίζονται από μπογιατζήδες, χρειάζονται ειδικούς συντηρητές και είναι μια ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία που κάθε επανάληψή της πληγώνει το υλικό» απάντησε ο Lucretius. «Το οτι η αυλή είναι δημόσιος χώρος δεν την καθιστά αυτόματα το πλυντήριο της δυστυχίας και της ηλιθιότητας του καθενός». «Για τα κάγκελα Αβραμόπουλου συμφωνώ» έγραψε ο/η και όμως γυρίζει. «Εκτός από τ' αυτοκίνητα, σταματούν πολλούς πεζούς που φιλοδοξούν να διασχίζουν τους δρόμους εκτός διαβάσεων. Τα άλλα έργα και ημέρες του προτιμώ να τα αφήσω ασχολίαστα. Τα κάγκελα της Ακαδημίας τώρα. Πένθος μεγάλο, αλλά μοιάζει αναπόφευκτο. Ήταν και το μόνο μου πρόβλημα με το "Ρεθίνκ Άθενς". Πώς θα γίνει να κάνουν ρεθίνκ και οι βάνδαλοι; Κάτι τελευταίο με τα ταγκ. Πού βρίσκουν τα λεφτά για τα ακριβά σπρέι παιδιά που υποτίθεται ότι έχουν περιορισμένο χαρτζιλίκι;».

Και στο τέλος η Aahaladita έκανε μια πρόβλεψη: «Τώρα θα κάνουν "ταγκ" στα κάγκελα! Αυτές οι μουντζούρες έχουν καταστρέψει τα μισά κτίρια της Αθήνας. Μήπως ν' ανοίξει μια συζήτηση γύρω από αυτό το φαινόμενο;». «Στην αρχή σκέφτηκα: "Τι γράφει ο άνθρωπος, μέσα στον χαμό της Κύπρου!". Και μετά απογειώθηκα...». Αυτό είναι ένα από τα σχόλια που, απ' ό,τι είδαμε, εκφράζουν απόλυτα το λαϊκό αίσθημα σε σχέση με το εξαιρετικό άρθρο του Νίκου Δήμου για τη μουσική. Όντως, η μουσική εξημερώνει τα ήθη και τα πολλά, ενθουσιώδη σχόλια δεν έχουν σημασία πια. Αν δεν το διαβάσατε στο προηγούμενο φύλλο μας, το άρθρο του Νίκου Δήμου «Η Ενάτη» υπάρχει στο LIFO.gr.

1

ΚΙΝΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Δεν το ειχα δει το θεματακι με τα καγκελα και τα κραφιτι αλλα πραγματικα αμα ημουν σε θεση εξουσιας θα εβαζα μεγαλες ποινες σε οσους παρανομα γραφουν σε τοιχους. Σε οποιο δρομο της Αθηνας και να εισαι θα δεις παντου τριγυρο σου γκραφιτι 15χρονων που κανουν την τζιφρα τους λες και κατι εγινε. Ελεος πια! Ειμαστε η μοναδικη Ευρωπαικη χωρα που επιτρέπει κατι τέτοιο και μάλιστα στο ιδιο της το κεντρο. Rethink Athens; Ωραια ιδεα κατσε να δεις μετα απο 2 χρονια πως θα το εχουν κανει...