Οι ρατσιστές της Airbnb - Πώς αποκαλύφθηκε τι συμβαίνει με πολλούς χρήστες στη Γαλλία

Οι ρατσιστές της Airbnb - Πώς αποκαλύφθηκε τι συμβαίνει με πολλούς χρήστες στη Γαλλία Facebook Twitter
2

Αρκετοί γάλλοι παραθεριστές προετοιμάζονται να καταθέσουν καταγγελίες για διακρίσεις στον αρμόδιο φορέα προστασίας των δικαιωμάτων της γαλλικής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι αιτήματα για ενοικιάσεις διακοπών στην Airbnb απορρίφθηκαν λόγω των αφρικανικών ονομάτων τους.

Ο γάλλος δημοσιογράφος Merwane Mehadji έκανε την αρχή καθώς δήλωσε σε μια εκπομπή της Γαλλίας ότι υπήρξε διάκριση κατά την κράτηση που είχε επιχειρήσει να κάνει. «Ήθελα να κλείσω ένα διαμέρισμα ή ένα σπίτι στη Μασσαλία μέσω Airbnb ή Abritel. Δύο φορές, η κράτηση και η πληρωμή πέρασαν, αλλά στη συνέχεια ακυρώθηκαν γρήγορα από τον ιδιοκτήτη χωρίς κανένα λόγο», είπε.

«Δύο ή τρεις μέρες αργότερα είδα στο διαδίκτυο ότι οι ημερομηνίες που ήθελα να κλείσω ήταν και πάλι διαθέσιμες», είπε. «Κάτι δεν φαινόταν σωστό και κάποιοι μου είπαν: "Είναι σαφές ... δώσατε το όνομα και το επώνυμό σας"».

Ο Mehadji είπε ότι ζήτησε από έναν φίλο χωρίς βορειοαφρικανικό ονομα να κρατήσει τις ίδιες ημερομηνίες για αυτόν και ο ιδιοκτήτης απάντησε μέσα σε μισή ώρα ότι οι ημερομηνίες αυτές ήταν ελεύθερες. «Συνειδητοποιείτε ότι, στην πραγματικότητα, υπάρχουν διακρίσεις», δήλωσε ο δημοσιογράφος.

Όταν ο Mehadji σχολίασε στο Twitter σχετικά με τις εμπειρίες του αυτό το μήνα, εκατοντάδες άνθρωποι ήρθαν σε επαφή μαζί του διαμαρτυρόμενοι για το ίδιο πράγμα. «Υπάρχουν πολλοί που έχουν αντιμετωπίσει το ίδιο κάθε μέρα», είπε.

Ο Madjid Messaoudène, επικεφαλής της ισότητας στο δημαρχείο του Saint-Denis, βόρεια του Παρισιού, δήλωσε στην έρευνα τoυ ραδιοφώνου France Inter ότι είχε και ο ίδιος γίνει στόχος ρατσιστικών διακρίσεων δύο φορές εξαιτίας του ονόματός του.

Πρόσθεσε ότι έγινε πλέον κοινή πρακτική να ζητάς από φίλους με περισσότερο «γαλλικά ονόματα» να κάνουν τις κρατήσεις.

Ο Samuel Thomas, της ομοσπονδίας κατά των διακρίσεων, δήλωσε ότι σκοπεύει να διεκπεραιώσει υποθέσεις μέσω δικαστηρίων.

Τόνισε ότι ένας ιδιοκτήτης σπιτιού μπορεί να αντιμετωπίσει πρόστιμο μέχρι και 45.000 ευρώ και τρία χρόνια φυλάκισης εάν καταδικαστεί για κάτι τέτοιο.

Ενώ ο ιδιοκτήτης του σπιτιού είναι ο κυρίως υπεύθυνος, νομικά,  αν διαπιστωθεί ότι μια διαδικτυακή πλατφόρμα είναι ενήμερη για πρακτικές που εισάγουν διακρίσεις και δεν ενεργεί για να την σταματήσει, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως συνεργός.

Η Airbnb απάντησε στην έρευνα του France Inter λέγοντας ότι εργάζεται για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις διακρίσεις και δεν είχε ποτέ αντιμετωπίσει οποιαδήποτε νομική ενέργεια για τέτοια θέματα.

Ο δικτυακός τόπος Abritel είπε επίσης ότι ποτέ δεν είχε αντιμετωπίσει μια νομική καταγγελία σχετικά με εικαζόμενες διακρίσεις.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

Διεθνή / Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

«Με τον αριθμό των επισκεπτών να αυξάνεται στα ύψη σε κορυφαίους προορισμούς όπως η Βαρκελώνη και η Βενετία, οι ντόπιοι το λένε δυνατά και καθαρά: Αρκετά», γράφει η αμερικανική εφημερίδα - Τι επισημαίνει για την περίπτωση της Ελλάδας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Θα το πω και ας ακούσω λίγο κράξιμο.Λοιπόν εγώ το πιστεύω ότι συμβαίνει αυτό. Πιστεύω ότι οικοδεσπότες της πλατφόρμας συνειδητά προσπαθούν να αποφύγουν την φιλοξενία ανθρώπων από την βόρεια Αφρική. Μάλιστα πιστεύω ότι είναι πολλοί κιόλας αλλιώς δεν θα γινόταν θέμα. Όμως δεν πιστεύω ότι ένας μεγάλος αριθμός οικοδεσποτων είναι απλά ρατσιστές - ναζιστες- ( βάλτε ότι θέλετε) και δεν θέλουν να φιλοξενήσουν βόρειο Αφρικανούς λόγω χρώματος απλά. Πιστεύω ότι σε μεγάλο ποσοστό ίσως υπάρχει κάποιο μοτίβο στην συμπεριφορά τους ως φιλοξενουμενοι που δεν είναι καθόλου ευχάριστο για ένα οικοδεσπότη. Δεν ξέρω τι κάνουν ( πολλοί από αυτούς, όχι όλοι προφανώς). Αφήνουν πολύ βρώμικο το σπίτι, αφαιρούν μικροαντικείμενα, δεν ξέρω. Μάλλον όμως έχουν οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι στατιστικά τουλάχιστον έχουν αυξημένες πιθανότητες να έχουν μια δυσάρεστη έκπληξη φιλοξενώντας ανθρώπους από την περιοχή αυτή. Φυσικά και δεν είναι σωστό, φυσικά και είναι τελείως άδικο για όλους τους άλλους συμπατριώτες τους όμως προσωπικά δεν πιστεύω ότι έχουμε να κάνουμε με ένα τεράστιο αριθμό καθαρόαιμων ανεγκεφαλων ρατσιστών που στο κάτω κάτω επιχειρηματίες είναι και απορρίπτοντας μια κράτηση χάνουν λεφτά. Μου θυμίζει ένα περιστατικό σε ένα σούπερ μάρκετ όπου ο σεκιουριτας είχε από κοντά μια ομαδα πελατών που ήταν αθίγγανοι και μια άλλη πελάτης παρατήρησε ότι τους επόπτευε ουσιαστικά από κοντινή απόσταση και του τα έψαλλε για ρατσιστική συμπεριφορά. Φυσικά και δεν σήμαινε ότι οι άνθρωποι θα προέβαιναν σε οποιαδήποτε παράνομη πράξη ,όμως όπως και να το κάνουμε λόγω στατιστικής ο σεκιουριτας λογικά θα είχε εντολές από την διεύθυνση. Με λίγα λόγια νομίζω ότι όσο λάθος είναι να την πληρώνουν όλοι οι σωστοί βόρειοι Αφρικανοί στην Γαλλία και οι σωστοί αθίγγανοι στα σούπερ μάρκετ άλλο τόσο λάθος είναι να βάζουμε ταμπέλες του ρατσιστή σε όποιον προσπαθεί με την δική του λογική και τα δικά του βιώματα να προφυλαχθεί.