H βουλευτής που δίχασε φορώντας τολμηρή κόκκινη φόρμα απαντά στο ακραίο bullying και τον σεξισμό

H βουλευτής που δίχασε φορώντας τολμηρή κόκκινη φόρμα απαντά στο ακραίο bullying και τον σεξισμό Facebook Twitter
14

Πάνε μέρες από την αμφιλεγόμενη εμφάνιση της Ana Paula da Silva στο κοινοβούλιο της Βραζιλίας η οποία πυροδότησε μια τεράστια επίθεση εναντίον της και μαζικά μηνύματα αντιδράσεων, αλλά ακόμη οι θόρυβος στη χώρα δεν έχει καταλαγιάσει.

Η βραζιλιάνα που έγινε στόχος των τρολς με ακραίο bullying που έφτασε ακόμη και σε απειλές για τη ζωή της, είναι ακόμη στο προσκήνιο μετά την επιλογή του ρούχου για την ορκωμοσία της στις αρχές του μήνα.

Οι φωτογραφίες της έγιναν θέμα διεθνώς και δίχασαν τη Βραζιλία με χιλιάδες αναφορές στα μίντια να αναφέρονται στην κόκκινη φόρμα που φόρεσε.

H βουλευτής που δίχασε φορώντας τολμηρή κόκκινη φόρμα απαντά στο ακραίο bullying και τον σεξισμό Facebook Twitter

Η Ana Paula da Silva πρωταγωνίστησε στα social media για το βαθύ ντεκολτέ της κόκκινης φόρμας που επέλεξε και η εμφάνισή της συγκέντρωσε σχόλια όπως ανάρμοστη, χυδαία ή και ακόμη χειρότερα.

Αρχικά η Da Silva, μητέρα δύο παιδιών, αντεπιτέθηκε στα τρολς λέγοντας: «Οι γυναίκες έχουν στήθη και έχω μεγάλα στήθη. Πάντα είχα μεγάλο στήθος». Η πολιτικός δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το στιλ της επειδή έγινε βουλευτής.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Primeira sessão legislativa do ano! Agora é arregaçar as mangas e trabalhar!!! ❤?

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ana Paula da Silva ?? (@deputadapaulinha) στις

Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν ακόμη και με άρθρα σε εφημερίδες που κατακεραύνωσαν την πολιτικό ενώ το μεγαλύτερο έθνος της Λατινικής Αμερικής αντιμετωπίζει αποδεδειγμένα πρόβλημα με τη βία κατά των γυναικών και τις σεξιστικές επιθέσεις και ενώ οι άνδρες εξακολουθούν να κυριαρχούν σε μεγάλο μέρος της δημόσιας σφαίρας, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής.

«Νομίζω ότι στη χώρα μας η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική είναι τόσο μικροσκοπική, που όταν τελικά φτάσουμε εκεί καταλήγουμε να προκαλούμε αυτό το είδος μανίας», δήλωσε η da Silva στο Associated Press.

Η Da Silva εξήγησε ότι είχε πάει για ψώνια ειδικά για την ορκωμοσία και ότι είχε δοκιμάσει πολλά φορέματα, αλλά αυτή η φόρμα της φάνηκε κατάλληλη. Δεν πίστευε πως θα προκαλούσε τόσο μεγάλες αντιδράσεις όταν την αγόραζε και στην αρχή ξαφνιάστηκε όταν μέσα σε λίγες ώρες είχε προκληθεί τεράστιος σάλος.

H βουλευτής που δίχασε φορώντας τολμηρή κόκκινη φόρμα απαντά στο ακραίο bullying και τον σεξισμό Facebook Twitter

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως μεταξύ των αυστηρότερων επικριτών της ήταν και πολλές γυναίκες. Η Da Silva απαντά πως πρέπει να επικεντρωθούν σε πιο σοβαρά ζητήματα και ότι οι σκληρές αντιδράσεις είναι αποτέλεσμα της σεξιστικής κουλτούρας που είναι βαθιά ριζωμένη στη Βραζιλία.

«Αυτός ο macho, προκατειλημμένος κόσμος στον οποίο ζείτε δεν είναι δικός μου» έγραψε στο Facebook ως απάντηση σε έναν άνδρα. «Έχω δει πολλούς άνδρες με κοστούμια που κλέβουν χρήματα από τον τομέα της υγείας και τα γεύματα στο σχολείο. Αυτό είναι απαράδεκτο».

Η Da Silva έλαβε τον πέμπτο μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στις εκλογές του προηγούμενου έτους ενώ προηγουμένως είχε δύο θητείες ως τοπικός δήμαρχος στην πόλη Bombinhas.

Όπως είπε, θα συνεχίσει να φορά αυτό που θέλει και δεν σκοπεύει να σιωπήσει για θέματα που αφορούν τον σεξισμό. Δήλωσε επίσης πως θα κινηθεί νομικά και θα μηνύσει όσους χρήστες της έχουν στείλει επιθετικά μηνύματα.

H βουλευτής που δίχασε φορώντας τολμηρή κόκκινη φόρμα απαντά στο ακραίο bullying και τον σεξισμό Facebook Twitter
Πολιτισμός
14

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έφυγε από τη ζωή η Rosita Missoni, η γυναίκα που καθόρισε την ιταλική μόδα

Πολιτισμός / Πέθανε η Rosita Missoni, η γυναίκα που καθόρισε την ιταλική μόδα

Η πρώτη πασαρέλα πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο το 1966, σε έναν ιστορικό χώρο, το Teatro Gerolamo, με τη συνεργασία του καλλιτέχνη Lucio Fontana. Οι παρουσιάσεις τους συχνά συνδύαζαν μόδα και τέχνη, προσελκύοντας κριτικούς από όλο τον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Άγνωστοι βανδάλισαν το «Τρενοτεχνείο» του Νίκου Καλογερόπουλου

Ελλάδα / Άγνωστοι βανδάλισαν το «Τρενοτεχνείο» του Νίκου Καλογερόπουλου

Ο Νίκος Καλογερόπουλος έχει δημιουργήσει τον χώρο τέχνης «Τρενοτεχνείο» στην Κυπαρισσία - Οι δράστες κατέστρεψαν μουσικά όργανα, τραπέζια, καρέκλες, αντικείμενα και προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές
LIFO NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
Άλλη μια όμορφη γυναίκα που χτύπησε τοίχο (ηλικία της: 43), που ψάχνει επιβεβαίωση με δικαιολογία το 'σεξισμό' και ότι 'Δεν πίστευε πως θα προκαλούσε τόσο μεγάλες αντιδράσεις όταν την αγόραζε [τη φόρμα] και στην αρχή ξαφνιάστηκε' (lol). Ακόμα και οι αρνητικές αντιδράσεις δικαιολογούν το εγώ της, αφού την κάνουν το επίκεντρο της προσοχής - το χειρότερο σενάριο (για εκείνη) θα ήταν να πέρναγε απαρατήρητο/ασχολίαστο το συμβάν.Nothing more to understand here, moving on..
Το να σε σχολιάσει αγάπη μου κάποιος για ένα τέτοιο φόρεμα δε δείχνει σεξισμό. Κάθε ρούχο έχει την ώρα του και το χώρο του. Αν είναι έτσι να πάνε όλοι οι άντρες πολιτικοί με speedo στη Βουλή ή ακόμα καλύτερα με mankini. Έλεος! Πόση προσοχή θέλουν κάποιες πια!
Συγνώμη αλλά τα ήθελε ο μπούστος της...!Προσωπικά δεν θίγω το θέμα σεξιστικά, σε καμία περίπτωση. Δικαίωμα της να επιλέξει να φορέσει ό,τι θέλει. Όμως η αμφίεση σε συγκεκριμένους χώρους και κάτω από ειδικές περιστάσεις πρέπει να είναι προσεκτική και συγκεκριμένη.Την ίδια άποψη θα εξέφραζα εάν φορούσε και ένα άλλο ρούχο, χωρίς να αποκαλύπτεται το μπούστο της, ας πούμε μία μπλούζα με τον Ιούλιο Καίσαρα του "Οβελιξ & Αστερίξ".
Γιατί; Ποιος το όρισε αυτό; Και γιατί να θεωρηθεί κάποιος λιγότερο σοβαρός/έξυπνος/έμπιστος λόγω ενός υφάσματος;Και εντάξει, μην μου συγκρίνεις το φόρεμα της με την μπλούζα του Ιούλιου Καίσαρα απ' τον Αστερίξ και Οβελίξ.
@ Lumidy 11.2.2019 | 11:51Στα σοβαρά το έγραψες αυτό τώρα;Οι κοινωνικοί κανόνες ευγενείας το ορίζουν αυτό, η κοινωνική συμπεριφορά και η νοήμονα προσαρμογή στις εκάστοτε συνθήκες. Δεν χρειάζονται γραπτοί κανόνες σε αυτό. Και όπου υπαγορεύονται κανόνες είναι για να αποφευχθεί η αναρμοστικότητα του κάθε ανόητου. Και δεν αναφέρομαι (μόνο) σε ακρότητες.Δεν γίνεται να φοράμε ή να μη φοράμε ό,τι θέλουμε παντού. Νομίζω πως αυτό είναι κατανοητό, αυτονόητο! Έχει να κάνει με τον σεβασμό στην εκάστοτε κοινωνική συνθήκη αλλά και σε πρόσωπα. Τα παραδείγματα πολλά. Σε κάποια επίσημη, κοινωνική εκδήλωση, αναλόγως του κλίματος και κοινωνικής ατμόσφαιρας, επίσης θα πας κατάλληλα ενδεδυμένος. Και δεν αναφέρομαι αποκλειστικά και μόνο σε ό,τι προστάζει η «ορθολογιστική», έστω, σοβαρότητα αλλά και σε εκδηλώσεις πιο χαλαρές. Ας πούμε σε ένα beach party θα πας ντυμένος ανάλαφρα, εκτός και αν θέλεις να φορέσεις κουστούμι με παπιγιόν. Ναι μεν σοβαρότατο και κομψότατο ένδυμα αλλά οπωσδήποτε θα φαίνεσαι αστείος έως αλλοπρόσαλλος. Ακόμη και σε ένα μασκέ πάρτι είσαι υποχρεωμένος εκ της κοινωνικής ευγένειας και αποδοχής της συνθήκης να πας αναλόγως ενδεδυμένος, πολύ ή λίγο, οπωσδήποτε όμως δεν θα πας ντυμένος με καθημερινό ντύσιμο. Αυτό δείχνει αγένεια.Ένα άλλο παράδειγμα, ακραίο ίσως για κάποιους, είναι οι παραλίες και οι χώροι γυμνισμού. Μια συνθήκη απόλυτα σεβαστή. Και σε αυτούς τους χώρους, λόγω σεβασμού, αν πρόκειται να παρευρεθείς πρέπει να είσαι γυμνός ή έστω ημίγυμνος. Το καλοκαίρι, μαζί με την σύντροφό μου, ψάχνοντας μια μη τουριστική παραλία, βρεθήκαμε τυχαία σε μία μικρή, όμορφη παραλία γυμνιστών. Αποφασίσαμε να κάνουμε μπάνιο εκεί και παρότι δεν είμαστε γυμνιστές (εννοώντας ότι δεν το επιδιώκουμε επί μονίμου βάσεως), από σεβασμό και χωρίς δεύτερες σκέψεις κάναμε κι εμείς γυμνισμό. Όχι πως θα μας έλεγαν κάτι αν φορούσαμε τα μαγιό μας, αλλά κυρίως γιατί αισθανθήκαμε πως πρέπει να προσαρμοστούμε και να ενταχτούμε σε αυτή την συνθήκη από σεβασμό σε όλους τους υπόλοιπους λουόμενους. Το παράδειγμα με την μπλούζα και τον Καίσαρα το έθεσα για να τονίσω το σκεπτικό του σχολιασμού μου που δεν έχει να κάνει με σεξισμό ή συντηρητισμό (καθότι είναι [και] απολύτως φυσιολογικό να προκαλείται το αισθησιακό/ερωτικό αίσθημα με το εν λόγω φόρεμα για να λέμε και την αλήθεια - είναι άλλωστε και μία πολύ γοητευτική παρουσία που έτσι ή αλλιώς μαγνητίζει το βλέμμα), αλλά με ό,τι ανέφερα λίγο πριν, περί κοινωνικής (αυτονόητης) ευγένειας και προσαρμογής στις εκάστοτε κοινωνικές συνθήκες.Αυτό που εσύ το αποκαλείς, απλώς, ύφασμα δεν είναι τόσο απλοϊκό και δεν πρόκειται απλώς για ένα ύφασμα. Ο τρόπος ένδυσης είτε υπό υποχρεωτικές, κοινωνικές συνθήκες, είτε ως καθημερινότητα, δηλώνει πάρα πολλά σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.Ελπίζω να έγινα κατανοητός.
Νομίζω πως ό,τι και να φορέσει, τα σεξιστικά σχόλια θα συνεχίσουν. Όπως αναφέρεται στο άρθρο η σεξιστική κουλτούρα είναι βαθιά ριζωμένη στην Βραζιλία.Φοβάμαι πως δεν πρόκειται να αλλάξει αυτό.Και επαναλαμβάνω, το συγκεκριμένο ρούχο, όχι, δεν είναι κατάλληλο της περίστασης για τους λόγους που ανέφερα σε προηγούμενο σχόλιο.
Φαντάζομαι πως κανένας δεν την έχει ενημερώσει για τα κοινωνικά πλαίσια και τις νόρμες ενός συγκεκριμένου χώρου. Είναι ασέβεια και σχεδόν αγένεια. Με αυτή την λογική, οι άντρες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ας κυκλοφορούν στο κοινοβούλιο με δίχαλο.
Άλλο το να επισημάνεις ότι ίσως το συγκεκριμένο ντύσιμο δεν είναι κατάλληλο για το κοινοβούλιο και άλλο αυτό που έκαναν πολλοί σε αυτή την γυναίκα: τής έστειλαν χυδαία ή ακόμα και απειλητικά μηνύματα, στα οποία, πολύ σωστά, θα κινηθεί νομικά.