Το μήλο κάτω απ΄ τη μηλιά. Του Στάθη Τσαγκαρουσιάνου

Το μήλο κάτω απ΄ τη μηλιά. Του Στάθη Τσαγκαρουσιάνου Facebook Twitter
117
Το μήλο κάτω απ΄ τη μηλιά. Του Στάθη Τσαγκαρουσιάνου Facebook Twitter

Από το πρωί πολλοί θρηνούν στα social media για την κατάντια της νεολαίας μας. Με αφορμή την συμπεριφορά των μαθητών του ΤΕΙ Πάτρας προς ένα καθηγητή τους. Είναι σαν να πέφτουν με το αλεξίπτωτο σε αυτή τη μικρή, ξεχασμένη χώρα. Σα να μην έχουν ξαναδεί έφηβους και βάλε.

Ορισμένες παρατηρήσεις μου:

1.Η μεταστροφή του παλιού φόβου (που υπήρχε προς τους καθηγητές) σε επιθετικότητα, έχει γίνει προ πολλού. Δεν θα υπερασπιστώ τον παλιό φόβο, διότι σπάνια συμβάδιζε με τον σεβασμό και πολλοί καθηγητές είναι και ανεπαρκείς και βάναυσοι. Ούτε με εκπλήσσει η τωρινή επιθετικότητα, διότι τα παιδιά μεγαλώνουν σε σπίτια και κοινωνία ψιλοδιαλυμένα, χωρίς να φταίνε αυτά.

2. Με ενοχλεί όμως το είδος της επιθετικότητας. Που είναι φτωχή, στενή και κατινιάρικη –προδίδοντας φτωχά, στενά και κατινιάρικα «ιδεώδη». Πολλές φορές ο τρόπος και η όψη ενός πράγματος είναι ο λαγός της ουσίας του. Μια έφηβη που σκούζει έτσι (θυμίζοντας οικογενειακό νεορεαλισμό) συνήθως σκούζει και ψυχικά. Και ασφαλώς δεν έχει ουδεμία σχέση με την καταστροφική οργή των παλιών νεανικών κινημάτων. Εκείνα ήταν καρπός ενός φλογερού, σχεδόν ουτοπικού ινδάλματος, γι αυτό και είχαν ωραίο πάθος, μεγάλες χειρονομίες, ποιητική σημειολογία, ιστορικό διασκελισμό και συλλογικότητα. Αυτά εδώ είναι γατοξεράσματα θράσους, αντιγραμμένα από τη νεολούμπεν αναίδεια της τηλεόρασης και τον σκοτωμένο κόσμο της μεταπολιτευτικής ελληνικής οικογένειας.

3. Αυτό, το τελευταίο, είναι ίσως και το πιο σημαντικό: πρώτη φορά, ιστορικά, τα νέα παιδιά μοιάζουν τόσο πολύ με το μπαμπά τους και τη μαμά τους, την στιγμή που οι μπαμπαδες και οι μαμάδες στην Ελλάδα είναι  ασκημότεροι παρά ποτέ. Είναι οι μπαμπάδες και οι μαμάδες που, με την μικρή ή μεγάλη συμμετοχή τους, χρεοκόπησαν την Ελλάδα, εξέθρεψαν την αρρώστια της μεταπολίτευσης και μπηχεβιοριστικά, από τη μεταπολίτευση και μετά, μοιάζουν με μεθυσμένοι πίθηκοι.

4. Οπότε, σε αυτό το βίντεο, είναι όλοι εξ ίσου άσχημοι. Ο καθηγητής (με όλη την κούραση, το ψεύδος και την ανικανότητα του συστήματος που εκπροσωπεί) και οι μαθητές με την σκυλάδικη ακήμια  τους, που γίνεται διπλή, επειδή κανείς τη νιότη την συνδέει με πιο ωραία πράγματα, έξαψη και ορμή –κι όχι με σκοτωμένη πίστα Μενεγάκη.

5. Συμπερασμα: Στην εποχή της παρακμής, δεν υπάρχουν θύτες και θυματα, πλούσιοι και φτωχοί –ούτε καν νέοι και γέροι! Ολοι έχουν πέσει στη μεγάλη λούμπα  της ύβρεως κι αλληλοτρώγονται ή κάνουν υπομονή, μεχρι να γυρίσει ο τροχός. Βιαίως ή όχι.  

Ελλάδα
117

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανακοινώθηκε η ανακαίνιση της Φοιτητικής Εστίας Αθηνών

Ελλάδα / Ανακοινώθηκε η ανακαίνιση της Φοιτητικής Εστίας Αθηνών

To έργο συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ) προβλέπει την αποκατάσταση των όψεων της εστίας και την ανακαίνιση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και των δωματίων, με ενσωμάτωση χώρων υγιεινής και πρόσβαση σε ΑΜΕΑ στους ορόφους των κοιτώνων.
LIFO NEWSROOM

σχόλια

16 σχόλια
Η μεγάλη παρακαταθήκη του 1982 που άφησε ο Αν.Παπανδρέου(νυν Τσίπρας) της ανοιχτής "συνδιοίκησης" των πανεπιστημίων με τις φοιτητικές παρατάξεις..Και που καμία κυβέρνηση ανεξαιρέτως από τότε δεν τόλμησε ν αγγίξει μήπως και θιγούν οι "δημοκρατικές διαδικασίες" και τα "δικαιώματα των φοιτητών", διατηρώντας ακέραιο το κομματικό σωλήνα εξαγωγής βουλευτών, συνδικαλιστών, και κάθε λογής κρατικοδίαιτων "αγωνιστών" Έτσι, νομοτελειακά οι εν λόγω φοιτήτριες με το γυαλί-στέκα στο μαλλί,(απ'ότι φαίνεται must αξεσουάρ για κάθε επαναστάτρια φοιτήτρια που σέβεται τον εαυτό της) αφού πάρουν τα "εύσημα" από το σύνολο του αντιμνημονιακού-αντικυβερνητικού κινήματος για την αγωνιστική στάση που επέδειξαν, σίγουρα θα συμμετέχουν σε κάποια από τις μελλοντικές επιτροπές για την "αναβάθμιση¨" της Παιδείας ως εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ,ΑΝΕΛ,ΚΚΕ,ΧΑΤο ίδιο χιλιοπαιγμένο έργο με τη "γενιά του Πολυτεχνείου" και τους καταληψίες γενιάς Τσίπρα επί Αρσένη...
..και αν δεν καταφέρουν να "εκλεγούν" ως αντιπρόσωποι στις παραπάνω συμμορίες..συγγνώμη κόμματα, υπάρχει και ο δρόμος της ένοπλης αμιγώς ακροαριστερής ιδεολογικής αντίστασης (για να επιβάλλουν με τις ίδιες "δημοκρατικές" διαδικασίες τα πιστεύω τους..)
Πολύ μπερδεμένα μας τα λες...Τι σχέση έχει ο Τσίπρας με τον Ανδρέα Παπανδρέου; Τι συγκρίνεις; Το μυαλό, τη μόρφωση, την ηγετική φυσιογνωμία, τη διπλωματία, την έμφυτη ευγένεια του Ανδρέα με την αμορφωσιά, την αγένεια και την αλλοπρόσαλλη προσωπικότητα του νέου Τσε;Ούτε καμία σχέση με τη γενιά του Πολυτεχνείου έχει ο μπούλης και οι καταλήψεις που έκανε στα μαθητικά του χρόνια.Τη δεκαετία του 80 δόθηκαν πολλές ελευθερίες στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, όπως και στους συνδικαλιστικούς χώρους, έγινε προσπάθεια να υπάρξουν παντού ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες.Αυτό ήταν πολύ καλό και για τη δημοκρατία αγωνίστηκαν πολλές γενιές. Απλά, ο λαός μας, όπως φαίνεται, την πολλή ελευθερία την μετατρέπει σε ασυδοσία. Μπήκανε παντού οι ευκαιριακοί τύποι που ήθελαν να βολευτούν και να επιβληθούν στους άλλους.Είναι αυτοί που πάνε από κόμμα σε κόμμα, ανάλογα με το πού φυσάαει ο άνεμος της ευκαιριακής μάσας και του βολέματος.Αυτή την ώρα έχουν κάνει στάση στην Κουμουνδούρου.
Και οι αντίστοιχοι της ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, μη τους ξεχνάς... Δεν είναι μπουμπούκια αυτοί.. βλέπε κάτι Βουλγαράκηδες, Καμμένους και άλλους επαγγελματίες της πολιτικής μας σκηνής..
Τι κι αν είμαι με το μέρος τους.. θα τους χαρακτήριζα από γελοίους έως τραγικά γελοίους. Το πόση μούρη πουλάνε δεν περιγράφεται. Είδα χθες τα βιντεάκια στην τηλεόραση και ντρεπόμουν για πάρτυ τους. Για τους φοιτητές μιλάω.
Καλά μιλάμε για μεγάλη ξευτίλα. Πολύ θλιβερή εικόνα. Οι νέοι μέσα ή έξω από τα πανεπιστήμια. Με ή χωρίς πτυχία.Άψυχοι - ανοργασμικοί νέοι από άψυχους - ανοργασμικούς γονείς. Μπαμ κάνει!Δεν θέλω να τους φανταστώ όταν φτάσουν την ηλικία των καθηγητών τους, όταν αποκτήσουν θέσεις κάθε μορφής εξουσίας τι θα λένε ή τι θα πράττουν...Μπερδέψανε την αντίδραση και την ανατροπή με το βόλεμα. Ονειρεύονται πως θα γίνουν κατεστημένο οδεύοντας στην πεπατημένη και τώρα απλώς προσπαθούν να προσαρμοστούν στην κινούμενη άμμο... Κανένα όραμα (δικαιολογημένο μέχρι ενός σημείου). Όμως και καμία έμπνευση;;;Ξεβολευτείτε ρεεεε!!!! Ξυπνήστε ρεεε!!!!
εσύ λες, αλλά αν είχες διαβάσει τη συνέντευξη της Στανίση που φιλοξενούνταν στην ιστοσελίδα της lifo πριν μερικές μέρες, θα καταλάβαινες ότι ούτε στο μικρό της δαχτυλάκι δε τη φτάνουν την Στανίση οι κυρίες των βίντειο.
να την κάνουμε τότε πρύτανη στο ΑΠΘ - σας έχει βαρέσει εγκεφαλικό, μού φαίνεται... Μετά τον μακαρίτη τον Γιαννόπουλο που αναγόρευσε τα σκυλάδικα σε πολιτιστικά ιδρύματα, έχει δημιουργηθεί μια ολόκληρη αγέλη μεταμοντέρνων κρυπτοφασιστών που βολοδέρνουν ανάμεσα στο μίσος για ό,τι τους ξεπερνά και τις προβληματικές τους ονειρώξεις με το "Νόμος και Τάξη" περνώντας τα πάντα από τον μύλο των απαράδεκτων γενικεύσεων ή/και των εξόφθαλμων διαχωρισμών ανάλογα με το πού φυσάει ο άνεμος. Μισείστε όσο μπορείτε περισσότερο, τα δικά σας άντερα κινδυνεύουν πρώτα...
Σκύλες της λύσσαςςςςς!Θυμάμαι μια καθηγήτρια παλιά που μου είχε πει, «Με τις φωνές χάνεις το δίκιο σου!». Όποιο δίκιο μπορεί να έχουν, σε εμάς τους τρίτους δεν φαίνεται. Δεν ξέρω αν οι φωνές και η ασέβεια ήταν το τελευταίο τους χαρτί, αλλά τι κάθονται και σκοτώνονται. Τα Πανεπιστήμια και η παιδεία θέλουν να γκρεμιστούν και να ξαναφτιαχτούν στην Ελλάδα. Πάνω-κάτω η νεολαία τα ίδια κάνει. Φλόγα δεν έχει καμία νεολαία συγκεκριμένα, αλλά όποιος όταν βλέπει το στραβό αναλογίζεται τι πρέπει να γίνει για το κοινό συμφέρον και πράττει αναλόγως, όχι μόνο για το κ@λο του.
Νομίζω γίνεται ένα άδικο τσουβάλιασμα και χαρακτηρισμοί που ίσως να μην στέκουν. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, όσο λάθος κι αν είναι αυτές οι αντιδράσεις, έχουν προηγηθεί 3 μήνες κοροιδίας (Σχέδιο Αθηνά) και με τον πρόεδρο του ΤΕΙ να μην στηρίζει καθόλου το ίδιο του το ΤΕΙ αλλά και τους φοιτητές του. Επίσης πριν μερικές ώρες από το βίντεο είχαν πάει 5 συμφοιτητές των παιδιών στο νοσοκομείο από έξι μπράβους. Δεν θα διαφωνήσω λοιπόν για την πλειονότητα της νεολαίας αλλά όταν έχουν προηγηθεί αυτά και με το μέλλον σου ως φοιτητής αβέβαιο πως να είσαι ψύχραιμος και να έχεις την κατάλληλη αντίδραση σε τέτοιες ηλικίες; Υπάρχει αγανάκτηση και οργή και όχι άδικη κατά την γνώμη μου για αυτό και αυτές οι αντιδράσεις.
Καλα να παθουμε που θελαμε ολους τους νεους στα πανεπιστημια για να χαιρεται η μαμα που τα εψελνε και στο δασκαλο στο δημοτικο επειδη ειχε τα ματια της κουκουβαγιας του Αισωπου.Επρεπε να φτιαχνουμε τμηματα μεχρι και στον Εβρο για να εξασφαλιζονται ψηφοι..Οταν μπηκε βαση το 10 παραλιγο να γινει νεα επανασταση ενω κανονικα θα επρεπε να ειχαμε βασεις του 13 και πανω και μειωμενες θεσεις.Δεν περνας?Ξαναδωσε..δεν μπορει ολοι να γινουν γιατροι και δικηγοροι..Μετα το δημοσιο το πιο εκφυλισμενο πραγμα εχει καταντησει το πανεπιστημιο..Με καταληψεις φθορες και τραμπουκισμους απο παιδια που τα χαρτζιλικωνει ο μπαμπας τους ακομη.Αν θες να διαφωνησεις να το κανεις πολιτισμενα μαζικα και με επιχειρηματα φοιτητη Ηοmo Erectus!Τολμαει ομως κανεις να γραψει οτι τετοιες ακραιες συμπεριφορες αγγιζουν τον φασισμο?Τολμαει να πει κανεις οτι και η ακραια αριστεριστικη-ελευθερια καταλυει την Δημοκρατια??Οσο για τον καθηγητη δεν ξερω αν ειναι ασχημος αλλα αν δεν υπαρχει σεβασμος οχι ως προς το προσωπο αλλα ως προς την ιδιοτητα δεν υπαρχει νοημα!Ειναι που δεν τους εκφραζει ο καθηγητης βλεπεις..ενω τους δικους τους τους εκλεγμενους τους βγαζει ο Ρεμος ,η Βισση και η Βανδη..ποσα μπουκαλια παει η ψηφος ειπαμε??
συμφωνω με οτι λες, σοβαρα.. αλλα αυτο το κλασικο δε μπορουμε ολοι να γινουμε γιατροι κ δικηγοροι τσακιζει κοκκαλα, μονο και μονο γιατι στην ελλαδα φτασαμε πολυ κοντα στο να γινουμε ολοι με την αντιστοιχη εκπτωση της ποιοτητας(1 δικηγορος καθε 200 πολιτες ενω γαλλια 1 καθε 1450 κ ευρωπη γενικα 1 καθε 600, με γιατρους παρομοια) Απλως το επισημαινω, ενω το σχολιο σου ειναι ολοσωστο και δε θα μπορουσα να συμφωνω πιο πολυ, γιατι θεωρω το οτι οι ελληνες επιλεγουν 3,4 επαγγελματα απο τον 19 αιωνα ειναι τεραστιο δειγμα επαρχιωτισμου και υστερησης (http://e-rooster.gr/05/2005/24 ) Στο νεοελληνικο ειρωνικο λεξικο, νομιζω, ο νικος δημου το θεωρει δειγμα τεχνολογικης υστερησης οτι οι ελληνες επελεγαν να γινουν γιατροι, μηχανικοι, αρχιτεκτονες καθως κανενα επαγγελμα δεν ειναι τεχνολογικο(η ιατρικη αγεται τα τελευταια 50 χρονια απο τη τεχνολογια, τη χρησιμοποιει, δε τη φτιαχνει) Με δυο λογια, ζουμε στον αιωνα της τεχνολογιας και οι ελληνες πορευονται με τα κοινωνικα κλισε του παρελθοντος... καποτε πρεπει να το συζητησουμε..
Για όλα αυτά που λέτε, που είναι αληθινά συμφωνώ. Διαφωνώ στο ποιόν τα φορτώνουμε. Διότι είναι ακριβώς αυτό που λέει ο Δήμου. Υστέρηση. Ποιος φταίει για αυτό; Υπάρχει κάτι που λέγεται επαγγελματικός προσανατολισμός. Αυτό δεν υφίσταται στη πράξη όμως. Άρα δεν έχει ευθύνες η ίδια η Παιδεία; Θα έρθει επιφοίτηση στον μέσο πατέρα και στη μέση μάνα που απλά θέλουν κάτι καλύτερο για τα παιδιά τους; Ναι δυστυχώς δεν είναι όλοι οι γονείς μορφωμένοι ή έστω ενημερωμένοι για να δώσουν μια κατεύθυνση ή να ξέρουν τι επιλογές έχουν και τις εναλλακτικές. Αλλά αυτός είναι ο ρόλος της παιδείας. Για αυτό είναι ο επαγγελματικός προσανατολισμός. Αλλά κύριοι, να μη σας το χαλάσω, μιλάμε για την Παιδεία που 1/2 καθηγητές έχει ξεστομίσει την ατάκα "Να δηλώσετε στρατιωτικές σχολές". Πόσοι από εδώ όταν ήταν μαθητές άκουσαν αυτή τη φράση;
Οκ ας πουμε συμφωνω οτι οι μαθητες ηταν απαραδεκτοι προς τον καθηγητη, εσεις δηλαδη τι προτεινετε; Ποια θα ηταν η σωστη συμπεριφορα; Επειδη ολοι εχουμε μαθει να κρινουμε αλλα να μην προτεινουμε λυσεις...
@ ΛήδαΓια να ρωτάει, περιμένει να ακούσει κάποια πρόταση κι όχι να πει ο ίδιος. Γιατί τον αρπάζετε από τα μούτρα; Κλαίμε όλοι για τον απολωλότα σεβασμό, αλλά μόλις κάποιος τολμήσει να εκφράσει άποψη που δεν μας αρέσει, κάνουμε όσα κοροιδεύαμε.
@apolitistos 14.4.2013 | 04:29 Επαναλαμβάνουν όλοι οι απολογητές των επαναστατημένων νιάτων ότι "οι σπουδαστες για τον αλφα βητα λογο δεν θελουν αυτον τον ανθρωπο για εκπροσωπο τους", "ενας καθηγητης εκπροσωππει τους σπουδαστες", κτλ. Συγνώμη, ποιός σας είπε εσάς ότι ο πρόεδρος του ΤΕΙ εκπροσωπεί τους φοιτητές;;; Τους φοιτητές εκπροσωπούν οι φοιτητικές τους οργανώσεις. Ο πρόεδρος είναι μονοπρόσωπο όργανο της διοίκησης του ΤΕΙ. Απλά, (κάκιστα) στο εκλεκτορικό σώμα για την ανάδειξή του συμμετέχουν (σε αναλογία 5/16) και εκπρόσωποι των φοιτητών. Και η συμπεριφορά των φοιτητών (σπουδαστών για την ακρίβεια) που αντιμετωπίζουν τον πρόεδρο λες και είναι ο συνομήλικός τους παραγιός στο μπακάλικο του πατέρα τους δείχνει ακριβώς την καθεστωτική νοοτροπία που έχουν αποκτήσει ήδη πριν την αποφοίτησή τους.
@Vangelis1972 δηλαδη για σενα η βαση της πυραμιδας ειναι η "αφελεια" που ειχαν να τον πιστεψουν; Αληθεια τωρα; Οχι οτι ολο το πολιτικο σκηνικο ειναι σαπιο;;; Ειναι δυνατον ενας πρυτανης να παιρνει τηλεφωνο την ΠΑΣΠ (η ΔΑΠ η οποια να 'ναι παραταξη μην κολλαμε στα ονοματα) και η φοιτητικη παραταξη να "παραγγελνει" μπραβους; Μπροστα στο μπραβιλικι τι ειναι η αφελεια; Θα 'θελα να 'ξερα σε ποιες αλλες χωρες κουμαντο στα δημοσια ιδρυματα κανουν οι φοιτητικες πολιτικες παραταξεις... Επειδη κ εγω φοιτητης καποτε ημουν κ εχω δει καθηγητες να κοβουν σπουδαστες επειδη δεν ηταν στην ΔΑΠ λ.χ.Ειχα διαβασει στο βιβλιο του Ματθεου Γιωσαφατ (Μεγαλωνοντας μεσα στην ελληνικη οικογενεια), και εδω οφειλω να ομολογησω οτι εκνευριστικα, πως τα παιδια χωριζονται σε δυο κατηγοριες εκεινους που δεχονται την τυφλη υπακοη στους γονεις, και εκεινους που παντα θα αντιδρουν και θα την αψηφουν. Δεν μου αρεσε αυτη η κατηγοριοποιηση, ρε γαμωτο ημουν τοσο λαθος; Μεχρι εκει φτανει η κοινωνικη νοημοσυνη του ελληνα;;;σ.σ. οπου γονεις μετεπειτα εξουσια κλπ
"Και ασφαλώς δεν έχει ουδεμία σχέση με την καταστροφική οργή των παλιών νεανικών κινημάτων. Εκείνα ήταν καρπός ενός φλογερού, σχεδόν ουτοπικού ινδάλματος, γι αυτό και είχαν ωραίο πάθος, μεγάλες χειρονομίες, ποιητική σημειολογία, ιστορικό διασκελισμό και συλλογικότητα"Αχ αυτές οι εξιδανικεύσεις του απώτερου παρελθόντος!Τα φλογερά ουτοπικά ινδάλματα που μετουσιώθηκαν σε μια θεσούλα στο δημόσιο ή στο συνδικαλιστικό όργανο της τάδε κλαδικής.Η ποιητική σημειολογία της Βάρης της Χασιάς και του Μπαιρακτάρη και οι μεγάλες χειρονομιες πετώντας γαρδένιες σε βλαχογκλάμουρους σκυλάδικα. Όσο για τον ιστορικό διασκελισμό ...
συμφωνώ. Με ξένισε κι εμένα ο διαχωρισμός που επιχειρεί το άρθρο. Σε πρώτη ανάγνωση οι κυρίες (και κύριοι) στα κλιπάκι έχουν 'πνευματικούς' γονείς του συνδικαλιστάρες που έθρεψε η ΠΑΣΠ η ΚΝΕ και ή ΟΝΝΕΔ από τη μεταπολίτευση και μετά. Τώρα κατά πόσο τα ίδια άτομα είναι και φυσικοί γονείς τους, είναι δευτερεύον. Το σίγουρο είναι ότι η παθογένεια στα ανώτερα/ανώτατα ιδρύματα προυπήρχε της παθογένειας της ελληνικής οικογένειας. Συνδυαστικά 'ηρθαν κι έδεσαν'.
Συγγνώμη κύριε Τσαραγkουσιάνο αλλά γνωρίζετε τι συμβαίνει στο ΤΕΙ Πάτρας και όλα τα υπόλοιπα ιδρύματα που πλήττονται από το Σχέδιο Αθηνά από την ανακοίνωση του Σχεδίου και μετά; Απ ότι φαίνεται όχι, αλλιώς δεν θα καταδικάζατε τόσο εύκολα, ούτε εσείς ούτε οι συνάδελφοί σας, αυτή την αντίδραση από τους φοιτητές του ΤΕΙ Πατρών.Εδώ και 2 μήνες, λοιπόν, "κύριοι" που ΑΠΑΙΤΟΥΝ τον σεβασμό μας όπως ο Καπλάνης, της Πάτρας, (που ουδεμία διαφορά έχει με κάποιους άλλους στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας που σπουδάζω εγώ) προσπαθούν να κρατήσουν της (καλοπληρωμένες) θεσούλες τους αντί να διασφαλίσουν ότι οι αλλαγές αυτές ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ. Σας φαίνεται υπερβολική η αντίδραση αυτή; Να σας ενημερώσω ότι εδώ και 2 μήνες παντού οι φοιτητές ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ!! Οι εκλεγμένοι βουλευτές προσπαθούν να εξυπηρετήσουν κομματικά συμφέροντα αλλά από την άλλη να κατευνάσουν κ εμάς, μαζί με τους τοπικούς παράγοντες. Από την άλλη οι τοπικές κοινωνίες κοιτάνε τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και σκέφτονται πόσο θ αδειάσουν από τους φοιτητές. Και στο αποκορύφωμα έχουμε τους "προέδρους" που κάνουν τα πάντα για τη θέση τους. Εμείς για ποιο λόγο πρέπει να σεβαστούμε αυτούς τους ανθρώπους; Κάποιοι από μας δώσαμε δυο φορές πανελλήνιες για να σπουδάσουμε και τα βγάζουμε δύσκολα. Γιατί οι οικογένειές μας κι εμείς πρέπει να σεβαστούμε αυτούς τους ανθρώπους που δεν σέβονται εμάς που στην ουσία ΕΜΕΙΣ τους δίνουμε δουλειά;Και για να χουμε καλό ερώτημα για ποιο λόγο καθ όλη τη διάρκεια του Φλεβάρη μέχρι αρχές Μαρτίου που περίπου στα 20 ιδρύματα τελούσαν υπό κατάληψη δεν γράφατε τίποτα; Τώρα το θυμηθήκατε που ξεσπάσανε οι φοιτητές σε έναν άνθρωπο που προσπαθεί μόνο να μην πέσει από τη καρέκλα του;Που ήσασταν να κράξετε όταν στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας αποφασίστηκε από του χρόνου να υπάρχει ένα τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Κοζάνη (για να μη χάσει τα λεφτάκια η καημένη η Κοζάνη φυσικά) και ένα τμήμα με ΙΔΙΟ τίτλο στο παράρτημα των Γρεβενών; Γιατί πρέπει εμείς σαν φοιτητές του ιδρύματος να σεβαστούμε αυτούς τους ανθρώπους που έδωσαν μάχη ΜΟΝΟ για το κεντρικό παράρτημα και όχι για τα υπόλοιπα; Γιατί; Πείτε μου σας παρακαλώ ΓΙΑΤΙ ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΜΑΣ;
Δηλαδή, γιατί πρέπει οι καθηγητές να φύγουν από τη θεσούλα τους; Επειδή εσείς το θέλετε; Και ποιός θα κρίνει αν πρέπει να φύγει ένας καθηγητής, αυτά τα φασιστόμουτρα που ουρλιάζουν υστερικά στο βίντεο;Μετά, δεν τους πληρώνετε εσείς μόνο, προσπαθείστε να καταλάβετε ότι ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ πληρώνουμε και για τους καθηγητές για να σας διδάξουν και για συντηρηθούν και να λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, που τα θεωρείτε τσιφλίκια σας, τα βρωμίζετε, τα καταστρέφετε, τα διαλύετε, δεν τα αφήνετε να λειτουργήσουν για να κάνετε το χαβαλέ σας.Αν είναι να πληρώνουμε από το υστέρημά μας για να βρίσκουν την ευκαιρία να τραμπουκίζουν παρόμοια αναρχοφασιστάκια, καλύτερα να κλείσουν τα περιφερειακά ιδρύματα και να μείνουν τρία τέσσερα στην Αθήνα και στις μεγάλες πόλεις, να μπαίνουν μέσα μόνο αριστούχοι με σκληρές εξετάσεις και όποιος επιχειρεί κατάληψη ή άλλες χουλιγκανιές να φεύγει με κλωτσιές.
Εμείς στο ΤΕΙ μου δεν καταστρέφουμε τιποτα. Όσες καταστροφές έχουν γίνει είναι από τους ψευτοσυνδικαλιστές της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ. Μη λέμε ότι θέλουμε χωρίς να ξέρουμε!!
Mitsaki92Δεν ξέρω τι γίνεται στη δικιά σου σχολή, που ίσως είναι η εξαίρεση του κανόνα, ούτε με ενδιαφέρει αν είναι η ΠΑΣΠ, η ΔΑΠ ή οποιαδήποτε άλλη κομματική φοιτητική παράταξη που δημιουργεί το μπάχαλο. Με ενδιαφέρει να μπορούν να φοιτήσουν σε πολιτισμένο πανεπιστήμιο όσα παιδιά πραγματικά το θέλουν και να μην εξαρτάται η φοίτησή τους από κάφρους και αναρχοφασιστάκια της (δεξιάς, του κέντρου ή της αριστεράς είναι αδιάφορο) που προσποιούνται ότι σπουδάζουν.Άλλο η δωρεάν παιδεία και άλλο η ασύδοτη καφρίλα.
1)άσε μας κουκλίτσα μου...,2)όποιος δεν έχει φοιτήσει σε δημόσιο αει ή τει δεν δικαιούται να έχει άποψη επί του θέματος,3)όποιος δεν γνωρίζει τι εστί "Καπλάνης" επίσης δεν δικαιούται να έχει άποψη(ισχύει και για τους δημοσιογράφους που δεν κάνουν έρευνα πριν γράψουν "τη γνώμη τους" που διαμορφώνει συνειδήσεις δυστυχώς...,4)τραγικά τα τσουτσέκια στο video λόγω τρόπου και ύφους!!
Εντάξει Mitsaki92, το τί συμβαίνει στο ΤΕΙ της Πάτρας φροντίζει να μας το μεταφέρει, μετά το πέρας των δημοκρατικών διαδικασιών, η τύπισσα με γυαλιά - στέκα, απέναντι αριστερά από τον πρόεδρο: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=5Qm7FR4mQik "ΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΤΑΠΑΤΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΥΨΙΣΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ" αναφωνεί η σπουδάστρια και για να μην μας αφήσει καμίαν αμφιβολία για τις στέρεες εκπαιδευτικές της βάσεις, μας ρίχνει και μία κλίση του θηλυκού ουσιαστικού Η ΕΜΠΛΟΚΗ, ΤΗΣ ΕΜΠΛΟΚΗΣ, Ω ΕΜΠΛΟΚΗ! (που την είχε κατά λάθος μάθει στην 5η Δημοτικού)
Εξάλλου, δεν παραλείπει και να παραδώσει μαθήματα αυτοαντίληψης ως γνωστικής πλευράς της αυτογνωσίας: "Τα έργα! Θα πρέπει τα έργα να μην σε προσβάλουνε. Μόνος σου προσβάλεσαι. Τα έργα που' χεις κάνει, αυτά τα σκατά που' χουνε γίνει - εσύ τα' χεις κάνει" λέει στον γηραλέο πρόεδρο του ΤΕΙ που ολοφάνερα πάσχει από Alzheimer.Ταυτόχρονα, η φίλη της πασχίζει να επαναφέρει τον κατατονικό πρόεδρο στην πραγματικότητα: "Όπως υπέγραψες το σχέδιο, υπέγραψε κι' αυτό εδώ" του λέει κοπανώντας το στυλό στο τραπέζι. Ο αποβλακωμένος πρόεδρος εξακολουθεί να την κοιτάζει σαν χωροχρονική ανωμαλία, οπότε η 15χρονη, χτυπώντας το χέρι της, τον ρωτάει με μίσος: "ΕΙΠΕΣ ΟΤΙ ΘΑ ΦΥΓΕΙΣ; ΕΙΠΕΣ ΠΑΙΔΑΚΙ ΜΟΥ ΟΤΙ ΘΑ ΦΥΓΕΙΣ;;" Η συγκεκριμένη επίδειξη αριστοκρατικών τρόπων από κνώδαλα που θα μπορούσαν εύκολα να είναι εγγονές του, έχουν προκαλέσει ελαφρύ εγκεφαλικό επεισόδιο και πτώση της μασέλας του προέδρου στο πάτωμα - κάτι που καθόλου δεν διευκολύνει στην άρθρωση οποιασδήποτε λέξης. Η νεκρική ακαμψία του γεροντίου προκαλεί και την αυθόρμητη αντίδραση έτερης κορασίδος η οποία τσιρίζει: "ΔΕΝ ΣΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΔΩΜΕΣΑ ΑΛΛΟ ΠΙΑ! ΤΕΛΟΣ!! (Σημ. ο πρόεδρος ήταν εκεί γιατί τον είχαν κλειδωμένο επί 24 ώρες). http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=odvO4Ov0FxU#!
Δεν νομίζω ότι το άρθρο καταπιάστηκε με την αιτία της συγκεκριμένης διένεξης και αντιπαράθεσης ούτε καν σχολίασε πολιτικά το θέμα, οπότε το εκτενές σου σχόλιο αγαπητέ/ή Mitsaki92 το βρίσκω μάλλον άσχετο.Αν καταπιαστώ πάντως με την τελευταία σου φράση θα πω το κοινότοπο σε όλους, ότι ο σεβασμός είναι κάτι που κερδίζεται..αν δεν σέβεσαι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αξίζεις ούτε εσύ τον σεβασμό των άλλων.Είναι θλιβερός ο τρόπος που διάλεξαν να εκτονωθούν τα παιδιά στο ΤΕΙ Πάτρας, όχι γιατί δεν έχουν λόγους να είναι θυμωμένοι ή ακόμα και οργισμένοι αλλά γιατί υπάρχει τρομακτικό έλειμα αισθητικής. Φυσικά δεν φταις μόνο εσύ Mitsaki92 που δεν έμαθες πως η αισθητική κάνει στα πάντα τη διαφορά. Φταίμε και μεις που δεν φροντίσαμε ως γενιά που σας ανέθρεψε, να σας δώσουμε να καταλάβετε, τι ήθελε να πει ο ποιητής όταν έγραφε «..όμορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος..».
Εκφράζεται και σε άλλα σχόλια η άποψη "ο σεβασμός κερδίζεται, δεν τον οφείλουμε σε κανένα". Εντάξει με τον σεβασμό στους άλλους, πιθανόν ο πρύτανης να μην τον αξίζει. Τι γίνεται όμως με τον σεβασμό στον εαυτό μας; Τον οφείλουμε κατά περίπτωση; Μπορούμε να είμαστε εκείνοι που απαιτούμε σεβασμό στο δικαίωμα στην παιδεία και την ίδια στιγμή να καταδεχόμαστε (για να μην πω να απολαμβάνουμε...) να φορούμε το πρόσωπο της ασχήμιας και της αναίδειας στο όνομα της παιδείας που σέρνουμε στη λάσπη; Αυτοί οι φοιτητές πώς κερδίζουν άραγε το σεβασμό μας; (προφανώς και σε αυτούς δεν τον οφείλουμε μόνο και μόνο επειδή ανήκουν στη μαχητική νεολαία...)
θέλουμε να φύγει γιατί:1ον αυτή την απόφαση είχαν πάρει όλα τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης2ον γιατί όταν έσκασε η βόμβα οτι μεταφέρεται η έδρα στο Μεσολόγγι τότε ξύπνησε (ενώ για εμάς που στην αρχή μετέφεραν 7.000 φοιτητές στο Μεσολόγγι και ύστερα καταργούσαν 5 τμήματα και μετέφεραν 2 δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ και το έιχε πει αλλά και το έδειχνε καθημερινά με τη στάση του)3ον διότι εξυπηρετεί πελατειακές σχέσεις μέχρι και σήμερα4ον για όλες τις συμφωνίες που έχει κάνει ποτέ με : φοιτητικές παρατάξεις(κάπου εκεί έρχονται και οι μπράβοι που ήρθαν στο τει)-δημάρχους-νομάρχες και βουλευτές5ον διότι έχει κάνει πρόταση να καταργηθεί τμήμα το 2011 (πολυ πριν το αθηνα)6ον διότι μετέφερε αυτό το τμήμα παράνομα στην Πάτρα το Σεπτέμβρη που μας πέρασε και υποσχέθηκε στο δήμαρχο να στείλει άλλο τμήμα στη θέση του.7ον γιατί ντρεπόμαστε να έχουμε σαν τει έναν τέτοιο άνθρωπο για πρόεδροΑν ο οποιοσδήποτε απο οοολους εσάς που κράζεται αυτούς τους φοιτητές έιχε περάσει έστω τα μισά..δεν θα ουρλιάζατε και θα ζητούσατε παραίτηση άπλα. Υ.Γ. ΝΟ 1: Ενα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στη lifo. αν θέλει να γινει κατι του τύπου τρέμη-καψης-πρετεντέρης καλα το πάειΥ.Γ. ΝΟ 2: Και σε όλους εσας που κρίνεται χωρίς να έχετε την παραμικρή ιδεα και μου το παίζεται και συνειδητοποιημένοι. Όλα λοιπόν τα προβατάκια τώρα κάντε λίγο μπεεε Υ.Γ. ΝΟ 3: Το "ταπεινο χαμομηλακι" ονομάζεται Σωκράτης Καπλάνης και είναι Πρόεδροα του τει της Πάτρας (αφου δεν σας ενδιαφέρει να ενημερωθείτε για το τι πραγματικά εγινε τουλαχιστον ας σας ενημερώσω εγω για το τι είναι αυτός ο "καμένος" "κύριος")
Κανείς μα κανείς δεν άσκησε κριτική στους λόγους για τους οποίους δεν είναι επιθυμητός ο πρύτανης. Με το μέρος σας. Αλλά ανάμεσα στα κρίματα του καθηγητή και στην "κριτική" των φοιτητών, οι τσιρίδες και οι γυμνασιακού τύπου σαρκασμοί ανοίγουν ένα μεγάλο λάκκο στην παιδεία που υπερασπίζεστε. Αν αυτός είναι άθλιος, οι φοιτητές ας προσπαθήσουν να μην είναι...
Προφανώς, KIki Tri, δεν έχεις καταλάβει την μηδενική εγκυρότητα των αποφάσεων της Γενικής σας Συνέλευσης. ΄Οσο για τ΄αλλα, και η Γενική σας Συνέλευση και συ και τα γύναια που είδαμε στα βίντεο αργήσατε πολύ να αντιδράσετε...Too late, sweetheart !
@ Kiki Tri 14.4.2013 1) Ο πρόεδρος του ΤΕΙ εκλέγεται με 3ετή θητεία. Επομένως, όταν λήξει η θητεία του (και άν θέσει εκ νέου υποψηφιότητα) εσείς οι σπουδαστές μην τον ψηφίσετε, αφού δεν σας αρέσει (είναι πολύ απλό). 2) Ο Νόμος 1404 (για τη λειτουργία των ΤΕΙ) προβλέπει ότι ο πρόεδρος εκλέγεται από σώμα αποτελούμενο από τους καθηγητές και ερευνητικό προσωπικό του ΤΕΙ, από εκπροσώπους των φοιτητών (σε ποσοστό 50% των ανωτέρω), εκπροσώπους του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (σε ποσοστό 5% επί του αριθμού των καθηγητών) και εκπροσώπους του διοικητικού προσωπικού (σε ποσοστό 5% επί του αριθμού των καθηγητών). Με άλλα λόγια, το τί «αποφασίσατε στη γενική συνέλευση» δεν έχει καμία απολύτως σημασία, γιατί ούτε γίνονται εκλογές τώρα αλλά και άν γίνονταν, τα κουκιά των σπουδαστών αντιστοιχούν μόλις στα 5/16 (λιγότερο από ένα τρίτο) του συνόλου των ψήφων. 3) Δεν θα μου προκαλούσε καμία έκπληξη αν όντως ο πρόεδρος «εξυπηρετεί πελατειακές σχέσεις μέχρι και σήμερα», «κάνει συμφωνίες με φοιτητικές παρατάξεις», κτλ. Όλα αυτά όμως συν ο παιδιάστικος τρόπος που αξιοποιείτε το δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία εκλογής προέδρου απλά δίνει δίκιο σε όσους υποστηρίζουν ότι κακώς το έχετε και θα πρέπει να σας αφαιρεθεί.4) Αν ο πρόεδρος «έχει κάνει πρόταση να καταργηθεί τμήμα το 2011 (πολυ πριν το αθηνα)» γιατί διαμαρτύρεστε ότι σας εξαπάτησε, σας έταξε άλλα και τώρα πράττει άλλα, κτλ;; Ο πρόεδρος (για τον όποιο λόγο) υποστήριζε εξ αρχής την μεταφορά της έδρας του ΤΕΙ. Άρα, πού είναι η μεγάλη έκπληξη;; 5) Σε τελική ανάλυση, το διακύβευμα της υπόθεσης ποιό είναι; Ειλικρινά αγνοώ. Ότι από την Πάτρα θα μετακομίσετε στο… Μεσολόγγι; Κούκλα μου, έχεις καταλάβει σε ποια εποχή ζούμε; Στην εποχή όπου πολλοί τελειώνουν το Λύκειο, φεύγουν από το σπίτι τους και ξαναβλέπουν τους γονείς τους μετά από 20 χρόνια. ΟΚ, δεν έχουμε ακόμα γίνει όπως η Αμερική (και καλύτερα, από αυτήν την άποψη), αλλά όπως και να’ χει, ζούμε στον αιώνα της μετακίνησης, της καινοτομίας, της μετανάστευσης, της παγκοσμιοποίησης, των προγραμμάτων Erasmus και Leonardo. Η αγωνία σας να μείνετε κολλημένοι εκεί που ξεκινήσατε τις σπουδές είναι πιο απογοητευτική και από την αγωνία των γονιών σας να βρουν μία δουλειά και να συνεχίσουν να την έχουν μέχρι να πάρουν σύνταξη (χωρίς ει δυνατόν, να χρειαστεί να αλλάξουν ούτε αριθμό γραφείου στα 35 χρόνια υπηρεσίας τους). 6) Από τη συνολική σας εικόνα, δεν με πείθετε για επαναστάτες. Φοβισμένα μαμόθρευτα, μπορεί. Μπορεί να ακούγεται ωσάν να σε πατρονάρω (κι είμαι 40 ετών, δεν έχω ακόμα την ηλικία του πατέρα σου) αλλά, με όλη την αγάπη, σου λέω ένα πράγμα: Είστε πλέον ενήλικες. Συμπεριφερθείτε και ως τέτοιοι. Και όχι σαν κι’ εμάς που υπήρξαμε μ@λ@κες. Αλλά να κοιτάξετε να γίνετε καλύτεροι από εμάς.
Ο Θυμός απέναντι στους ανύπαρκτους και ακατάλληλους γονείς στρέφεται τώρα προς όλες τις κατευθύνσεις ..Με μια γλώσσα φτωχή ..με πρόσωπα κάθε άλλο παρά φρέσκα και ζωντάνα ..κι ένα τραμπουκισμό Κασιδιαρίσιο!Ασχήμια ναι .
Ξέρουμε για ποιό λόγο γίνεται η παρέμβαση? Μας ενδιαφέρει?Αλήθεια όταν ένα πανεπιστήμιο διοικείται από κομματικά στελέχη με μόνο στόχο τη συρρίκνωση ή και το κλείσιμο του, πως έπρεπε να γίνονται οι παρεμβάσεις?Όταν δεν δίνεται λόγος στους φοιτητές, αυτοί τι πρέπει να κάνουν? Να πάνε στην παρα δίπλα καφετέρια και να παίξουν τάβλι ή να γράψουν τον πόνο τους σε κάποιο μπλογκ?Κατά τη γνώμη μου το μεγάλο πρόβλημα των προηγούμενων χρόνων ήταν η απάθεια, η έλλειψη γνώσης, γνώμης και συμμετοχής στα πράγματα που διαμορφώνουν τις ζωές μας, το να αφήνεις τις αποφάσεις και τον διάλογο στους "ειδικούς" ή στους κάθε λογής "σωτήρες".Γουστάρω πολύ που αυτά τα παιδιά έχουν γνώμη, ενδιαφέρονται για το μέλλον τους και το φωνάζουν δυνατά, ακόμα και άκομψα! Με φοβίζουν τα άλλα παιδιά(ανεξαρτήτως ηλικίας) που η γνώμη τους και η πολιτική τους παρέμβαση φτάνει μέχρι το σημείο του να αλλάζουν κανάλι ή ιστοσελίδα.
Αν τα πανεπιστήμια βγάζουν τέτοιους φοιτητές σαν την παραπάνω ας κλείσουν και όλα, δε χάνουμε τίποτα.Και όλοι έχουν γνώμη, δεν είναι αυτό το πρόβλημά μας. Από γνώμες έχουμε να φάνε και οι κότες. Αν δεν ξέρεις να κάνεις διάλογο και να έχεις επιχειρήματα ή γνώμη σου αξίζει όσο και η δωρεάν παιδεία που λέμε ότι έχουμε (καθόλου).Θα συγχωνευτούν σχολές; Wow, Quelle Catastrophe!Θα πας απο τη μία πόλη στην άλλη; Και πού το πρόβλημα; Οταν βρείς δουλειά που έχει μεταθέσεις κάθε χρόνο θα κάνεις απεργία πείνας;Η χώρα σου χρεοκόπησε σε περίπτωση που δεν έμαθες ούτε καν αυτό στη σχολή σου. Θα σου κοστίσει οικονομικά; Όταν η σχολή είναι σε κατάληψη 8 μήνες κάθε χρόνο, προφανώς έχεις λεφτά να φάνε και οι κότες.
Το γεγονός ότι πολλοί φοιτητές επέλεξαν να σπουδάσουν σε μια συγκεκριμένη πόλη, πολλές φορές θυσιάζοντας την σχολή που πραγματικά ήθελαν, για να μην επιβαρύνονται με επιπλέον έξοδα μάλλον σας διαφεύγει. Το γεγονός πως σε μία δουλειά πληρώνεσαι (θεωρητικά πάντα), ενώ για να σπουδάσεις -ειδικά σε μια άλλη πόλη- πληρώνεις, επίσης σας διαφεύγει. Το γεγονός, δε, πως η ίδια πολιτική που φύτρωσε τμήματα σαν τα μανιτάρια για να βολευτεί κοσμάκης και ώθησε τη χώρα σ' αυτή την οικονομική κατάσταση, τώρα τιμωρεί παιδιά 20 χρονών, αλλάζοντας βίαια τα σχέδια που είχαν για το μέλλον τους, μάλλον σας είναι παντελώς αδιάφορο. Ε, λοιπόν, ξέρετε κάτι; Εγώ βλέπω μια χώρα που χρεοκόπησε επιλεκτικά: περιστέλλονται οι "δαπάνες" για την παιδεία, την υγεία, τις συντάξεις, ενώ άλλοι τομείς του σύγχρονου ελληνικού κράτους υφίστανται απειροελάχιστες περικοπές. Το ότι αγοράζουμε συνεχώς πολεμικό εξοπλισμό και κάθε μέρα σε όλα τα στρατόπεδα της χώρας πετιούνται τόνοι φαγητού που περισσεύει από τα γεύματα των φαντάρων, δεν μας πειράζει. Το ΤΕΙ στη Θεσσαλονίκη είναι που μας ενοχλεί και πρέπει να το στείλουμε στις Σέρρες "για να γλιτώσουμε χρήματα", λες και μια πιθανή μεταφορά ολόκληρων τμημάτων δεν θα κοστίσει δεκάρα. Και καλώ όποιον διαφωνεί να απαντήσει, γιατί έχω μεγάλη περιέργεια να δω τι έχει να πει.
@λουκρητια 14.4.2013 | 01:05Όντως έχει κάποια βάση αυτό που λες, με τη διαφορά ότι χάνεις την ουσία στις (σημαντικές) λεπτομέρειες: Οι αμυντικές δαπάνες της χώρας ανέρχονται σήμερα στο 2,1% του ΑΕΠ. Ως ποσοστό, παραμένει σχετικά υψηλό, αλλά είναι το μισό σε σχέση με λίγα χρόνια πριν. Όσο για «το ότι αγοράζουμε συνεχώς πολεμικό εξοπλισμό»θα σε συμβούλευα να μην ανακυκλώνεις αστικούς μύθους και να ελέγχεις τις πηγές της πληροφόρησής σου: Η τελευταία σημαντική αγορά (που πάει ο νούς μου), είναι αυτή της αγοράς ΤΟΜΑ BMP-3 από τους Ρώσους. Η διακρατική συμφωνία υπεγράφη το Νοέμβριο του 2008 και ουδέποτε εκτελέστηκε (λόγω οικονομικής μας αδυναμίας).Σε ό,τι αφορά το πρώτο μέρος του σχολίου σου, είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα (σχεδόν πάντα) οι φοιτητές δεν «επέλεξαν να σπουδάσουν σε μια συγκεκριμένη πόλη, πολλές φορές θυσιάζοντας την σχολή που πραγματικά ήθελαν». Συνήθως δηλώνουν στο μηχανογραφικό δελτίο 50 σχολές/τμήματα ανά όλη την επικράτεια, και όπου κάτσει η μπίλια της ρουλέτας. Σχεδόν κανείς δεν κάνει την επιλογή συγκεκριμένων τμημάτων, διότι κινδυνεύει τελικά να μην περάσει πουθενά (άν, πχ με τα μόρια που τελικά συγκεντρώσει θα έπιανε τη βάση για το Τμήμα Κοζάνης – που όμως δεν δήλωσε– , αλλά όχι για την Πάτρα -που δήλωσε-). Εξαίρεση: κάποιοι υπερφιλόδοξοι (και ενδεχομένως ικανοί) υποψήφιοι που δηλώνουν μόνο πχ Ιατρική Σχολή Αθήνας και Θεσσαλονίκης (αλλά δε νομίζω ότι είναι αυτή η περίπτωσή μας στο ΤΕΙ Πάτρας). Οι δε οικογένειες που έχουν οικονομικό πρόβλημα (σχεδόν πάντα) θα στείλουν το παιδί τους να σπουδάσει, με την (δυστυχώς συνήθως φρούδα) ελπίδα ότι έτσι θα βρεί μια καλύτερη δουλειά στο μέλλον και θα ξεφύγει από τη μιζέρια. Θα κάνουν το σκ@τό τους παξιμάδι, θα ελπίσουν ότι ο πολιτευτής κουμπάρος θα κανονίσει μετεγγραφή σε πλησιέστερη πόλη, το παιδί (άν είναι σοβαρό) θα φροντίσει να βρεί μια δουλειά μερικής απασχόλησης για να καλύπτει κάποια έξοδά του, κτλ.Και εάν μιλάμε συγκεκριμένα για σπουδαστές ΤΕΙ, οι περισσότεροι είναι εκεί «κατά λάθος». Το 85% των θέσεων των ΤΕΙ προορίζεται για απόφοιτους λυκείων γενικής εκπαίδευσης. Οι οποίοι κατά τεκμήριο απέτυχαν να πιάσουν τις βάσεις για κάποιο ΑΕΙ και έτσι αναγκάστηκαν να συμβιβαστούν με κάποιο ΤΕΙ (ουδείς ψόγος, και εμένα το 1ο μου πτυχίο δεν είναι από ΑΕΙ, διότι όντως «απέτυχα» στις πανελλήνιες και δεν ήθελα να ξαναδώσω). ΟΚ, εξαιρέσεις μπορεί να υπάρχουν (πχ κάποιοι μπορεί να προτιμούν το Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης του ΑΤΕΙ Αθήνας από κάποιο περιφερειακό ΑΕΙ χωρίς προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης), αλλά και πάλι μιλάμε για την εξαίρεση της εξαίρεσης, ω εξαίρεση (κατά το η εμπλοκή, της εμπλοκής, ω εμπλοκή!)
@ λουκρητια: Έχεις 100% δίκιο για την επιλεκτικότητα των περικοπών! Είδες, όταν μιλάμε επί της ουσίας μπορούμε να κάνουμε διάλογο και να συμφωνήσουμε και από πάνω σε κάποια σημεία. Όπως όμως δεν θέλεις να γίνουν αυτές οι περικοπές που σε αφορούν, έτσι δεν θέλεις να απολυθούνε και δημόσιοι υπάλληλοι. Έτσι δεν είναι?Αν έλεγες και ότι δεν φταίνε για όλα οι φοιτητές, αλλά υπάρχουν και ένα σορό απαράδεκτοι καθηγητές επίσης θα συμφωνούσα (δεν το είπες αλλά το λέω πρώτος). Είσαι όμως υπέρ της αξιολόγησής τους και του να παίρνουν πόδι οι άχρηστοι, ή όταν πάει να γίνει κάνουμε μια κατάληψη υπέρ τους?Πάντως πρέπει να έχουμε και ένα μέτρο. Άνθρωποι που έχασαν την δουλειά τους ή την μισή τους σύνταξη θα ζήλευαν αν το μόνο τους πρόβλημα ήταν το ότι θα τελειώσουν την σχολή τους στην Θεσσαλονίκη και όχι στην Κοζάνη. Δε γίνετε να τους κόψουμε και άλλο για να έχει κάθε χωριό και μια σχολή.Και όταν λές με δικά σου λόγια πως "η ίδια πολιτική φύτρωσε τμήματα σαν τα μανιτάρια για να βολευτεί κοσμάκης", παραδέχεσαι το πρόβλημα αλλά αμέσως μετά αρνείσαι πως πρέπει να λυθεί! Αυτό είναι λίγο παράνοια.Ε τώρα θα ξεβολευτεί κοσμάκης γιατί δεν γίνεται αλλιώς. Το όραμα για "κάθε γειτονιά και μια λαϊκή αγορά, κάθε λαϊκή και ένα ΤΕΙ, κάθε πάγκος με ντομάτες και ένας πρύτανης" αναβάλλεται επ'αόριστον λόγο χρεωκοπίας.Ps: Μεταξύ μας αλλά όσοι σπουδάζουν μακριά απο γονείς θα έπρεπε να κάνουν και party, ευκαιρία να γίνουν ανεξάρτητα και υπεύθυνα άτομα πριν κλείσουν τα 40 όπως ο μέσος Ελληνας.
Ξέρουμε για ποιό (ακριβώς) λόγο οι Χρυσαυγίτες κάνουν "παρέμβαση"? 'Οχι !Μας ενδιαφέρει ? Ούτε !Μας ενοχλεί ο τρόπος τους, η αισθητική τους, η γλώσσα του σώματός τους, η παραμόρφωση που το μίσος προκαλεί στο πρόσωπό τους... Γι αυτό δεν μπαίνουμε καν στον κόπο να μάθουμς για τις παρεμβάσεις τους ! Απλά μας αηδιάζουν και τους αγννοούμε.Για τον ίδιο λόγο δεν θέλουμε καν να ξέρουμε γιατί οι Αριστερές "κατίνες" φοιτήτριες(?) του ΤΕΙ, με τις τραχιές φωνές και το αφ΄υψηλού βλέμμα σηκώνουν το χέρι και αφθαδιάζουν. Απλά μας αηδιάζουν και τις αγνοούμε κι αυτές.Ελπίζω όντως να μη δίνεται ο λόγος σε τετοια υποκείμενα, που φέρνουν το ύφος του μπουρδέλου στην υποτιθέμενη ανώτερη εκπαίδευση. Σε οποιαδήποτε πολιτισμένη και δημοκρατική χώρα θα είχαν αποβληθεί με απόφαση της διεύθυνσης του ΤΕΙ για πάντα από αυτό. Απλά.... Αν οι"κατίνες" αυτές έιχαν γνώμη θα την εξέφραζαν. Δεν θα φερόντουσαν έτσι...
Η ασχήμια σε όλο της το μεγαλείο. Και τα κοριτσάκια χωρίς επιχειρήματα και με το βρωμόστομα τους. Θαυμάστε μας! :DΕίναι μεγάλο κρίμα γιατί οι πρόγονοι μας διδάσκονταν στα πανεπιστήμια και τις σχολές με την έννοια του: 2 φορές ακούω, 1 φορά μιλάω. Μόνο έτσι αποκτάς κρίση. ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ.
Κι εγώ ντράπηκα πολύ.Γιατί η κόρη μου θα περάσει φέτος σε ένα απ αυτά τα "ιδρύματα", ανώτατο ή ανώτερο,δεν έχει πιά και τόση σημασία εκει που φτάσαμε...Μετά την ύβρι έρχεται η νέμεσις, σχεδόν νομοτελειακά.Υπομονή και επιμονή.
Στα μπουρδέλα υπάρχουν κανόνες που τους σέβονται όλοι, δεν κάνει ο καθένας ότι θέλει.Γι αυτό μην εξισώνουμε το χάος με το μπουρδέλο δεν έχουν καμία σχέση.Εάν επισκεφτείς έστω και από περιέργια θα το διαπιστώσεις
«Τους μαθητές που μένουν σε παραθαλάσσια πόλη θα τους συμβούλευα να πηγαίνουν συχνά σε κάποιο λόφο απ’ όπου θα έχουν θέα στο λιμάνι και θα μπορούν να παρατηρούν τα πλοία ν’ αναχωρούν στον γκρίζο ορίζοντα, επιθυμώντας να είναι σε ένα από αυτά. Και να φύγουν με ένα από αυτά. Να φύγουν μακριά από την πλήξη, προκειμένου να γίνουν λεπροί ή άγιοι στην Ινδία ή λουσάτοι εραστές στα μπορντέλα της Κίνας ή εκατομμυριούχοι στην Αμερική. Η ζωή είναι μεγάλη, τρομερή και απρόβλεπτη. Και μονάχα η έλλειψη φαντασίας ή θάρρους αποκρύπτει την απεραντότητά της...» (Ολιβιέρο Τοσκάνι, "Δεν Είμαι Αντικειμενικός")Ξαναβλέποντας τα βίντεο με τις υστερικές δεσποινίδες ανακαλύπτω ότι κάθε φορά μου προκαλεί απέχθεια και κάτι διαφορετικό (όπως όταν ανακαλύπτω κάτι διαφορετικό κάθε φορά που βλέπω το Fight Club του Fincher). Αρχικά μου προκάλεσε εμετικούς σπασμούς η έλλειψη παιδείας, αγωγής και στοιχειώδους ευγένειας προς κάποιον που θα μπορούσε να είναι ο παππούς τους. Σε δεύτερο επίπεδο συνειδητοποίησα ότι οι σπουδάστριες έχουν βαθύτατη άγνοια για στοιχειώδη θέματα που άπτονται του σπουδαστικού συνδικαλισμού και της λειτουργίας του Ιδρύματος στο οποίο φοιτούν: Νομίζουν ότι ο πρόεδρος του ΤΕΙ είναι εκπρόσωπός τους. «Είμαστε όλοι οι φοιτητές και σου λέμε ότι μας ντροπιάζεις να είσαι πρόεδρός μας» λέει η κοπέλα με τα γυαλιά-στέκα και όλες εν χορώ γαυγίζουν «δεν σε θέλουμε – δεν σε θέλουμε». Μετά, μου φάνηκε αηδιαστικότερος ο καθεστωτικός τους αυταρχισμός: δίνουν διαταγές και παραγγέλματα προς τον γηραιό πρόεδρο, λες και είναι το παιδί για τα θελήματα στο μπακάλικο του πατέρα τους. Αλίμονο άν αυτοί οι άνθρωποι στο μέλλον αναλάβουν θέσεις ευθύνης.Τελικά όμως κατάλαβα τί ακριβώς φταίει για όλη αυτή την υστερία: Είναι ο φόβος. Όχι αυτός της οικονομικής ανασφάλειας – αυτά είναι προφάσεις. Είναι γνωστό εξ άλλου ότι στην Πάτρα, μετά το κλείσιμο της Pirelli και της Πειραϊκής Πατραϊκής, 2 είναι οι πηγές εισοδήματος: οι επισκέπτες του καρναβαλιού και οι φοιτητές. Αμφότερους οι ντόπιοι τους αρμέγουν κανονικά, και δύσκολα κάποιος φοιτητής θα κατέληγε κάπου πιο ακριβά απ’ ότι στην Πάτρα. Είναι ο φόβος του άγνωστου, ότι του χρόνου θα πρέπει να μετακομίσουν σε άλλη πόλη. Της μετακόμισης σε νέο διαμέρισμα, ενδεχομένως, της εξεύρεσης νέων συγκατοίκων, νέων καφετεριών όπου θα συχνάζουν. Με μία λέξη, το ξεβόλεμα. Έχω γνωρίσει Ισπανούς με πτυχία που έκαναν τα γκαρσόνια στην Αγγλία για 3,6 λίρες την ώρα, μόνο και μόνο για να μάθουν Αγγλικά και μετά να γυρίσουν στην πατρίδα τους. Έχω γνωρίσει κοπελίτσες από διάφορες χώρες που παρατήσαν την ασφάλεια του σπιτιού τους και μετανάστευσαν στην Αυστρία ή και γω δεν ξέρω πού, για 1 χρόνο, για να έχουν την οικονομική ευχέρεια το επόμενο έτος να κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς να επιβαρύνουν τις οικογένειές τους. Έχω γνωρίσει ένα τύπο που πήγε να σπουδάσει στη Σουηδία, χωρίς να μιλάει τη γλώσσα και χωρίς να έχει ούτε λεφτά, ούτε γνωριμίες. Πήγε περισσότερο για να ζήσει την περιπέτεια. Στην κεντρική Ευρώπη τα σύνορα έχουν πέσει προ πολλού. Περνάς από την Τσεχία στη Γερμανία και ούτε το καταλαβαίνεις. Ο κόσμος, και ειδικά οι νέοι, μετακινούνται, συγχρωτίζονται με άλλους, αλλάζουν δουλειές, κατοικία, σπουδάζουν 1 έτος στην Αυστρία, 1 έτος στην Πολωνία και τα υπόλοιπα όπου προκύψει. Παίρνουν ρίσκα και δεν φοβούνται να είναι δημιουργικοί, ανεξάρτητοι και ξεβολεμένοι. Αυτό είναι το θέμα.Για να το πούμε μεταφορικά, οι κραυγές στο βίντεο εκφράζουν την αγωνία κάποιων που θα στερηθούν για λίγο τα γιουβαρλάκια της μαμάς τους. Κάποιων που, όχι τυχαία, φιλοδοξούν να μείνουν με τους γονείς τους μέχρι τα 40 τους.
Vangelis1972Έχω βαρεθεί να ακούω για άτομα χωρίς χρήματα που έκαναν όλα αυτά. Πως είναι δυνατόν κάποιος χωρίς χρήματα να αγοράσει εισιτήριο για Σουηδία και να μείνει εκεί αυτό είναι ένα ανεξήγητο φαινόμενο. Εγώ πάλι όποιον ξέρω που πήγε στο εξωτερικό, σε οποιαδήποτε χώρα, πόσο μάλλον σε κάποια από αυτές που αναφέρεις, τις ακριβές, είχαν μια πλούσια οικογένεια από πίσω να τους τα πληρώνει όλα. Δε ξέρω κανέναν που χωρίς καθόλου χρήματα να τα έκανε όλα αυτά. Εκτός κι αν πλήρωνε με "διαφορετικό" τρόπο. Ας μην είμαστε τόσο αφελείς και τα πιστεύουμε όλα και ας σταματήσουμε να μιλάμε για τον φίλο, του φίλου, ώ φίλε που δεν υπάρχει και κάνει τους άλλους να αισθάνονται άσχημα για κάτι που απλά δεν ισχύει. Προσπάθησε εσύ όχι μόνο να πας αλλά να ζήσεις στο εξωτερικό για ένα, δύο, τρία χρόνια κι αν τα καταφέρεις χωρίς καθόλου χρήματα όπως αυτοί που αναφέρεις έλα πες μου αλλιώς κράτα τα παραδείγματα αυτά για τον εαυτό σου. Ειλικρινά μεγαλύτερη εντύπωσε μου έκανε το σχόλιό σου παρά το άρθρο αυτό.
@ kiss my fanny!!! Η διατύπωση: "Έχω γνωρίσει Ισπανούς με πτυχία που έκαναν τα γκαρσόνια στην Αγγλία για 3,6 λίρες την ώρα" (το minimum wage εκείνη την εποχή) σε κάνει να καταλαβαίνεις ότι αναφέρομαι "στον φίλο, του φίλου, ώ φίλε"; Εγώ δεν μπορώ να μιλήσω για τον εαυτό μου, γιατί όταν πήγα για πρώτη φορά έξω δεν είχα μεν λεφτά και υποχρεωνόμουν να εργάζομαι part time, αλλά τουλάχιστον είχα μια υποτροφία για να καλύπτει το ενοίκιό μου. Μπορώ όμως να σου μιλήσω για τον αδελφό μου που είναι 44 ετών και από τα 20 του μένει μόνιμα στο εξωτερικό. Πήγε στη Γερμανία με μια γνωριμία (του καλοκαιριού, άν αντιλαμβάνεσαι), που στο δρόμο του τελείωσε. Γύρισε μόνος του όλη την Ευρώπη και τα τελευταία 15 χρόνια μένει στο Λονδίνο (πίστεψέ με, με μηδενική οικονομική στήριξη). Οι κοπελίτσες που ανέφερα (από Αγγλία, Γαλλία κυρίως, αλλά και άλλες χώρες) "χαραμίζουν" 1 χρόνο από τη ζωή τους για να κάνουν babysitting ως εσωτερικές (μένουν και τρώνε στα σπίτια που δουλεύουν). Με τα λίγα χρήματα που μαζεύουν, μπορούν να έχουν οικονομική ανεξαρτησία για να ξεινήσουν κάπως τη ζωή τους όταν επιστρέψουν στη ν πατρίδα τους. Γιατί θέλουν να είναι ανεξάρτητες. Μπορεί να μην είναι οι καλύτερες νοικοκυρές (σύμφωνα με τα standards της ελληνικής παλαιάς σχολής) αλλά δεν περιμένουν στα 25 τους χρόνια από τις μανάδες τους να τους πλύνουν τα βρακιά τους. Αλίμονο στη χώρα της οποίας οι νέοι φοβούνται το άγνωστο και την αλλαγή. Ποιά κοινωνία μπορεί να πάει μπροστά άν οι φορείς του μέλλοντός της είναι κακομαθημένα μαμόθρεφτα που αδυνατούν να πάρουν ρίσκα; Και δεν ισχύει ότι "δε ξέρεις κανέναν που χωρίς καθόλου χρήματα να τα έκανε όλα αυτά". Αυτά ακριβώς έκανε ο παππούς σου και ο προπάππος σου στην Αστόρια, στο Ντύσελντορφ και στα ανθρακωρυχεία του Βελγίου. Τώρα, πώς εμείς καταντήσαμε τόσο χ3στ3ς, είναι μια άλλη ιστορία.