ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Ο,ΤΙ ΚΡΥΒΕΙΣ Ή ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΣ.
 
 

Όλοι έχουμε πράγματα που θέλουμε να τα βγάλουμε από μέσα μας. Αλλά διστάζουμε να τα παραδεχτούμε ακόμα και στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Όμως, αμαρτία εξομολογημένη, αμαρτία δεν είναι...

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ή ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥ
27.3.2019 | 10:42

ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ

Με αφορμή την ιστορία που άκουσα από την κοπέλα ενός φίλου μου που τη γνώρισε πρόσφατα. Η κοπέλα έχει πολλά ψυχολογικά και φοβίες .... και εχτές μας είπε ο φίλος μας ότι την έχει χτυπήσει ο πρώην της άλλα αυτή συνέχισε να είναι μαζί του. Και πραγματικά θυμώνω, είναι 22χρονων γαμώτο. Θυμώνω και με τον ψευτο μάγκα αλλά περισσότερο θυμώνω με αυτή που έκατσε και τις έφαγε και μετά όχι απλά δεν πήγε στους γονείς,φίλους ,αστυνομία, δεν ξέρω κι εγώ που να πάνε και να τον κάνουν μαύρο στο ξύλο , αλλά έμεινε κιολας στη σχέση..... Ρε παιδιά έλεος ειδικά εσείς να νέα κορίτσια μην επιτρέπεται ποτέ σε κανέναν να σας φέρεται έτσι, πόσο χάλια μπορεί να νιώθεις σαν άτομο για να επιτρέψεις σε κάποιον να σε χτυπήσει και να συνεχίζεις να του μιλάς μετά;;; Δεν νοείται ούτε όταν είσαι παντρεμένος και έχεις παιδιά να χτυπήσεις μια γυναίκα, ποτέ δεν είναι δικαιολογισιμη πράξη και για κανέναν λόγο. Όταν κάνουμε μια σχέση με κάποιον την κάνουμε για να είμαστε καλά και να περνάμε όμορφα όχι για να αποκτήσουμε προβλήματα που δεν είχαμε πριν ........Συμβουλή από μένα τον Massimo:Ξέρω ότι υπάρχουν εκεί έξω γυναίκες σαν την κοπέλα που λέω , ξέρω ότι κάποιες δεν έχετε το μυαλό, η μπορεί να σας φαίνεται λογικό, η να φοβάστε η ότι άλλο μπορείς να φανταστείς, αλλά το να έχεις μια σχέση με κάποιον απλά για να έχεις δεν είναι λογικό και πόσο μάλιστα όταν σας κακομεταχειριζετε ..... ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ !!! Αναζητήστε την ποιότητα στη ζωή σας!!!!
35
 
 
 
 
σχόλια
Ρε παιδιά μισο λεπτο. Αν ο Massimo ήθελε απλα να κριτικάρει δε θα εκανε ανάρτηση με το ονομα του. Μην πειτε οτι εγινε ο χαμός στα σχολια γι αυτο παει να το συμμαζέψει τώρα, γιατι οταν ανεβάζεις σκληρή κριτικη (σύμφωνα με τη γνωμη κπ σχολιαστών πάντα) περιμενεις αντιδράσεις. Δλδ ο ανθρωπος αποσαφηνίζει κ κπ ακομα επιμένουν. Δεν καταλαβαινω αληθεια.
Για να ακούσεις κάποιον όταν είσαι τρομοκρατημένος. Να μπορέσεις να τον εμπιστευτείς χρειάζεται να νιώσεις ότι σε καταλαβαίνει, ότι δεν σε κριτικάρει αρνητικά (άρα σ' απορρίπτει). Όταν είσαι σε ένα μόνιμο στρες, σε μια κατάσταση που όλο αυτό μαστίγωμα ρίχνεις δεν είναι αυτό που χρειάζεσαι. Ίσα-ίσα είναι πιο πιθανό να σε αποθαρρύνει. Τώρα γιατί; Γιατί δεν αρκεί να ξεκοψεις μια κατάσταση, πρέπει να έχεις εναλλακτικές ή τρομερο σθένος να δημιουργήσεις νέο.Όπως πάνω κάτω είχα διαβάσει σε έναν ασημο λογοτέχνη ( Τολστόι) οι ευτυχίες των ανθρώπων μοιάζουν πανω κάτω αλλά η κάθε δυστυχία είναι μια μοναδική ιστορία. Εδω μιλάει στις γυναίκες. Λέει γενικόλογα και δεν ξέρω ποιον αγγίζει πάρα μόνο την ματαιοδοξία του να πουμε δύο σωστά λογάκια γιατί είναι κρίμα σε άτομα που ούτε τα ξέρουμε, ούτε μας ενδιαφέρουν πραγματικά. Τον ενδιαφέρει η Μυρτώ που την δέρνει ο άντρας της; Θέλω να πω δεν είναι γενικότητες κάποια πράγματα. Είναι υπάρξεις πολύ αληθινές και χρειάζονται πολύ χειροπιαστό στήριγμα που συνήθως δεν το έχουν /είχαν και πότε. Κι αν δεν μπορούμε να ενδιαφερθουμε έμπρακτα, ας διαλέγουμε πολύ προσεκτικά τι θα πούμε έστω.Υ. Γ. Προφανώς αυτή είναι η δική μου άποψη πάνω σε κάτι που διάβασα. Κατανοώ ότι ζητάμε αυτόν που κακοπερναει ν' αλλάξει κάτι και πιστεύω ότι είμαστε μια υποκριτική και προβληματική κοινωνία που αλλά λέει, αλλά πράττει και αυτό που δεν συγχωρεί είναι το να είσαι ευάλωτος, ειδικά όταν δεν ξεσπας σε άλλους. Κι επίτηδες δεν θέλει να δυναμώσουν τέτοια άτομα, για να μπορεί να ξεσπάει εκ νέου τα σκτ της εκεί. Μακάρι να πέφτω έξω φυσικά :)
Πολυ ωραια αυτα που λες, ειλικρινά, και συμφωνω μαζί σου. Εξακολουθώ ομως να μη μπορω να δω το relation με την συγκεκριμενη εξομολογηση. Προσπαθείς να πεισεις για κατι το οποιο ειναι αποδεκτό απ ολους τους εμπλεκόμενους? Δε νομίζω διοτι ολοι συμφωνούμε (κ ο Massimo). Εγω βλέπω οτι επιμένεις να προσπαθεις να βγάλεις φαουλ τον Massimo. Συγνωμη αλλα αυτο βλεπω κ δεν εχω λογο να παρω μέρος εφοσον δε γνωριζω κανεναν σας προσωπικα. Το εγραψα κ χθες, ο ανθρωπος εξηγησε τι εννοουσε κ καποιοι επιμενουν. Δλδ αποκλειεται να βιαστικες να τον κρινεις? Κι αν βρηκες τον τροπο του απότομο ας το ελεγες απο την αρχη αυτο (παραθετω:" Κι αν δεν μπορούμε να ενδιαφερθουμε έμπρακτα, ας διαλέγουμε πολύ προσεκτικά τι θα πούμε έστω") αλλα εσύ διάλεξες την ειρωνια (βλεπε πρωτο σου σχολιο κυριως). Ελπιζω να μην παρεξηγηθώ αλλα η δικη μου λογικη ετσι μου λεω να ερμηνεύσω αυτα τα σχολια.
Η διαφωνία μου αφορά την τοποθέτηση κάποιου που λυπάται (όχι συμπονά τα θύματα μιας κακοποιητικής κατάστασης) και δεν είναι προβληματισμός, αλλά κείμενο που σκοπό έχει να βοηθήσει. Αυτά τα κείμενα δεν βοηθάνε. Είναι επιδερμικά.Εσύ νομίζεις ότι απλά είναι μένος ως προς τον Massimo ( αυτό λέει η δική μου λογική). Εγώ βλέπω μια προσέγγιση που προσθέτει κι άλλες ενοχές κι επομένως μάλλον θα κάνει πιο αδρανες κάποιον που βιώνει τέτοια κατάσταση. Θα ντραπει κι άλλο που δεν έχει αξιοπρέπεια. Είναι όντως σκληρό κείμενο για ένα άτομο που βρίσκεται υπό καθεστώς τρόμου και νιώθει απελπισμένο. Τα άτομα που βρίσκονται μέσα σε τέτοιες καταστάσεις είναι ήδη πολύ σκληρά με τον εαυτό τους και κάνουν μια άνιση αυτοκριτική. Και το ερώτημα που πρέπει όλοι ν' απαντάμε είναι γιατί θελουμε να φανούμε καλοί ή να κάνουμε κάτι καλό με αναγνώριση ή χωρίς.
"Και το ερώτημα που πρέπει όλοι ν' απαντάμε είναι γιατί θελουμε να φανούμε καλοί ή να κάνουμε κάτι καλό με αναγνώριση ή χωρίς". Αυτό ειναι σε τελικη αναλυση το σημειο στο οποιο καταλήγεις? Απο αυτη την εξομολόγηση που διάβασες? Απαντάω για μενα λοιπον κ λεω οτι το κανω για φανώ κ για να το παιξω καποια (ας πουμε). Εσύ για ποιο λογο απαντας και προσπαθεις να κανεις κατι καλο (αναγνωρίζω φυσικα οτι καλο πας να κανεις)? Φανταζομαι οχι για τους ίδιους λογους που το κανει ο Massimo (συμφωνα με τα λεγόμενα σου). Να υποθέσω συμπονας αρα εχεις δικαιωμα να μιλήσεις? Η ούσα γυναικα εχεις το δικαιωμα να παταξεις την αντρική κ οκ ισως απότομη γνωμη ενός αντρα?
Ανία να σου πω κ το αλλο που μολις σκεφτηκα? Εστω οτι το θύμα ενημερώνεται ή ανακαλύπτει τι βρισκεται ( απο ψυχιατρικής άποψης) πισω απο αυτό που βιώνει. Είσαι σιγουρη οτι θα βοηθηθει απο την ανακάλυψη του? Αποκλειεται να νοιώσει οτι υπαρχει εξήγηση (αρα να βρει comfort αν μπορω να το πω ετσι) και να συνεχίσει να μενει στην κατασταση? Και αποκλειεται με μια προσέγγιση, ας πουμε πιο επιθετική, σαν του massimo να ταρακουνηθει κ να κανει κατι? Μήπως τελικα ειναι θεμα χαρακτηρα κ μεμονωμενης κατάστασης κ οχι καθολική η λυση? Αρα γιατι να είναι λαθος η προσέγγιση του Massimo? Αφου για προσεγγίσεις καταλήξαμε να μιλαμε.
Δεν το κάνω ούτε από καλοσύνη, ούτε για να φανώ καλή. Απλά είναι λανθασμένη αντίληψη και διαδεδομένη ότι έτσι ο κόσμος "ξυπνάει" κι αντιδράει. Η πραγματικότητα άλλα δείχνει. Μακάρι να έφτανε η προτροπή με όποιο ύφος για να φτιάξουν οι ζωές και μακάρι κάποια υφη να μην κάνανε περισσότερο κακό, παρα καλό στην τελική. Σιγά μη με χάλαγε επειδή τα λέει άντρας, ή γυναίκα ή οτιδήποτε. Αλλά όπως νομίζετε. :) Υ. Γ. Δεν καταλήγω σε κανένα συμπερασμα. Όσοι δηλώνουν ότι κάνουν κάτι για καλό, ας διερωτηθούν απλώς για ποιον και για τι. Μετά ψάχνονται και μόνοι τους πολύ λιγότερο επιδερμικά για ουσιαστική βοήθεια.
Αγνοείς το τελευταίο μου σχολιο και δεν προβληματίζεται καν πριν απορρίψεις την αποψη/ προβληματισμό μου για τη διαφορετικότητα σε καταστάσεις κ χαρακτήρες. Απλα εμμενεις σ αυτα που εσύ λες κ δεν λαμβάνεις υπ όψη σου τα λεγόμενα του συνομιλητη σου. Επισης δεν καταλαβαινω γιατι δεν μπηκες στον κοπο να απαντήσεις στο σχολιο αποσαφηνισης του Massimo εφοσον θεωρείς οτι υπαρχει κατι να του "διδάξεις". Μαζι μου απο την αλλη συνδιαλεγεσαι χωρις ουσιαστικό λογο τελικα. Επιμένω οτι αν ηθελες να ενημερώσεις τον Massimo για την ορθή προσέγγιση του θεματος (κατα τη γνωμη σου παντα) θα σχολιαζες με διαφορετικό και μη καυστικό τροπο στην πρώτη σου ανάρτηση. Με ολο το σεβασμο, το μονο που βλεπω είναι η ιδια ουσια σε καθε ανάρτηση σου αλλα με διαφορετικές λεξεις, παρ ολο που απο την πλευρα μου σου εδωσα κ αλλες οπτικες του θεματος, τις οποιες δεν σχολιασες καν ( δε λεω να τις ασπαστεις φυσικα), πραγμα που μου δειχνει οτι δεν ασχοληθηκες με την αλλη οπτική, εφόσον (προφανως) εισαι απόλυτα σιγουρη για την ορθότητα των απόψεων σου. Ειλικρινα με σεβασμο. Serendi- pity (along with Elvis) is leaving this building.
Δεν είχα δει το σχόλιό σου γιατί δεν είχα ανανεώσει την σελίδα.Η επιθετική προσέγγιση, η ανώνυμη, η χωρίς λύσεις, η χωρίς εναλλακτικές σε ένα άτομο που δέχεται ΗΔΗ επίθεση και για να την ανέχεται προφανώς και κάπου πιστεύει ότι φταίει, ότι το αξίζει. Της το έχει πει κι εκείνος. Αυτό που θα καταλάβει την στιγμή βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση είναι ότι είναι αξία της μοίρας της. Ότι τ' αξίζει. Θέλει κατανόηση. Λύσεις εφικτές και όχι κριτική. Αυτή την κραταμε για όταν ορθοποδήσει. Πιο πολύ θα σκεφτεί ότι αφού και άλλοι την βρίσκουν αναξιοπρεπή, ε δίκιο έχει τελικά ο άλλος που την δέρνει. Κι αυτό είναι ζήτημα κατάστασης κι όχι χαρακτήρα. Απλά τέτοιες προσεγγίσεις δεν βοηθάνε (εχει κάνεις σχετικό παράδειγμα) αλλά ενίοτε βλάπτουν. Τέλος. Η άποψή μου είναι σταθερή και δεν την σχημάτισα από ένα τυχαίο περιστατικό που είδα και λυπήθηκα. Τέτοιες απόψεις δεν τις εκφράζω καν, από σεβασμό και μονο σε κάτι που δεν καταλαβαίνω και δεν μπορώ να βοηθήσω. Οπότε προσπάθησα να γίνω απλά πιο επεξηγηματικη.
Ρε παιδια ειπα εγω οτι δεν εχουν θεμα ολοι;;; Eιπα απλα το λογικο και αυτο που σκεφτηκα για ενα προβλημα που διαπιστωσα και σεβομενος τις γυναικες το ειπα...... και επειδη γραφει καποιος οτι εσενα περιμεναμε να μας το πεις..... ε τοτε να μην πεις σε κανεναν οτι κανει κακο το καπνισμα το ξερουμε ολοι, εσενα περιμεναμε;;;; Πραγματικα δεν ξερω για ποιο λογο επιτεθηκατε..... αλλα στα @@ μου κιολας γιατι μια κοπελα να το διαβασει και να μπορεσει να κανει την κινηση της θα εχω πετυχει το σκοπο μου!!! ο Serendi-pity καταλαβε τι λεω και ειναι τοσο απλο!!! ευχαριστω
Οποιος διαφωνεί μαζί σου δεν σημαίνει ότι δεν καταλαβαίνει τι λες ή γιατί το λες.Ζούμε σε μια κοινωνία που το θύμα βιασμού στιγματίζεται, περιθωριοποιείται, αμφισβητείται το ποσό θύμα ήταν και αν έφταιγε, αν προκάλεσε και έχει αρνητικές συνέπειες εν ολίγοις για κάτι άσχημο που του συνέβη κι απορείς; Ο κόσμος δεν μιλάει, δεν αντιδράει γιατι 9 στις 10 τα πράγματα καταλήγουν χειρότερα. Αγκαλιάζουμε σαν κοινωνία έναν πρώην ναρκομανή; Γίνεται πάλι ο Πάνος ή παραμένει ο πρώην ναρκομανής; :) Δεν ξέρω πόσο βοηθάει ένα σκληρό κείμενο ως προς τα θύματα που ήδη ζούνε κάτι σκληρό. Ούτε κατανόηση δείχνεις, ούτε εμψυχώνεις, ούτε εναλλακτικές. Είναι στείρα κριτική και άδικη.
Το οτι υπαρχει κ η ψυχολογια του θύματος δε σημαίνει οτι ο Massimo δεν εχει δικιο. Σιγουρα υπαρχει λόγος που τα θυματα δεν αντιδρούν ή δεν αντιδρούν αμεσως. Ο ανθρωπος λεει το πιο απλο: σεβαστείτε τον εαυτό σας και μην ανέχεστε ο, τι σας προσβάλλει/ποναει/στεναχωρεί. Το οτι υπαρχει απο πισω ψυχιατρική εξήγηση για την ανοχή τον θυμάτων είναι αλλο πραγμα. Ούτε προσβλητικά (απ οτι εγω αντιλήφθηκα) το λεει. Ουτε χρειάζεται να εχεις ενημερωθεί για το υπαρχει απο πισω (όσον αφορα στην ψυχολογια του θύματος) ουτε να εχεις υπαρξει θύμα ο ίδιος για να πεις το πιο απλο: σεβάσου τον εαυτο σου, μη φοβασαι και μιλα για ο, τι σου συμβαινει. Φιλικά.
Σοβαρά τώρα, τον Massimo (τον όποιο, δεν το λέω προσωποκά για τον άνθρωπο, καλή πρόθεση έχει) περίμεναν τα θύματα; Δεν το ξέρουν ότι πρέπει να φύγουν; Δεν μπορούν!Είναι σαν πολλά άλλα πράγματα που κλισεδολογούμε επειδή δεν μας έχουν απασχολήσει προσωπικά ή σε βαθύτερο επίπεδο: μα γιατί δεν αδυνατίζει/δεν κόβει τα ναρκωτικά ή το αλκοόλ ή το τζόγο/ γιατί δεν χωρίζει/ γιατί δεν ψάχνει για δουλειά να βρει επιτέλους (ουπς τι έγινε, αυτό τσούζει;)Το να κατηγορούμε το θύμα λες κι είναι ηλίθιο είναι το μόνο εύκολο. Το δύσκολο είναι να το ενδυναμώσουμε ώστε να μπορέσει να πάρει την ευθύνη του εαυτού του.
Δεν κατηγόρησε ο ανθρωπος. Αδυνατώ να καταλαβω γιατι νομίζεις οτι κατηγορεί. Απορεί? Αυτό ναι. Ισως να μην γνωριζει τι υπάρχει απο πισω? Ναι. Αλλα να κατηγορεί οχι. Και ισα ισα σ αυτο που λες οτι πρέπει να το ενδυναμωνουμε το θύμα, θα ελεγα οτι το κανει. Μονο εγω το βλεπω ετσι προφανώς.
Ο τίτλος λέει επί λέξει το εξής προτρεπτικό: "αξιοπρέπεια κορίτσια". Δεν γνωρίζω αν συνειδητοποιεί το ποιό συμπέρασμα απορρέει εξ αυτού (μιλά και για αυτοσεβασμό μέσα), αλλά η λογική εξαγωγή σε hard cold συλλογισμό δεν είναι ότι τα κορίτσια (sic) που μένουν είναι επομένως...αναξιοπρεπή;Massimo, δεν αμφιβάλλω ότι το έγραψες με καλή πρόθεση, με κάποια ίσως αφορμή, κι ότι είσαι καλοπροαίρετο άτομο. Όμως δεν βοηθάει, καλέ μου. Δεν βοηθάει για τους λόγους που εξηγώ κι εγώ κι η Ανία. Ίσως αν ποτέ συναντήσεις κάποια τέτοια περίπτωση να σε βοηθήσει η σημερινή συζήτηση να δείξεις την ενσυναίσθηση που εκτιμούν οι κοπέλες αυτές. Με όλη μου την φιλική διάθεση, και πίστεψέ με, δεν μπαίνω για να καυγαδίσω, πάντα με πολιτισμένο τρόπο συζητώ.
Βλέποντας το πρωτο σου λινκ για το σύνδρομο της Στοκχόλμης (που εχει να κανει με την ψυχολογια του θυματος) καταλαβαίνω (σαφως) οτι αναφέρεσαι στην ψυχολογια του θύματος κ οχι σ αυτη του θυτη. Οποτε δε μπήκα στα λινκς διότι αντιλήφθηκα για ποιο πραγμα μιλας μιας γνωριζω για το σύνδρομο. Τα αλλα δυο δεν τα πρόσεξα καν να πω την αλήθεια. Το παραδειγμα σου το βρηκα ατυχές διοτι οπως είπα κ πριν ο Massimo δεν υπονοησε οτι δε βρεθηκε καποιος να πεις στα θυματα φυγε. Ξερει οτι εχει βρεθει, ξερει οτι το ξερουν, ξερει οτο δεν ειναι απλο. Απλα ο ανθρωπος βίωσε κατι, τον στεναχωρησε, εξέπληξε πες το οπως θες κ εκφράστηκε. Δεν ειναι αναγκη να ξέρεις για τσ σύνδρομα κ τα συμπλέγματα κτλ για να πεις κατι που στην τελικη ειναι σωστο. Πολυ αναλυση που δεν χρειάζεται. Δλδ αν μαθει τι ειναι το σύνδρομο της Στοκχόλμης θα αλλάξει γνωμη η θα αλλαξει το σωστο? Οχι. Απλα θα καταλαβει το γιατι? Το αποτελεσμα δεν αλλαζει ομως. Εχει δικιο. Και πίστεψε με, δε μιλαω εκ τους ασφαλούς.
Δεν επιμένω περισσότερο, καλό είναι που καταλαβαίνεις, λυπηρό αν υπάρχει εμπλοκή προσωπική ή κοντινού σου ατόμου, τις συμπάθειές μου. Επειδή ζούμε σε περίεργες εποχές με περίεργες αντιδράσεις των ανθρώπων και πολύ άγρια περιστατικά, δεν βλάπτει να πω κι εγώ το κάτι παραπάνω. Ας είναι για τον σιωπηλό αναγνώστη, υπάρχουν κι αυτοί. Κι ας γίνω δυσάρεστη και ξινή, δεν πειράζει. Ευχαριστώ για τον διάλογο.
Καραβάνα, το πρόβλημα είναι ότι όλη η κοινωνία μας δεν συγχωρεί τους πιο ευάλωτους, τους πιο αδύναμους,τους πιο αυτοκαταστροφικούς (ειδικά αν δεν είναι βλαβεροί για τους άλλους). Δεν βλέπω πουθενά ενδιαφέρον. Κατά βάση στίγμα.Και συγγνώμη αλλά βλέπεις τους πιο επιθετικούς, τους πιο σκληρούς ενίοτε να πάνε ψηλά σε αυτή την κοινωνία που ενδιαφέρετε. Απορούν μερικοί που βλέπουν στην κορυφή παιδεραστές κτλ. αλλά δεν ξέρει ότι αυτούς ακριβώς ενισχύει συμπεριφορικά αυτή η "υπέροχη" κοινωνία που διαμορφώνουμε; Υ.Γ. Όσο για τις καλές προθέσεις... Ξέρουμε ποιος δρόμος είναι στρωμένος με δαύτους.
Να το κάνω πάναπλο για να φανεί το νόημα.-Μην αγχώνεσαι (που είσαι άνεργος πχ.), δεν αξίζει.-Α, καλά, τώρα που μου το λες δεν αγχώνομαι. Βγάζει νόημα; Δεν νομίζω.
Απλο ήταν απο μονο του αυτο που λες, περιττη η απλοποίηση. Υπαρχει εξήγηση γιατι τα θυματα δε φεύγουν σαφως. Αυτο δε σημαίνει οτι ενας ανθρωπος δε μπορεί να εκφράσει τη γνωμη του κ να πει σηκω κ φυγε, ακομα κ αν δε γνωριζει (που δεν το ξέρουμε αυτο) τι βρισκεται απο πισω. Οσο για το παραδειγμα σου, με τον άνεργο, θα μου επιτρέψεις να το χαρακτηρίσω ως άστοχο.
Γιατί είναι άστοχο; (ας το αντιστρέψουμε) Ο άνεργος -έτσι πάει αυτή η επιχειρηματολογία, όχι ότι το πιστεύω- φταίει πού δεν βρίσκει, ΕΜΕΙΣ πώς βρίσκουμε;Βλέπεις; Με πάρα πολύ καλή διάθεση το αναφέρω, γνωρίζω τις δυσκολίες, όμως αν το πω αυτό τι πετυχαίνω; Μειώνω εσένα για να ανεπβω εγώ, η "σοφη", η "καλύτερη", η πιο "δυναμική". Η υποτίθεται καλή συμβουλή τελικά ταπεινώνει ακόμη περισσότερο το θύμα. Η απλοποίηση χρειαζόταν επειδή ανέφερες ότι υπάρχει ψυχοπαθολογία πίσω σπό το θύμα. Αυτό που είπα εγώ όμως είναι ότι υπάρχει ψυχοπαθολογία κυρίως πίσω από το δράστη! Αν κάνετε τον κόπο να διαβάσετε τα λινκς θα το δείτε. Γενικώς δεν "έχω σκύλο στη μάχη", όμως βρίσκω τέτοιες αναρτήσεις μια πρόκληση για να ξανασκεφτούμε τα θέματα.Ας σκεφτούμε πώς κρίνουν γενικώς γύρω μας τα θύματα βιασμου: "ναι, αλλά πήγαινε γυρεύοντας, γιατί δεν έφευγε;"....
Εν ολίγοις κι επειδή η πλειοψηφία βαριέται τη μελέτη το πάτερν σύμφωνα με τους επιστήμονες πάει ως εξής. Βάζεις ποντίκια σε πλαίσιο και τους παρέχεις μοχλούς με ανταμοιβή. Γρήγορα μαθαίνουν το πατώ το μοχλό- παίρνω ανταμοιβή. Όταν τελείωσουν τα treats τα ποντίκια το αντιλαμβάνονται και παύουν να ζητούν. Ως εδώ, όσο κι αν μοιάζει η σχέση χειριστική δεν είναι. Είναι conditioning αλλά σε υγιές πλαίσιο με positive reinforcements. Επειδή ειναι σταθερή/συνεπής η σχέση προσπάθειας-ανταμοιβής και η διακοπή της έγκειται και στα δύο μέλη (πάροχο-αποδέκτη).Βάλε τώρα το ποντίκι στο πλαίσιο αλλά ΜΗΝ παρέχεις ανταμοιβή σε κάθε πάτημα του μοχλού. Κάνε τις ανταμοιβές τελείως τυχαίες, όποτε του καπνίσει. Το ποντίκι χάνει την αναμονή σταθερότητας, δεν γνωρίζει πότε θα λάβει αυτό που θέλει ή αν θα το λάβει καν! Παθαίνει εθισμό και σκίζεται στην προσπάθεια για να αποκτήσει έστω και τις ανταμοιβές ψίχουλα. Αυτό που του συμβαίνει λέγεται conditioning wirh intermittent reinforcement και αποτελεί κακοποίηση. Κι είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να "κολλήσει" κάποιος. Στην καθουμολουμένη το λέτε "σε παίζει".Αυτό κάνουν οι κακοποιητές. Δίνουν αρχικά πολλες και θεωρούμενες σημαντικές ανταμοιβές και κατόπιν τις αποσύρουν με ακανόνιστο ρυθμό. Αλλάζει όλη η βιοχημεία του εγκεφάλου του θύματος και δημιουργούνται αλλοιωμένες συνάψεις.Αποτέλεσμα: δεν φεύγει...
Ενα τελευταιο θα μου επιτρέψεις. Επειδη ανέφερες σε κπ σχολιο οτι μιλας με ευγένεια. Αλλο ευγένεια κ αλλο ενα σχόλιο σαν αυτό το δικο σου κατω απ το οποιο σου απαντω τώρα. Ελπιζω να μην με παρεξηγήσεις. Υπήρξα ευγενική σε καθε μου σχόλιο.
Είσαι όντως ευγενική, μα τον Τουτάτη!Το "μορφώσου" πήγαινε στον αρχικό αναρτητή και δεν είναι προσβολή, αφού από το περιεχόμενο προέκυπτε άγνοια του ζητήματος σφαιρικότερα (Ίσως πιστεύει ότι κοινοποιώντας αναρτήσεις στο facebook κάνει κοινωνικό καλό, ο κόσμος πιστεύει εύκολα αυτά που του λένε, είναι ποκύ καλοπροαίρετος μέχρι να καεί ίσως;).Άλλωστε θεωρώ ότι η μόρφωση δεν σταματά στην εγκύκλειο παιδεία και τις σχολές αλλά συνεχίζεται καθημερινά, εφόσον το ρπιδιώκουμε, κι αυτό με περιλαμβάνει κι εμένα. Μαθαίνω καθημερινά και επιδιώκω να μαθαίνω, μακάρι να μου έβαζαν κι εμένα λονκς να μάθαινα πράγματα γρήγορα! (Βάζει @ αγαπημέν@ σχολιάστ@)
Καραβαν ξερω σε ποιον απευθυνόταν το σχολιο. Αλλωστε οταν το ανηρτησεν εγω δεν ειχα καν σχολιάσει. Καλα αυτα που περιγράφεις απλως εγω προσωπικα δεν μπορω να τα δω στο "μορφωσου".τα φιλια μου!
Αυτό που οριζόμαστε αυτοβούλως καλοί κι ενάρετοι αλλά καταλήγουμε να ενοχοποιουμε το θύμα, να το σεβόμαστε λιγότερο. Να το υποτιμούμε. Να το απομονώνουμε είναι το λεγόμενο tough love? Πείτε μου για να ξέρω.Θυμώνω με το επιδερμικό ενδιαφέρον που κολακεύει το εγώ μας. Δηλαδή δεν ξέρεις ότι είναι φοβισμένα άτομα ; Απορείς πως το ανέχεται; Ε στην κοινωνία μας είναι πιο εύκολο να ανεχτείς κάτι από το να παραδεχτείς ότι συμβαίνει γιατί πέφτουν πάνω σου τα όρνια να στην πουν για τον αυτό σεβασμό που δεν είχες. Οπότε μπορεί να μην είσαι το βασικό μέρος του προβλήματος φίλε massimo, αλλά σ' αυτό ανήκεις. Ετσι, για την ιστορία.
Scroll to top icon