Η Nina Kuscsik. Βλ. nyrr.org.
Βλ. nyrr.org.
Η Nina Kuscsik ενώ πλησιάζει στο τέρμα στο Μαραθώνιο της Βοστώνης του 1972. Την ίδια χρονιά τερμάτισε πρώτη και στον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης σε χρόνο 3:08:41. Το 1973, ήταν πάλι πρώτη στο Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης βελτιώνοντας τον χρόνο της σε 2:57:07. Βλ. Chronic Runner, bostino.streetwise.co.
Η δαφνοστεφής Nina Kuscsik μετά τη νίκη της στο Μαραθώνιο της Βοστώνης. Φωτ. AP. Βλ. espn.go.com.
'Αλλος ένας τερματισμός για τη Nina Kuscsik στους 80 συνολικά Μαραθώνιους που έτρεξε μέχρι να αποσυρθεί. Βλ. nyrr.org.
Ο Μαραθώνιος της Βοστώνης ήταν αυστηρά ανδρική υπόθεση μέχρι το 1972. Η πρώτη που έσπασε το ταμπού το 1966, τρέχοντας "παράνομα" όλη τη διαδρομή, ήταν η Roberta Louise "Bobbi" Gibb. Φοιτήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών και του Πανεπιστημίου Τufts της Βοστώνης, η Bobbi Gibb αγνόησε την απαγόρευση του διευθυντή του αγώνα που πρόβαλε το επιχείρημα της "φυσιολογικής γυναικείας ανεπάρκειας" και κατάφερε μετά από δύο χρόνια προετοιμασίας να τερματίσει. Σε όλη τη διαδρομή, έτρεχε με τα δερμάτινα παπούτσια που φορούσαν οι νοσοκόμες του Ερυθρού Σταυρού, γιατί δεν υπήρχαν τότε γυναικεία αθλητικά για το τρέξιμο. Βλ. angelfire.com και runningwarehouse.com.
"Get the hell out of my race and give me those numbers! "Το 1967, ένα χρόνο μετά την ανεπίσημη συμμετοχή της Bobbi Gibb, η δημοσιογράφος Kathrine Switzer δήλωσε συμμετοχή στο Μαραθώνιο της Βοστώνης ως "K. V. Switzer" και εγγράφηκε κανονικά. 'Εγινε όμως αντιληπτή στη διάρκεια της κούρσας από έναν οργανωτή που προσπάθησε βίαια να τη σταματήσει, αλλά χάρη στην παρέμβαση του συναθλητή της Tom Miller μπόρεσε και ολοκλήρωσε τον αγώνα. Οι φωτογραφίες του επεισοδίου έκαναν το γύρο του κόσμου. Φωτ. Getty Images. Βλ. zoomnews.es.
Βλ. What? I'm just...
Βλ. MeandMy1000Girlfriends.
Βλ. Nina Petronzio.
Βλ. kathrineswitzer.com.
σχόλια