New York Times: O Αντετοκούνμπο είναι η περηφάνια της Ελλάδας που όμως κάποτε τον απέρριπτε

New York Times: O Αντετοκούνμπο είναι η περηφάνια της Ελλάδας που όμως κάποτε τον απέρριπτε Facebook Twitter
Ο «Greek Freak» δεν ήταν ευπρόσδεκτος στην Αθήνα, μέχρι που έδειξε ότι είναι πολλά υποσχόμενος ως αστέρι του μπάσκετ.
11

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι η περηφάνια μίας Ελλάδας που δεν τον έκανε πλήρως αποδεκτό είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος εκτενούς άρθρου των New York Times για τον έλληνα άσο του μπάσκετ

Το άρθρο, που υπογράφει ο Peter S. Goodman, αναφέρει ότι ως γιος μεταναστών από την Αφρική, ο «Greek Freak» δεν ήταν ευπρόσδεκτος στην Αθήνα, μέχρι που έδειξε ότι είναι πολλά υποσχόμενος ως αστέρι του μπάσκετ.

Στο άρθρο γίνονται μεταξύ άλλων αναφορές στην Αθήνα και τα Σεπόλια, στα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα αλλά και στον ρόλο του Σπύρου Βελλινιάτη που ανακάλυψε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. 

Είναι γνωστός ως «Greek Freak», ένας παίκτης μπάσκετ με τέτοια υπερβατική ικανότητα που τιμάται ως πρόσωπο της χώρας που γεννήθηκε. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, ενώ μεγάλωνε στην Ελλάδα, ο Γιάννης θεωρούνταν ξένος. Ως γιος μεταναστών από την Αφρική, ήταν συνεχώς ευάλωτος σε επιθέσεις από ρατσιστές και σε απειλές για απέλαση στη Νιγηρία, μία χώρα που δεν είχε ποτέ επισκεφτεί.

Καθώς έχει καθιερωθεί ως ένας εκ των κορυφαίων παικτών του κόσμου, οι μετανάστες από την Αφρική στην Ελλάδα παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή την πορεία του, Η ιστορία του αποτελεί αντικείμενο θαυμασμού και χαράς, αναφέρει η εφημερίδα, προσθέτοντας πως η ιστορία του Αντετοκούνμπο αποτελεί πικρή αντανάκλαση της διαρκούς διάκρισης που υφίσταται η κοινότητα του.

Όταν ο Αντετοκούνμπο ήταν ένας «απλός θνητός», τον αντιμετώπιζαν σαν ένα ακόμη παράτυπο μετανάστη. Τώρα που είναι αστέρι του μπάσκετ έχει γίνει πρέσβης για την Ελλάδα.

Μέχρι πρόσφατα ακόμη και τα παιδιά μεταναστών από την Αφρική που γεννιούνταν στην Ελλάδα ήταν δύσκολο να εξασφαλίσουν άδεια παραμονής, όχι μόνο υπηκοότητα, αναφέρουν οι ΝΥ Times προσθέτοντας πως ο Αντετοκούνμπο πήρε την ελληνική υπηκοότητα μόλις 6 χρόνια πριν, λίγο πριν πάει στη Νέα Υόρκη για το NBA draft. «Του δόθηκε η ελληνική υπηκοότητα ώστε να μην ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη ως Νιγηριανός», δήλωσε ο Νίκος Ουντιμπουτάν (Nikos Odubitan), ιδρυτής της Generation 2.0, μία ομάδας που βοηθά του μετανάστες δεύτερης γενιάς να αποκτήσουν νομική υπόσταση στην Ελλάδα.

Όταν ο Αντετοκούνμπο ήταν ένας «απλός θνητός», τον αντιμετώπιζαν σαν ένα ακόμη παράτυπο μετανάστη στην Ελλάδα. Τώρα που είναι αστέρι του μπάσκετ «έχει γίνει πρέσβης για την Ελλάδα», υποστήριξε ο Ουντιμπουτάν. «Φυσικά είμαστε όλοι περήφανοι με ό,τι έγινε. Αλλά δεν πρέπει να απαιτείται αυτό για να πάρει κάποιος την ελληνική υπηκοότητα. Έχουμε μηχανικούς, γιατρούς, επαγγελματίες σε όλους τους τομείς και το ελληνικό κράτος δεν τους αναγνωρίζει. Γιατί πρέπει να είναι κάποιος ταλέντο στο μπάσκετ;», πρόσθεσε.

Η Τζάκι Αμπουλιμέν, 27 ετών, κόρη μεταναστών από την Αφρική, που είναι γεννημένη στην Ελλάδα, αφού σημειώνει τη λατρεία πλέον προς το πρόσωπο του Αντετοκούνμπο, σημειώνει ότι «οι ίδιοι που επευφημούν τον Γιάννη μπορεί να βρίζουν εμένα στο δρόμο. Υπάρχει ακόμη σημαντικό αίσθημα 'ορατότητας', μη αναγνώρισης ότι υπάρχουμε». «Αυτό που αντιπροσωπεύει ο Γιάννης είναι σημαντικό για τα νεότερα παιδιά που μεγαλώνουν τώρα», πρόσθεσε. «Αλλά νιώθω λίγο απογοητευμένη για το πως συγκεκριμένες ιστορίες και συγκεκριμένες ταυτότητες έχουν τοποθετηθεί στο περιθώριο. Δημόσια δεν έχει ταυτοποιηθεί ως μαύρος Έλληνας».

Τον Νοέμβριο, αφού αποκάλεσαν τον αδερφό του, Θανάση Αντετοκούνμπο, «μαϊμού», ο Γιάννης πήρε θέση για την καταγωγή του. «Τα αδέρφια μου και εγώ είμαστε Ελληνονιγηριανοί», έγραψε στα ελληνικά. «Αν σε κάποιους δεν αρέσει, είναι πρόβλημά τους».

Ο Αντετοκούνμπο κάνει περήφανους τους ανθρώπους με καταγωγή από την Αφρική που ζουν στην Ελλάδα και προσπαθούν να συνηθίσουν στην ιδέα ότι από την κοινότητά τους έχει αναδειχθεί ένας διεθνής αστέρας.

Τα Σεπόλια

Στα Σεπόλια, στη «σκληρή αθηναϊκή γειτονία στη σκιά της Ακρόπολης», όπου ο Αντετονκούμπο μεγάλωσε, οι κάτοικοι των γνωρίζουν ως ένα παιδί θαύμα, αναφέρουν οι ΝΥ Times κάνοντας λόγο και για το γήπεδο που ο Αντετοκούνμπο έπαιζε ως παιδί και σήμερα ένα τεράστιο γκράφιτι με τον σταρ του ΝΒΑ κοσμεί το δάπεδό του. 

«Ήταν ένας τύπος που θα μπορούσες να δεις στο δρόμο, πεινασμένο να ψάχνει για φαγητό», λέει ο 24χρονος Χρήστος Ηλιόπουλος Οντοεμελάμ, με τον οποίο ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έπαιζε μπάσκετ όταν ήταν παιδιά, και προσθέτει πως ο ηγέτης τον Μπακς πουλούσε DVD και γυαλιά ηλίου στους δρόμους της Αθήνας για να υποστηρίζει την οικογένειά του. «Δεν είχε τίποτα. Είχε ένα ζευγάρι παπούτσια που έπρεπε να μοιράζεται με τα αδέρφια του. Και τώρα είναι εκατομμυριούχος. Είναι τρελό», δήλωσε στους ΝΥ Times o Χρήστος Ηλιόπουλος Οντοεμελάμ. 

H εφημερίδα αναφέρει πως ο Αντετοκούνμπο κάνει περήφανους τους ανθρώπους με καταγωγή από την Αφρική στην Ελλάδα που προσπαθούν να συνηθίσουν στην ιδέα ότι από την κοινότητά τους έχει αναδειχθεί ένας διεθνής αστέρας. Παράλληλα επικαλείται τις δηλώσεις μιας μητέρας που λέει πως όλοι από την Αφρική τον κοιτάνε με θαυμασμό και ιδιαίτερα τα αγόρια, που εμπνέονται από το κατόρθωμά του, θέλουν να γίνουν σαν και αυτόν. 

Η εφημερίδα στηλιτεύει το γεγονός πως κάποτε ο νεποτισμός έκανε πολύ δύσκολο για τους μαύρους παίκτες να διεισδύσουν στις τάξεις του ελληνικού μπάσκετ. «Οι μαύροι παίκτες στην Ελλάδα έχουν ελπίδες εξαιτίας του Γιάννη», λέει στους NY Times ένας δεκαεξάχρονος ερασιτέχνης μπασκετμπολίστας.   

New York Times: O Αντετοκούνμπο είναι η περηφάνια της Ελλάδας που όμως κάποτε τον απέρριπτε Facebook Twitter
Το γκράφιτι για τον Αντετοκούνμπο στα Σεπόλια

Ο ρόλος του Σπύρου Βελλινιάτη 

Οι ΝΥ Τimes αναφέρθηκαν και στον ρόλο του Σπύρου Βελλινιάτη που ανακάλυψε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ο Βελλινιάτης, που είχε παίξει μπάσκετ στη Φλόριντα ως μαθητής σε πρόγραμμα, έψαχνε στις γειτονιές τις Αθήνας για νέους παίκτες. «Το πιο σημαντικό είναι να έχεις αντίληψη, εξυπνάδα του δρόμου», είπε ο Σπύρος Βελλινιάτης προσθέτοντας πως κοιτάει στα μάτια των ανθρώπων. Μια μέρα, την άνοιξη του 2007, είδε στα Σεπόλια τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τα αδέρφια του. 

Ο προπονητής καθηλώθηκε, αναφέρει η εφημερίδα. «Ήταν σαν κάτι να με σταμάτησε από τον ουρανό. Τη στιγμή που τον είδα ένας κεραυνός με χτύπησε», ανέφερε ο Βελλινιάτης. «Συζήτησα με τον θεό εκείνη τη στιγμή», είπε π προπονητής. «Μπορείτε να με πείτε τρελό αλλά έτσι ένιωσα. 'Θεέ μου βλέπω καλά;', είπα. 'Γιατί εγώ;' Και η απάντηση που πήρα ήταν 'Αν όχι εσύ, ποιος;'. Ο Βελλινιάτης είπε στον Αντετονκούμπο να φωνάξει τη μητέρα του, που καθάριζε σπίτια. Της προσέφερε 800 ευρώ το μήνα για να παίζει ο Γιάννης μπάσκετ. «Ήξερα πως οι Νιγηριανοί δεν ενδιαφέρονται για το μπάσκετ, προτιμούν το ποδόσφαιρο. Πρέπει να δωροδοκήσεις τους γονείς τους. Αλλιώς δεν θα ενδιαφερθούν», είπε. 

Ήταν αυτό νόμιμο; Ο προπονητής σήκωσε τους ώμους. «Όλα είναι νόμιμα και όλα είναι παράνομα στην Ελλάδα», είπε. «Εξαρτάται από τα πώς τα κατηγοριοποιείς». Στην αρχή οι γονείς των άλλων παικτών των περιγελούσαν για τον Αντετοκούνμπο. Ο σταρ τον Μπακς δεν ήξερε να τριπλάρει η να κάνει ένα λέι απ. Ο Χριστόφορος Κελαϊδής, τότε αρχηγός της ομάδας παραδέχθηκε πως στην αρχή δεν εντυπωσιάστηκε από τον Αντετοκούνμπο. Αλλά υπήρχε κάτι που έγινε αντιληπτό από τους συμπαίκτες του πολύ πριν την εξέλιξη του παίκτη. «Ήταν πολύ ανταγωνιστικός. Δεν του άρεσε δεν να χάνει. Δεν μπορούσε να κάνει πολλά, αλλά τον διακατείχε αυτό το πνεύμα». 

Μέχρι τα 16 του ο Αντετοκούνμπο είχε γίνει ένας από τους κορυφαίους παίκτες στην Ελλάδα με Αμερικανούς να επισκέπτονται την χώρα για να τον δουν να παίζει. Στα 19 του, το 2013, τον επέλεξαν οι Μπακς. Το 2015, μετά τη δεύτερη σεζόν του στο NBA επέστρεψε στην Αθήνα. Συναντήθηκε με τον παλιό του προπονητή. «Είπα στον Γιάννη. 'Έγινες αυτό που έγινες εξαιτίας το από που προέρχεσαι'», ανέφερε ο Βελλινιάτης προσθέτοντας πως ο Αντετοκούνμπο δε νιώθει τον φόβο. 

New York Times: O Αντετοκούνμπο είναι η περηφάνια της Ελλάδας που όμως κάποτε τον απέρριπτε Facebook Twitter
Ο Αντετοκούνμπο κάνει περήφανους τους ανθρώπους με καταγωγή από την Αφρική που ζουν στην Ελλάδα

Επιστρέφοντας στα Σεπόλια

Πλέον, όταν ο Αντετοκούνμπο επιστέφει στην Αθήνα επισκέπτεται τα Σεπόλια και το καφέ του 64χρονου Γιάννη Τσίγκα που έδινε στα παιδιά χυμούς και σάντουιτς προκαλώντας τον θυμό των γειτόνων του που δεν ήθελαν αφρικανούς μετανάστες στην περιοχή. Στο καφέ του υπάρχουν φωτογραφίες με τον Αντετοκούνμπο. 

Η επιτυχία δεν άλλαξε τον Αντετοκούμπο, λέει ο Τσίγκας, αλλά άλλαξε τη συζήτηση για την Αφρικανική κοινότητα. «Είναι υπέροχο για την Ελλάδα», λέει. «Είμαστε όλοι περήφανοι για τον Γιάννη. Όλοι λέμε πως είναι το παιδί μας, ακόμα και τα άτομα που δεν τον ήθελαν όταν έλεγαν πως είναι απλά ένα μαύρο αγόρι».

 

 

Αθλητισμός
11

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Nations League: Ελλάδα - Αγγλία 0-0 (α' ημίχρονο)

Αθλητισμός / Nations League: Δεν τα κατάφερε η Εθνική - Ήττα 0-3 από την Αγγλία

Μόλις στο 8ο λεπτό, ο Γουότκινς άνοιξε το σκορ για την Αγγλία - Στο 78' σουτ του Μπέλιγχαμ χτύπησε στο δοκάρι και στη συνέχεια στην πλάτη του πεσμένου Βλαχοδήμου και μπήκε στα δίχτυα - Στο 83' ο Τζόουνς με φανταστικό τακουνάκι έκανε το 0-3
LIFO NEWSROOM
Η Αυστραλή Raygun εγκαταλείπει το breakdancing: «Δεν θα κατεβαίνω σε αγώνες, πια»

Διεθνή / Η Αυστραλή Raygun εγκαταλείπει το breakdancing: «Δεν θα κατεβαίνω σε αγώνες, πια»

Η χορογραφία με την οποία είχε αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, έγινε αντικείμενο χλευασμού στο διαδίκτυο, ενώ πολλοί αμφισβήτησαν πως προκρίθηκε ως εκεί με την αξία της
LIFO NEWSROOM
Η Ολυμπιονίκης πυγμάχος Ιμάν Κελίφ κινείται νομικά για ισχυρισμούς περί ανδρικών χρωμοσωμάτων

Αθλητισμός / Η Ολυμπιονίκης πυγμάχος Ιμάν Κελίφ κινείται νομικά για ισχυρισμούς περί ανδρικών χρωμοσωμάτων

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στη Γαλλία, τα οποία επικαλούνται διαρροή ιατρικών εγγράφων, η Ιμάν Κελίφ φέρεται να έχει χρωμοσώματα XY, γεγονός που πυροδότησε νέο κύμα αντιδράσεων
LIFO NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Πριν 6 χρόνια, στη Γαλλία εκδόθηκε το 992 (!) σελίδων "Λεξικό των ξένων που έφτιαξαν την Γαλλία", αφιερωμένο σε όλες τις προσωπικότητες και σε όλες τις κοινότητες που συνέβαλαν θετικά στο να γίνει η Γαλλία αυτό που είναι σήμερα. Συναντάει κανείς από την Ομάδα του Ματαρόα και τον Γαβρά μέχρι τους σκληροτράχηλους μετανάστες αντιστασιακούς της Ομάδας Μανουσιάν (Κόκκινη Αφίσα).Εντυπωσιακό βιβλίο. (Μπορεί να το συμβουλευθεί κανείς και στη βιβλιοθήκη του Γαλλικού Ινστιτούτου).Ίσως κάποτε να κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα παρόμοιο λεξικό. Όταν καταρχάς δώσουμε στους μετανάστες και πρόσφυγες ευκαιρίες να συμβάλλουν στην πρόοδο του τόπου μας (αλλά και τόπου τους πλέον) και στη συνέχεια αναγνωρίσουμε την προσφορά τους... Dictionnaire des étrangers qui ont fait la FrancePascal ORY -Marie-Claude BLANC-CHALÉARD (Avec la collaboration de)LAFONT- Collection : Bouquins
Ειμαι υπερηφανος για εναν ελληνα μεταναστη απο τον Πειραια που πηγε στη Βοστωνη, εγινε διευθυντης του εργαστηριου ηλεκτρονικων υπολογιστων στο ΜΙΤ, και υπο την εποπτεια του, ο Τιμ Μπερνερς Λι δημιουργησε το World Wide Web ( το οποιο σου εχει κανει τη ζωη πατινι, New York Times )....** Μιχαλης Δερτουζος
Τον ευχαριστούμε που κάνει την Ελλάδα παγκοσμίως γνωστή ως τόπο φιλόξενο στους μετανάστες και καταρρίπτει και το στερεότυπο που θέλει τους Έλληνες λευκούς, ορθόδοξους, που τρώνε φέτα.
Ο ιδιος ο Γιαννης εχει δηλωσει πως δεν εχει βιωσει και τον απιστευτο ρατσισμο λογω του χρωματος του, απλα ειχε περασει δυσκολα λογω της απιστευτης φτωχειας που ειχε η οικογενεια του. Ολοι δυστυχως σε αυτη τη κατασταση της φτωχριας, λευκοι, μαυροι, κινεζοι θα βιωναν τον ιδιο ρατσισμο λογω της κοινωνικης τους ταξης. Επισης ειναι απλα γελοιο να λετε οτι οι προπονητες μπασκετ δεν δινουν ευακαιριες στους Αφρικανους παιχτες. Ισχυει σαφως το αντιθετο λογω των ανωτερων σωματικων προσοντων τους στο αθλημα....
Μην αφήνεις ποτέ την αλήθεια να χαλάσει μια καλή ιστορία.Όλοι αυτοί που ανακαλύπτουν παντού ΧΑίτες ας δουν μια προπόνηση του παιδικού μπάσκετ της ΑΕΚ στη Γκράβα. Ας πάνε να δουν ένα ματσάκι στην Κυπριαδου, από όπου ξεπεταχτηκαν πολλοί σπορτιγκίτες παλιότερα.Ίσως όλοι οι φασιστοφάγοι βγάλουν φασίστα και τον Πετρόπουλο (aka Νουρέγιεφ) που ως προπονητής του Κυψελιωτη Πανελληνίου είχε πει για τις άδειες εξέδρες ότι υπάρχει λειψανδρια στην Κυψέλη. Τι να εννοούσε αραγε;Και για όλους τους άσχετους. Υπάρχουν δύο δικαιϊκες σχολές αναφορικά με την υπηκοότητα. Το ius sangre και το ius soli. Δίκαιον του αίματος και της γης. Μόνο οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, χώρες ταμπουρωμενες πίσω από μια τεράστια θάλασσα, έχουν το δίκαιο της γης αυτούσιο.Σε όλο τον άλλο κόσμο επικρατεί το δίκαιο του αίματος ή καταγωγής (ius sanguinis), ήτοι ότι τα παιδιά παίρνουν την υπηκοότητα των γονέων. Αυτό εξακολουθούμε και έχουμε και σήμερα ακόμα κι αν τροποποιήσαμε την μέχρι πρότινος όντως απαρχαιωμένη μορφή του.Ας κάνει κι η εφημερίδα των συντακτών ένα άρθρο που να κοροϊδεύει τις ΗΠΑ που μετράνε σε ουγγιές και ίντσες. Ανεβαινει το επίπεδο παγκοσμίως βλέπω...
Η Γαλλία που έχει εκτεταμένα χερσαία σύνορα με 6 ευρωπαϊκές χώρες έχει το δίκαιο του εδάφους για τα παιδιά που γεννιούνται στην χώρα και ζουν σε αυτή μέχρι το 18ο έτος. Και, παρεμπιπτόντως, είναι και η χώρα όπου, στον απόηχο της Γαλλικής Επανάστασης, επινοήθηκε το δεκαδικό μετρικό σύστημα που μας απάλλαξε από ουγκιές και ίντσες..
Δηλαδή με τα γαλλικά κριτήρια ο Αντετοκούμπο ΔΕΝ θα είχε πάρει υπηκοότητα αν είχε φύγει από τη χώρα πριν τα 18 του...Στη Γαλλία επίσης οφείλουμε και τα διαβατήρια. Στον Μ. Ναπολέοντα...
Πες τα! Εντάξει καταλαβαίνω τη New York Times ότι θέλει να γράψει ένα δακρύβρεχτο American Dream story αλλά το παρακάνει λίγο. Λες και τον βασανίζαμε όλοι στην Ελλάδα. Παρουσιάζεται λες και όλοι οι Έλληνες είναι ρατσιστές, παρόλο που, όπως είπες, ακόμα κι ο ίδιος έχει δηλώσει πως δε βίωσε ακραίο ρατσισμό και θεωρώ πολύ υποκριτικό πως η εφημερίδα μιας χώρας, που χρησιμοποιούσε ως σκλάβους τους Αφροαμερικανούς να μιλάει για ρατσισμό απέναντι σε αυτούς. Μια κατάσταση μάλιστα που συνεχίζεται ως σήμερα. Τρανό παράδειγμα οι δολοφονίες αφροαμερικανών από αστυνομικούς για "ψύλλου πήδημα" και η άμεση αθώωσή τους.
Ευτυχώς, η Ελλάδα δεν είναι τόσο ρατσιστική ώστε να δολοφονούνται από αστυνομικούς Μαύροι, όχι μόνο "για ψύλλου πήδημα", αλλά και χωρίς να υπάρχει καν ψύλλος σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων. Οντως, επίσης, "δεν βίωσε ακραίο ρατσισμό". Δυστυχώς όμως, βίωσε ρατσισμό και αυτό φαίνεται και από τη μεταχείριση που επιφύλαξαν ορισμένοι ανεγκέφαλοι στον αδελφό του, και μάλιστα μετά τη διεθνή επιτυχία του. Ευτυχώς, "δεν βίωσε ακραίο ρατσισμό" από όλους μας. Δυστυχώς βίωσε "απλό ρατσισμό" από αρκετούς από εμάς. Αυτός είναι και ένας λόγος να μην εφησυχάζουμε μέχρις ότου εξαλειφθεί και η τελευταία ρατσιστική συμπεριφορά.
Τουναντίον.«Στην Ελλάδα μου έλεγαν ότι δεν είμαι Έλληνας επειδή είμαι μαύρος» «Μεγάλωσα σε ένα νιγηριανό σπίτι», είπε σε συνέντευξη του Πηγή: www.lifo.grhttps://www.lifo.gr/now/sport/228879/antetokoynmpo-stin-ellada-moy-elegan-oti-den-eimai-ellinas-epeidi-eimai-mayros
Δεν νομίζω ότι δικαιούται να είναι περήφανη όλη η Ελλάδα και το βρίσκω λίγο υποκριτικό να το λέμε, γιατί απλά δεν έκανε τίποτε η Ελλάδα για την δημιουργία του φαινόμενου Αντετοκούνμπο. Ο προπονητής Βελινιάτης δεν εκπροσωπεί όλη την Ελλάδα, είναι ένας επαγγελματίας κυνηγός ταλέντων που βρέθηκε στον δρόμο του.Περήφανος μπορεί να είναι ο ιδιοκτήτης της καφετέριας, που κόντρα στο κλίμα δεχόταν να σερβίρει μετανάστες.Και περήφανοι μπορεί να είναι μια φούχτα καλοί παιδικοί του φίλοι και γνωστοί. Όλοι οι άλλοι, απλά πρέπει να τον σεβόμαστε αυτόν και την οικογένειά του για τον αγώνα τους να επιζήσουν.Και να τον εκτιμάμε, να τον θαυμάζουμε και να τον ευχαριστούμε που έχει την διάθεση να προβάλει με χαρά την Ελλάδα παγκοσμίως.