Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για άλλη μια ήττα, τη δεύτερη κατά σειρά, πολύ μεγάλης έκτασης για τον Αλέξη Τσίπρα. Η ήττα των Περιφερειακών και Αυτοδιοικητικών εκλογών είναι ακόμα πιο συντριπτική από την προηγούμενη των ευρωεκλογών, για δύο λόγους. Ο ένας είναι αντικειμενικός, αφού ο εκλογικός χάρτης της χώρας βάφτηκε μπλε (με εξαίρεση την Κρήτη όπου επανεξελέγη ο υποψήφιος του ΠΑΣΟK) κάτι πρωτοφανές στα χρόνια της μεταπολίτευσης. Ο άλλος λόγος είναι ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αυτής της αναμέτρησης κατέδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αποκτήσει ρίζες στην κοινωνία.
Η εκλογική επιτυχία της Νέας Δημοκρατίας οφείλεται εν πολλοίς και στην ανικανότητα που επέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ να αναδείξει αξιόλογα στελέχη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και το αποδεκατισμένο ΠΑΣΟΚ τα πήγε καλύτερα από το κυβερνών κόμμα.
Στο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου από την Κυριακή το βράδυ έχει ενταθεί ο εκνευρισμός και έχει μεγαλώσει η κατήφεια. Ολοι αντιλαμβάνονται ότι δύσκολα πλέον θα αλλάξει το κλίμα.Για την ακρίβεια, κανείς δεν μοιάζει να το πιστεύει πια. Τώρα ο στόχος, όπως λένε τα κυβερνητικά στελέχη, δεν είναι η ανατροπή της ήττας, αλλά η μείωση της διαφοράς.
Κάποια κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως ήταν λάθος του Αλέξη Τσίπρα να ανακοινώσει πρόωρες εθνικές εκλογές εν θερμώ και θυμωμένος μετά την ήττα των ευρωεκλογών. Εκεί στηρίζονται και οι φήμες που κυκλοφόρησαν για αλλαγή της απόφασης του και εκλογές το φθινόπωρο, κάτι που θα εξέθετε όμως ανεπανόρθωτα τον πρωθυπουργό.
Ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συνομιλούν παρασκηνιακά με συγκεκριμένα στελέχη του ΚΙΝΑΛ καιρό τώρα, ενώ είναι γνωστό στους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» ότι ένα από τα εναπομείναντα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ μιλάει και συμβουλεύει τόσο την Φώφη Γεννηματά, όσο και τον Αλέξη Τσίπρα. Την ίδια στιγμή υπάρχουν επιχειρηματικά συμφέροντα που βλέπουν θετικά την σύμπραξη των δύο και τους ενθαρρύνουν σε αυτό.
Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης δέχεται συνεχώς έντονη κριτική από τους συντρόφους του, καθώς θεωρείται ο βασικός εμπνευστής της προεκλογικής στρατηγικής. Δικός του συνεργάτης άλλωστε είναι και ο περιφημος Γιάννης Σκλίας της VoxPop ο οποίος τους παρουσίαζε δημοσκοπήσεις που έδειχναν μια εικόνα πολύ διαφορετική από την πραγματική, «κοιμίζοντας» το Μαξίμου και λέγοντας τους αυτά που ήθελαν να ακούσουν. Ετσι άφησαν τον Αλέξη Τσίπρα να εκτεθεί, όταν μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Μάρτιο, δήλωνε με βεβαιότητα ότι η ΝΔ θα ηττηθεί και θα πιει ένα-ένα όλα τα πικρά ποτήρια της ήττας, των ευρωεκλογών, των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης και των εθνικών εκλογών.
Ο Δημήτρης Μαύρος, πρόεδρος του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ) αποκάλυψε ότι μετά τις ευρωεκλογές δέχθηκε απολογητικά sms από τον Αλέξη Τσίπρα (δεν τον ονομάτισε, αλλά τον φωτογράφισε) ο οποίος προεκλογικά τους κατηγορούσε και αμφισβητούσε τις έρευνες τους επιθετικά.
Στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά και τη δεύτερη συντριπτική ήττα, η γκρίνια είναι μεγάλη. Κάθε στέλεχος έχει και την δική του εκδοχή για το τι έφταιξε. Στη ΝΔ, αντιθέτως, είναι ικανοποιημένοι από την έκταση της νίκης, αλλά η γραμμή Μητσοτάκη είναι να μην υπάρχουν έξαλλοι πανηγυρισμοί και γενικά να κρατηθούν πολύ χαμηλοί τόνοι.
Εκεί που έχουν βγει πάλι τα μαχαίρια, πάνω που είχαν ηρεμήσει, είναι το πρώην ΠΑΣΟΚ, νυν ΚΙΝΑΛ. Η κίνηση της Φώφης Γεννηματά να δείξει την έξοδο στον Ευ. Βενιζέλο -γιατί αυτό έκανε- δίχασε ξανά το κόμμα.
Είναι γνωστό ότι το ΚΙΝΑΛ είναι μοιρασμένο ανάμεσα στους «αντισύριζα», που βλέπουν θετικά ακόμα και μια συνεργασία με τη ΝΔ και στους «φιλοσύριζα» που προτιμούν σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα -ρητορικά τουλάχιστον- «αντιδεξιό μέτωπο». Υπάρχουν και κάποιοι που θέλουν ανεξάρτητη πορεία, με το ΚΙΝΑΛ στην αντιπολίτευση και την ελπίδα να επανέλθουν ως «δεύτερος πόλος».
Μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ, για πολλούς στο ΚΙΝΑΛ θεωρείται ιδανική συγκυρία, ώστε να ανασυγκροτηθεί το πρώην ΠΑΣΟΚ και να επανέλθει δυναμικά, εκτοπίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ.Άλλοι πάλι βλέπουν την ανασυγκροτηση αυτή σε συμμαχία μαζί του. Υπάρχουν δηλαδή αυτοί που θα ήθελαν συγκυβέρνηση με τη ΝΔ σε μία -όπως λένε- «ευρωπαϊκή μεταρρυθμιστική γραμμή» και αυτοί που θέλουν το ΚΙΝΑΛ στην αντιπολίτευση για να ανασυγκροτηθεί ως αντιδεξιός πόλος. Εδώ όμως υπάρχουν και άλλες διαφοροποιήσεις, αφού κάποιοι το θέλουν αυτό εκτοπίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι συμμαχώντας μαζί του. Συμμαχία όμως με τον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει απορρόφηση του, λένε όσοι διαφωνούν.
Στον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν χάνουν ευκαιρία να αναμειγνύονται στα εσωτερικά του ΚΙΝΑΛ και δεν το κρύβουν, επιδιώκουν μετεκλογική συνεργασία με σκοπό να το ενσωματώσουν. Οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούνται την πολιτική τους δύναμη, σε αντίθεση με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που υποστηρίζουν ότι κοινωνικά παραμένουν ισχυρότεροι με πιο βαθιές ρίζες, όπως φαίνεται στην τοπική αυτοδιοίκηση και στον συνδικαλισμό.
Ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συνομιλούν παρασκηνιακά με συγκεκριμένα στελέχη του ΚΙΝΑΛ καιρό τώρα, ενώ είναι γνωστό στους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» ότι ένα από τα εναπομείναντα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ μιλάει και συμβουλεύει τόσο την Φώφη Γεννηματά, όσο και τον Αλέξη Τσίπρα. Την ίδια στιγμή υπάρχουν επιχειρηματικά συμφέροντα που βλέπουν θετικά την σύμπραξη των δύο και τους ενθαρρύνουν σε αυτό.
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει διαμηνύσει εδώ και πολύ καιρό ότι προκειμένου να επιτευχθεί οποιαδήποτε σύμπραξη ή συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ, αποτελεί προϋπόθεση η απομάκρυνση των Βενιζέλου και του Λοβέρδου. Οι δυο τους αποτελούν κόκκινο πανί για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και οι ίδιοι δεν έκρυψαν ποτέ ότι δεν θα συναινούσαν σε μια τέτοια συνεργασία. Ειδικά για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί να είναι στην επόμενη βουλή, καθώς θεωρούν ότι υπάρχει πλέον ένα είδος βεντέτας και φοβούνται πως θα τους «κυνηγήσει» νομικά σε μία περίοδο που εκείνοι πιθανόν να έχουν απωλέσει την ισχύ της εξουσίας.
Οι συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά, ισχυρίζονται πως με την εκδίωξη του Ευάγγελου Βενιζέλου από το ΚΙΝΑΛ θα επαναπατριστούν ψηφοφόροι που είχαν πάει στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω της διαφωνίας τους με την συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου (στην οποία ωστόσο συμμετείχε και η ίδια ως αναπληρώτρια υπουργός Αμυνας). Ο ισχυρισμός αυτός δεν φαίνεται να βασίζεται κάπου, αντιθέτως, ως τώρα δηλώνουν τη δυσαρέσκειά τους στελέχη που ταυτίζονται με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στην «αντισύριζα» γραμμή, ενώ πολλοί βενιζελικοί αποχώρησαν ήδη. Η κίνηση της κ. Γεννηματά ικανοποίησε τόσο τη ΝΔ, που εκτιμά ότι οδηγεί κάποιους ψηφοφόρους απευθείας στη ΝΔ και ενισχύει τα σενάρια αυτοδυναμίας της, όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ που επιθυμούσε ένα ΚΙΝΑΛ και μια Βουλή χωρίς τον Ευάγγελο Βενιζέλο.Η κυρία Γεννηματά όμως, όπως κάθε πολιτικός, θα κριθεί εκ του αποτελέσματος, μετά τις εθνικές εκλογές.
σχόλια