Με προκλητικό τρόπο σχολίασε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την 45η επέτειο του «Αττίλα» στην Κύπρο.
Σε μήνυμα του προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο Ερντογάν τόνισε πως «κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι θα κάνουμε τα ίδια βήματα, όπως πριν 45 χρόνια», για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων. «Η Τουρκία προέβη σε "ειρηνευτική επιχείρηση" στην Κύπρο για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων που είναι ισότιμοι ιδιοκτήτες του νησιού», πρόσθεσε ο Ερντογάν.
«Ο τουρκικός στρατός δεν θα διστάσει να κάνει τα ίδια βήματα όπως πριν από 45 χρόνια, αν χρειαστεί, για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Τούρκος ηγέτης.
Μητσοτάκης: Στο πλευρό των Κυπρίων αδελφών μας
Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανάρτησε στο Twitter έναν χάρτη με ματωμένο το υπό κατοχή τμήμα της Κύπρου σχολιάζοντας: «45 χρόνια μετά. Δεν ξεχνάμε τα θύματα του κυπριακού ελληνισμού. Είμαστε πάντα στο πλευρό των Κυπρίων αδερφών μας στον αγώνα για επανένωση της Κύπρου».
45 χρόνια μετά. Δεν ξεχνάμε τα θύματα της εισβολής και τις θυσίες του κυπριακού ελληνισμού. Είμαστε πάντα στο πλευρό των Κυπρίων αδελφών μας στον αγώνα για επανένωση της Κύπρου. pic.twitter.com/rQHggLQJ5c
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) July 20, 2019
Η εισβολή του 1974
Η εισβολή στην Κύπρο ξεκίνησε στις 20 Ιουλίου 1974, πέντε μέρες μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Το πραξικόπημα διατάχθηκε από την Χούντα των Αθηνών και πραγματοποιήθηκε από την κυπριακή Εθνική Φρουρά σε συνεργασία με την οργάνωση ΕΟΚΑ Β΄. Το πραξικόπημα ανέτρεψε τον πρόεδρο Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και στόχος του ήταν η ένωση του νησιού με την Ελλάδα
Στις 20 Ιουλίου, η Τουρκία εισέβαλε στο νησί, προφασιζόμενη το άρθρο 4 της Συνθήκης Εγγυήσεων. Οι τούρκικες δυνάμεις εντός τριών ημερών κατέλαβαν την Κερύνεια και την περιοχή γύρω από την πόλη. Στις 23 Ιουλίου κηρύχθηκε εκεχειρία και τόσο η Χούντα των Αθηνών όσο και η πραξικοπηματική κυβέρνηση της Κύπρου κατέρρευσαν.
Ακολούθησαν δύο γύροι διαβουλεύσεων στη Γενεύη μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών, στις οποίες η Τουρκία ζητούσε ομοσπονδιακή λύση, ανταλλαγή πληθυσμού και το 34% των εδαφών της Κύπρου να ελέγχεται από τους Τουρκοκύπριους. Στις 14 Αυγούστου, οι συνομιλίες της Γενεύης οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο και η Τουρκία ξεκίνησε δεύτερη επιχείρηση («Αττίλας ΙΙ») κατά την οποία κατέλαβε το 36,2% του νησιού και εκτόπισε 120.000 Κύπριους. Ακόμα 20.000 παρέμειναν εγκλωβισμένοι και σκοτώθηκαν περισσότεροι από 3.000 Ελληνοκύπριοι.
σχόλια