Έκκληση προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη για τα αρχαία της Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης απευθύνει η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία.
«Πρόκειται για το διαχρονικό μνημειακό κέντρο της Θεσσαλονίκης, μοναδικό παγκοσμίως τεκμήριο της εξέλιξης μιας μεσαιωνικής πόλης, το οποίο έχουμε την τύχη να έχει σωθεί στην Ελλάδα, καλύπτοντας σε ένα βαθμό και το κενό από την απώλεια του αστικού ιστού της πρωτεύουσας της βυζαντινής αυτοκρατορίας, Κωνσταντινούπολης. Στην προκειμένη περίπτωση, η ευθύνη μας απέναντι στην Ιστορία του Παγκόσμιου Πολιτισμού είναι τεράστια και οφείλουμε να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων».
Με τα παραπάνω λόγια συνοδεύει το ψήφισμα του το διοικητικό Συμβούλιο της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας (ΧΑΕ), ένα από τα παλαιότερα επιστημονικά σωματεία στην Ελλάδα, με σκοπό την προώθηση της έρευνας και κάθε άλλης επιστημονικής δραστηριότητας στον τομέα της βυζαντινής και μεταβυζαντινής αρχαιολογίας και τέχνης. Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα, το ΔΣ της ΧΑΕ «συνήλθε εκτάκτως εξαιτίας της εξαγγελίας του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 2019 για την τύχη του μοναδικής σημασίας ευρήματος, τετραπύλου και των κεντρικών οδών, μέσης (decumanus maximus ) και κάθετης (cardo), που οδηγούσε στο λιμάνι της δεύτερης πόλης της βυζαντινής αυτοκρατορίας, της Θεσσαλονίκης. Αποφάσισε να κάνει έκκληση στον πρωθυπουργό της χώρας, να επιληφθεί του σοβαρού θέματος του μετρό της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διατηρηθεί κατά χώραν το μοναδικό αυτό εύρημα ως επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος, σε αρμονική συνύπαρξη με τις κυκλοφοριακές ανάγκες της πόλης».
«Όπως είχαμε υποστηρίξει και σε παλαιότερο ψήφισμά μας, μόνον η κατά χώραν διατήρηση αμετακίνητου του μεσαιωνικού παλίμψηστου (απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου από το 2017) θα επιτρέψει στον επισκέπτη να κατανοήσει την μοναδική διαχρονικότητα της Θεσσαλονίκης, με τα σύγχρονα οδοστρώματα των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου να υπέρκεινται των μεσαιωνικών», συνεχίζει το ψήφισμα του ΔΣ της ΧΑΕ. «Η Πολιτεία οφείλει να συνεχίσει το έργο που έχει ήδη ξεκινήσει να πραγματοποιείται, και να υλοποιήσει και τις υπόλοιπες εγκεκριμένες μελέτες για την κατά χώραν διατήρηση των μοναδικών αρχαιοτήτων και την κατασκευή του σταθμού, ώστε να εξασφαλισθεί ότι το αποκαλυφθέν μνημειακό σύνολο, θα διατηρήσει την αυθεντικότητά του παραμένοντας στη θέση του, αλλά μην εμποδίζοντας τις λειτουργίες της σύγχρονης πόλης, σύμφωνα με τις δυνατότητες που παρέχει η τεχνογνωσία το 21ου αιώνα. Η επίτευξη αυτού του στόχου θα προσφέρει στους Θεσσαλονικείς ένα πολύτιμο μνημειακό τεκμήριο της μακραίωνης ιστορίας της πόλης τους και σε όλους τους επισκέπτες, Έλληνες και ξένους, ένα ανεπανάληπτο αξιοθέατο», προσθέτει η ανακοίνωση του ΔΣ της ΧΑΕ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
σχόλια