Με αφορμή το πρόσφατο μνημόνιο κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης επί των θαλασσίων δικαιοδοσιών, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τονίζει ότι οι δύο χώρες δεν είναι γειτονικές, «άρα τυχόν συμφωνία θα συνιστούσε ευθεία παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα του Δικαίου της Θάλασσας».
Σε συνέντευξή του στο Βήμα ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει μάλιστα ότι οποιαδήποτε τέτοια απόπειρα «δεν παράγει έννομα αποτελέσματα». Τονίζει, ωστόσο, ότι «τέτοιες έκνομες πρωτοβουλίες δεν μπορούν να ζημιώσουν την Ελλάδα» και προειδοποιεί ότι «θα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στις σχέσεις των κρατών που εμπλέκονται σε αυτές με την ΕΕ».
Ερωτηθείς για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Δένδιας σημειώνει ότι η γειτονική χώρα πρέπει να αποδείξει εμπράκτως ότι επιθυμεί και η ίδια μια «επανεκκίνηση» και ότι μέχρις στιγμής κάνει κινήσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Ο κ. Δένδιας υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα «δεν διακατέχεται από φοβικά σύνδρομα. Δεν απειλεί, αλλά ούτε δέχεται να απειλείται. Διαθέτει ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, η οικονομία της είναι πλέον ανερχόμενη, είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, έχει αναπτύξει διμερείς και τριμερείς σχέσεις με ισχυρά κράτη της περιοχής, και όπως αποδείχτηκε με τη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας και με τον Στρατηγικό Διάλογο, είναι ισχυροί οι δεσμοί της με τις ΗΠΑ. Δεν είμαστε μια αδύναμη περιφερειακή χώρα έρμαιο των θελήσεων όποιου μας επιβουλεύεται» βεβαιώνει ο υπουργός Εξωτερικών.
Διπλωματικό επεισόδιο και αντιδράσεις από την Αθήνα για την συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης
Υπενθυμίζεται ότι χτες υπήρξε διπλωματικό επεισόδιο και η ελληνική αντιπροσωπεία αποχώρησε από την ομιλία του Τούρκου Προέδρου σε εκδήλωση για την σύνδεση του αγωγού TANAP. Παρά την αντίδραση της Αθήνας για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, ο Ερντογάν είπε ότι «αυτή η συμφωνία θα αποκτήσει άλλη διάσταση όταν περάσει από το κοινοβούλιο. Τώρα άρχισαν να απειλούν την Λιβύη.
Μετά η συμφωνία θα έρθει στο κοινοβούλιο μας και θα προχωρήσουμε το θέμα σε άλλη μορφή. Αντιδρώντας στις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, η ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρη Οικονόμου, αποχώρησε από την τελετή, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Να σημειωθεί ότι ο Τούρκος πρέσβης κλήθηκε στο ελληνικό ΥΠΕΞ για εξηγήσεις μετά τη συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση της Λιβύης, ενώ έντονη ήταν αντίδραση και του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος σημείωσε: «Το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης αγγίζει τα όρια της φαιδρότητας και πρέπει να καταγγελθεί από την ΕΕ».
σχόλια