Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την χθεσινοβραδινή συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.
«Τώρα είμαστε στη φάση όπου αρχίζει και συνειδητοποιεί και η μεσαία τάξη ότι έχει εξαπατηθεί, αλλά όπως ο εξαπατημένος σύζυγος όταν το μαθαίνει δεν θέλει να το πιστέψει, δίνει πίστωση χρόνου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ευθύνες επέρριψε και για το μεταναστευτικό, υποστηρίζοντας πως όταν παρέδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στη Μόρια ήταν 5.000 άνθρωποι και τώρα είναι συγκεντρωμένοι 25.000. Μάλιστα αναρωτήθηκε με νόημα πώς ήταν δυνατό να καταργήσει η παρούσα κυβέρνηση το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Εξηγώντας τους λόγους που ζήτησε από την κυβέρνηση να «παγώσει» η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ, ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε «εξαιρετικά κρίσιμο ακόμα και με τους συμμάχους να μη μας θεωρούν δεδομένους και προβλέψιμους και να δίνουν ανταλλάγματα ουσιαστικής στήριξης όταν παίρνουν πράγματα που ζητούν από τη χώρα». Όπως είπε, ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναστείλει την υπογραφή, «μέχρι ότου ένας από τους ισχυρότερους συμμάχους μας θέσει με σαφήνεια τον τρόπο που θα υπερασπιστεί τον σύμμαχό του σε περίπτωση που η προκλητικότητα της Τουρκίας ξεπεράσει τα όρια».
«Αφωνία» Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο
Υπογράμμισε την ανάγκη για συνεννόηση στα κρίσιμα θέματα και πως η στάση που τηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση «είναι η μέρα με τη νύχτα σε σχέση με τη στάση που κράτησαν ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ σε αυτά τα θέματα». «Αν η ΝΔ σήμερα αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες, έχει να κάνει με τον τρόπο που ασκούσαν αντιπολίτευση, για τις Πρέσπες, για το μεταναστευτικό [...] δεν μπορεί να "πατά σε δύο βάρκες" σε τόσο κρίσιμα ζητήματα [...] Να δίνουμε συναίνεση και συνεννόηση να υπάρχει εκεί που υπάρχει και ένα πεδίο, αυτό δεν σημαίνει ότι όταν βλέπουμε φάουλ δεν θα μιλάμε. Τι συναίνεση να δώσω στην αφωνία των 72 δευτερολέπτων στον Λευκό Οίκο ή στην απουσία της Ελλάδας από την Διάσκεψη του Βερολίνου;».
«Αναγκαστικός συμβιβασμός» το 2015
Ο κ. Τσίπρας μίλησε και για την περίοδο του δημοψηφίσματος και τον «αναγκαστικό συμβιβασμό», όπως είπε, που «μας προσγείωσε σε μια πραγματικότητα δύσκολη αλλά όχι αδιέξοδη, γιατί βγήκαμε από την κρίση, τελειώσαμε τα μνημόνια». Χαρακτήρισε δε «μεγάλο σφάλμα των Ευρωπαίων ότι μας έδιναν μια προοπτική πολιτικής αυτοχειρίας: μια συμφωνία με πολύ βαριά μέτρα χωρίς χρήματα».
Υποστήριξε πως η έξοδος από το ευρώ δεν ήταν «ούτε στόχος, ούτε σχέδιο, ούτε στρατηγική» και εξηγώντας πως κατέληξε στην απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ανέφερε πως ένιωθε ότι είχαν επικρατήσει «οι ακραίοι της άλλης πλευράς» και το μόνο που έδιναν ήταν «μια εξευτελιστική προοπτική» για την Ελλάδα.
Κατά τον ίδιο το αποτέλεσμα «θα κριθεί από την ιστορία» και, όπως επισήμανε, η συμφωνία στην οποία κατέληξε ήταν «η δυνατότητα να φτάσουμε στο τέλος με ένα πρόγραμμα με δυσκολίες μεν αλλά με 20 δισ. λιγότερα βάρη από αυτά που πρότειναν χωρίς χρηματοδότηση πριν από το δημοψήφισμα».
σχόλια