Οι ΗΠΑ έριξαν στο Αφγανιστάν περισσότερες βόμβες από ποτέ, μέσα στο 2019, κλιμακώνοντας τις αεροπορικές επιθέσεις.
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, τα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη έριξαν 7.423 βόμβες και άλλα πυρομαχικά στο Αφγανιστάν, αριθμός σχεδόν 8πλάσιος από το 2015. Ο απολογισμός του 2019 είναι οι περισσότερες βόμβες που έχουν ρίξει οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν από το 2009, όταν άρχισε να τις καταγράφει το Πεντάγωνο.
Η κλιμάκωση των αεροπορικών επιθέσεων- όπως ήταν αναμενόμενο- προκάλεσαν και αύξηση των θανάτων αμάχων που αποδίδονται στις αμερικανικές δυνάμεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ ευθύνονται για τους μισούς από τους 1.149 θανάτους αμάχων που αποδίδονται στις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν το πρώτο 9μηνο του 2019. Το ίδιο διάστημα, οι Ταλιμπάν ευθύνονται για 1.207 θανάτους αμάχων, αφού και αυτοί κλιμάκωσαν τις επιθέσεις τους το καλοκαίρι.
Αιματοχυσία εν μέσω διαπραγματεύσεων
Τον περασμένο Ιούλιο ο ΟΗΕ είχε καταγράψει τους περισσότερους θανάτους αμάχων σε ένα μήνα από τότε που ο οργανισμός άρχισε να καταγράφει τις απώλειες πολιτών στο Αφγανιστάν, το 2009. Μάλιστα, αυτό συνέβη ενώ ΗΠΑ και Ταλιμπάν κάνουν ειρηνευτικές συζητήσεις.
Οι συζητήσεις αυτές σταμάτησαν τον Σεπτέμβριο, με απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε τους Ταλιμπάν για επίθεση αυτοκτονίας στην Καμπούλ, στην οποία έχασε τη ζωή του ένας Αμερικανός στρατιώτης. Τον Νοέμβριο ο Τραμπ ανακοίνωσε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Όταν η διοίκηση Ομπάμα αυστηροποίησε τα κριτήρια για τη διενέργεια αεροπορικών επιθέσεων, οι βομβαρδισμοί είχαν μειωθεί σημαντικά το 2015. Όμως, την ίδια ώρα οι Ταλιμπάν κέρδισαν εδάφη, με αποτέλεσμα στην Ουάσινγκτον να αρχίσουν οι φωνές για χαλάρωση των κανόνων. Ο Τραμπ το έκανε αυτό, δίνοντας μεγαλύτερη εξουσία στους διοικητές της περιοχής να αποφασίζουν αεροπορικές επιθέσεις, κάτι που είχε συνέπεια την αύξηση των βομβαρδισμών.
«Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι με την κλιμάκωση των επιθέσεων θα αποκτήσουν πλεονέκτημα στις συζητήσεις με τους Ταλιμπάν. Και οι Ταλιμπάν ελπίζουν ότι θα πετύχουν το ίδιο, κλιμακώνοντας τα δικά τους χτυπήματα. Το αποτέλεσμα είναι επίπεδα ρεκόρ επιθέσεων στο τρίτο τρίμηνο του 2019, ενώ και οι δύο πλευρές πίστευαν ότι οδεύουν σε προκαταρκτική συμφωνία», εκτίμησε η Φράνσις Μπράουν, που είχε διατελέσει στο συμβούλιο εθνικής ασφάλειας επί προεδρίας Ομπάμα αλλά και Τραμπ.
«Το πρόβλημα είναι ότι η διοίκηση Τραμπ δεν έχει ξεκάθαρη πολιτική διαπραγματευτική στρατηγική. Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ έδωσε μάχη για να πετύχει πρόοδο μέσα στο 2019, αλλά ο πρόεδρος του τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια του, χωρίς προφανή λογική. Οι συζητήσεις άρχισαν ξανά, αλλά οι ΗΠΑ υπονόμευσαν τη διαπραγματευτική θέση τους», συμπλήρωσε η ίδια.
Με πληροφορίες από Guardian
σχόλια