Η νομοθετική τροπολογία που σώζει ΠΑΟΚ και Ξάνθη από τον υποβιβασμό θα ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή, και το Μαξίμου στέλνει σαφές μήνυμα «κομματικής πειθαρχίας» στους βουλευτές της ΝΔ.
Η κυβέρνηση αποφάσισε να προβεί σε έκτακτη νομοθετική πρωτοβουλία, μετά την εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού για τον υποβιβασμό λόγω και των δύο ομάδων, λόγω του καθεστώτος πολυϊδιοκτησίας. Πριν καν η εισήγηση κριθεί από το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό της Superleague η κυβέρνηση έσπευσε να καθησυχάσει τις εμπλεκόμενες ομάδες, προαναγγέλλοντας την σχετική τροπολογία, με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου του 2019. Στην τροπολογία προβλέπεται αφαίρεση 5 έως 10 βαθμών για τις εμπλεκόμενες ομάδες.
«Πρόκειται για μία πολιτική λύση. Είναι μια σημαντική τροπολογία και θα έπρεπε οι βουλευτές να το ψηφίσουν», δήλωσαν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές στο LiFO.gr. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία της τροπολογίας και αυτή θα γίνει σήμερα το μεσημέρι στις 13:00.
Διαβλέποντας τον κίνδυνο διαρροών στη σημερινή ψηφοφορία, το Μαξίμου στέλνει σαφές μήνυμα στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ότι δεν θα γίνει δεκτή η διαφοροποίηση από την κυβερνητική γραμμή. «Η κυβέρνηση είναι υπεράνω ομάδων. Δεν μας αφορά αν διαμαρτύρεται ο ΠΑΟΚ γιατί αφαιρούνται βαθμοί ούτε αν διαμαρτύρεται ο Ολυμπιακός γιατί δεν υποβιβάζεται ο ΠΑΟΚ», σύμφωνα με άλλες κυβερνητικές πηγές που επικαλείται ο «Ελεύθερος Τύπος».
«Δεν πιστεύουμε ότι θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα με την ονομαστική ψηφοφορία. Κάποιες απουσίες είναι δικαιολογημένες, αλλά δεν θα υπάρξει πρόβλημα», εκτίμησε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Την τροπολογία παρουσίασε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, χαρακτηρίζοντάς το «εύλογο εξορθολογισμό των κυρώσεων» για την πολυϊδιοκτησία στο ποδόσφαιρο. «Με την τροπολογία επιχειρείται στην ουσία ένας εύλογος εξορθολογισμός των κυρώσεων σε περιπτώσεις παράβασης των διατάξεων περί πολυϊδιοκτησίας. Η ρύθμιση σέβεται την αυτοτέλεια και το αυτοδιοίκητο των οργάνων που θα εφαρμόσουν τη ρύθμιση. Αυτό που αλλάζει είναι ο βαθμός επιμέτρησης της ποινής. Οταν απειλείται με διχασμό η κοινωνία που είναι τραυματισμένη από το πρόσφατο παρελθόν και προσπαθεί να ανακάμψει, η ανάληψη πρωτοβουλίας από την κυβέρνηση είναι αναγκαία.
»Η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή και να μην επιτρέψει το διχασμό για ένα ποδοσφαιρικό θέμα. Αυτό είναι πρώτιστο μέλημά μας. Στην παρούσα φάση η χώρα έχει να αντιμετωπίσει κρίσιμα θέματα, που δεν μας αφήνουν περιθώρια για νέο διχασμό μεταξύ των πολιτών».
Τι αναφέρει...
Συγκεκριμένα στην τροπολογία που κατατέθηκε και βάσει της οποίας θα αποφασίσουν τα ποδοσφαιρικά όργανα για τις τιμωρίες ΠΑΟΚ και Ξάνθη αναφέρονται τα εξής: «Σε περίπτωση κατά την οποία παραβιασθεί κάποια από τις διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων του άρθρου αυτού με υπαιτιότητα οργάνων της ΑΑΕ επιβάλλεται στην ομάδα της, με απόφαση του οικείου δικαιοδοτικού οργάνου, το οποίο επιλαμβάνεται ύστερα από έκθεση της ΕΕΑ ή μετά από προσφυγή όποιου έχει έννομο συμφέρον, η ποινή της αφαίρεσης 5-10 βαθμών από το τρέχον πρωτάθλημα στο οποίο αυτή συμμετέχει, αναλόγως της βαρύτητας της απόφασης.
»Σε περίπτωση που η παράβαση διαπιστώνεται μετά το τέλος της αγωνιστικής περιόδου η ως άνω ποινή επιβάλλεται για το επόμενο επαγγελματικό πρωτάθλημα. Η ποινή της παρούσας παραγράφου επιβάλλεται ανεξαρτήτως του νομικού χαρακτηρισμού της παράβασης από τις οικείες πειθαρχικές διατάξεις».
Αφού γνωμοδοτήσει εκ νέου η ΕΕΑ, η υπόθεση θα φτάσει στο πρωτοβάθμιο όργανο της Super League για να επιβληθούν οι ποινές. Οι ομάδες που θα τιμωρηθούν αλλά και όσες διατηρούν έννομο συμφέρον μπορούν να προσβάλουν την απόφαση και, σε αυτή την περίπτωση, το θέμα θα οδηγηθεί στο διαιτητικό δικαστήριο της ΕΠΟ, με τελική κατάληξη το CAS.
Πιθανότερο σενάριο θεωρείται η Ξάνθη να τιμωρηθεί με μεγαλύτερη αφαίρεση βαθμών από τον ΠΑΟΚ, καθώς κατηγορείται για δύο αδικήματα (μετοχολόγιο και πολυϊδιοκτησία) ενώ οι Θεσσαλονικείς μόνο για ένα (πολυϊδιοκτησία).
σχόλια