Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία που μεταξύ άλλων προβλέπει τη σύσταση μητρώου μελών και εργαζομένων των ΜΚΟ.
Η ίδια τροπολογία προβλέπει τη θεσμοθέτηση ειδικής επιχορήγησης προς τους δήμους, στα όρια των οποίων λειτουργούν δομές φιλοξενίας προσφύγων, αλλά και τον περιορισμό των αρμοδιοτήτων του εθνικού συντονιστή για την αντιμετώπιση του προσφυγικού- μεταναστευτικού, Αλκιβιάδη Στεφανή.
Σε ό,τι αφορά τις ΜΚΟ, συστήνεται μητρώο μελών εκείνων για εκείνες που δραστηριοποιούνται σε θέμα διεθνούς προστασίας, μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης. Στο μητρώο θα εγγράφονται τα μέλη, οι υπάλληλοι και οι συνεργάτες των μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Η εγγραφή των ΜΚΟ στο μητρώο θα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, τόσο για τη δραστηριοποίησή τους στην Ελλάδα, όσο και για τη συνεργασία τους με φορείς του Δημοσίου.
Ταμείο Αλληλεγγύης για τις περιοχές με δομές προσφύγων
Η ίδια τροπολογία, προβλέπει τη δημιουργία χρηματοδοτικού μηχανισμού με συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 50 εκατομμυρίων ευρώ.
Το ποσό αυτό θα κατανέμεται σε δύο χρηματοδοτικά εργαλεία. Το πρώτο αφορά στη θεσμοθέτηση ετήσιας ειδικής επιχορήγησης, από το 2019, προς δήμους που επιβαρύνονται από τη λειτουργία δομών φιλοξενίας προσφύγων, κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης και προαναχωρησιακών κέντρων κράτησης. Σκοπός είναι η ενίσχυση των προϋπολογισμών αυτών των δήμων, αλλά και η αποφυγή αύξησης των δημοτικών τελών, σημειώνεται στην τροπολογία.
Το δεύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο θα αφορά τη σύσταση Ταμείου Αλληλεγγύης, με ελάχιστο ετήσιο προϋπολογισμό ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ. Σκοπός του είναι η χρηματοδότηση δράσεων για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών που επιβαρύνονται από τη λειτουργία μονάδων φιλοξενίας και έργων υποδομής, που είναι απαραίτητα για την πλήρη λειτουργία των δομών.
Η επιχορήγηση θα αποδίδεται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Μετανάστευσης και Ασύλου στους δικαιούχους δήμους ανά τρίμηνο, το αργότερο εντός 20 ημερών από τη λήξη του τριμήνου αναφοράς. Το συνολικό ποσό προέρχεται από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και με ενισχύσεις πιστώσεων από το υπουργείο Οικονομικών.
Οι αρμοδιότητες του Στεφανή
Η τροπολογία περιορίζει τις αρμοδιότητες του εθνικού συντονιστή για τη διαχείριση του προσφυγικού- μεταναστευτικού. Η τροποποίηση των αρμοδιοτήτων γίνεται «ώστε να αποφευχθεί η διάσπαση και επικάλυψη αρμοδιοτήτων και εξουσιών» μεταξύ του εθνικού συντονιστή και του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Τα προαναχωρησιακά κέντρα
Τέλος, με την τροπολογία καθορίζεται η δυνατότητα εγκατάστασης προαναχωρησιακών κέντρων κράτησης αλλοδαπών σε ακίνητα του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ που λειτουργούν χάριν του δημοσίου συμφέροντος ή ΟΤΑ, σε κοινόχρηστους χώρους και χερσαίες ζώνες λιμένων, για λόγους εξαιρετικών περιπτώσεων επείγουσας και επιτακτικής ανάγκης, με την υποχρέωση σχετικής εισήγησης από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Επίσης, εισάγεται διάταξη σχετιζόμενη με τη δυνατότητα παραχώρησης στρατοπέδων, μη επιχειρησιακά αναγκαίων, για την εγκατάσταση προαναχωρησιακών κέντρων από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ
σχόλια