H “φωτογραφία της χρονιάς” είναι πειραγμένη στο Photoshop

H “φωτογραφία της χρονιάς” είναι πειραγμένη στο Photoshop Facebook Twitter
10

H νικήτρια φωτογραφία των βραβείων τύπου, World Press Photo of the Year – το μεγαλύτερο και το πιο διάσημο βραβείο φωτογραφίας τύπου – είναι σε κάποιο βαθμό επεξεργασμένη. Η οργάνωση δεν έχει αφαιρέσει ακόμα το βραβείο από τον νικητή, Paul Hansen, αλλά λέγεται ότι μάλλον είναι θέμα χρόνου.

Ένας ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας στον τομέα image forensics, ο Hany Farid, ανέλυσε την εικόνα που παραδόθηκε στην επιτροπή και κατέληξε στο ότι «η φωτογραφία έχει υποστεί ένα γενναίο post-production" (όπως dodging, burning), κάτι που εξηγεί ίσως πολλά για τον φαινομενικά απίστευτο φωτισμό της φωτογραφίας, αναφέρει το extremetech.

 

Η φωτογραφία, η οποία ονομάζεται «ταφή στη Γάζα», τραβήχτηκε στις 20 Νοεμβρίου του 2012. Παρουσιάζει δύο θύματα μιας ισραηλινής επίθεσης, τα οποία βρίσκονται στα χέρια των συγγενών τους. Το γεγονός είναι πραγματικό, αλλά με επιπλέον επεξεργασία για να φωτιστούν καλύτερα τα πρόσωπα των ενήλικων που θρηνούν. Η αποκάλυψη έγινε από τον Neal Krawetz ο οποίος εξηγεί αναλυτικά πώς κατέληξε στο συμπέρασμα και το ερώτημα που βασανίζει εδώ και χρόνια αναζωπυρώθηκε: πώς καθορίζεται πότε μια φωτογραφία είναι απλώς «επεξεργασμένη» και πότε την χαρακτηρίζουμε «ψεύτικη»;

10

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πρόσωπα που άλλαξαν κάτι στον πολιτισμό και υπόσχονται πολλά ακόμα για το μέλλον

Portraits 2025 / Τα πρόσωπα που άλλαξαν κάτι στον πολιτισμό και υπόσχονται πολλά ακόμα για το μέλλον

Kάποιοι το κάνουν για χρόνια, άλλοι εμφανίζονται πρώτη φορά ή είναι ακόμα στην αρχή της θαυμαστής τους πορείας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το 2024 έκαναν τη διαφορά και απ' ό,τι φαίνεται το 2025 θα συνεχίσουν ακάθεκτοι. Η ομάδα της LifΟ μίλησε μαζί τους.
THE LIFO TEAM
«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

9 σχόλια
-- πώς καθορίζεται πότε μια φωτογραφία είναι απλώς «επεξεργασμένη» και πότε την χαρακτηρίζουμε «ψεύτικη»;Εγω θα ελεγα οτι ειναι "ψευτικη" οταν δεν δινεται το provenance, δηλαδη ολα τα σταδια επεξεργασιας. Τουλαχιστον σε διαγωνισμους. Μπορει και να συμφωνουν και αλλοι.
καλά χαλαρώστε, ο άνθρωπος πρόσθεσε λίγο HDRI σε "κάποια" σημεία της φωτογραφίας για να το κάνει λίγο catchy, ξέχασε όμως ότι παραβιάζει τους όρους !
Δεν είναι έτσι. Αυθεντική είναι η φωτογραφία.http://www.worldpressphoto.org/news/digital-photography-experts-confirm-integrity-paul-hansen’s-image-fileshttp://www.news.com.au/technology/photographer-says-his-2013-world-press-photo-of-the-year-is-not-a-fake/story-e6frfro0-1226642304141
Όχι.http://www.worldpressphoto.org/news/digital-photography-experts-confirm-integrity-paul-hansen%E2%80%99s-image-filesΟ Neal Krawetz υποστήριξε οτι η εικόνα είναι composite, σύνθεση δηλαδή δύο τουλάχιστον φωτογραφιών. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ο φωτογράφος πείραξε τα επίπεδα του φωτισμού του χρώματος και της αντίθεσης. Η εξέταση του πρωτότυπου raw από τον οργανισμό επιβεβαίωσε την αυθεντικότητά της.
Εμπειρογνώμονας χρειαζόταν για να πει ότι αυτό το φως δεν είναι φυσικό; Μπαμ κάνει!Περίεργο πάντως, ένας τέτοιας εμβέλειας διαγωνισμός να μην θέτει ξεκάθαρους όρους εξαρχής και να αφαιρεί βραβεία για τέτοιους λόγους...