Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστήριξε ότι ο κόσμος θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να προετοιμαστεί για πιθανή πανδημία κορωναϊού.
Παράλληλα υποστήριξε ότι είναι πολύ νωρίς για να κηρύξει πανδημία αλλά οι χώρες πρέπει να μπουν σε μία «φάση ετοιμότητας». Πανδημία είναι μια επιδημία λοιμωδών ασθενειών που εξαπλώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς σε μια μεγάλη περιοχή και απειλεί το σύνολο του πληθυσμού. Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού έκρινε παράλληλα πως είναι «πολύ ανησυχητική (...) η ξαφνική αύξηση» των νέων κρουσμάτων στην Ιταλία, στη Νότια Κορέα και στο Ιράν.
«Πρέπει να επικεντρωθούμε στη συγκράτηση (της επιδημίας), κάνοντας ό,τι μπορούμε για να προετοιμαστούμε για ενδεχόμενη πανδημία» δήλωσε ο Τέντρος Αντχάνομ Γκεμπρεγέσους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη. Ο ίδιος επισήμανε ότι η επιδημία του covid-19 δεν έχει φθάσει σε επίπεδα πανδημίας κι είναι «πολύ νωρίς» να μιλήσει κανείς για πανδημία. «Το να χρησιμοποιούμε τον όρο πανδημία δεν ανταποκρίνεται στα γεγονότα», τόνισε.
«Προς το παρόν, δεν είμαστε μάρτυρες της ανεξέλεγκτης διάδοσης αυτού του ιού παγκοσμίως και δεν βλέπουμε σοβαρά κρούσματα ή θανάτους σε ευρεία κλίμακα» είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ. «Αυτό που βλέπουμε είναι επιδημίες σε διαφορετικά σημεία στον κόσμο», υπογράμμισε.
Στην Κίνα, όπου ξέσπασε ο ιός 77.000 άνθρωποι έχουν νοσήσει και περίπου 2.600 έχουν πεθάνει. Περισσότεροι από 1.200 περιπτώσεις έχουν επιβεβαιωθεί σε περίπου 30 άλλες χώρες όπου σημειώθηκαν περισσότεροι από 20 θάνατοι. Η Ιταλία ανέφερε τρεις ακόμη θανάτους τη Δευτέρα, ανεβάζοντας το σύνολο σε έξι. Στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές καταγράφηκαν πτώσεις λόγω ανησυχιών σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις του ιού.
Ομάδα του ΠΟΥ αύριο στο Ιράν
Την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανησυχεί για την εξάπλωση του ιού σε χώρες όπως η Νότια Κορέα, το Ιράν και η Ιταλία, ο Τέντρος σημείωσε ότι τα κρούσματα στην Κίνα καταγράφουν πτώση από τις αρχές Φεβρουαρίου, στοιχείο που αποδεικνύει ότι ο ιός μπορεί να περιοριστεί. Σχετικά με το Ιράν, ο Μάικ Ράιαν, ο επικεφαλής του ΠΟΥ για το πρόγραμμα επειγουσών καταστάσεων είπε ότι τα υψηλά ποσοστά θανάτων ενδέχεται να αντανακλούν τον εντοπισμό μονάχα σοβαρών κρουσμάτων και όχι ήπιων μολύνσεων κατά την έναρξη της επιδημίας. Ομάδα του ΠΟΥ αναμένεται αύριο στο Ιράν, σύμφωνα με τον ίδιο.
Βουτιά 4% καταγράφει η τιμή του πετρελαίου
Βουτιά κατέγραψαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου λόγω των κινδύνων που θέτει για την παγκόσμια ζήτηση η εξάπλωση της επιδημίας της ιογενούς πνευμονίας εκτός Κίνας. Στις 13:35 ώρα Ελλάδας, η τιμή του μπρεντ, παράδοσης Απριλίου, διαμορφώθηκε στα 56,09 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο, σημειώνοντας πτώση 4,12% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της Παρασκευής.
Στη Νέα Υόρκη, το αμερικανικό αργό (WTI) για τον ίδιο μήνα υποχώρησε κατά 3,93% στα 51,28 δολάρια, έχοντας διαμορφωθεί νωρίτερα στα 51,24 δολάρια, σημειώνοντας πτώση 4,01%.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/BBC/Reuters/AFP/dpa
σχόλια