ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Το προσφυγικό / μεταναστευτικό παραμένει o βραχνάς της κυβέρνησης

Το προσφυγικό / μεταναστευτικό παραμένει o βραχνάς της κυβέρνησης Facebook Twitter
Το θέμα του προσφυγικού - μεταναστευτικού πιέζει αφόρητα και απαιτεί άμεση λύση.
19

Στην πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση, προκειμένου να περιοριστεί η ζημιά από τις αντιδράσεις για τη μεταναστευτική πολιτική, ρίχνει το βάρος της η κυβέρνηση, καθώς το θέμα του προσφυγικού - μεταναστευτικού πιέζει αφόρητα και απαιτεί άμεση λύση. Αυτή που έχει προκρίνει η κυβέρνηση, όμως, συναντά την έντονη λαϊκή αντίδραση αυτές τις μέρες, ειδικά στα νησιά, φέρνοντάς τη σε πολύ δύσκολη θέση.


Οι κάτοικοι στα νησιά της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου, που έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού - μεταναστευτικού, διαδηλώνουν υποστηρίζοντας ότι δεν αντέχουν άλλο και διαφωνούν με τα σχέδια της κυβέρνησης και τις νέες δομές που θέλει να φτιάξει. «Καμία νέα δομή και κλείσιμο αυτών που υπάρχουν» είναι το αίτημά τους, όπως αυτό μεταφέρεται και διά του εκπροσώπου τους, αντιπεριφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη.

Ο κ. Μουτζούρης, ο οποίος πολιτικά προέρχεται από την παράταξη της ΝΔ, δήλωνε όλες τις προηγούμενες μέρες ότι είναι έτοιμος για διάλογο, «αρκεί η κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι δεν θα γίνει καμία νέα δομή». «Να μεταφερθούν στην ενδοχώρα, να επιστραφούν στην Τουρκία και να φυλάξουν καλύτερα τα σύνορα» αντιπρότεινε, προειδοποιώντας για πρόκληση μεγάλων επεισοδίων αν η κυβέρνηση προσπαθούσε τη Δευτέρα να κατασκευάσει τις νέες δομές.

Πράγματι, τα επεισόδια στη Λέσβο ήταν πρωτοφανή, όπως και οι αντιδράσεις των ντόπιων, με τις καμπάνες να χτυπούν στα χωριά, τον κόσμο να βγαίνει μαζικά στους δρόμους και τις αστυνομικές δυνάμεις να χρησιμοποιούν δακρυγόνα εναντίον τους.


Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακολουθεί, πάνω-κάτω, την ίδια πολιτική που ακολουθούσε και η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά ο κόσμος στα νησιά μοιάζει να έχει φτάσει στα όριά του. Άλλωστε, οι πρώτοι που αντιδρούν είναι οι ψηφοφόροι της ΝΔ, πλην κάποιων κομματικών παραγόντων.

Στη ΝΔ υπάρχουν δύο γραμμές για το μεταναστευτικό: η αυστηρή, που ακολουθούσε ο Αντώνης Σαμαράς, ορθώνοντας τείχος στον Έβρο και επιβάλλοντας αυστηρή φύλαξη χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, και η πιο φιλελεύθερη, που δεν διαφέρει πολύ από εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη ΝΔ υπάρχουν δύο γραμμές για το μεταναστευτικό: η αυστηρή, που ακολουθούσε ο Αντώνης Σαμαράς, ορθώνοντας τείχος στον Έβρο και επιβάλλοντας αυστηρή φύλαξη χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, και η πιο φιλελεύθερη, που δεν διαφέρει πολύ από εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ των ανοιχτών συνόρων και της ελεύθερης εισόδου των μεταναστών. Στη ΝΔ η πλειονότητα είναι κατά των ανοιχτών συνόρων και υπέρ της ελεγχόμενης μετανάστευσης. Πολλοί θεωρούν ότι το θέμα έχει και εθνικές διαστάσεις, καθώς οι ροές των προσφύγων και των μεταναστών έχουν εργαλειοποιηθεί από τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ δεν κρύβουν ότι ανησυχούν για την αύξηση του μουσουλμανικού πληθυσμού στη χώρα και φοβούνται την ύπαρξη ισλαμιστών και ακραίων στοιχείων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί υπερβολικούς τους φόβους αυτούς και δεν συμμερίζεται τα περί «αλλοίωσης πληθυσμού». Αντιθέτως, όπως πολλοί ηγέτες στη Δύση, θεωρεί ότι οι μετανάστες θα ενισχύσουν την οικονομία και θα αιμοδοτήσουν τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας. Πιστεύει ότι η χώρα χρειάζεται «εργατικά χέρια», ειδικά στη γεωργία και στον τουρισμό, και εκτιμά ότι αρκετοί από αυτούς θα απορροφηθούν από την αγορά και θα συμβάλουν στην ανάπτυξη.

Έτσι, τα δύο μεγάλα κόμματα, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, εκκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες, καταλήγουν να συμφωνούν πάνω-κάτω στην πολιτική που θα ακολουθήσει η χώρα. Δεν είναι τυχαίο ότι και οι δύο κατηγορούν και στέκονται απέναντι στον Βίκτορ Όρμπαν, που δεν δέχεται μουσουλμάνους μετανάστες στη χώρα του.

Η οργή και η αντίδραση σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ωστόσο, αρχίζει να θυμίζει αντιδράσεις αντιμνημονιακής εποχής, η οποία είναι πολιτικά οριζόντια. Για την ώρα, πολιτικός φορέας που να καθοδηγεί και να ωφελείται δεν υπάρχει. Πρόκειται κυρίως για αυθόρμητες λαϊκές αντιδράσεις τις περισσότερες φορές, άλλο αν κάποιοι πολιτικοί παράγοντες επιχειρούν να καπελώσουν ή να παίξουν τον ρόλο του αναχώματος. Εξάλλου, κάποιοι θεωρούν ότι και ο κ. Μουτζούρης παίζει τέτοιον ρόλο «αναχώματος», ο οποίος μάλλον βολεύει την κυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί επίσης να εκμεταλλευτεί ελαφρώς την εξεγερσιακή συγκυρία για να μη δείξει ότι είναι μακριά από τον λαό, μιλώντας ωστόσο με θολές γενικότητες και καταδικάζοντας τη βία, αφού επί της ουσίας δεν διαφωνεί με αυτά που κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη σήμερα, εφόσον ήταν και τα δικά του σχέδια.

Το προσφυγικό / μεταναστευτικό παραμένει o βραχνάς της κυβέρνησης Facebook Twitter
O Αλέξης Τσίπρας το είπε με αρκετή σαφήνεια στην ομιλία του στην ανοιχτή πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Tae Kwon Do πριν από λίγες μέρες, αναφερόμενος στο θέμα: «... η μόνη λύση είναι αυτή που η ΝΔ εμπόδιζε με κάθε μέσο επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών». Φωτο: EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

 
Για όποιον μπορεί να διακρίνει τι συμβαίνει πίσω από τις γραμμές, ο Αλέξης Τσίπρας το είπε με αρκετή σαφήνεια στην ομιλία του στην ανοιχτή πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Tae Kwon Do πριν από λίγες μέρες, αναφερόμενος στο θέμα: «... η μόνη λύση είναι αυτή που η ΝΔ εμπόδιζε με κάθε μέσο επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών. Η μεταφορά των ευάλωτων πληθυσμών στην ηπειρωτική χώρα. Ναι, η ελληνική κοινωνία μπορεί και πρέπει να κερδίσει το στοίχημα της φιλοξενίας και της ένταξης... Αυτή την πολιτική εμείς θα τη στηρίξουμε, χωρίς να προτάσσουμε το κομματικό μας συμφέρον».

Είναι αλήθεια ότι η ΝΔ, όσο ήταν στην αντιπολίτευση, αντιδρούσε στις μεταφορές προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε ότι λύση δεν είναι η μεταφορά τους στην ενδοχώρα αλλά οι μαζικές επιστροφές στην Τουρκία. Μετά την ανάληψη της εξουσίας, όμως, είδαμε την κυβέρνησή του να μεταφέρει πρόσφυγες και μετανάστες στην ενδοχώρα (με τεράστιες αντιδράσεις από τους ντόπιους πληθυσμούς) και να σχεδιάζει νέες δομές στα νησιά, όπως και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

 
Γνωρίζει, λοιπόν, η κυβέρνηση ότι δεν θα έχει σοβαρή πίεση από την αντιπολίτευση για το μεταναστευτικό - προσφυγικό. Ποιον φοβάται; Την ίδια τη βάση των ψηφοφόρων της και ίσως τον Αντώνη Σαμαρά, που φρόντισε να δώσει το στίγμα του στο τελευταίο συνέδριο της ΝΔ, μόλις πριν από δύο μήνες, εισπράττοντας μάλιστα θερμό χειροκρότημα. Ο κ. Σαμαράς διαφοροποιήθηκε σαφώς από τη γραμμή Μητσοτάκη, αν και παρέμεινε πιστός στη γραμμή της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ και στις θέσεις που πάντα εξέφραζε.

Ο πρώην πρωθυπουργός της ΝΔ αφιέρωσε –και μάλλον όχι τυχαία– το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στο πρόβλημα του μεταναστευτικού, αφού προηγουμένως είχε πει ότι ο λαός επιδοκιμάζει την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε όλα, εκτός από το μεταναστευτικό.

«Σε ένα μόνο κυριαρχεί μια γενική δυσαρέσκεια. Πρόκειται για το λαθρομεταναστευτικό» είχε πει χαρακτηριστικά, επιλέγοντας σκόπιμα τον συγκεκριμένο όρο. «Εγώ έτσι το λέω, γιατί αυτό είναι» είχε πει, παγώνοντας κάποιους από τους προεδρικούς, οι οποίοι ήταν σε συναγερμό μέχρι να ολοκληρώσει την ομιλία του.


«Σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες, τους οφείλουμε φιλοξενία, σεβασμό και προστασία. Όμως, αληθινοί πρόσφυγες, όπως ορίζονται από τη Συνθήκη της Γενεύης, είναι πια ελάχιστοι» υποστήριξε, αναφέροντας ότι «οι Μικρασιάτες Έλληνες που ήρθαν το '22 δεν έκαναν εισβολή στην Ελλάδα... Και οι Έλληνες που πήγαν τις επόμενες δεκαετίες μετανάστες δεν μπήκαν παράνομα, ως εισβολείς, στις υπερπόντιες χώρες που τους υποδέχτηκαν».

Αναφερόμενος με νόημα στη δική του διακυβέρνηση, τόνισε ότι και τότε υπήρχαν ροές, «αλλά τότε ελέγχαμε πλήρως τα σύνορα, χερσαία και θαλάσσια. Έμπαιναν ελάχιστοι. Και έβγαιναν, για επαναπατρισμό, πολύ περισσότεροι. Παρά το γεγονός ότι τότε μαινόταν ο πόλεμος στη Συρία... Σας θυμίζω ότι μετά το 2013 οι ροές δεν πέρναγαν κυρίως από τα μικρασιατικά παράλια στα ελληνικά νησιά, που ήταν "δυο βήματα". Πήγαιναν στην Ευρώπη, από τη Λιβύη – σε Μάλτα και Ιταλία. Γιατί; Γιατί από μας, τότε, δεν μπορούσαν να περάσουν!».

Το προσφυγικό / μεταναστευτικό παραμένει o βραχνάς της κυβέρνησης Facebook Twitter
Ο κ. Σαμαράς ανέφερε επίσης ότι «όσοι βρίσκονταν ήδη εδώ και παρανομούσαν πήγαιναν κατευθείαν στην Αμυγδαλέζα» και ότι αυτοί δεν είχαν αφήσει «διάφορες ανεξέλεγκτες ΜΚΟ να κάνουν κουμάντο». Φωτο: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Αναφερόμενος με νόημα στη δική του διακυβέρνηση, ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι και τότε υπήρχαν ροές, «αλλά τότε ελέγχαμε πλήρως τα σύνορα, χερσαία και θαλάσσια. Έμπαιναν ελάχιστοι. Και έβγαιναν, για επαναπατρισμό, πολύ περισσότεροι. Παρά το γεγονός ότι τότε μαινόταν ο πόλεμος στη Συρία... Σας θυμίζω ότι μετά το 2013 οι ροές δεν πέρναγαν κυρίως από τα μικρασιατικά παράλια στα ελληνικά νησιά, που ήταν "δυο βήματα". Πήγαιναν στην Ευρώπη, από τη Λιβύη – σε Μάλτα και Ιταλία. Γιατί; Γιατί από μας, τότε, δεν μπορούσαν να περάσουν!».


Ο κ. Σαμαράς ανέφερε επίσης ότι «όσοι βρίσκονταν ήδη εδώ και παρανομούσαν πήγαιναν κατευθείαν στην Αμυγδαλέζα» και ότι αυτοί δεν είχαν αφήσει «διάφορες ανεξέλεγκτες ΜΚΟ να κάνουν κουμάντο». Διατύπωσε, μάλιστα, και προτάσεις σαφώς σε άλλη, πολύ πιο σκληρή γραμμή από την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση: «Όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της Συνθήκης της Γενεύης, δεν δικαιούνται άσυλο. Όσοι παρανόμησαν, έδωσαν ψευδή στοιχεία ή διπλά και τριπλά ονόματα, δεν δικαιούνται άσυλο. Όσοι βιαιοπράγησαν, δεν δικαιούνται άσυλο. Κλειστά κέντρα, και πίσω στις χώρες τους...».


Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι αυτή η πολιτική εφαρμόστηκε και απέδωσε, άρα μπορεί να αποδώσει ξανά και άλλη δεν υπάρχει... Και για να μην εκληφθεί ως κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ισχυρίστηκε ότι αυτή την πολιτική θα ακολουθήσει και η σημερινή κυβέρνηση, κατηγορώντας μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ. «Η Τουρκία απέκτησε επί ΣΥΡΙΖΑ ένα όπλο πίεσης και εκβιασμού της Ελλάδας που πριν δεν είχε» υποστήριξε.

Ίσως τον Αντώνη Σαμαρά να είχε κατά νου ο Αλέξης Τσίπρας όταν δήλωνε ότι θα στηρίξει τη σημερινή πολιτική της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό και ότι έτσι θα κρατηθούν μακριά οι ακραίοι, καθώς είναι γνωστό ότι χαρακτηρίζει ακραία τη μεταναστευτική πολιτική Σαμαρά. Το είπε και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τον αποκαλεί ακροδεξιό, επειδή μιλάει για «λαθρομεταναστευτικό», αλλά «η κοινωνία βράζει και πρέπει να την αφουγκραστούμε»!

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να υιοθετήσει μια πιο σκληρή ρητορική, ώστε να κατευνάσει όσους αντιδρούν, αλλά η πολιτική της κινείται στην ευρωπαϊκή γραμμή. Δηλαδή εντός του πλαισίου και του ρόλου που επιφυλάσσει η Ε.Ε. στην Ελλάδα μετά τις συμφωνίες του 2015.

«Είναι απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση των κλειστών δομών, που αποτελούν ένα μέρος του σχεδίου μας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού - μεταναστευτικού. Ζητούμε από τις τοπικές κοινωνίες να αντιληφθούν ότι είναι προς όφελος της χώρας» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επικαλούμενος ακόμα και τον... κορονοϊό για να πειστούν οι τοπικές κοινωνίες: «... Σήμερα, που βλέπουμε ότι είναι σε έξαρση θέματα δημόσιας υγείας, καταλαβαίνουμε ότι είναι πολύ προτιμότερο να υπάρχουν οι κλειστές δομές, όπου θέματα, όπως ο κορονοϊός, μπορούν να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικότητα, παρά οι άναρχες δομές που αποτελούν μια υγειονομική βόμβα και στις οποίες δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματικός έλεγχος».

Συνεργάτες του πρωθυπουργού δηλώνουν ότι αντιλαμβάνονται πως υπάρχει «ένα έλλειμμα εμπιστοσύνης προς την πολιτεία», αλλά θεωρούν ότι γι' αυτό φταίει η προηγούμενη κυβέρνηση και σύντομα θα αποκατασταθεί: «Θα γίνουν οι κλειστές δομές και θα κλείσουν οι ανοιχτές. Αυτή είναι η δέσμευση της κυβέρνησης» λένε. Εν τω μεταξύ, στις τοπικές κοινωνίες όπου ζουν πρόσφυγες και μετανάστες, άλλοι είναι υπέρ των κλειστών και άλλοι υπέρ των ανοιχτών κέντρων, ενώ η πλειονότητα στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θέλει καθόλου δομές.


Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Λέσβος (το πρώην «κόκκινο νησί» που εδώ και δύο δεκαετίες έχει γίνει «γαλάζιο»). Εκεί οι τοπικοί κομματικοί παράγοντες της ΝΔ είναι σχεδόν μοιρασμένοι. Αυτοί που έχουν οικονομικά οφέλη από το προσφυγικό - μεταναστευτικό είναι υπέρ των δομών, και μάλιστα των ανοιχτών. Αυτοί που δεν έχουν οικονομικά οφέλη δεν θέλουν καθόλου δομές στο νησί τους και η πλειονότητα είναι με αυτή την πλευρά.

Έτσι, η κυβέρνηση, επιχειρώντας να συμβιβάσει κάπως τα πράγματα, προχωρά στην κατασκευή νέων –και μεγαλύτερων– δομών, τις οποίες χαρακτηρίζει «κλειστές». Όμως, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργο Κουμουτσάκο, τα κέντρα αυτά δεν πρόκειται να είναι κλειστά τύπου Αμυγδαλέζας, αλλά οι πρόσφυγες και μετανάστες θα μπορούν να μπαίνουν και να βγαίνουν σε αυτά με κάρτα.


Όσα είδαμε αυτή την εβδομάδα ήταν μόνο η αρχή. Όσο ο καιρός βελτιώνεται, οι ροές θα αυξάνονται και ο κόσμος στα νησιά θα αντιδρά όλο και πιο έντονα, γιατί το πρόβλημα δεν θα αντιμετωπίζεται και τα μέτρα θα μοιάζουν ανεπαρκή. Το πρόβλημα του μεταναστευτικού - προσφυγικού είναι πολύ μεγάλο για να το λύσει μόνη της μια μικρή και πτωχευμένη χώρα σαν την Ελλάδα, με αδύναμες διοικητικές δομές και καταπονημένο πληθυσμό, μετά από δέκα χρόνια κρίσης.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

19

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πέτσας: Μερική αποχώρηση των ΜΑΤ από Λέσβο και Χίο - Την Πέμπτη η συνάντηση Μητσοτάκη με Μουτζούρη

Πολιτική / Πέτσας: Μερική αποχώρηση των ΜΑΤ από Λέσβο και Χίο - Την Πέμπτη η συνάντηση Μητσοτάκη με Μουτζούρη

Τη μερική απόσυρση των ΜΑΤ από Λέσβο και Χίο προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος ανακοίνωσε συνάντηση, αύριο στο Μαξίμου, του πρωθυπουργού με τον Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου και τους δημάρχους των νησιών
Λέσβος: Ταμπουρωμένες σε στρατόπεδο διμοιρίες των ΜΑΤ - Καταγγελίες αστυνομικών για τραυματισμούς από σκάγια

Ελλάδα / Λέσβος: Ταμπουρωμένες σε στρατόπεδο διμοιρίες των ΜΑΤ - Καταγγελίες αστυνομικών για τραυματισμούς από σκάγια

Συνεχίζεται η ένταση στη Μυτιλήνη, με νέα εισβολή κατοίκων σε ξενοδοχείο όπου διαμένουν αστυνομικοί των ΜΑΤ και αστυνομικούς να καταγγέλλουν τραυματισμούς από σκάγια.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

6 σχόλια
"Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ των ανοιχτών συνόρων και της ελεύθερης εισόδου των μεταναστών."Χμ όχι, θεωρητικά ίσως ναι αλλά πρακτικά όχι..Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απλά πει το πολύ λογικό, ότι δηλαδή ροές μεταναστών που έρχονται από την θάλασσα δεν μπορούν να αποφευχθούν. Γιατί? Γιατί η θάλασσα δεν έχει φράχτες (που ο Τσίπρας είχε πει εκ παραδρομής "δεν έχει σύνορα" και έπεσαν όλοι να τον φάνε. Γιατί δεν μπορείς να πας στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας να τους διασώσεις και να τους γυρίσεις πίσω.Και γιατί από τη στιγμή που έχουν περάσει στα δικά σου χωρικά ύδατα, έχεις υποχρέωση να τους μεταφέρεις με ασφάλεια στην κοντινότερη στεριά (τη δική σου δηλαδή) και να εξετάσεις την αίτηση ασύλου τους.Όλα αυτά φυσικά τα ξέρουν οι πολιτικοί, αλλά αρέσκονται στο να μιλάνε ακόμα για "καλύτερη φύλαξη των συνόρων".Ήρθε η ώρα βέβαια να θερίσουν τον λαϊκισμό, και τα ψέματα που έσπειραν. Η σοδειά είναι ένα τσουβάλι μίσος, αγανάκτηση και βία. Καλή χώνεψη. (Ήρθε)
Α) «…ο πρόβλημα του μεταναστευτικού - προσφυγικού είναι πολύ μεγάλο για να το λύσει μόνη της μια μικρή και πτωχευμένη χώρα σαν την Ελλάδα, με αδύναμες διοικητικές δομές και καταπονημένο πληθυσμό, μετά από δέκα χρόνια κρίσης. Πηγή: www.lifo.gr»Αυτό ακριβώς. Να προσθέσω πως αν γινόταν ένα δημοψήφισμα, δεδομένων των άνω, η «γραμμή Σαμαρά», νομίζω, πως θα κέρδιζε με μεγάλη διαφορά.Όμως, παραπίσω λέγεται:Β) «….η πολιτική της (ΝΔ) κινείται στην ευρωπαϊκή γραμμή. Δηλαδή εντός του πλαισίου και του ρόλου που επιφυλάσσει η Ε.Ε. στην Ελλάδα μετά τις συμφωνίες του 2015. Πηγή: www.lifo.gr»Ποίος είναι αυτός ο «ρόλος»; Τι επακριβώς περιλαμβάνουν οι «συμφωνίες του 2015»;Θέλω να πω, πως η κυνική διαπίστωση του Α) αν ισχύει το Β) είναι ο ορισμός του λογικού σφάλματος και αδιεξόδου.
Στην διεθνή διπλωματία δίνεις και παίρνεις. Ολα είναι ένα ατέλειωτο παζάρι, με την Ε.Ε. να πρωτοστατεί.Εδώ παζαρεύουν ακόμα και το πόσες σαρδέλες θα πιάσει ο κάθε ψαράς στην Β. Θάλασσα.Με άλλα λόγια, η Ελλάδα θα μπορούσε θεωρητικά να διεκδικήσει ένα στάτους όπως της Ιταλίας και της Ισπανίας. Οι ισπανοιταλοί έχουν παρόμοια προβλήματα και παρόμοιες ροές μεταναστών (πρακτικά, έχουν όλη την Αφρική από τον Ισημερινό και πάνω).Σε σύγκριση με τους Ιταλούς / Ισπανούς έχουμε δύο ποιοτικές διαφορές, που δίνουν στο πρόβλημα εφιαλτικές διαστάσεις:α) Ισπανοί / Ιταλοί έχουν απέναντι τους τα αφρικανικά κράτη, εμείς έχουμε τον ερντογάν. Που είναι στενό κολλητάρι της μέρκελ.β) Ισπανοί / Ιταλοί έχουν κάποιους βαθμούς ελευθερίας στο πως θα διαχειριστούν το πρόβλημα (το αν το χειρίζονται σωστά είναι άλλη ιστορία). Τους ιταλοισπανούς δεν μπορείς να τους υποχρεώσεις σε τίποτα, είσαι υποχρεωμένος να τους "πείσεις".Που στην γλώσσα της διεθνούς διπλωματίας μεταφράζεται σε λεφτά και σε άλλα (π.χ. εδαφικά) ανταλλάγματα.Αντίθετα την χρεοδουλοπαροικία της Ελλάδας, δεν χρειάζεται να την πείσεις για τίποτα. Διατάσσεις και οι εγχώριοι τοποτηρητές εκτελούν - απλά πράγματα.Και αν διαμαρτυρηθούν οι πληβείοι, τους στέλνεις τα ΜΑΤ.Δεν χρωστάμε μόνο λεφτά. Χρωστάμε και την εθνική μας ανεξαρτησία. Την ανεξαρτησία μας βάλαμε σαν υποθήκη, προκειμένου να χορεύουμε ξεβράκωτες πάνω τα τραπέζια και να κάνουμε πανωσηκώματα.Το αδιέξοδο που αντιμετωπίζουμε στο μεταναστευτικό είναι ριζωμένο στην χρεωκοπία μας. Οι μετανάστες θα ήταν εδώ έτσι κι αλλιώς. Αλλά είναι άλλο πράγμα να τους αντιμετωπίζαμε όπως εμείς θεωρούμε σωστό [*] και άλλο πράγμα να τους αντιμετωπίζουμε όπως διατάζει η ερντογανο-μερκελ.[*] Τουλάχιστον δεν θα είχαμε το αδιέξοδο που επισημαίνει ο Φερόμενος
Σαμαράς. Ο άνθρωπος που έκαψε το Μακεδονικό τριάντα χρόνια πριν, προξενώντας τεράστια ζημία στην χώρα. Ο τύπος που ξεκίνησε τον χορό του αντιμνημονίου βάζοντας το προσωπικό του συμφέρον πάνω από το κοινό, ιδρύοντας τον σύγχρονο εθνικό διχασμό για να γίνει πρωθυπουργός - για να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι. Ο μεγαλύτερος ίσως σύγχρονος εθνικός μειοδότης που - quelle surprise! - κινείται πέριξ και εντός του εθνικισμού. Ας τον ακούσουμε, καλέ...
Μονο εγω πιστευω οτι τωρα που "νικησαν" τα ματ πολλοι απο τους ντοπιους θα προσπαθησουν να παρουν το νομο στα χερια τους και θα στραφουν στους αιτουντες ασυλο; Και τοτε ποιος θα παρεμβει;Τα ...ματ;Και για να τελειωνουμε:Η μια γειτονικη σου χωρα , η Τουρκια, εχει 4 εκατομμυρια προσφυγες!Η αλλη, η Ιταλια, εχει δεχτει μονο στο διαστημα 2014-2019, 650000 ανθρωπους σε βαρκες απο τα παραλια της Β. Αφρικης!Και εσυ, το νησι του ΒΑ Αιγαιου, μια ...ωριτσα βαρκαδα απο την Τουρκια δε θα εχεις προσφυγες;;;Τι εισαι, το ...Πριγκηπάτο του Μονακό ή το Λιχνεστάϊν;Δεν θελατε την κλειστη δομη λοιπον. Αρα θα κατσετε με την ωρολογιακη υγειονομικη βομβα της Μοριας των 20000 χιλιαδων εξαθλιωμενων που αυξανονται συνεχεια!Καλη τυχη...
«Η αλλη, η Ιταλια, εχει δεχτει μονο στο διαστημα 2014-2019, 650000 ανθρωπους σε βαρκες απο τα παραλια της Β. Αφρικης!»(«Για να τελειώνουμε»:)Τουτέστιν, περίπου 100000 τον χρόνο (η Ιταλία). Για μία χώρα με πληθυσμό 60 μύρια. Άρα εμείς, με 10 μύρια αν θέλουμε να συγκριθούμε με την Ιταλία, είναι σαν να δεχόμαστε 15-20000 τον χρόνο, με χονδρούς υπολογισμούς. Συνεπώς, αναλογικά και με την λογική σου,ήδη ξεπερνάμε κατά πάρα πολύ τη Ιταλία. Αντίστοιχα, τα 4 μύρια μεταναστών στην Τουρκία, μία χώρα με 8 πλάσιους κατοίκους και 20πλάσια έκταση, αντιστοιχούν περίπου σε μισό μύριο για εμάς. Βέβαια, η Τουρκία κάνει ότι γουστάρει με τα τέσσερα μύρια της, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις συνορεύουν ΆΜΕΣΑ με αυτήν (με ότι αυτό σημαίνει ή/και συνεπάγεται) και δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Επίσης άκυρη η σύγκριση.
Ναι εσυ κατσε να αντιμετωπισεις το προσφυγικο με ...μαθηματικους υπολογισμους!Σου δειχνω το φεγγαρι και κοιτας το δαχτυλο!Η γεωγραφικη σου θεση ΔΕΝ σου επιτρεπει να το παιζεις "δεν ξερω, δεν με ενδιαφερει, μακρια απο μενα" στο προσφυγικο!Το οποιο αν μη τι αλλο μπορει και να ενταθει τις επομενες δεκαετιες με.την κλιματικη κριση..
@ΗρόστρατεΕπισήμανα κάποια προφανή τα οποία αποδεικνύουν πως προφανώς δεν «τελειώνουμε» τόσο απλά.Δεν (θέλω να) αγνοώ τίποτε. Η γεωγραφική μου θέση δεν μου επιτρέπει να «παίζω», αλλά από ότι φαίνεται η γειτονική Ιταλία που αναφέρεις μια χαρά «παίζει» με τους δικούς της όρους όπως επισημαίνει ο Harlan παρακάτω. Και ο Ερντογάν «παίζει». Μόνον η χώρα μου δεν παίζει, δυστυχώς.
Τί να κανουμε, η γεωγραφια παιζει παντα το ρολο της.Οταν στη δεκαετια του 90 μετα την αλλαγη του καθεστωτος κατοικοι της Αλβανιας αρχισαν κατα χιλιαδες να εισερχονται στην Ελλαδα προς αναζητηση καλυτερης τυχης, η Ηπειρος τραβηξε το πολυ κουπι σε σχεση με την υπολοιπη Ελλαδα.Συμβαινουν αυτα...
Φυσικά και θα έχουμε πρόσφυγες-μετανάστες και εδώ στα νησιά εξυπνάκια Ηρόστρατε.Εσείς εκεί θα κάνετε κάτι ή μόνο το δαχτυλάκι σας θα μας κουνάτε?Όσο για την 'κλειστή' δομή άκου κάτι να μαθαίνεις γιατί προφανώς είσαι ανενημέρωτος. Κλειστές δομές, υπό τύπου φυλακής, απαγορεύονται (αλλά και να επιτρέπονταν δεν θα τις θέλαμε στα νησιά μας). Οι άνθρωποι θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι και το βράδυ να επιστρέφουν.Αφού σ' αρέσουν τόσο οι κλειστές δομές και τα οφέλη τους είναι μεγάλα γιατί δεν προτείνεις στον Περιφερειάρχη σου να γίνουν εκεί?
Εννοειται οτι δεν μιλαμε για κλειστες δομες τυπου "φυλακης" και οτι οι ανθρωποι πρεπει να εχουν δικαιωμα να βγαινουν και να επιστρεφουν.Το "κλειστη" ομως πρεπει ναχει την εννοια του οργανωμενου, οπου οι ανθρωποι ζουν σε ανθρωπινες συνθηκες και οχι στην εξαθλιωση της Μοριας.Επι πλεον ομως πρεπει να γινει και κατανοητο οτι οταν βρισκεσαι σε μια χωρα υπο καθεστως "αιτησεως ασυλου" και οσο εκρεμει και εξεταζεται η περιπτωση σου εχεις και υποχρεωσεις και περιορισμους. Δεν ζεις ανεξελεγκτος και αυτο ισχυει παντου.
Ηρόστρατε φίλε μου η εξαθλίωση της Μόριας δεν προέκυψε τυχαία. όταν στοιβάζεις 20000 άτομα σε χώρο που μετά βίας χωρά 3000, τι περιμένεις να γίνει?Το ίδιο θα γίνει και στη νέα δομή (των 7000 ατόμων σου υπενθυμίζω) αν δεν αποφασιστεί που θα πηγαίνει το πλεόνασμα. Εκτός και αν θεωρείς σωστό και δίκαιο να μένουν όλοι στα νησιά οπότε πάω πάσο.
Μια χαρα λοιπον. Θα παρουν ολες οι περιοχες της Ελλαδας το αναλογουν ποσον μεταναστων 1% ειπε ο Κουλης Σε μας αναλογει 1000 ατομα Θα φορτωθειτε και σεις το προβλημα οχι μονο εμεις .Με το ζορι εμεις?Με το ζορι κ σεις .Ομορφα ωραια και προ παντων αλληλεγγυα ca va?
Οι περιοχές της ενδοχώρας αισθάνονται ήδη προδομένες (με γαλάζια Αυτοδιοίκηση κιόλας). Στην Ήπειρο π.χ. απ όπου είμαι η κυβέρνηση είπε για 1% ανά Περιφέρεια και δεν ακούστηκε κανείς καθώς ήταν λογικό και πλήρως διαχειρίσιμο πλήθος. Το 1% θα ήταν 3.300 άτομα και ήδη ξεπερνάνε τους 4.000, δεν τηρήθηκε η δεσμευση δηλαδη! Τώρα ξεκινανε οι γκρινιες και λογικο ειναι. Όλα τα χρονια ηταν δομες ανθρωπινες διασπαρτες και οργανωμενες, υποδειγμα. Με αθροα ελευση νεων, υποβαθμιζονται. Οι τοπικοι φοβουνται καμια Μόρια στη γειτονια τους (επι ΝΔ 4πλασιαστηκε αυτη). Οποτε δυσκολα τα πραγματα και στην ενδοχώρα να τους πεισεις, δικαιολογημενα.
«Όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της Συνθήκης της Γενεύης, δεν δικαιούνται άσυλο. Όσοι παρανόμησαν, έδωσαν ψευδή στοιχεία ή διπλά και τριπλά ονόματα, δεν δικαιούνται άσυλο. Όσοι βιαιοπράγησαν, δεν δικαιούνται άσυλο. Κλειστά κέντρα, και πίσω στις χώρες τους...». Πηγή: www.lifo.grΜαρέσει που χαρακτηρίζεται και σκληρή ως δήλωση. Απορώ;
Δεν μπορώ να λύσω το μεταναστευτικό πρόβλημα με ένα σχόλιο. Αλλά αναρωτιέμαι, γιατί να υπάρχουν στρατόπεδα - οπουδήποτε; Φτιάχνεις μια υπηρεσία που καταγράφει όσους μπαίνουν στην χώρα. Τους επιτρέπεις να μπαίνουν νόμιμα, για να μην πνίγονται στις βάρκες και να μην βγάζουν φράγκα οι διακινητές.Κατά την άφιξη, παίρνεις τα στοιχεία τους και τους υποχρεώνεις να δηλώσουν μια διεύθυνση κατοικίας - όπου θέλουν. Αφού τους καταγράψεις, τους αφήνεις ελεύθερους να πάνε όπου θέλουν και να ζήσουν όπως θέλουν. Τους δίνεις και μια άδεια εργασίας για να εργαστούν εδώ, γιατί όχι; Μια 2η υπηρεσία εξετάζει αν αυτοί οι άνθρωποι επιτρέπεται να μείνουν στην χώρα. Νόμοι υπάρχουν, που διαχωρίζουν αν κάποιος επιτρέπεται να μείνει στην χώρα ή όχι. Και αν δεν υπάρχουν νόμοι, τους φτιάχνεις - αυτή είναι η δουλειά σου.Η 2η υπηρεσία βγάζει μια απόφαση μέσα σε 2-3 βδομάδες. Οσοι βάσει του νόμου δεν επιτρέπεται να μείνουν εδώ, τους μαζεύεις και τους απελαύνεις. Πως θα τους βρεις; Εύκολο. Εμένα, τον Μήτρο Καραμήτρο που μένω στην οδό Μαύρης Απελπισίας 14, Κάτω Τραχανοπλαγιά πως μπορείς να με βρεις μέσα σε dt; Γιατί εμένα μπορείς να με βρεις ότι ώρα θέλεις και τον πρόσφυγα δεν θα μπορείς να τον βρεις;Κι αν στο μεταξύ έχουν φύγει (παράνομα) για την Γερμανία; Ε, ακόμα καλύτερα, που βλέπεις το πρόβλημα;Για αποφυγή παρεξηγήσεων: Οι οπαδοί του open border λένε ΕΝΤΕΛΩΣ άλλα πράγματα. Στο κάτω-κάτω, τα όσα προτείνω παραπάνω είναι ΑΚΡΙΒΩΣ αυτά που κάνει η Γερμανία και η Γαλλία και η Σουηδία. Η Γερμανία μάλιστα τους δίνει και δωρεάν ιατροφαρμακευτική.Δεν προτείνω κάτι εξωπραγματικό, ούτε κάποια νεφελώδη θεωρία περί "ανοιχτών συνόρων". Προτείνω κάτι απόλυτα υλοποιήσιμο, που ΗΔΗ έχει υλοποιηθεί στις φίλες και σύμμαχες χώρες της Ε.Ε.Γιατί δεν τα εφαρμόζουμε κι εμείς, αντί να στέλνουμε τους μπάτσους και να φτιάχνουμε στρατόπεδα;- - - - Υ.Γ. Εννοείται ότι όλα τα παραπάνω είναι τρολιά. Ξέρω πάρα πολύ καλά - όπως όλοι μας - ότι στην Ελλάδα δεν ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ να εφαρμόσει τα αυτονόητα, επειδή έτσι τάχει συμφωνημένα η μέρκελ με τον ερντογάν. Αυτό όμως μας οδηγεί σε δύο ερωτήσεις.1) Το πρόβλημα δεν είναι οι πρόσφυγες, αλλά η άρρηκτη συμμαχία μέρκελ-ερντογάν με ταυτόχρονο φτύσιμο της Ελλάδας.Αντί να στέλνουμε τους μπάτσους στην Χίο, στην Λέσβο και στην Μυτιλήνη (sic) μήπως θα έπρεπε να τους στείλουμε στην καγκελαρία στο Βερολίνο; Ξανά: ΔΕΝ υπάρχει αυτό που ονομάζουμε "μεταναστευτικό πρόβλημα". Το πρόβλημα μας δεν είναι οι ροές των δυστυχισμένων που έρχονται εδώ. Το πρόβλημα μας είναι ότι μας φτύνουν πατόκορφα Γερμανία / Τουρκία / Ε.Ε. / ΝΑΤΟ / USA και εμείς καμωνόμαστε ότι ψιχαλίζει.2) Πότε θα καταλάβετε επί τέλους ότι είσαστε (χρεο)δουλοπαροικία και όχι κυρίαρχο κράτος; Πότε θα αναλάβετε την ευθύνη για τις συνέπειες των πράξεων σας; #Ευρώ_και_ΕΕ_θέλατε #κονόμα #αρπαχτή