Σκόρδο για τον κοροναϊό: Έξι fake συμβουλές υγείας που δεν βοηθούν και πρέπει να αγνοήσετε

Σκόρδο για τον κοροναϊό: Έξι fake συμβουλές υγείας που δεν βοηθούν και πρέπει να αγνοήσετε Facebook Twitter
Το σκόρδο είναι γενικά μια καλή τροφή, αλλά δεν σκοτώνει τον κοροναϊό. Το ίδιο ισχύει και με πολλές ακόμη συμβουλές που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο
3

Ο κοροναϊός εξαπλώνεται σε περισσότερες χώρες σε όλο τον κόσμο και καθώς δεν υπάρχει σήμερα γνωστή θεραπεία, αυτό έχει γίνει αφορμή να διαδίδονται συμβουλές υγείας πού είναι από άχρηστες και σχετικά αβλαβείς, μέχρι επικίνδυνες.

Πρόσφατο, εξοργιστικό παράδειγμα στην Ελλάδα, ήταν αυτό με τον πολιτικό αρχηγό, επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο που με τηλεπωλήσεις λανσάρει προϊόν που υποτίθεται προστατεύσει από τον κορονοϊό. 

Το BBC συγκέντρωσε μερικούς από τις πιο διαδεδομένους ισχυρισμούς για γιατροσόφια και συμβουλές, που μοιράζονται στο διαδίκτυο και παραθέτει όσα πραγματικά γνωρίζει η επιστήμη για τον κοροναϊό.

Σκόρδο


Πολλά μηνύματα που προτείνουν την κατανάλωση σκόρδου για την πρόληψη της μόλυνσης, μοιράζονται στο Facebook. Ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) λέει ότι ενώ το σκόρδο είναι «ένα υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να έχει κάποιες αντιμικροβιακές ιδιότητες», δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι μπορεί να προστατεύσει τους ανθρώπους από το νέο κοροναϊό.

Σε πολλές περιπτώσεις, αυτά τα είδη θεραπειών δεν είναι επιβλαβή από μόνα τους, αλλά έχουν τη δυνατότητα να γίνουν. Η South China Morning Post μετέδωσε πως μια γυναίκα νοσηλεύθηκε μετά από κατανάλωση 1,5 κιλού ωμού σκόρδου. Γνωρίζουμε ότι, γενικά, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και το πόσιμο νερό βοηθούν να παραμείνουμε υγιείς. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι συγκεκριμένα τρόφιμα βοηθούν στην καταπολέμηση αυτού του συγκεκριμένου ιού.

Η λύση «Θαύμα»


Ο YouTuber Jordan Sather, ο οποίος έχει πολλές χιλιάδες φανς σε διαφορετικές πλατφόρμες, ισχυρίζεται ότι ένα «συμπλήρωμα μεταλλικών στοιχείων μπορεί να εξοντώσει τους κοροναϊούς». Περιέχει διοξείδιο χλωρίου, ένα ισχυρό λευκαντικό. Ο Sather και άλλοι προώθησαν την ουσία (MMS) ακόμα και πριν από το ξέσπασμα της επιδημίας και τον Ιανουάριο έγραψε στο Twitter ότι «όχι μόνο το διοξείδιο του χλωρίου (γνωστό και ως MMS) είναι ένας αποτελεσματικός δολοφόνος καρκινικών κυττάρων, αλλά μπορεί να εξαλείψει και τον κοροναϊό». Μάλιστα λέει πως το YouTube λογοκρίνει τα βίντεό του.

Σκόρδο για τον κοροναϊό: Έξι fake συμβουλές υγείας που δεν βοηθούν και πρέπει να αγνοήσετε Facebook Twitter

Πέρυσι, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προειδοποίησε για τους κινδύνους κατανάλωσης MMS. Οι υγειονομικές αρχές άλλων χωρών έχουν επίσης προειδοποιήσει σχετικά. Η FDA λέει ότι «δεν γνωρίζει καμία έρευνα που να δείχνει ότι αυτά τα προϊόντα είναι ασφαλή ή αποτελεσματικά για τη θεραπεία οποιασδήποτε ασθένειας». Προειδοποιεί ότι η κατανάλωση αυτών των προϊόντων διοξειδίου του χλωρίου μπορεί να προκαλέσει ναυτία, εμετό, διάρροια και συμπτώματα σοβαρής αφυδάτωσης.

Homemade καθαριστικό χεριών


Στην Ιταλία που δέχεται βαρύ πλήγμα από τον κοροναϊό, τα ράφια των σούπερ μάρκετ και των φαρμακείων αδειάζουν από απολυμαντικά. Υπάρχουν αναφορές για τις ελλείψεις και μάλιστα ενός προϊόντος τζελ που είναι πολύ δημοφιλές και ονομάζεται Amuchina. Καθώς το προϊόν έγινε δυσεύρετο, άρχισαν να εμφανίζονται συνταγές για να το παρασκευάσει κανείς μόνος στο σπίτι.

Αλλά, αυτές οι συνταγές ήταν για ένα απολυμαντικό κατάλληλος για τον καθαρισμό επιφανειών και όπως επεσήμαναν οι επιστήμονες, δεν ήταν κατάλληλο για χρήση στο δέρμα.

Τα τζελ χεριών με βάση το αλκοόλ συνήθως περιέχουν επίσης μαλακτικά, τα οποία διατηρούν απαλό το δέρμα και έχουν περιεκτικότητα σε αλκοόλ 60-70%. Η καθηγήτρια Sally Bloomfield, στην Σχολή Υγιεινής και Ιατρικής του Λονδίνου, λέει ότι δεν πιστεύει ότι μπορεί κανείς να φτιάξει ένα αποτελεσματικό προϊόν για την απολύμανση των χεριών στο σπίτι ενώ ακόμη και η βότκα περιέχει μόνο 40% αλκοόλ.

Για τις επιφάνειες καθαρισμού, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) αναφέρει ότι τα πιο κοινά οικιακά απολυμαντικά πρέπει να είναι αποτελεσματικά.

Πόσιμο ασημί


Η χρήση του «πόσιμου ασημιού»  προωθήθηκε στο σόου τηλεπωλήσεων του Jim Bakker. Ο κολλοειδής άργυρος περιέχει μικροσκοπικά σωματίδια του μετάλλου που έχουν μετατραπεί σε υγρό. Ένας φιλοξενούμενος στο σόου υποστήριξε ότι σκοτώνει κάποια στελέχη του κοροναϊού εντός 12 ωρών, ενώ παραδέχεται ότι δεν είχε δοκιμαστεί ακόμη στο Covid-19.

Η ιδέα ότι θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τους κοροναϊούς έχει μοιραστεί ευρέως στο Facebook, ιδιαίτερα από τις λεγόμενε ομάδες «ιατρικής ελευθερίας» που είναι αμφιλεγόμενες για τις γενικές ιατρικές συμβουλές που δίνουν.

Οι υποστηρικτές του κολλοειδούς αργύρου ισχυρίζονται ότι λειτουργεί ως αντισηπτικό και δηλώνουν ότι βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, υπάρχουν σαφείς συμβουλές από τις αμερικανικές υγειονομικές αρχές, ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι αυτός ο τύπος αργύρου είναι αποτελεσματικός για οποιαδήποτε κατάσταση υγείας. Το πιο σημαντικό είναι πως μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως νεφρική βλάβη, κρίσεις και αργυρία (ή αργύρωση),  μια κατάσταση που κάνει επηρεάζει το δέρμα.

Λένε ότι, σε αντίθεση με τον σίδηρο ή τον ψευδάργυρο, το ασήμι δεν είναι μέταλλο με οποιαδήποτε λειτουργία στο ανθρώπινο σώμα.

Να πίνετε νερό κάθε 15 λεπτά


Ένα ποστ που έγινε viral μέσα από πολλούς λογαριασμούς στο Facebook, λέει πως ένας γιατρός στην Ιαπωνία συνιστά να πίνουμε νερό κάθε 15 λεπτά για να εξαφανίσουμε κάθε ιό που μπορεί να έχει εισέλθει στο στόμα. Μια έκδοση των ισχυρισμών στα αραβικά, έχει μοιραστεί πάνω από 250.000 φορές. H Bloomfield λέει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι αυτό θα βοηθήσει.

Οι αερομεταφερόμενοι ιοί εισέρχονται στο σώμα μέσω της αναπνευστικής οδού, όταν εισπνεύσετε. Μερικοί από αυτούς μπορεί να εισέλθουν στο στόμα σας, αλλά ακόμη και το να πίνετε συνεχώς νερό δεν πρόκειται να εμποδίσει την μετάδοση. Παρ 'όλα αυτά, το πόσιμο νερό και η ενυδάτωση είναι γενικά μια καλή ιατρική συμβουλή, αλλά δεν προστατεύει από τον ιό.

Να διατηρείστε ζεστοί και αποφύγετε το παγωτό


Υπάρχουν πολλές παραλλαγές των συμβουλών που υποδηλώνουν ότι η θερμότητα σκοτώνει τον ιό. Μεταξύ των συμβουλών, αναφέρεται το πόσιμο ζεστό νερό, η λήψη θερμών λουτρών ή και η χρήση στεγνωτήρα μαλλιών.

Ένα ποστ που έφτασε σε πολλούς χρήστες social media σε διάφορες χώρες και αποδίδεται ψευδώς στη Unicef, ισχυρίζεται ότι η κατανάλωση ζεστού νερού και η έκθεση στον ήλιο θα σκοτώσουν τον ιό, αλλά λέει ότι το παγωτό πρέπει να αποφευχθεί.

Σκόρδο για τον κοροναϊό: Έξι fake συμβουλές υγείας που δεν βοηθούν και πρέπει να αγνοήσετε Facebook Twitter

Η Σαρλότ Γκορνίτζκα, η οποία εργάζεται για την Unicef μιλά για παραπληροφόρηση σχετικά με το θέμα του κοροναϊού.«Ένα πρόσφατο  ηλεκτρονικό μήνυμα που υποτίθεται ότι είναι της Unicef, φαίνεται να δείχνει ότι η αποφυγή παγωτού και άλλων ψυχρών τροφών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εμφάνισης της νόσου. Φυσικά ο ισχυρισμός είναι εντελώς αναληθής».

Γνωρίζουμε ότι ο ιός της γρίπης δεν επιβιώνει εύκολα έξω από το σώμα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αν και δεν γνωρίζουμε ακόμα πώς η θερμότητα επηρεάζει τον νέο κοροναϊό. Αλλά, προσπαθώντας να ζεστάνετε το σώμα σας ή εκθέτοντάς το στον ήλιο, θεωρώντας πως θα το καταστήσετε αφιλόξενο στον ιό, είναι εντελώς αναποτελεσματικές μέθοδοι, σύμφωνα με την καθηγήτρια Bloomfield. Πρέπει κανείς να θυμάται πως μόλις ο ιός είναι στο σώμα σας, δεν υπάρχει τρόπος να τον σκοτώσετε και το σώμα σας πρέπει απλά να το αντιμετωπίσει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η βρετανική κυβέρνηση επικεντρώνεται στην πρόληψη.

«Για να σκοτώσετε ενεργά τον ιό χρειάζεστε θερμοκρασίες περίπου 60 βαθμών», λέει η Bloomfield. Και αυτό είναι πολύ πιο ζεστό από οποιοδήποτε μπάνιο ή σάουνα. Το πλύσιμο κλινοσκεπασμάτων ή πετσετών στους 60 βαθμούς είναι μια καλή ιδέα, καθώς αυτό μπορεί να σκοτώσει τυχόν ιούς στο ύφασμα. Αλλά δεν είναι μια καλή επιλογή για να πλένουμε το δέρμα μας. Επίσης, ένα ζεστό μπάνιο ή το να πιείτε ζεστά υγρά, δεν θα αλλάξει την πραγματική θερμοκρασία του σώματος σας, η οποία παραμένει σταθερή αν δεν είστε ήδη άρρωστος.

Τech & Science
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα εμβόλια δεν προκαλούν αυτισμό - Όμως γιατί αυξάνονται τα ποσοστά του; 

Τech & Science / Τα εμβόλια δεν προκαλούν αυτισμό - Όμως γιατί αυξάνονται τα ποσοστά του; 

Δεκάδες επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα εμβόλια δεν σχετίζονται με τον αυτισμό, καθώς οι επιστήμονες αναζητούν την εξήγηση της αύξησής του στην παγκόσμια κοινότητα
LIFO NEWSROOM
Η Meta ανακοίνωσε ότι σταματάει το fact-checking. Πώς θα ξέρουμε αν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μάς λένε την αλήθεια; 

Τech & Science / Πώς θα γνωρίζουμε πλέον αν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μάς λένε την αλήθεια; 

Το Facebook, το Instagram και το Threads παύουν να κάνουν fact-checking στις αναρτήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τι σημαίνει αυτό για τα feeds και πώς μπορούμε να αποφύγουμε να πέσουμε θύματα παραπληροφόρησης;
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Και όμως η υπερβολική καταναλωση σκόρδου, θα επιβραδύνει σημαντικά την εξάπλωση του κοροναϊου αφού θα απομονώσει (λόγω οσμής) όσους το κατανάλωσαν χωρίς φειδώ. Από μακρυά κι αγαπημένοι που λενε