Καλιφόρνια: Το λόμπι των όπλων απαιτεί να μείνουν ανοικτά τα οπλοπωλεία εν μέσω πανδημίας

Καλιφόρνια: Το λόμπι των όπλων απαιτεί να μείνουν ανοικτά τα οπλοπωλεία εν μέσω πανδημίας Facebook Twitter
1

Κάτοχοι όπλων, έμποροι όπλων και οργανώσεις υπεράσπισης της οπλοκατοχής και της οπλοφορίας προσέφυγαν την Παρασκευή στη Δικαιοσύνη, για να εμποδίσουν τις αρχές της Καλιφόρνιας να κλείσουν τα οπλοπωλεία στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.


Στο κείμενο της προσφυγής αναφέρεται ότι «οι υποκειμενικές πολιτικές απόψεις είναι άσχετες μπροστά στην εξής αλήθεια: τα οπλοπωλεία με άδεια είναι εμπορικά καταστήματα η λειτουργία των οποίων είναι απολύτως απαραίτητη, διότι εγγυώνται την τήρηση ενός δικαιώματος κατοχυρωμένου από το Σύνταγμα. Τελεία».


Η προσφυγή σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της πολιτείας στρέφεται εναντίον του Δημοκρατικού κυβερνήτη Γκάβιν Νιούσομ, ο οποίος διέταξε τον περιορισμό των κινήσεων του πληθυσμού της πολιτείας, με εξαίρεση μόνο τη λειτουργία «απαραίτητων υποδομών», αφήνοντας στους σερίφηδες των διαφόρων κομητειών την διακριτική ευχέρεια να συμπεριλάβουν ή όχι τα οπλοπωλεία σε αυτή την κατηγορία.


Ο σερίφης της κομητείας του Λος Άντζελες, εναντίον του οποίου στρέφεται επίσης η προσφυγή, έκρινε την Πέμπτη ότι τα οπλοπωλεία πρέπει να κλείσουν. Μολονότι χαρακτηρίζουν «αξιοσημείωτη» την εξελισσόμενη υγειονομική κρίση, οι προσφεύγοντες, ανάμεσά τους το πανίσχυρο λόμπι των όπλων NRA, επιχειρηματολογούν πως δεν αποτελεί «δικαιολογία» για την παραβίαση της δεύτερης τροπολογίας του Συντάγματος, που εγγυάται, κατά τη θέση τους, το δικαίωμα της οπλοφορίας.


Απεναντίας, συνεχίζουν, «οι πωλητές όπλων και πυρομαχικών ασκούν ίσως τη σημαντικότερη εμπορική δραστηριότητα, καθώς επιτρέπουν στους Καλιφορνέζους να υπερασπίζονται τους εαυτούς τους, τους δικούς τους και τις ιδιοκτησίες τους» σε αυτή την ταραγμένη περίοδο.

Στις ΗΠΑ καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων του κορωνοϊού στον κόσμο (πάνω από 100.000), ενώ η χώρα θρηνεί πάνω από 1.500 νεκρούς εξαιτίας της πανδημίας. Από το ξέσπασμά της, χιλιάδες Αμερικανοί — το ένα τρίτο εκ των οποίων διαθέτει τουλάχιστον ένα πυροβόλο όπλο — έσπευσαν σε οπλοπωλεία για να προμηθευτούν όπλα ή πυρομαχικά.


Ωστόσο, καθώς τα περιοριστικά μέτρα πολλαπλασιάζονται, γίνεται διάλογος για το αν τα οπλοπωλεία πρέπει να μείνουν ανοικτά ή όχι. Ενώ το Τέξας, το Οχάιο και το Μίσιγκαν έχουν χαρακτηρίσει «απαραίτητη» τη λειτουργία τους, οι πολιτείες της Νέας Υόρκης και του Νιού Τζέρσι, που αποτελούν επίκεντρο της πανδημίας, έχουν διαφορετική θέση.
Οι υποστηρικτές των περιορισμών στην πώληση όπλων προειδοποιούν εναντίον του αυξημένου κινδύνου δυστυχημάτων και αυτοκτονιών, καθώς ολοένα περισσότερες οικογένειες δέχονται εντολή να μείνουν στα σπίτια τους — όπου υπάρχουν όπλα.


Το 2019 έχασαν τη ζωή τους 40.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ εξαιτίας της χρήσης πυροβόλων όπλων. Οι 24.000 εξ αυτών αυτοκτόνησαν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ με την Κίνα θα μπορούσε να είναι καλός για την Ινδία

Διεθνή / Η Ινδία θα μπορούσε να κερδίσει από τον εμπορικό πόλεμο Τραμπ - Κίνας

Ενώ η Ινδία ονειρεύεται να γίνει ένα νέο εργοστάσιο για τον κόσμο, οι κατασκευαστές της αγωνίζονται να βρουν ειδικευμένους εργάτες, να εξασφαλίσουν εξαρτήματα και να ξεπεράσουν τη γραφειοκρατία.
LIFO NEWSROOM
Από το Νόνι Σαντ στο Στρασβούργο: Οι φοιτητές της Σερβίας σε μια ποδηλατική διαμαρτυρία 1.400 χιλιομέτρων

Διεθνή / Από το Νόβι Σαντ στο Στρασβούργο: Οι φοιτητές της Σερβίας σε μια ποδηλατική διαμαρτυρία 1.400 χιλιομέτρων

Οι μαζικές αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες στη Σερβία μετά το Νόβι Σαντ έχουν εξελιχθεί στη μεγαλύτερη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς
LIFO NEWSROOM
Ολομέτωπη επίθεση Τραμπ στο Χάρβαρντ: Απειλεί το αφορολόγητο καθεστώς του πανεπιστημίου

Διεθνή / Ολομέτωπη επίθεση Τραμπ στο Χάρβαρντ: Απειλεί το αφορολόγητο καθεστώς του πανεπιστημίου

Το Χάρβαρντ να φορολογηθεί ως πολιτική οντότητα «αν συνεχίσει να προωθεί πολιτικές, ιδεολογικές και τρομοκρατικής έμπνευσης/υποστήριξης "αρρώστιες"» λέει ο Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Τραγωδία στις Άλπεις: Νεκρός ο Αντιπρόεδρος της Lego και στενός φίλος της βασιλικής οικογένειας

Διεθνή / Τραγωδία στις Άλπεις: Νεκρός ο αντιπρόεδρος της Lego και στενός φίλος της βασιλικής οικογένειας της Δανίας

Ο 64χρονος Δανός χρηματοοικονομικός σύμβουλος διακομίστηκε άμεσα με ελικόπτερο στο νοσοκομείο, όμως υπέκυψε λίγο αργότερα από εσωτερική αιμορραγία
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια