Οδηγός μη επιβίωσης από σεισμούς

Οδηγός μη επιβίωσης από σεισμούς Facebook Twitter
3

Ο πλανήτης Γη είναι ένας περίεργος πλανήτης γενικά και το λέω αυτό επειδή κάνει συνέχεια σεισμούς. Οι σεισμοί είναι τρομακτικοί ακόμα και σαν λέξη. Αν ο σεισμός δε σήμαινε σεισμός και σήμαινε ξέρω 'γω λουλούδι τότε τα λουλούδια αναγκαστικά έπρεπε να είναι οι κατσαρίδες που έιναι και το αμέσως τρομακτικότερο πράγμα μετά τους σεισμούς.

Γιατί γίνονται σεισμοί; Σεισμοί γίνονται γιατί τρίβονται οι τεκτονικές πλάκες και κάνουνε τα γκάπα γκούπα. Οι περιοχές που συμβαίνει αυτό το μπαλαμούτι μεταξύ πλακών ονομάζονται σεισμογενείς και η Ελλάδα ανήκει ως γνωστόν σ' αυτές, μη χάσει.

Για πολλούς μπορεί ο κόσμος ν' άλλαξε για πάντα στις 9/11 και το τρομοκρατικό χτύπημα στους δίδυμους πύργους, ωστόσο ο δικός μου κόσμος είχε αλλάξει δυο χρόνια νωρίτερα με το σεισμό του '99 και δεν μπόρουσε να ξαναλλάξει, αυτή τη δουλειά θα έκανα;

14 χρόνια μετά, έχοντας κάνει σωστά την αφαίρεση 2013 μείον 1999 κι έχοντας ωριμάσει πολύ σαν άτομο έχω μάθει να ζω με τους σεισμούς, αρκεί να κοιμόμαστε σε διαφορετικές κρεβατοκάμαρες που ιδανικά βρίσκονται και σε διαφορετικές χώρες αλλά για να γίνει αυτό δυστυχώς πρέπει να μεταναστεύσω και βαριέμαι να φτιάχνω βαλίτσα.

Έχει γίνει ήδη αντιληπτό πως είμαι ένα συγκροτημένο άτομο που διατηρεί την ψυχραιμία του σε κρίσιμες στιγμές και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο θα τολμήσω να δώσω και κάποιες συμβουλές.

Την ώρα του σεισμού, λοιπόν, να θυμάστε τα εξής:

• Μην ακούτε όσους σας λένε να μείνετε ψύχραιμοι, σιγά μη μείνετε και Μπουρνάζι. Σεισμό κάνει, αν δεν πανικοβληθείτε τώρα πότε θα πανικοβληθείτε; Όταν σταματήσει;

• Μην κρατάτε την ψυχραιμία σας τη στιγμή που μπορείτε να κρατήσετε ένα κάρο άλλα πράγματα που θα σας φανούν πιο χρήσιμα πχ. ένα κράνος, ένα λάπτοπ, το φορτιστή του κινητού ή ένα σουβλάκι.

• Μη στέκεστε κάτω απ´ τις κάσες στις πόρτες, ουσιαστικά δεν προστατεύεστε από κάπου, απλά θα πεθάνετε όρθιοι.

• Μην μπαίνετε κάτω από τραπέζια, κρεβάτια, κομοδίνα, πορτατίφ, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να μη βρίσκουν το πτώμα σας οι διασώστες όταν θα ψάχνουν στα χαλάσματα, καλύτερα βγείτε στο μπαλκόνι και πηδήξτε στο κενό, τούλαχιστον να φαίνεστε όταν πεθάνετε, να στείλει κι ένα στεφάνι το πυροσβεστικό σώμα στην κηδεία σας επειδή δεν τους πολυκουράσατε.

• Να μπαίνετε στ´ ασανσέρ, γιατί να μην μπαίνετε; Σιγά μην πάω απ´ τις σκάλες επειδή κάνει σεισμό. Δεν τρελάθηκα.

• Αν είστε στο δρόμο τότε μπορείτε ν´ αρχίσετε να τρέχετε και να ουρλιάζετε πως ήρθε το τέλος και θα πεθάνουμε όλοι και δε θα μείνει ούτε κολυμπηθρόξυλο. Πολύ δραματικό βέβαια αλλά θα σας θυμούνται μέτα για χρόνια ως επίγειο προφήτη ή τον τρελό της γειτονιάς που πάνω κάτω είναι και το ίδιο πράγμα.

• Αν οδηγείτε, τότε να πάτε να καρφωθείτε σε καμιά κολώνα της ΔΕΗ. Προτιμότερο να πάτε από τροχαίο παρά από σεισμό.

• Αν πάλι κοιμάστε, ξυπνήστε να λιποθυμήσετε.

Αμέσως μετά το σεισμό και με την προϋπόθεση πως είστε ακόμα ζωντανοί πρέπει να κάνετε τα εξής:

 

• Ετοιμάστε τα πράματά σας, φεύγετε γι' Ανταρκτική, Σαχάρα ή Θιβέτ που δεν κουνάει φύλλο. Νομίζω.

• Μη χρησιμοποιείτε το τηλέφωνο εκτός κι αν είναι μεγάλη ανάγκη όπως αν ψάχνετε κάποιο συγγενικό σας πρόσωπο να δείτε αν είναι καλά ή αν έχετε να ποστάρετε σε facebook, twitter, tumblr ακόμα και myspace, γιατί όχι, πως έγινε σεισμός και είστε συγκλονισμένοι αλλά όχι αρκετά συγκλονισμένοι για να ξεχάσετε να τουητάρετε.

• Συγκεντρωθείτε σε ανοιχτούς χώρους όπως πλατείες ή μεγάλους δρόμους, αν είστε τυχεροί και δεν τους έχει καπαρώσει το ΠΑΜΕ με καμιά πορεία.

• Βάλτε μαγιό και πάρτε κι ένα αντιηλιακό μαζί γιατί έρχεται τσουνάμι, κρίμα είναι να καείτε, βέβαια ακόμα πιο κρίμα είναι να πνιγείτε αλλά τέλος πάντων, να σκέφτεστε θετικά όπως εγώ.

• Βγείτε στο δρόμο κι αρχίστε ν' αγκαλιάζετε κόσμο, τα free hugs μετά από σεισμό θα 'πρεπε να είναι θεσμός αλλά πού είναι το κράτος; Πού είναι η πολιτεία; Πού είναι το κινητό μου;

• Μην ανοίξετε τηλεόραση, το μόνο σίγουρο είναι πως θα δείτε σεισμολόγους που έχουν πάρει ένα κουτί lexotanil να σας λένε ότι δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας και πως οι σεισμοί είναι φυσιολογικό να συμβαίνουν και πως υπάρχουν μονόκεροι. Μην πιστέψετε λέξη εκτός απ' τους μονόκερους και συνεχίστε να ζείτε τη δική σας προσωπική τραγωδία επειδή έπεσε κι έσπασε η συλλογή από μπουκάλια μπύρας που πολύ σωστά είχατε τοποθετήσει άκρη άκρη πάνω στη βιβλιοθήκη σας ή τέλος πάντων επειδή σας άλλαξε το φενγκ σούι στο σπίτι απ' το πολύ το ταρακούνημα.

• Ξεκινήστε ψυχοθεραπεία να συνέλθετε από τον εφιάλτη που μόλις ζήσατε. Τι εννοείς σιγά μην πας για ψυχοθεραπεία επειδή έκανε σεισμό; Όταν σε χώρισε η Ματούλα όμως ήξερες και το 'κλεισες το ραντεβού. Ρεμάλι.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
ας τον αξιποιήσει το Υπουργείο Παιδείας, τι περιμένει; Το μανιφέστο του θα σώσει ζωές. Περιμένω λύσεις και για τις 7 πληγές του Φαραώ, την οικονομική Κρίση και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα! Δόξα σοι τῷ δείξαντι τὸ φῶς.