Κορίτσια, ο στόλος!

Κορίτσια, ο στόλος! Facebook Twitter
20

Αμέσως μετά την επανάσταση του '21, τα κόμματα χωρίστηκαν σε αγγλόφιλα, γαλλόφιλα και ρωσόφιλα. Τον 20ό αιώνα οι πολιτικοί της εκπρόσωποι προσάρτησαν τη χώρα στη βρετανική αυτοκρατορία και όταν την κατέλαβαν οι Γερμανοί, την κοπάνησαν στο εξωτερικό. Μετά την Κατοχή και τον Εμφύλιο είχαμε την αμερικανοκρατία. Η εποχή του «κορίτσια, ο -αμερικανικός- στόλος» γνώρισε την αποθέωσή της με τη χούντα, όταν δηλαδή ένας συνταγματάρχης που ήταν στο μισθολόγιο της CIA, o Παπαδόπουλος (ίνδαλμα των «πατριωτών» της Χρυσής Αυγής), κατέλαβε την εξουσία, μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο για το οποίο βασικά έγινε το πραξικόπημα, δηλαδή η παράδοση της Κύπρου το 1974.

Με τη Μεταπολίτευση η χώρα πέρασε στη light εξάρτηση τύπου «Ελλάς – Γαλλία – Συμμαχία» επί πρωθυπουργίας Καραμανλή, αλλά οι διάδοχοί του, ιδίως ο γνωστός φιλέλλην Ανδρέας Παπανδρέου που χαράμισε τα λεφτά χαρίζοντας καθρεφτάκια στους ιθαγενείς, αδυνάτισαν τη χώρα κι ύστερα την παρέδωσαν αμαχητί στην Τρόικα: όπως αποκάλυψε την προηγούμενη εβδομάδα ο πολιτικός παρατηρητής και καθηγητής του Χάρβαρντ Γιώργος Παπανδρέου -με αφορμή την παραδοχή από το ΔΝΤ ότι στην άμοιρη Ελλάδα επιβλήθηκε λάθος πρόγραμμα-, ήταν οι Ευρωπαίοι που επέβαλαν το 2010 το επαχθές Μνημόνιο, με το οποίο ο ίδιος διαφωνούσε σφόδρα. Δυστυχώς, δεν ήταν στην εξουσία για να διαπραγματευθεί άλλη συμφωνία!

Εν τω μεταξύ, οι ξένοι προστάτες και δανειστές φόρτωναν την αποτυχία του λάθους προγράμματος στους τεμπέληδες  Έλληνες, κατηγορία που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συμμερίστηκαν τα κυρίαρχα «εθνικά» μέσα ενημέρωσης αλλά και οι επίδοξοι νέοι πολιτικοί: ένας από αυτούς έφτασε σε σημείο να καρφώσει με επιστολή προσωπικά στη Μέρκελ τις ελληνικές ολιγωρίες στην εφαρμογή του Μνημονίου, αυτής της «ευλογίας», όπως το είχε χαρακτηρίσει ο Θ. Πάγκαλος, αντιπρόεδρος του καθηγητή Γ. Παπανδρέου.

Υπήρχε, όμως, μια εξαίρεση σε όλα αυτά. Ο Αντ. Σαμαράς, που με τα επανειλημμένα Ζάππεια, είχε εύστοχα διαπιστώσει ότι τα μνημόνια ισοδυναμούσαν με εθνική καταστροφή. Γι' αυτό, άλλωστε, και εκλέχτηκε, με τη βοήθεια της Μέρκελ και της «Bild», είναι αλήθεια, για να τα αναδιαπραγματευτεί. Το ίδιο βράδυ των εκλογών το κόμμα του και η κυβέρνηση που κατόπιν σχηματίστηκε μεταμορφώθηκαν στην πιο φιλογερμανική παράταξη που έχει γνωρίσει η χώρα από το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Για τη Γερμανίδα καγκελάριο, που ήθελε ησυχία στην ευρωζώνη για να κερδίσει τις εκλογές στη Γερμανία, ήταν ένα τόσο θεόσταλτο δώρο, που οι γερμανικές κιτρινοφυλλάδες, οι οποίες λίγο πριν ζητούσαν να πουληθεί και η Ακρόπολη, άρχισαν να στάζουν μέλι για τον Σαμαρά. Περάσαμε στην εποχή του «κορίτσια, ο Φούχτελ», από το όνομα του στρουμπουλού απεσταλμένου της Μέρκελ στην Ελλάδα. Αντί να αρπάξει την ευκαιρία για να επαναδιαπραγματευτεί το Μνημόνιο, όταν πριν από 2 μήνες το ΔΝΤ πρωτοψέλλισε το λάθος, το μόνο που η κυβέρνηση είχε μετ' επιτάσεως ζητήσει από τους ξένους ήταν να μην ξαναγίνει λόγος για λάθη, γιατί υπονομευόταν η εφαρμογή του -λάθος- προγράμματος. Όλο αυτό βαφτίστηκε success story, την ώρα που η ύφεση στην οικονομία έχει ξεπεράσει τη μεγάλη ύφεση του 1929, ενώ καταρρέει καθημερινά ό,τι κουτσά-στραβά χτίστηκε στη χώρα μεταπολεμικά.

Κανείς, όμως, δεν παίρνει στα σοβαρά μια κυβέρνηση που έχει στο τσεπάκι. Πρώτα το ΔΝΤ επανήλθε και επισήμως για το λάθος. Έπειτα, η successfull κυβέρνηση έκανε ένα ακόμα μοιραίο λάθος, αποφασίζοντας να το παίξει και «κορίτσια, οι Ρώσοι»: τέτοιες αγκαλιές και φιλιά με τους εκπροσώπους της Gazprom έξω από του Μαξίμου είχε να δει η χώρα από την εποχή του (παντοδύναμου Αμερικανού πρεσβευτή του '50) Πιουριφόι. Όμως τα κορίτσια και τις εθνικές επιχειρήσεις δεν τα βγάζεις στο κλαρί για δύο πελάτες. Είναι σαν ένα μπουρδέλο να εξυπηρετεί αρχηγούς από δύο μαφίες. Οι Γερμανοί, που ελάχιστα τους ενδιαφέρει αν θα αδειάσουν τους υποτακτικούς στην Αθήνα, αντέδρασαν στην πώληση. Και οι Ρώσοι, που έχουν πολύ περισσότερα κοινά συμφέροντα μαζί τους απ' ό,τι με τη χώρα του Grecovery, αρνήθηκαν να αγοράσουν τη ΔΕΠΑ.

Ευτυχώς, κάτι σώθηκε, αλλά μόνο προς το παρόν: o πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Γιούνκερ, που θυμίζει εκείνους τους πραγματικούς φιλέλληνες του 19ου αιώνα, είπε δημοσίως στον κ. Σαμαρά να μην πουλήσει δημόσιες επιχειρήσεις με τις σημερινές τιμές, αλλά η κυβέρνηση σχεδιάζει να την ξαναβγάλει στο σφυρί, και μάλιστα με ακόμη μικρότερο τίμημα. Μάλιστα, απογοητευμένη από τη στάση της Ρωσίας και της Γερμανικής Ευρώπης που σαμποτάρισε τη συμφωνία, κοιτάει μήπως κάνει στροφή προς τις ΗΠΑ. Κορίτσια, ξανάρχεται ο στόλος.

Στήλες
20

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

11 σχόλια
Κλασικός "αριστερός" που ακόμα δεν έχει μάθει να διακρίνει την "αστική ταξη" από την οικονομική ελίτ...Και όμως κ. Κούλογλου, πήγε να διαμορφωθεί σοβαρή αστική τάξη στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, από τους μορφωμένους της γενιάς των 30-άρηδων...Όμως, εκεί που η γενιά αυτή πήγε να μπει στο γεροντοκρατούμενο σύστημα του Ελλαδιστάν, στο όποιο η γενιά σου κ. Κούλογλου έχει καβατζώσει ξεδιάντροπα ό,τι μπόρεσε και αρνείται πεισματικά να ξεγαντζωθεί (π.χ. πανεπιστημιακοί, φαρμακοποιοί, δικαστικοί, δημοσιογράφοι, γιατροί, κ.λπ. - συντεχνίες που όλες στήριξε το κόμμα σου ο σύριζα), ήρθε η κρίση και τους ξετίναξε. Οι μισοί ξενιτευτήκαν στα ξένα (σε σοβαρές καπιταλιστικές χώρες, επαναλαμβάνω ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΕΣ γιατί η αλήθεια δεν αρέσει στα εγχώρια "αριστερά" αυτάκια), οι άλλοι μισοί την παλεύουμε εδώ, με συνθήκες άκρως αφιλόξενες για τους ικανούς και τους μη έχοντες άκρες.Και η κρίση κ. Κούλογλου δεν είναι αποτέλεσμα των μνημονίων. Είναι αποτέλεσμα μιας παρασιτικής άρχουσας τάξης, που έχει τις ρίζες της στις παρασιτικές δομές της Οθωμανικής Ελλάδας : κοτζαμπάσηδες, τσιφλικάδες, ιερατείο. Τα μνημόνια είναι το αποτέλεσμα της κρίσης, και η υποτιθέμενη αποτυχία τους δεν είναι μόνο λόγω "λάθος συντελεστών". Εφαρμόστηκαν άραγε ποτέ τα όσα λένε τα μνημόνια στην Ελλάδα; Καλό είναι να τα διαβάσετε χωρίς προκατάληψη κ. Κούλογλου (http://tinyurl.com/mnimonia)και να μας πείτε ειλικρινά, διαφωνείτε με όλα όσα γράφονται εκεί; Μήπως η αποτυχία του προγράμματος έγκειται περισσότερο στη μη εφαρμογή του και όχι στους λάθος συντελεστές (που βολεύουν πολύ κόσμο, και ο κ. Βενιζέλος φαντάζομαι συμφωνεί...);Τώρα αν εσύ όλα αυτά τα συγχέεις κ. Κούλογλου με την "αστική τάξη" γενικότερα, μάλλον είναι πολύ μπερδεμένο το μυαλό σου...Υ.Γ. εσείς κ. Κούλογλου δεν ανήκετε στην αστική τάξη; τι είσθε κολλίγος, ή προλετάριος; πείτε να μάθουμε και εμείς οι πτωχοί...αλήθεια επίσης, ποια είναι η γνώμη σας για το αγγελιόσημο; για την υποχρεωτική δημοσίευση ισολογισμών στις εφημερίδες; θα μας πείτε ποτέ;
Κυριε Κουλογλου, Θεωρω οτι η γνωμη σας για την αστικη ταξη της χωρας ειναι προσβολη στην μνημη ολων αυτων των ανθρωπων που ειτε δωρισαν την περιουσια τους, ειτε εδωσαν την ζωη τους για αυτον τον τοπο. Και ηταν αρκετοι τετοιοι της αστικης ταξης στην ιστορια της χωρας μας.
κ.Κούλουγλου με τις ιστορικές σας διαπιστώσεις σχετικά με την αστική τάξη συμφωνώ στο 100% αλλά έχω μια απορία. Ως αντιπρόταση τι έχετε να μας προτείνετε; (Πες μου τώρα κυβέρνηση ΚΚΕ να αρχίσω να γελάω δυνατά)
νομιζω οτι τα ειπες όλα....μα πραγματικα ολα, αυτο το "Η αστική τάξη αυτής της χώρας δεν είχε ποτέ εθνική αξιοπρέπεια. " με εστειλε εντελώς......πατριδοκάπηλοι και εθνοπροδοτες με παντιερα την σημαια της χωρας.....
Τώρα τελευταία έχει γίνει φαίνεται της μόδας να εκδίδουν οι αριστεροί πιστοποιητικά εθνικών φρονημάτων. Μετά τον Θεοδωράκη, να κι ο αριστερός δημοσιογράφος των δύο εκπομπών παλιότερα στην ΕΡΤ, από εκείνους που άρμεγαν την παχιά μας αγελάδα και μας σέρβιραν χύμα γάλα καθεστωτικού αριστερισμού. Και τι πρωτοτυπία! Αυτά τα περί ξενόδουλης ελληνικής αστικής τάξης τα διάβασα ως μαθητής σε όλα τα σταλινικά εγχειρίδια, οι συγγραφείς των οποίων θεωρούσαν ως έκφραση υψίστης “εθνικής αξιοπρέπειας” την πλήρη υποταγή στον σταλινισμό. Αλλά και τώρα που πάει και τέλειωσε ο υπαρκτός παράδεισος, πολλοί εκφράζουν τα “αξιοπρεπή” τους απωθημένα αναφωνώντας “κορίτσια ο Βλαδίμηρος!”, ή “κορίτσια ο Τσάβες (κι ο διάδοχος Μαντούρο)!Προτείνω το “κορίτσια ο Μπάρκουλης !” - το βρίσκω πιο “εθνικά αξιοπρεπές”......
περι εθνικης αξιοπρεπειας, ο μεγαλος Kubrick το ειχε πει σε δυο αραδεςThe great nations have always acted like gangsters, and the small nations like prostitutes.Ουτε η αστικη ταξη φταιει η ουτε η συγκεκριμενη χωρα, αυτη ειναι η δυναμικη κι αν δεν σ'αρεσει γινε μεγαλο εθνος. Τα υπολοιπα ειναι για να παραμυθιαζομαστε και να τραγουδαμε ανταρτικα.
δεν μετράει το ύψος, αλλά το ηθικό ανάστημακαι η ιστορία αυτού το μικρού έθνους έχει αποδείξει ποιοι το έχουνάσε τα αντάρτικα για κανέναν άλλο και τρέχα να ανάψεις τη λάμπα,έρχονται οι πελάτες σου, καλά λέει ο Κούλογλου.
Life expectancy in Indonesia rose by 14.1 % compared to 4.8 in Sweden between 1983 and 2008. Therefore Indonesians are better off, right? Or maybe, just maybe they started from such disadvantageous position that the only they could do was "rise"...http://www.oecd.org/berlin/47570143.pdf
Θέμο, κάτι τέτοιο ήταν απολύτως αναμενόμενο για μια αναπτυσσόμενη οικονομία και δεν φρονώ πως είναι ενδεικτικό. Το ίδιο συνέβη και στις χώρες του Σοβιετικού μπλοκ και της Λατανικής Αμερικής. Θα ανέφερα και την Κίνα αλλά ας θεωρηθεί ιδιάζουσα περίπτωση. Σε παραπέμπω στο "advantage of backwardness".
Δεν νομιζω οτι συμβαινει τοσο πολυ και ξερω καλα (γιατι εχω διαβασει κι εγω Τσομσκυ) οτι οι χωρες του σοβιετικου μπλοκ ειχαν καλυτερη μεταχειριση απο τις χωρες της Λατινικης Αμερικης. Θελω να πω οτι καπου ενοχλει οτι παιρνουμε αναλυσεις που ταιριαζουνε αλλου και τις φυτευουμε στην Ελλαδα σαν να μη συμβαινει τιποτα.Η αληθεια ειναι οτι η ψαλιδα μεταξυ Ελλαδας και της κορυφης εχει κλεισει οποια κι αν ηταν τα αιμοβορα σχεδια των ξενων. Δηλαδη αυτοι οι βλακες, οι βαλτοι, οι αναξιοπρεπεις αστοι, ε, κατι κανανε κι αυτοι, καποια προκοπη ειδε ο τοπος. Και τελος παντων, καταριπτεται η ανοησια που ακουγεται απο πολλες μεριες οτι ολο πανε να μας εξαθλιωσουν.
Να καταληξεις εσυ, δεν εχω τυφλοσουρτη. Θελω αυτοι που γραφουνε για τους κακους τους ξενους να γραψουνε και για τους κακους τους μεσα και τουμπαλιν. Οχι, αντε παιρνουμε μια γραμμη και τη κραταμε μια ζωη.
Καμία ανάλυση δεν έγινε, ούτε και αναφορά στον Τσόμσκυ, απλώς σου επεσήμανα τι προβλέπει η μακροοικονομική θεωρία. Και αυτό δεν είναι θέμα καλύτερης ή χειρότερης μεταχείρισης (από ποιόν; ούτε κατάλαβα ποιόν εννοείς).Όσο για τις "προσπάθειες να μας εξαθλιώσουν", αν θέλουμε να είμαστε αξιοπρεπείς ας κοιτάξουμε το πώς θα ξεφύγουμε οι ίδιοι από την εξαθλίωση προτού σπεύσουμε να δώσουμε τροφή στην μανία καταδίωξης ορισμένων.
Τι να πω, όσο διαβάζω μαθαίνω. Εκείνο που ξέρω είναι ότι, όσο περιμένετε από την οποιαδήποτε κυβέρνηση να φτιάξει την ευημερία σας και δε παίρνετε τη ζωή στα χέρια σας, τόσο θα τρώτε σφαλιάρες από εκείνους που δε δίνουν καρφάκι για τη πάρτη σας. Το διαπίστωσα αυτό όταν ήμουν φοιτητής και από τότε δε κοίταξα πίσω μου. Υπάρχουν Έλληνες που τους έχουν γράψει εκεί που δε πιάνει μελάνι και δεν έχουν καταρρεύσει. Γιατί δε μπορούν και άλλοι να κάνουν το ίδιο; Τους λείπει το τσαγανό η η θέληση;
Ο φιλελλην Ανδρεας Παπανδρεου; Προφανως ο αγαπητος συντακτης του αρθρου εχει ενα ελληνο-μετρο, ομοιο με αυτο της Χρυσης Αυγης που μετραει ποσο Ελληνας ειναι καποιος.