42ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: οι ταινίες της φετινής διοργάνωσης

42ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: οι ταινίες της φετινής διοργάνωσης Facebook Twitter
Birds with no Legs
0

Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μηκους Δράμας θα υποδεχθεί και φέτος τους Έλληνες μικρομηκάδες από τις 15 έως τις 21 Σεπτεμβρίου.

Δεκάδες νέοι σκηνοθέτες κάθε χρόνο το επιλέγουν για την πανελλαδική τους πρεμιέρα, αλλά και εκατοντάδες επισκέπτες γεμίζουν κάθε χρόνο τους χώρους του φεστιβάλ.

Το 42ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Αντώνη Παπαδόπουλο, θα διεξαχθεί στην αίθουσα «Ολύμπια» και το Δημοτικό Ωδείο. Συνολικά θα προβληθούν 199 ταινίες από 64 χώρες σε όλα τα προγράμματά του φεστιβάλ.

42ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: οι ταινίες της φετινής διοργάνωσης Facebook Twitter
I am Mackenzie

Το ελληνικό διαγωνιστικό τμήμα

Από τις 240 ελληνικές ταινίες που κατατέθηκαν φέτος (νέο ρεκόρ για το φεστιβάλ), 60 ταινίες θα διεκδικήσουν τα βραβεία της 42ης διοργάνωσης. Από αυτές οι 6 είναι ντοκιμαντέρ, οι 3 animation και οι 10 σπουδαστικές.


Συμμετέχουν πολλά νέα ταλέντα αλλά και αρκετοί παλιοί γνώριμοι του φεστιβάλ που έχουν διακριθεί στο παρελθόν. Την πανελλαδική του πρεμιέρα θα πραγματοποιήσει στη Δράμα και ο Βασίλης Κεκάτος που πριν από μερικούς μήνες έγινε ο πρώτος Έλληνας μικρομηκάς που απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες για την ταινία του «Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς».


Και φέτος, το ένα τρίτο των σκηνοθετών που διαγωνίζονται είναι γυναίκες (22 είναι οι γυναικείες υπογραφές), ενώ σημαντικός είναι ο αριθμός των Ελλήνων του Κόσμου (16). Στο φετινό ελληνικό διαγωνιστικό θα προβληθούν συνολικά 21 ταινίες Ελλήνων που γύρισαν την ταινία τους σε ξένη γλώσσα: 14 από αυτές είναι αγγλόφωνες, 2 γαλλόφωνες, 2 γερμανόφωνες, ενώ υπάρχουν και κάποιες γυρισμένες στα ιταλικά, τα αραβικά και τα κουρδικά.

42ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: οι ταινίες της φετινής διοργάνωσης Facebook Twitter


Οι φετινές «μικρές» που διαγωνίζονται, διάρκειας από 4 έως 29 λεπτά, είναι ανεξάρτητες στην πλειονότητά τους παραγωγές, ενώ κάποιες έχουν χρηματοδοτηθεί από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογραφου, την ΕΡΤ, την Cosmote και το Onassis Culture.

Το προσφυγικό, ο πόλεμος, και οι συνέπειες τους στα παιδιά, συνεχίζουν να απασχολούν μια μερίδα των νεαρών δημιουργών, όπως η ανεργία, η φτώχεια, η επαγγελματική κατάρρευση και τα διαψευσμένα όνειρα των νέων στην σύγχρονη Ελλάδα. Η διαχείριση της απώλειας, της ανημπόριας και των γηρατειών, οι σχέσεις μάνας-γιου και κόρης-πατέρα, ο έρωτας σε κάθε του μορφή είναι θεματικές που φέτος φαίνεται να εμπνέουν ιδιαίτερα τους μικρομηκάδες.


Κάποιοι επέλεξαν να κάνουν ταινία αληθινά γεγονότα επί εμφυλίου, άλλοι αφηγούνται εφηβικές ιστορίες σεξουαλικής αφύπνισης, ενώ κάποιοι σχολιάζουν την Αθήνα του Airbnb, της εγκληματικότητας, των ναρκωτικών και της διαδικτυακής πορνείας.

Πολλοί είναι οι δημοφιλείς ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν στις ταινίες του διαγωνιστικού. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους: Γιώργο Πυρπασόπουλο, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Γιάννη Κοκιασμένο, Ερρίκο Λίτση, Στέλλα Φυρογένη, Ρομάνα Λόμπατς, Ανδρέα Κωνσταντίνου, Γιώργο Αρμένη, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Μαρία Κεχαγιόγλου, Ιωάννα Τσιριγκούλη, Δημήτρη Ξανθόπουλο, Αργύρη Ξάφη, Γιώργο Γάλλο, Κατερίνα Παπουτσάκη, Κώστα Ξυκομηνό, Βασίλη Κουκαλάνι, Σοφία Κόκκαλη, Πηνελόπη Τσιλίκα, Γιάννη Παπαδόπουλο, Παύλο Ιορδανόπουλο, Έλενα Μαυρίδου, Σίσσυ Τουμάση, Χρήστο Καρτέρη, Σεραφίτα Γρηγοριάδου, αλλά και την πρωταγωνίστρια του θεάτρου Άττις Σοφία Χιλλ.

42ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: οι ταινίες της φετινής διοργάνωσης Facebook Twitter

Το διεθνές τμήμα

Το φεστιβάλ, που φέτος συμπληρώνει 25 χρόνια από την διεθνοποίησή του, θα προβάλει 67 ταινίες από 60 χώρες του κόσμου, από την Ακτή Ελεφαντοστού, την Ν. Αφρική και την Ανδόρα, μέχρι το Κατάρ, το Βιετνάμ, το Αζερμπαϊτζάν και το Αφγανιστάν.

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό επελέγησαν να συμμετάσχουν οι εξής ταινίες από Ελλάδα:

«Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς»» – Βασίλης Κεκάτος

«Cloud» – Mιχάλης Δημητρίου

«Καρτ Ποστάλ από το Τέλος του Κόσμου» – Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος

Και από την Κύπρο:

«Εξομολόγηση» – Ανδρέας Σιεηττάνης

Το φετινό πρόγραμμα, ιδιαίτερα πλούσιο, παρουσιάζει πολλές εκπλήξεις:

• Την αγγλική ταινία «The Trap» έχει σκηνοθετήσει η Λένα Χίντι, η γνωστή Σέρσεϊ Λάνιστερ από το Game of Thrones, η οποία επέλεξε για ηρωίδα της τη συμπρωταγωνίστρια της στο πασίγνωστο σίριαλ, Λαίδη Κάτλιν Σταρκ, κατά κόσμον Μισέλ Φέρλι.


• Ο χολιγουντιανός σταρ Τζέιμς Φράνκο (συν)σκηνοθετεί την Κλοέ Σεβινί στην αμερικανική ταινία «Birth of a poet», ένα παλιότερο πρότζεκτ του για μεγάλου μήκους που τελικά γύρισε σε short βερσιόν.


• Ο ηθοποιός της σειράς Chernobyl Φίλιπ Μπαραντίνι υπογράφει τη συγκλονιστική αγγλική ταινία «Boiling Point» που διαδραματίζεται στην κουζίνα ενός εστιατορίου.


• Ο γνωστός Αμερικάνος ηθοποιός Τομ Σκέριτ δάνεισε την φωνή του για το animation «The Phantom 52» (HΠΑ-Ιαπωνία), ενώ η ταινία animation «Daughter» της νεαρής Daria Kashcheeva από την Τσεχία ήταν φέτος υποψήφια για τα Student Oscars.

42ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: οι ταινίες της φετινής διοργάνωσης Facebook Twitter

Η κριτική επιτροπή του ελληνικού τμήματος

Πρόεδρος: Δημήτρης Χαρίτος, κριτικός κινηματογράφου, συγγραφέας


Μέλη: Μαρία Λάφη, σκηνοθέτις, Σπύρος Σιάκας, σκηνοθέτης animation, επίκουρος καθηγητής 3D Animation ΠΑΔΑ, Δημήτρης Σπύρου, σκηνοθέτης, καλλιτεχνικός διευθυντής Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, Γιάννης Φώτου, διευθυντής φωτογραφίας


Τον ρόλο του κριτικού σχολιαστή του φετινού ελληνικού προγράμματος (Grand Temoin) έχει αναλάβει η ιστορικός κινηματογράφου και διδάσκουσα ιστορίας κινηματογράφου Γιάννα Αθανασάτου.

Η κριτική επιτροπή του διεθνούς τμήματος

Πρόεδρος: Ovidiu Georgescu, σκηνοθέτης, καθηγητής σκηνοθεσίας, κοσμήτορας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Κινηματογράφου Θεάτρου & Τηλεόρασης UNATC, Ρουμανία


Μέλη: Jacques Kermabon, κριτικός κινηματογράφου, αρχισυντάκτης περιοδικού Bref, Γαλλία, Francois Bierry, σκηνοθέτης (βραβευμένος με το Grand Prix Drama 2018 για την ταινία "VIHTA"), Bέλγιο, Nikolas Khabbaz, σκηνοθέτης, διευθυντής Τμήματος Οπτικοακουστικών Σπουδών (Πανεπιστήμιο Notre Dame της Βηρυτού), καλλιτεχνικός διευθυντής στο Διεθνές Φεστιβάλ Μικρού Μήκους NDU, Λίβανος, Διομήδης Νικήτας, σκηνοθέτης, παραγωγός, εκπρόσωπος της Κύπρου στο Eurimages, Κύπρος


Grand Temoin του Διεθνούς προγράμματος θα είναι η Manuela Cernat (Ρουμανία), καθηγήτρια πανεπιστημίου, συγγραφέας, δημοσιογράφος, ιστορικός, κριτικός κινηματογράφου, σκηνοθέτις.

Info

42ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

15-21 Σεπτεμβρίου 2019

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ