Mία ομάδα αρχαιολόγων με επικεφαλής μία Ιταλίδα καθηγήτρια ανακάλυψε δεκάδες μούμιες ανθρώπων σε έναν τάφο στην πόλη Ασουάν, στη δυτική όχθη του Νείλου, στη νότια Αίγυπτο.
Ο τάφος χρονολογείται μεταξύ ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου (332 π.Χ. - 395 μ. Χ και περιέχει απομεινάρια από 35 ανθρώπους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά.
Οι αρχαιολόγοι βρήκαν πρώτα τέσσερις μούμιες σε ένα μικρό δωμάτιο, στη συνέχεια άλλες 31 σε άλλο δωμάτιο.
Μαζί τους βρέθηκαν και διάφορα αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν σε τελετές νεκρώσιμης ακολουθίας , όπως βάζα γεμάτα με πίτσα καθώς ένας άθικτο φορείο φτιαγμένο από ξύλο φοινικιάς και λινό ύφασμα.
Τα απομεινάρια αρκετών μικρών παιδιών βρέθηκαν τοποθετημένα σε μία εσοχή στη μία πλευρά του δωματίου.
Δύο από τις μούμιες, οι οποίες πιστεύεται πως ανήκουν σε μια μητέρα και το παιδί της, είναι διατηρημένες σε καλή κατάσταση, άλλες σε αρκετά χειρότερη.
Τα ιερογλυφικά πάνω σε θραύσματα από φέρετρα αποκάλυψαν το όνομα του ανθρώπου στον οποίο άνηκε η νεκρόπολη, ονομαζόταν Τγιλτ.
Άλλα αντικείμενα που βρέθηκαν είναι διακοσμημένες μάσκες, αγάλματα καθώς και ένα ζωγραφισμένο κάλυμμα από πάπυρο για τις μούμιες.
Η συγκεριμένη ανασκαφή έχει καταφέρει να εντοπίσει περίπου 300 τάφους στο Ασουάν. Είναι ένα κοινό πρότζεκτ ανάμεσα στο αιγυπτιακό υπουργείο Αρχαιοτήτων και το πανεπιστήμιο του Μιλάνου.
«Πρόκειται για μία πολύ σημαντική ανακάλυψη καθώς προσθέσαμε κάτι στην ιστορία του Ασουάν το οποίο δεν υπήρχε έως τώρα» λέει η Πατρίτσια Πιασεντίνι, καθηγήτρια της Αιγυπτιολογίας στο πανεπιστήμιο του Μιλάνου και επικεφαλής της έρευνας.
«Ξέρουμε για την ύπαρξη τάφων και μίας νεκρόπολης από την εποχή της τρίτης και δεύτερης χιλιετίας προ Χριστού, δεν ξέραμε όμως που ζούσαν οι άνθρωποι της νεότερης περιόδου των Φαραώ. Το Ασουάν ήταν επίσης μια πολύ σημαντική εμπορική πόλη της εποχής».
Ο τάφος πάντως, ο οποίος βρέθηκε σε ένα σημείο καλυμμένο με άμμο, είχε λεηλατηθεί στην αρχαιότητα.
Οι μούμιες θα μελετηθούν από εδικούς της παθολογικής ανατομικής πριν τοποθετηθούν ξανά στον τάφο.
Η συγκεκριμένη ανακάλυψη είναι μόνο μία από τις πολλές αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην Αίγυπτο τα τελευταία χρόνια.
Οι Αιγύπτιοι προχωρούν σε ανασκαφές ακόμα και σε μέρη που δεν είχαν ανασκαφεί στο παρελθόν, άρα υπάρχουν όλο και περισσότερες ανακαλύψεις» λέει η Πιασεντίνι και προσθέτει πως αυτό θα συνεχιστεί και στο μέλλον.
σχόλια