Αναστηλώνεται ο Ναός του Απόλλωνα στη Δήλο- Εγκρίθηκε η προμελέτη από το ΚΑΣ

Αναστηλώνεται ο Ναός του Απόλλωνα στη Δήλο- Εγκρίθηκε η προμελέτη από το ΚΑΣ Facebook Twitter
Αεροφωτογραφία της περιοχής του ιερού. Με πορτοκαλί χρώμα ο ναός του Απόλλωνα
0

Μια μελέτη η οποία, μόλις υλοποιηθεί, θα δημιουργήσει ένα νέο κορυφαίο τοπόσημο στη Δήλο, πήρε ομόφωνα το «πράσινο φως» από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), που συνεδρίασε πρόσφατα.

Πρόκειται για την αρχιτεκτονική προμελέτη μερικής αποκατάστασης και αναστήλωσης του Ναού του Απόλλωνα - το βασικό μνημείο του δηλιακού ιερού -, την οποία πραγματοποίησε το επιστημονικό προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Κυκλάδων.

«Είναι η πρώτη επέμβαση στο Ιερό της Δήλου και μάλιστα στο πιο σημαντικό μνημείο, που είναι ο Ναός του Απόλλωνα. Στο νησί του Απόλλωνα επιτέλους θα υπάρχει αναγνωρίσιμος ο Ναός του», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος της ΕΦΑ Κυκλάδων και μέλος του ΚΑΣ, Δημήτρης Αθανασούλης.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι το μνημείο «σήμερα είναι απλώς τα θεμέλια, αλλά μετά την αναστήλωση θα μπορεί κανείς να αναγνωρίσει τον Ναό του Απόλλωνα στο ιερό της Δήλου, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό. Δημιουργούμε ένα νέο κορυφαίο τοπόσημο στο νησί», επεσήμανε.

 Η αναστήλωση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την τοποθέτηση των βάσεων από 11 κίονες, την αναστήλωση ενός ολόκληρου κίονα που κείται στο έδαφος με το κιονόκρανό του, την τοποθέτηση ενός σπονδύλου κίονα στην πρόσταση του πρόναου του κυρίως ναού και δειγματική ανασύσταση του θριγκού.

«Αυτή είναι η πρώτη φάση, γιατί το υλικό που υπάρχει από την αναδομή, τις κιονοστοιχίες, τον θριγκό, τα επιστήλια και από αλλού είναι πολύ μεγάλο. Σε αυτή τη φάση προχωράμε σε μια πρώτη αναστήλωση, η οποία δεν θα είναι πλήρης, αλλά αρκετά ικανοποιητική. Το μνημείο θα αποκτήσει τρίτη διάσταση, που είναι επίσης πολύ σημαντικό», τόνισε ο κ. Αθανασούλης.

Το έργο, που θα ξεκινήσει λογικά την άνοιξη, αφού πρώτα ενταχθεί στο τρέχον ΕΣΠΑ, δεν είναι το μόνο που υλοποιείται στη Δήλο. «Είναι ένα από τα υποέργα του ΕΣΠΑ.

Τα άλλα είναι, μεταξύ άλλων, η αποκατάσταση της μεγαλύτερης ιδιωτικής οικίας του Διονύσου και η δημιουργία μουσειακού πυρήνα εκεί, ο σχεδιασμός διαδρομών στο ιερό, η συντήρηση και ο ευπρεπισμός των μουσειακών εκθέσεων στο Μουσείο», ανέφερε ο κ. Αθανασούλης, συμπληρώνοντας ότι η παρέμβαση εντάσσεται στο πλαίσιο «βλέπουμε την αρχαία πόλη ως πόλη». «Έχουμε μια συνολική προσέγγιση της Δήλου και κάθε επέμβαση εντάσσεται μέσα σε αυτό το γενικό σχέδιο», κατέληξε.

Η Δήλος είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, εγγεγραμμένος στον κατάλογο της UNESCO με μεγάλη επισκεψιμότητα. Αποτελεί αναμφισβήτητα έναν από τους γοητευτικότερους ερειπιώνες της Μεσογείου, καθώς ολόκληρο το νησί καλύπτεται από εξαιρετικής διατήρησης κτήρια, με μοναδικά ψηφιδωτά, γλυπτά και κινητά ευρήματα που φυλάσσονται στο μουσείο της.

Αναστηλώνεται ο Ναός του Απόλλωνα στη Δήλο- Εγκρίθηκε η προμελέτη από το ΚΑΣ Facebook Twitter
ΑΠΕ

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων έχει σχεδιάσει ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένων επεμβάσεων στη Δήλο με στόχο όχι μόνο να διασωθεί η πολύτιμη κληρονομιά από την αμείλικτη φθορά του χρόνου στις ακραίες συνθήκες του Αρχιπελάγους, αλλά και να καταστεί το ιερό νησί επισκέψιμος χώρος παγκόσμιας εμβέλειας.

Ορισμένες από τις επεμβάσεις αυτές έχουν ήδη εγκριθεί επί της αρχής, όπως π.χ. η αποκατάσταση του αρχαίου Θεάτρου, ενώ κάποιες άλλες είναι στη φάση της υλοποίησης, όπως η αναστήλωση της Στοάς του Φιλίππου. Οι επεμβάσεις αυτές θα συμβάλουν στον περιορισμό της φθοράς και ταυτόχρονα θα καταστήσουν τον χώρο κατανοητό και εύληπτο για τον επισκέπτη.

Ο ναός του Απόλλωνα βρίσκεται στο μέσον περίπου της δυτικής πλευράς του νησιού, στην πεδιάδα όπου αναπτύχθηκε το ιερό του Απόλλωνα της 'Αρτεμης και της Λητούς. Χτισμένος σε φυσικό υπερυψωμένο πλάτωμα, 5μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, είναι γνωστός από τις δηλιακές επιγραφές ως Απόλλωνος ναός και ναός των Δηλίων, ο μεγαλύτερος εκ των τριών ναών-οίκων του θεού (ναός Αθηναίων, Πώρινος Οίκος), γι' αυτό και στη βιβλιογραφία αναφέρεται ως Μέγας Ναός.

Η κατασκευή του ναού συμπίπτει σε γενικές γραμμές με την ιστορία της Δήλου. Η οικοδόμησή του έγινε σε δύο φάσεις: Ξεκίνησε γύρω στο 475-470 π.Χ. με χρήματα της Δηλιακής Συμμαχίας και αρχικά έφτασε μέχρι το ύψος της ζωφόρου.

Όταν το ταμείο της Συμμαχίας μεταφέρθηκε στην Αθήνα το 454 π.Χ. οι εργασίες διακόπηκαν, ο ναός παράμεινε ημιτελής, μάλλον με μια πρόχειρη στέγη, ως την εποχή της δηλιακής ανεξαρτησίας (314 π.Χ.), οπότε οι εργασίες ξανάρχισαν για να ολοκληρωθούν πιθανότατα στις αρχές του 3ου αι. π.Χ.

Ο ναός του Απόλλωνα, που ανασκάφηκε στο τέλος του 19ου αι. και στις αρχές του 20ου, σώζεται σήμερα λίγο ψηλότερα από τη θεμελίωση. Σύμφωνα με τους ειδικούς της ΕΦΑ Κυκλάδων, η σκέψη για αναστήλωση του μνημείου γεννιέται αυτόματα εξαιτίας του μεγάλου αριθμού αρχιτεκτονικών μελών που έχουν διασωθεί σε συνδυασμό με τη θέση και τη σημασία του

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ