Για αιώνες η ύπαρξή του ήταν άγνωστη. Κι όμως, το μυστικό δωμάτιο στο οποίο κρυβόταν ο Μιχαήλ Άγγελος υπάρχει και σχετικά σύντομα θα είναι επισκέψιμο από το κοινό.
Πρόκειται για ένα υπόγειο στη Φλωρεντία, στο οποίο κατέφυγε ο Μικελάντζελο το 1530 για να γλιτώσει από τους Μεδίκους που τον καταδίωκαν επειδή υποστήριζε και ενθάρρυνε τη λαϊκή εξέγερση ενάντια στην κυριαρχία τους. Εκεί έμεινε για δύο ολόκληρους μήνες και επειδή η καλλιτεχνική του δράση δεν μπορούσε να αντέξει την αδράνεια, ξεκίνησε να ζωγραφίζει τους τοίχους που τον περιέβαλαν.
Τα δημιουργήματά του (ζωγράφιζε με κάρβουνο και κιμωλία) είναι εξαίσια σχήματα ανθρώπινων μορφών που φέρουν την ευδιάκριτη πατίνα του ταλέντου του.
Αυτή η μικροσκοπική κυψέλη που διέσωσε τον Μιχαήλ Άγγελο βρίσκεται κάτω από τα παρεκκλήσια Μedici - ένα μαυσωλείο για τα μέλη της πιο ισχυρής οικογένειας της Φλωρεντίας κατά την περίοδο της Αναγέννησης. Η ειρωνεία του πράγματος είναι ότι ο Μιχαήλ Άγγελος είχε αναλάβει το χτίσιμο των παρεκκλησιών. Ανακαλώντας ο ίδιος τις στιγμές που έζησε σε εκείνο το κελί, έλεγε: «Κρύφτηκα σε ένα μικροσκοπικό δωμάτιο για να γλιτώσω από τους ζωντανούς Μεδίκους, τη στιγμή που με κάλυπταν οι νεκροί πρόγονοί τους. Για να ξεχάσω τους φόβους μου, ξεκίνησα να γεμίσω τους τοίχους με σχέδια».
Έως το 1975 ουδείς γνώριζε για την ύπαρξη του συγκεκριμένου χώρου. Τον ανακάλυψε τυχαία ένας φύλακας όταν βρήκε μια παγιδευμένη πόρτα κάτω από μια ντουλάπα. Όταν κατάφερε να ανοίξει την πόρτα, βρέθηκε μπροστά σε μια σειρά από στενά πέτρινα σκαλοπάτια που οδηγούσαν σε ένα ορθογώνιο δωμάτιο.
Οι τοίχοι ήταν βρόμικοι, αλλά τα λιτά περιγράμματα των σχεδίων ήταν απόλυτα ευδιάκριτα. Στη συνέχεια αφαιρέθηκε προσεκτικά η σκόνη και η βρομιά έτσι ώστε να αναδειχθούν καλύτερα τα σχέδια. Στη συνέχεια, το δωμάτιο έκλεισε για να προστατευτούν τα πολύτιμα έργα τέχνης.
Η υπεύθυνη του Μουσείου Bargello, Πάολα Ντ'Αγκοστίνο, σημειώνει: «Εργαζόμαστε για να κάνουμε προσπελάσιμο το μυστικό δωμάτιο. Υπάρχει ένα σχέδιο σε εξέλιξη που σκοπό έχει να μπορούν να έρθουν σε επαφή μαζί του οι επισκέπτες. Θα είναι σπουδαίο αν συμβεί κάτι τέτοιο». Κατά την ίδια, αυτό θα μπορούσε να υλοποιηθεί μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.
Φυσικά, λόγω της μορφής του χώρου, οι επισκέπτες θα πρέπει να είναι λίγοι κάθε φορά. Η διευθύντρια του Medici Chapels, Μόνικα Μπιέτι, εξηγεί πως δεν γίνεται να υπάρξει διαπλάτυνση στα σκαλιά που οδηγούν στο δωμάτιο. «Αυτή τη στιγμή είναι προσβάσιμο μόνο για εξειδικευμένους ακαδημαϊκούς. Έχουμε δημιουργήσει μια σειρά από εικονικές αναπαραστάσεις του δωματίου, κάτι που δώσει την ευκαιρία στους ενδιαφερόμενους χωρίς να έχουν μπει μέσα».
Τα σχέδια στους τοίχους δείχνουν να είναι παρόμοια με αρκετά από τα γνωστά έργα του Μιχαήλ Άγγελου, συμπεριλαμβανομένου και του αγάλματος του Δαυίδ. Ένα από τα πλέον σημαίνοντα έργα της Αναγέννησης στην Ιταλία.
Με πληροφορίες από Telegraph
σχόλια