Αρχαία κόπρανα εντοπίζονται στη Τζιά, επιβεβαιώνοντας τον Ιπποκράτη

Αρχαία κόπρανα εντοπίζονται στη Τζιά, επιβεβαιώνοντας τον Ιπποκράτη Facebook Twitter
Αυγό αρχαιοελληνικού παρασιτικού σκουληκιού. Φωτο: Piers Mitchell/Elsevier
0

Ομάδα Βρετανών και Ελλήνων επιστημόνων πριν από λίγες μέρες ανακάλυψε σε ανασκαφές τάφων στις περιοχές Αγία Ειρήνη και Κεφάλα στη νήσο Κέα αυγά παρασιτικών σκουληκιών μέσα σε αρχαία κόπρανα, γεγονός που έχει ενθουσιάσει την επιστημονική κοινότητα ακριβώς, επειδή πρόκειται για παράσιτα που αναφέρονται σε κείμενα του Ιπποκράτη πριν από περίπου 2.500 χρόνια... 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Πιρς Μίτσελ και την Εβιλένα Αναστασίου του Τμήματος Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, μετά και από αυτή την ανακάλυψη, προχώρησαν σε επιστημονική δημοσίευση στο περιοδικό "Journal of Archaeological Science", ενώ προηγουμένως μελέτησαν με σύγχρονα μικροσκόπια χώμα από αποσυνθεμένα κόπρανα.

Αυτά είχαν εντοπιστεί από την αρχαιολογική σκαπάνη στην επιφάνεια 25 πυελικών οστών από σκελετούς σε τάφους Νεολιθικής εποχής (4η χιλιετία π.Χ.), Εποχής του Χαλκού (2η χιλιετία π.Χ.), αλλά και της Ρωμαϊκής περιόδου (146 π.Χ. – 330 μ.Χ.).

Πρόκειται για παράσιτα, που σύμφωνα με τους ερευνητές αναφέρονται σε κείμενα του Ιπποκράτη και των μαθητών από τον 4ο και τον 3ο αιώνα π.Χ., βάσει των οποίων περιγράφονταν οι ασθένειες και τα συνηθέστερα παράσιτα που ταλαιπωρούσαν τον πληθυσμό της εποχής.

Βάσει της μελέτης που μπορείτε να διαβάστε εδώ, αποκαλύπτεται ότι σε τέσσερις από τους 25 σκελετούς και στη σύνθεση των κοπράνων υπήρχαν αυγά από δύο είδη εντερικών παρασιτικών σκωλήκων: την ασκαρίδα (Ascaris lumbricoides), μήκους έως 30 εκατοστών, και την τριχουρίδα (Trichuris trichiura), μήκους 3-5 εκατοστών. Το πρώτο παράσιτο βρέθηκε σε δείγματα από την Εποχή του Χαλκού και μετά, ενώ το δεύτερο από τη Νεολιθική εποχή και μετά.

Πρόκειται για παράσιτα, που σύμφωνα με τους ερευνητές αναφέρονται σε κείμενα του Ιπποκράτη και των μαθητών από τον 4ο και τον 3ο αιώνα π.Χ., βάσει των οποίων περιγράφονταν οι ασθένειες και τα συνηθέστερα παράσιτα που ταλαιπωρούσαν τον πληθυσμό της εποχής.

Στα κείμενα αυτά αναφέρονται τρία είδη σκωλήκων του εντέρου: η στρογγυλή έλμινθα (μεγάλο στρογγυλό σκουλήκι), η πλατιά έλμινθα (μεγάλο πλατύ σκουλήκι, που μάλλον πρόκειται για τη γνωστή σήμερα «ταινία») και την ασκαρίδα (μικρό στρογγυλό σκουλήκι).

Στη δημοσίευσή τους οι ερευνητές φροντίζουν να επισημάνουν ότι δεν είναι πρώτη φορά που η σκαπάνη εντοπίζει αρχαιοελληνικά αποχωρητήρια, ωστόσο κατά το παρελθόν δεν είχαν ληφθεί δείγματα για να γίνει ανάλυση παρασίτων και αυτός είναι ο λόγος που μέχρι σήμερα η αρχαιολογική κοινότητα μόνο να εικάζει μπορούσε για τα είδη των παρασίτων και αρκετές ασθένειες που περιγράφονταν από τους αρχαίους γιατρούς.

Στα ιπποκράτεια κείμενα οι λοιμώξεις από τέτοια εντερικά παράσιτα αναφέρεται ότι προκαλούσαν διάφορα συμπτώματα όπως εμετούς, διάρροια, πυρετό, ρίγη, καούρα, πρήξιμο στο στομάχι, ενώ ως θεραπεία συνήθως χορηγούνταν βότανα διαφόρων ειδών, αλλά και μέλι.

Με στοιχεία από ScienceDirect.com., Forbes.com

Culture
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Υπόγεια Αθήνα: η αθέατη (και αληθινή) πόλη κάτω απ’ την πόλη

Urban Culture / Η Υπόγεια Αθήνα: η αθέατη (και αληθινή) πόλη κάτω απ’ την πόλη

Ένα απέραντο δίκτυο από στοές, σήραγγες, καταφύγια, και το ρέμα του Ιλισού δημιουργούν έναν ολόκληρο κόσμο στο υπέδαφος του κέντρου της Αθήνας που συνδεόταν πάντα με ιστορίες, μύθους και αστικούς θρύλους
M. HULOT

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ