Αρχαίο αιγυπτιακό νεκροταφείο ανακαλύφθηκε στην Γκίζα (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Αρχαίο αιγυπτιακό νεκροταφείο ανακαλύφθηκε στην Γκίζα (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ) Facebook Twitter
(ΕPA)
0

Ένα νεκροταφείο, φτιαγμένο μέσα σε βράχους, ανακάλυψε η Αιγυπτιακή Αρχαιολογική Αποστολή, κοντά στην πυραμίδα του Σέσωστρη, στην νεκρόπολη της Λιστ, στην Γκίζα.

Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές αποκαλύψεις των τελευταίων ετών. 

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των Αρχαιοτήτων του Καΐρου και της Γκίζας, Adel Okasha, ανέφερε πως οι ανασκαφές που τελούνται στην περιοχή αποτελούν μέρος του σχεδίου του υπουργείου Αρχαιοτήτων να ανασκάψει αυτές τις πολλά υποσχόμενες περιοχές.  

  

Επεσήμανε πως το νεκροταφείο αποτελούνταν από δύο τμήματα. Το πρώτο τμήμα, το οποίο αυτή τη στιγμή αναστυλώνεται, είναι μια αυλή που οδηγεί σε ένα διάδρομο που έχει οροφή γεμάτη ιερογλυφικές επιγραφές και καταλήγει σε ένα μικρό θάλαμο όπου υπάρχουν ίχνη από παρόμοιες επιγραφές.

Αρχαίο αιγυπτιακό νεκροταφείο ανακαλύφθηκε στην Γκίζα (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ) Facebook Twitter
(EPA)

Το δεύτερο τμήμα περιέχει έναν ταφικό τοίχο σε μα αυλή που βρίσκεται μπροστά από το νεκροταφείο. Η νότια πλευρά της αυλής έχει μια είσοδο που οδηγεί σε δωμάτια. Περισσότερες λεπτομέρειες για αυτά τα δωμάτια θα γίνουν γνωστά το επόμενο διάστημα 

Αρχαίο αιγυπτιακό νεκροταφείο ανακαλύφθηκε στην Γκίζα (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ) Facebook Twitter
(EPA)

Ο γενικός διευθυντής Αρχαιοτήτων στη Dahsour και το Λιστ, Γιασέρ Χασάν Αμπντέλ Φατάχ, λέει πως το όνομα του ιδιοκτήτη του κοιμητηρίου δεν είναι ακόμα γνωστό και πως θα χρειαστούν περισσότερες μελέτες ώστε να εξακριβωθεί.

Η ομάδα που αποτελείται από ειδικούς του αιγυπτιακού υπουργείου Αρχαιοτήτων και του αμερικάνικου πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, ολοκλήρωσαν την τεκμηρίωση, χαρτογράφηση και τρισδιάστατη τοπογραφική έρευνα της Λιστ στις 29 Αυγούστου. 

Σύμφωνα με τις αρχές έχουν ανακαλυφθεί 802 τάφοι από την περιόδου του Μέσου Βασιλείου (2050 προ Χριστού- 1650 προ Χριστού).

 Για τον Adel Okasha η συγκεκριμένη αρχαιολογική έρευνα είναι καθοριστική καθώς δίνει περισσότερες πληροφορίες για τα νεκροταφεία του Μέσου Βασιλείου.

Σε αυτά περιλαμβάνονται λεπτομέρειες για την κοινωνική ιεραρχία, τις θρησκευτικές τελετές αλλά και την καθημερινή ζωή στην τότε πρωτεύουσα της Αιγύπτου που είχε το όνομα ΙtjTawy και σήμερα είναι γνωστή ως Λιστ. 

Τον 2012 το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου ξεκίνησε την τεκμηρίωση  όλων των πολιτιστικών και αρχαιολογικών μνημείων της χώρας με τη χρήση της υψηλότερης διαθέσιμης τεχνολογίας.

Όμως αυτό σταμάτησε λόγω της επανάστασης της 25ης Ιανουαρίου αλλά και οικονομικών προβλημάτων. Συνεχίστηκε ξανά το 2017. 

 Με πληροφορίες από EgyptToday 

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.