Αγγεία ηλικίας 4.500 ετών στη Συρία φτιάχτηκαν από 8χρονα παιδιά, λένε αρχαιολόγοι

Αγγεία ηλικίας 4.500 ετών στη Συρία είναι προϊόν παιδικής εργασίας λένε αρχαιολόγοι Facebook Twitter
0

Αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και το Εθνικό Μουσείο της Κοπεγχάγης ανακάλυψαν τα δακτυλικά αποτυπώματα παιδιών ηλικίας 7 ή 8 ετών σε αγγεία 4.500 ετών που βρέθηκαν σε αρχαιολογικό χώρο στη Συρία.

Οι αρχαιολόγοι ανέλυσαν 450 αγγεία που κατασκευάστηκαν στην Τελ Χάμα, μια πόλη στην άκρη του Βασιλείου της Έμπλα, ενός από τα σημαντικότερα συριακά βασίλεια στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού, και διαπίστωσαν ότι τα δύο τρίτα των αγγείων κατασκευάζονταν από παιδιά ηλικίας επτά και οκτώ ετών. Εκτός από τη χρήση των παιδιών για τις ανάγκες του βασιλείου, ανακάλυψαν στοιχεία για τις ανεξάρτητες δημιουργίες των παιδιών έξω από το βιομηχανικό πλαίσιο, δείχνοντας τη σπίθα της παιδικής ηλικίας ακόμη και στις πρώιμες αστικές κοινωνίες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας προσθέτουν πολύτιμο βάθος στην εκτίμησή μας για το τι σήμαινε το να είσαι παιδί στο παρελθόν. Μετά από προσεκτική ανάλυση αυτές οι παρατηρήσεις δείχνουν ότι η μελλοντική έρευνα για τα αρχαιολογικά δακτυλικά αποτυπώματα έχει τη δυνατότητα να εμβαθύνει την κατανόησή μας για την παιδική ηλικία σε διάφορες τοποθεσίες και εποχές. Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο Akiva Sanders από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ σε συνεργασία με ερευνητές από την Κοπεγχάγη. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Childhood in the Past.

«Η έρευνά μας επιτρέπει μια σπάνια ματιά στη ζωή των παιδιών που ζούσαν στην περιοχή του Βασιλείου της Έμπλα, ενός από τα παλαιότερα βασίλεια στον κόσμο», λέει ο Σάντερς. «Ανακαλύψαμε ότι στην ακμή της, περίπου από το 2400 έως το 2000 π.Χ., οι πόλεις που συνδέονται με το βασίλειο άρχισαν να βασίζονται στην παιδική εργασία για τη βιομηχανική παραγωγή αγγειοπλαστικής. Τα παιδιά δούλευαν σε εργαστήρια ξεκινώντας από την ηλικία των επτά ετών και εκπαιδεύτηκαν ειδικά για να δημιουργούν κύπελλα όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφα – τα οποία χρησιμοποιούνταν στο βασίλειο στην καθημερινή ζωή και στα βασιλικά συμπόσια».

Αγγεία ηλικίας 4.500 ετών στη Συρία είναι προϊόν παιδικής εργασίας λένε αρχαιολόγοι Facebook Twitter

Ως γνωστόν, τα δακτυλικά αποτυπώματα ενός ανθρώπου δεν αλλάζουν σε όλη του τη ζωή. Για το λόγο αυτό, το μέγεθος της παλάμης μπορεί να συναχθεί χονδρικά μετρώντας την πυκνότητα των περιθωρίων του δακτυλικού αποτυπώματος – και από το μέγεθος της παλάμης μπορεί να εκτιμηθεί η ηλικία και το φύλο του ατόμου.

Από την ανασκαφή της στη δεκαετία του 1930, η κεραμική από την Τελ Χάμα, η οποία βρίσκεται στο νότιο άκρο του Βασιλείου της Έμπλα, φυλάσσεται στο Εθνικό Μουσείο της Δανίας. Με βάση την ανάλυση των δακτυλικών αποτυπωμάτων της κεραμικής, φαίνεται ότι τα παιδιά κυριαρχούσαν. Στη Χάμα, τα δύο τρίτα των αγγείων κατασκευάζονταν από παιδιά, ενώ το υπόλοιπο τρίτο δημιουργήθηκε από ηλικιωμένους άνδρες.

«Στις αρχές της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού, μερικές από τις πρώτες πόλεις-βασίλεια στον κόσμο εμφανίστηκαν στον Λεβάντε και τη Μεσοποταμία», λέει ο Sanders. «Θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε τα δακτυλικά αποτυπώματα στην κεραμική για να καταλάβουμε πώς διαδικασίες όπως η αστικοποίηση και ο συγκεντρωτισμός των κυβερνητικών λειτουργιών επηρέασαν τα δημογραφικά στοιχεία της κεραμικής βιομηχανίας. Στην πόλη Χάμα, αρχαίο κέντρο παραγωγής κεραμικών, βλέπουμε αρχικά αγγειοπλάστες περίπου στην ηλικία των 12 και 13 ετών, με τους μισούς αγγειοπλάστες να είναι κάτω των 18 ετών και με αγόρια και κορίτσια σε ίσες αναλογίες. Αυτό το στατιστικό αλλάζει με το σχηματισμό του Βασιλείου της Έμπλα, όταν βλέπουμε ότι οι αγγειοπλάστες άρχισαν να παράγουν περισσότερα κύπελλα για συμπόσια. Και δεδομένου ότι γίνονταν όλο και περισσότερες γιορτές που τροφοδοτούνταν με αλκοόλ, τα κύπελλα σπάζονταν συχνά – και ως εκ τούτου χρειαζόταν να γίνουν περισσότερα κύπελλα».

Αγγεία ηλικίας 4.500 ετών στη Συρία είναι προϊόν παιδικής εργασίας λένε αρχαιολόγοι Facebook Twitter

«Όχι μόνο το Βασίλειο άρχισε να βασίζεται όλο και περισσότερο στην παιδική εργασία, αλλά τα παιδιά εκπαιδεύτηκαν να κάνουν τα κύπελλα όσο το δυνατόν πιο παρόμοια μεταξύ τους. Αυτό είναι ένα φαινόμενο που βλέπουμε επίσης στη βιομηχανική επανάσταση στην Ευρώπη και την Αμερική: είναι πολύ εύκολο να ελέγχεις τα παιδιά και να τους μαθαίνεις συγκεκριμένες κινήσεις για τη δημιουργία τυποποίησης στις χειροτεχνίες». Ωστόσο, υπήρχε ένα φωτεινό σημείο στη ζωή των παιδιών: να φτιάξουν μικροσκοπικά ειδώλια και μικροσκοπικά αγγεία για τον εαυτό τους. «Αυτά τα παιδιά δίδαξαν το ένα το άλλο να φτιάχνουν μικροσκοπικά ειδώλια και αγγεία, χωρίς τη συμμετοχή των ενηλίκων», λέει ο Δρ Σάντερς.

 «Είναι ασφαλές να πούμε ότι δημιουργήθηκαν από παιδιά – και πιθανώς να περιλαμβάνουν εκείνα τα έμπειρα παιδιά από τα εργαστήρια κατασκευής κυπέλλων. Φαίνεται ότι σε αυτά τα ειδώλια τα παιδιά εξέφρασαν τη δημιουργικότητά τους και τη φαντασία τους».

Αρχαιολογία & Ιστορία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τουρκία: Μινωικό στιλέτο ανακαλύφθηκε σε αρχαίο ναυάγιο στο ακρωτήριο της Χελιδωνίας στη Μικρά Ασία

Αρχαιολογία & Ιστορία / Τουρκία: Μινωικό στιλέτο ανακαλύφθηκε σε αρχαίο ναυάγιο στο ακρωτήριο της Χελιδωνίας στη Μικρά Ασία

Ο υπουργός Πολιτισμού της Τουρκίας το χαρακτήρισε: «μια από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και στον κόσμο της υποβρύχιας αρχαιολογίας»
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρώτη δοκιμαστική πτήση Αθήνα – Θεσσαλονίκη έγινε τον Μάιο του 1931 και δυο αστυνομικοί ρεπόρτερ μοιράστηκαν τις εντυπώσεις τους

Αρχαιολογία & Ιστορία / «Η ατμόσφαιρα έχει λιγότερες λακκούβες από τας Αθήνας»

Η πρώτη δοκιμαστική πτήση Αθήνα–Θεσσαλονίκη έγινε το 1931 και δύο αστυνομικοί ρεπόρτερ της εποχής μοιράστηκαν τις εντυπώσεις τους. Η ομάδα των dirty '30s «αναπαλαιώνει» και διασώζει τις μαρτυρίες τους για λογαριασμό της LiFO.
DIRTY ‘30S & LATE ‘20S
Μια μοναδική φωνή από το Βυζάντιο στον ναό των Αγίων Θεοδώρων

Ιστορία μιας πόλης / Μια μοναδική φωνή από το Βυζάντιο στον ναό των Αγίων Θεοδώρων

Ένας βυζαντινός ναός στο κέντρο της πόλης και μια φωνή που έρχεται από 1000 χρόνια πριν. Τι μάς διηγείται το σύντομο βυζαντινό ποίημα που βρίσκεται στη μαρμάρινη επιγραφή, πάνω από την είσοδο του ναού της πλατείας Κλαυθμώνος; Ο Γιώργος Πάλλης εξηγεί στην Αγιάτη Μπενάρδου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Κωνσταντίνος Κονοφάγος 

Γεννήθηκε Σαν Σήμερα / Κωνσταντίνος Κονοφάγος: Ο μεταλλουργός που έσωσε το Λαύριο από την πείνα

Το 1942 ο Κωνσταντίνος Κονοφάγος ηγείται μιας μυστικής αποστολής, μετατρέποντας σωρούς «χωρίς αξία» σε άργυρο. Μέσα σε συνθήκες Κατοχής και πείνας, το θάρρος και η επινοητικότητά του εξασφαλίζουν τροφή για εκατοντάδες κατοίκους του Λαυρίου.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Ένα γλέντι στην Αθήνα και το κρασοπότηρο του Περικλή

Ιστορία μιας πόλης / Ένα γλέντι στην Αθήνα και το κρασοπότηρο του Περικλή

Τι μπορεί να διαβάσει κανείς πάνω στον σκύφο του Περικλέους; Και γιατί θεωρείται ένα αυθεντικό στοιχείο μιας ιδιωτικής στιγμής; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον αρχαιολόγο Άγγελο Ματθαίου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία από το 1926 κλεισμένη σε βρεφοδόχο

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία από το 1926 κλεισμένη σε βρεφοδόχο

Η ερευνητική ομάδα «dirty ‘30s & late ‘20s» διασώζει μια δημοσιογραφική έρευνα για τα έκθετα βρέφη στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών, φέρνοντάς τη στο σήμερα και αναδημοσιεύοντάς τη, σχεδόν έναν αιώνα μετά, στη LiFO.
DIRTY ‘30S & LATE ‘20S
Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα μέσα από τις αρχαίες επιγραφές

Ιστορία μιας πόλης / Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα μέσα από τις αρχαίες επιγραφές

Τι μαθαίνουμε από τις ιδιωτικές και τι από τις δημόσιες επιγραφές των Αθηναίων; Πώς αποτύπωναν τον δημόσιο και πολιτικό βίο; Τι μας αποκαλύπτουν για την προσωπική ζωή των κατοίκων της πόλης; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον αρχαιολόγο Άγγελο Ματθαίου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Η μυθιστορηματική ιστορία της οικογένειας Ζιλιερόν που συνδέθηκε με την ελληνική αρχαιολογία όσο καμία

Ηχητικά Άρθρα / Η μυθιστορηματική ιστορία της οικογένειας Ζιλιερόν που συνδέθηκε με την ελληνική αρχαιολογία όσο καμία

Ποιοι ήταν οι Ζιλιερόν και πώς βρέθηκαν στην Ελλάδα; Γιατί υπήρξε καθοριστική η σχέση του Ε. Ζιλιερόν με τον Ε. Σλήμαν; Πώς κλήθηκε να συνεργαστεί με τον Άθρουρ στις ανασκαφές της Κνωσού; Ποια είναι η συνδρομή των καλλιτεχνών Ζιλιερόν στην ελληνική αρχαιολογία; Και τι ακριβώς είναι το «αρχείο Ζιλιερόν»;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η ιδιότυπα μητριαρχική κοινωνία του Θριασίου πεδίου

Ιστορία μιας πόλης / Η ιδιότυπα μητριαρχική κοινωνία του Θριάσιου Πεδίου

Από την αρχαιότητα το Θριάσιο πεδίο συνδέεται με δύο εξέχουσες γυναικείες θεότητες: τη Δήμητρα και την Κόρη, την Περσεφόνη. Τι συμβαίνει όμως κατά τα υστερότερα χρόνια στην περιοχή; Πόσο μητριαρχική τελικά υπήρξε η τοπική κοινωνία; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Παναγιώτη Πέστροβα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Άγαλμα που ανακαλύφθηκε στον τάφο της Κλεοπάτρας αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο

Αρχαιολογία & Ιστορία / Άγαλμα που ανακαλύφθηκε σε αιγυπτιακό ναό αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο της Κλεοπάτρας

Ορισμένοι αρχαιολόγοι διαφωνούν, σημειώνοντας ότι τα χαρακτηριστικά του προσώπου διαφέρουν σημαντικά από τις γνωστές απεικονίσεις της Κλεοπάτρας
THE LIFO TEAM
Παναγία των Παρισίων: Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έφερε στο «φως» η ανασκαφή

Αρχαιολογία & Ιστορία / Παναγία των Παρισίων: Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έφερε στο φως η ανασκαφή

Βρέθηκαν περίπου 1.035 θραύσματα ιστορικών έργων τέχνης, συμπεριλαμβανομένων ευρημάτων από ασβεστολιθικά αγάλματα, τμήματα μεσαιωνικού χώρου λατρείας (jubé) και μιας σαρκοφάγου που αποδίδεται στον Αναγεννησιακό ποιητή Ζοακίμ ντυ Μπελαί
THE LIFO TEAM
Μια μεγάλη έκθεση για τους παραμυθένιους Δρόμους του Μεταξιού

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μια μεγάλη έκθεση για τους παραμυθένιους Δρόμους του Μεταξιού

Η έκθεση «Silk Roads» στο Βρετανικό Μουσείο αφηγείται μια ιστορία σύνδεσης πολιτισμών και ηπείρων, αιώνες πριν από τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο που γνωρίζουμε σήμερα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι σιωπηλές «Κυκλαδίτισσες» στη μεγαλύτερη έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό

Αρχαιολογία & Ιστορία / Οι σιωπηλές «Κυκλαδίτισσες» στη μεγαλύτερη έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό

Με πολύτιμα και άγνωστα αντικείμενα από όλο το Αιγαίο η νέα έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης επιχειρεί να ερμηνεύσει το παρελθόν όλου του Αρχιπελάγους μέσα από τα μάτια των γυναικών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ