Ακριβώς, όπως τα αρχαιοελληνικά αγάλματα πιστεύεται και εν μέρει έχει διαπιστωθεί ότι ήταν έγχρωμα, το ίδιο ισχύει και για τις τοιχογραφίες, τα αγάλματα και αρκετά αντικείμενα του αρχαίου αιγυπτιακού ναού της Ντεντούρ.
Πάνω στη θεωρία αυτή εργάστηκαν επιστήμονες και αρχαιολόγοι των εργαστηρίων του Metropolitan Museum of Arts της Νέας Υόρκης και αποφάσισαν να δοκιμάσουν φωτισμό υψηλής τεχνολογίας, προκειμένου να χαρίσουν στους επισκέπτες του Μουσείου μία μοναδική εμπειρία.
Η αρχή έγινε με μία συγκεκριμένη τοιχογραφία και κάποια ιερογλυφικά του Ναού, τα οποία οι επισκέπτες του Μουσείου είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν, ακριβώς όπως οι υπεύθυνοι του Τμήματος Αιγυπτιακής Τέχνης εκτιμούν ότι ήταν στην αρχική τους μορφή: έτσι, με τον ειδικό φωτισμό, προϊόν ψηφιακής τεχνολογίας και αρχαιολογικής μελέτης, οι επισκέπτες αντικρίζουν τον Ναό σε όλη τη δόξα και την αίγλη των πρώτων χρόνων της κατασκευής του, πριν από 2.000 χρόνια στις όχθες του Νείλου.
«Θέλαμε να αφηγηθούμε την ιστορία της τέχνης μέσω του Ναού και γι’ αυτό επενδύσαμε σε τεχνικές προβολής χαρτογράφησης», εξήγησε στα Μέσα ο διευθυντής του Εργαστηρίου του Μουσείου, Marco Castro Cosio.
Για τη δημιουργία της συγκεκριμένης εγκατάστασης επιλέχθηκε και χρησιμοποιήθηκε από τους ερευνητές μία και μοναδική σκηνή από τον εξωτερικό τοίχο του Ναού, στην οποία αναπαριστάται ο αυτοκράτορας Αύγουστος ως Φαραώ να κάνει αναθηματικές προσφορές σε δύο αιγυπτιακές θεότητες.
Πίσω από το θεαματικό αποτέλεσμα που μοιάζει… εύκολο κρύβεται έρευνα περίπου 3 χρόνων και πολυάριθμης ομάδας ερευνητών, η οποία αναζητούσε τον σωστό τρόπο για να δημιουργηθεί μία εφαρμογή οπτικής (τουλάχιστον) αποκατάστασης του τμήματος της τοιχογραφίας που ο χρόνος είχε «αφαιρέσει» από την επιφάνεια του Ναού.
Δημιούργημα της Ρωμαϊκής περιόδου, ύστερα, μάλιστα, από απαίτηση του Αυτοκράτορα Αυγούστου, ο Ναός ήταν αφιερωμένος στην Ίσιδα και τον Όσι. Εκείνο, ωστόσο, που υπήρξε πραγματικό στοίχημα για αρχαιολόγους και επιστήμονες ήταν ακριβώς η περίοδος ανέγερσης του, γεμάτης από στοιχεία που μαρτυρούν την επιρροή της ρωμαϊκής τέχνης στον αιγυπτιακό πολιτισμό.
«Το πραγματικά συναρπαστικό σε ό,τι αφορά τα χρώματα του Ναού προκύπτει ακριβώς αυτή την περίοδο (τη Ρωμαϊκή). Τότε παρατηρείται η αλλαγή από τα παραδοσιακά αιγυπτιακά χρώματα – το καφέ, το πράσινο, το κίτρινο – σε μία χρωματική παλέτα που προσεγγίζει περισσότερο τα χρώματα της ίριδας», ανέφερε και αναφορικά με το όλο εγχείρημα η Marsha Hill, έφορος του Τμήματος Αιγυπτιακής Τέχνης του Μουσείου.
Βέβαια, το μοναδικό αυτό θέαμα, μιας πειραματικής διαδικασίας που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, δεν θα διαρκέσει για πολύ. Όπως έχει ενημερώσει η διεύθυνση του Μουσείου την έγχρωμη εκδοχή του Ναού οι επισκέπτες θα μπορούν να την απολαμβάνουν μέχρι τις 19 Μαρτίου και μόνο κάθε Παρασκευή και Σάββατο από τις 5 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ…
σχόλια