Έρρωσο. Επειδή αγαπάμε την Αρχαιολογία.

Έρρωσο. Επειδή αγαπάμε την Αρχαιολογία. Facebook Twitter
1

Για όσους αγαπούν να ενημερώνονται για όλες τις πρόσφατες αρχαιολογικές ειδήσεις το Έρρωσο ήταν και είναι κοινό μυστικό. Πρόκειται για ένα ιστολόγιο που ανανεώνεται καθημερινά και αναδημοσιεύει αρχαιολογικά άρθρα αποδελτιώνοντας τον ελληνικό και τον διεθνή τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό. Παράλληλα περιλαμβάνει χρησιμότατους συνδέσμους για τις ιστοσελίδες ελληνικών μουσείων, εφορειών αρχαιοτήτων, ξένων αρχαιολογικών σχολών στην Ελλάδα, κλπ.

Σας βεβαιώνω ότι η αποδελτίωση του τύπου δεν είναι καθόλου εύκολη δουλειά: καθημερινά παράγονται περισσότερες ειδήσεις από όσες έχει κανείς το χρόνο να καταναλώσει, ακόμη κι αν περιοριστεί στην ελληνική αρχαιολογία και τον ελληνικό τύπο. Όσο καιρό λοιπόν παρακολουθώ το Έρρωσο, έχω εντυπωσιαστεί από τη συνέπεια, την ταχύτητα αλλά και την εγκυρότητα των δημοσιεύσεων. Όχι, εδώ δεν θα βρείτε αρχαιολατρικά άρθρα και θεωρίες για την διαστημική προέλευση των αρχαίων Ελλήνων. Ο ιθύνων νους του ιστολογίου θα σας προστατεύσει από αυτές τις κακοτοπιές.

Καιρό τώρα είχα αποφασίσει ότι αξίζει να μάθουμε περισσότερα για το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που λειτουργούν αυτό το ιστολόγιο. Τόση πολλή και καλή δουλειά κι όμως πουθενά στη σελίδα δεν βρίσκει κανείς την ταυτότητα των δημιουργών της.  Ήρθε σήμερα η στιγμή να το διορθώσουμε αυτό. Πίσω από το Έρρωσο βρίσκονται δύο νέοι άνθρωποι, η κ. Όλγα Χαμαλίδου, αρχαιολόγος, και ο κ. Νίκος Συρρής, μηχανικός υπολογιστικών συστημάτων.

Αν και οι δύο ήταν διστακτικοί και ντροπαλοί, ευτυχώς η κ. Χαμαλίδου δέχτηκε να μας μιλήσει περισσότερο για το ωραίο κοινό τους έργο.

___________________

Κυρία Χαμαλίδου, σας ευχαριστώ θερμά που δεχτήκατε να απαντήσετε στις ερωτήσεις της στήλης. Ξεκινώ με την εύλογη απορία: γιατί δεν αναρτάτε την ταυτότητά σας στο ιστολόγιο; Άλλος στη θέση σας, με πολύ λιγότερη επένδυση χρόνου, θα είχε ήδη φροντίσει να εισπράξει τα εύσημα.

Ξεκινώντας, να ευχαριστήσω κι εγώ με την σειρά μου για αυτή την συνέντευξη, που δεν είχα φανταστεί ποτέ ότι θα μπορούσε να γίνει με αφορμή το Έρρωσο.

Ομολογώ ότι μέχρι πρόσφατα δεν είχα σκεφτεί ποτέ τον αντίκτυπο που έχει το Έρρωσο, οπότε δεν είχα υπολογίσει ότι θα μπορούσα να εισπράξω εύσημα. Παρόλα αυτά, στην σελίδα του Έρρωσο στο Facebook φαίνεται η ταυτότητα μου. Δεν προσπάθησα ποτέ να το κρύψω απλά θεώρησα ότι δεν απασχολούσε κάτι τέτοιο τους αναγνώστες του blog. Χαίρομαι που μιλώντας με ανθρώπους από τον χώρο της αρχαιολογίας εισπράττω μια θετική ανταπόκριση για το Έρρωσο απλά δεν σκέφτηκα ποτέ, ότι θα μπορούσα να το «εκμεταλλευτώ» με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.  

Πότε και πώς γεννήθηκε η ιδέα για το ιστολόγιο Έρρωσο; Τί είναι αυτό που το διαφοροποιεί από άλλες σελίδες αποδελτίωσης της αρχαιολογικής ειδησεογραφίας, όπως π.χ. η σελίδα του περιοδικού Αρχαιολογία & Τέχνες ;

Σαν σκέψη η ιδέα ενός αρχαιολογικού ιστολογίου υπήρχε στο μυαλό μου πολύ πριν υλοποιηθεί. Η εξέλιξη του Έρρωσο στο πέρασμα του χρόνου με ξάφνιασε και μένα καθώς ήταν κάτι που ξεκίνησε σχεδόν για προσωπική μου χρήση: ένας διαδικτυακός χώρος, στον οποίο θα συγκέντρωνα άρθρα που με ενδιέφεραν για το αρχείο μου. Τελικά, πήρε σάρκα και οστά, ένα βράδυ του Δεκεμβρίου του 2010. Φυσικά, με την πολύτιμη βοήθεια του συζύγου μου, Νίκου Συρρή, που με στηρίζει σε όλα τα τεχνικά ζητήματα από την αρχή έως και σήμερα, καθώς εργάζεται στον τομέα της πληροφορικής και αγαπάει εξίσου την αρχαιολογία. Από αυτή την κοινή μας αγάπη προέκυψε και το «μότο» του Έρρωσο: «Επειδή αγαπάμε την Αρχαιολογία».

Θεωρώ ότι δεν μπορεί να συγκριθεί το Έρρωσο με έναν επαγγελματικό ιστότοπο, όπως αυτός π.χ. του περιοδικού «Αρχαιολογία και Τέχνες», ο οποίος δεν περιορίζεται σε μια απλή αποδελτίωση της καθημερινής αρχαιολογικής ειδησεογραφίας: δίνει την δυνατότητα στα εγγεγραμμένα μέλη του να αναρτούν δημοσιεύσεις, φωτογραφίες, διατριβές, δημοσιεύει πρωτότυπα άρθρα και διαθέτει ατζέντα αρχαιολογικών γεγονότων. Και από τεχνολογικής απόψεως, ένα blog δεν μπορεί να συγκριθεί με ένα vortal. Είναι μία από τις σελίδες άλλωστε που παρακολουθώ κι εγώ.   

Το γεγονός όμως ότι το Έρρωσο δεν είναι μια επαγγελματική ιστοσελίδα αλλά ένας χώρος που δημιουργήθηκε από δύο και μόνο ανθρώπους και την αγάπη τους για την αρχαιολογία έχει και τα θετικά του όπως ότι δεν γνωρίζει ωράρια, σαββατοκύριακα, αργίες και διακοπές και ανανεώνεται συνεχώς, όταν φυσικά υπάρχει αξιόλογη/αξιόπιστη είδηση. Επίσης, προσπαθούμε μετά από συζητήσεις με φίλους να δώσουμε και έναν χαρακτήρα πιο προσιτό σε ανθρώπους που δεν ασχολούνται επαγγελματικά με την αρχαιολογία, δημοσιεύοντας άρθρα με παρουσιάσεις αρχαίων έργων τέχνης ή αρχαιολογικών χώρων.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι επενδύετε πολύ χρόνο στην αποδελτίωση του τύπου και την αναδημοσίευση αναρτήσεων. Πόσο χρόνο μέσα στη μέρα χαρίζετε στους αναγνώστες του Έρρωσο;

Να κάτι που δεν το είχα σκεφτεί ποτέ μου….. Η επιλογή των άρθρων που αναδημοσιεύονται στο Έρρωσο αποτελεί ένα είδος «διαλογής» των όσων διαβάζω καθημερινά για την προσωπική μου ενημέρωση γύρω από τον χώρο της αρχαιολογίας. Αναμφίβολα, τον τελευταίο καιρό με διευκολύνουν πολύ και τα δελτία τύπου που λαμβάνω είτε στο Facebook είτε στο email μου από τις κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων για τις εκδηλώσεις και τα εκπαιδευτικά τους προγράμματα, γεγονός που μου δίνει ιδιαίτερη χαρά. Δεν μου είναι εύκολο να υπολογίσω τον χρόνο καθώς είναι διαφορετικός κάθε μέρα ανάλογα με τις δραστηριότητες μου. Είναι σίγουρο όμως ότι χαρίζω στους αναγνώστες του Έρρωσο τον αρκετά περιορισμένο ελεύθερό μου χρόνο.

Μιλήστε μας περισσότερο για τις σπουδές σας και τα προσωπικά σας αρχαιολογικά ενδιαφέροντα.

Αποφοίτησα από το τμήμα Ελληνικού Πολιτισμού, της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και σήμερα είμαι μεταπτυχιακή φοιτήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Όπως όλους τους φοιτητές της κλασικής αρχαιολογίας με γοητεύει η κλασική περίοδος. Ωστόσο, η πρόσφατη ενασχόλησή μου με την Ρωμαϊκή περίοδο με έκανε να στρέψω την προσοχή μου σε αυτή και ιδιαίτερα σε θέματα γλυπτικής , ψηφιδωτών, αρχιτεκτονικής και τοπογραφίας. Τέλος, λόγω της καταγωγής μου, παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το ανασκαφικό έργο στη Σπάρτη καθώς η πόλη αυτή είναι συνδεδεμένη με τα παιδικά μου χρόνια.

Ο σύζυγός μου ο Νίκος Συρρής είναι μηχανικός υπολογιστικών συστημάτων της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμοργών του Τ.Ε.Ι. Πειραιά με μεταπτυχιακές σπουδές στο Information Technology Management από το Πανεπιστήμιο Paisley της Σκωτίας. Aσχολείται με την αρχαιολογία εδώ και χρόνια αφου οι πτυχιακές του εργασίες και στο ΤΕΙ και στο μεταπτυχιακό του ήταν οι τρισδιάστατες αναπαραστάσεις αρχαιολογικών χώρων με διαφορετικές τεχνολογίες κάθε φορά.

 

Μπαίνετε στον πειρασμό να γράψετε η ίδια πρωτότυπες αναρτήσεις στο ιστολόγιο;

Φυσικά και μπαίνω! Απλά, δεν έχω τον χρόνο να το κάνω. Η αλήθεια είναι ότι έχω κατά καιρούς γράψει κάποια άρθρα, που φυσικά όμως έχουν «χαθεί» μέσα στον όγκο των άρθρων που αναρτώνται στο blog. Στόχος μου είναι στο μέλλον να καταφέρνω να γράφω πιο συχνά άρθρα, στα οποία όμως να μπορώ να δώσω τον χρόνο και την μελέτη που απαιτείται ώστε να είναι τεκμηριωμένα.

Παρατηρώ ότι στο Έρρωσο ανανεώνετε όχι μόνο τις αναρτήσεις, αλλά και τον σχεδιασμό του ιστολογίου. Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια όσον αφορά αυτή την τεχνολογική ας πούμε πτυχή; Έχετε σκεφτεί την αλλαγή πλατφόρμας φιλοξενίας ή θεωρείτε ότι δεν αλλάζει κανείς μια επιτυχημένη συνταγή και ο blogger κάνει μια χαρά τη δουλειά του;

Αρχικά, γι’ αυτό που είχα στο νου μου, η πλατφόρμα της Google (Blogger) ήταν ικανοποιητική. Ωστόσο, στην πορεία προέκυψαν προβλήματα τεχνικής φύσεως, τα οποία ξεπεράστηκαν αλλά με αρκετή προσπάθεια. Αν και τελευταία, προγραμματίζαμε με τον Νίκο κάποιες αλλαγές στο σχεδιασμό, μέσα από συζητήσεις με φίλους, γνωστούς αλλά και άτομα που μας μιλούσαν για το blog, διαπιστώσαμε ότι αυτή ακριβώς η εικόνα και η ατμόσφαιρα του Έρρωσο είναι που αρέσει στους αναγνώστες μας. Οπότε προς το παρόν, έχουμε αναβάλλει σημαντικές σχεδιαστικές αλλαγές. Θέλουμε να κατοχυρώσουμε το domain name (www.erroso.gr) ώστε από blog να γίνει website αλλά δυστυχώς, είναι δεσμευμένο μέχρι το 2015. Ο Νίκος δουλεύει ένα project που συνδυάζει blog με GIS (Geographic Information System) με τελικό σκοπό την εφαρμογή του στο  Έρρωσο αλλά θα το δούμε κι αυτό μελλοντικά πώς κι αν θα προσαρμοστεί. Τελικά, σε γενικές γραμμές ο blogger κάνει μια χαρά την δουλειά του.

Καθώς γίνεται αυτή η συνέντευξη, οι επισκέπτες του ιστολογίου προσεγγίζουν το 1.000.000. Πολλοί περισσότεροι διαβάζουν το Έρρωσο μέσα από μηχανές ανάγνωσης feeds και το παρακολουθούν στο Facebook.

Παρατηρώντας την αναγνωσιμότητα του Έρρωσο, πείτε μας ποιές είναι οι δημοφιλέστερες αναρτήσεις του και αν θεωρείτε ότι αυτές αποτελούν ένδειξη μιας τάσης του αναγνωστικού κοινού που ενδιαφέρεται για θέματα αρχαιολογίας.

Στις διαχρονικά κορυφαίες αναρτήσεις του Έρρωσο περιλαμβάνονται θέματα που αφορούν την καθημερινή ζωή των αρχαίων Ελλήνων όπως η διατροφή και οι γιορτές αλλά και θέματα τεχνολογίας. Μεγάλη αναγνωσιμότητα έχουν επίσης, αναρτήσεις που παρουσιάζουν αρχαιολογικά ευρήματα από μουσεία αλλά και από ανασκαφές. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με το σημαντικό ενδιαφέρον που προσελκύουν αναρτήσεις σχετικές με σεμινάρια, διαλέξεις και ειδικά προγράμματα για παιδιά, πιστεύω ότι αντανακλούν την διάθεση του κοινού να μάθει όσο το δυνατόν περισσότερα σχετικά με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Έχοντας παρακολουθήσει εδώ και τόσο μεγάλο διάστημα την ειδησεογραφία που αφορά τον κόσμο της ελληνικής αρχαιολογίας, θα ήθελα να μας πείτε ποιές είναι κατά τη γνώμη σας οι πέντε πιο σημαντικές αρχαιολογικές ειδήσεις που διαβάσατε τον τελευταίο καιρό.

Κάθε ανασκαφή ή άλλο έργο ανάδειξης αρχαιολογικού χώρου έχει την δική του σημασία. Ωστόσο, για συγκεκριμένους και διαφορετικούς κάθε φορά λόγους, κάποιες ξεχωρίζουν.

Θα ξεκινήσω λοιπόν, με δύο θέματα που κατά την γνώμη μου απασχόλησαν ευρύτατα τόσο το κοινό όσο και την αρχαιολογική κοινότητα. Αρχικά, τα αρχαία που αποκαλύφθηκαν στον σταθμό Βενιζέλου στο μετρό της Θεσσαλονίκης και η τύχη τους είναι ένα θέμα που απασχόλησε και εξακολουθεί να απασχολεί. Κάτι που γίνεται σαφές από την αναγνωσιμότητα των αναρτήσεων σχετικά με το θέμα.

Επίσης, ο διάσημος πλέον Τύμβος της Αμφίπολης λόγω των πολλών, ευφάνταστων ερμηνειών που είδαν το φως της δημοσιότητας προσέλκυσε τρομερό ενδιαφέρον και προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Όπως και να έχει, πρόκειται για ένα σημαντικό μνημείο την περαιτέρω έρευνα του οποίου, αναμένουν όλοι με εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Η παρουσίαση της ανασκαφής του μυκηναϊκού ανακτόρου στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου, στο Ξηροκάμπι της Σπάρτης ως μία από τις δέκα σημαντικότερες αρχαιολογικές έρευνες του κόσμου στο πρώτο Αρχαιολογικό Φόρουμ της Σαγκάης (22-27 Αυγούστου 2013) αποτέλεσε κατά την άποψή μου ένα ξεχωριστό γεγονός για την ελληνική αρχαιολογία. Το σημαντικό είναι ότι δεν υπήρχε ουδεμία άλλη σημαντικότερη ανασκαφή σε ευρωπαϊκό έδαφος από αυτή του Αγίου Βασιλείου Λακωνίας.

Οι δύο γυναικείες εικονιστικές κεφαλές που ήρθαν στο φως από τον καθαρισμό ενός πηγαδιού της Κλασικής εποχής στον Κεραμεικό, ήταν ένα αναπάντεχο και εντυπωσιακό εύρημα που μας υπενθυμίζει ότι όσο και να σκάβεις δεν είναι ποτέ αρκετό….

Οι ανασκαφές που ξεκίνησαν τον Αύγουστο στην Αρχαία Ολυμπία, έναν σημαντικό αρχαιολογικό χώρο με μεγάλη επισκεψιμότητα, και στοχεύουν στην περαιτέρω αποκάλυψη του Γυμνασίου έχουν κατά την άποψή μου διπλή σημασία: αφενός θα φέρουν την εικόνα του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας  πιο κοντά με εκείνη της αρχαιότητας, αφετέρου  θα δώσει την μοναδική ευκαιρία στο κοινό να παρακολουθούν τους αρχαιολόγους επί το έργον.

Αρχαιολογία & Ιστορία
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κωνσταντίνος Κονοφάγος 

Γεννήθηκε Σαν Σήμερα / Κωνσταντίνος Κονοφάγος: Ο μεταλλουργός που έσωσε το Λαύριο από την πείνα

Το 1942, ο Κωνσταντίνος Κονοφάγος ηγείται μιας μυστικής αποστολής, μετατρέποντας σωρούς «χωρίς αξία» σε άργυρο. Μέσα σε συνθήκες Κατοχής και πείνας, το θάρρος και η επινοητικότητά του εξασφαλίζουν τροφή για εκατοντάδες κατοίκους του Λαυρίου.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Ένα γλέντι στην Αθήνα και το κρασοπότηρο του Περικλή

Ιστορία μιας πόλης / Ένα γλέντι στην Αθήνα και το κρασοπότηρο του Περικλή

Τι μπορεί να διαβάσει κανείς πάνω στον σκύφο του Περικλέους; Και γιατί θεωρείται ένα αυθεντικό στοιχείο μιας ιδιωτικής στιγμής; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον αρχαιολόγο Άγγελο Ματθαίου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία από το 1926 κλεισμένη σε βρεφοδόχο

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία από το 1926 κλεισμένη σε βρεφοδόχο

Η ερευνητική ομάδα «dirty ‘30s & late ‘20s» διασώζει μια δημοσιογραφική έρευνα για τα έκθετα βρέφη στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών, φέρνοντάς τη στο σήμερα και αναδημοσιεύοντάς τη, σχεδόν έναν αιώνα μετά, στη LiFO.
DIRTY ‘30S & LATE ‘20S
Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα μέσα από τις αρχαίες επιγραφές

Ιστορία μιας πόλης / Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα μέσα από τις αρχαίες επιγραφές

Τι μαθαίνουμε από τις ιδιωτικές και τι από τις δημόσιες επιγραφές των Αθηναίων; Πώς αποτύπωναν τον δημόσιο και πολιτικό βίο; Τι μας αποκαλύπτουν για την προσωπική ζωή των κατοίκων της πόλης; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον αρχαιολόγο Άγγελο Ματθαίου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Η μυθιστορηματική ιστορία της οικογένειας Ζιλιερόν που συνδέθηκε με την ελληνική αρχαιολογία όσο καμία

Ηχητικά Άρθρα / Η μυθιστορηματική ιστορία της οικογένειας Ζιλιερόν που συνδέθηκε με την ελληνική αρχαιολογία όσο καμία

Ποιοι ήταν οι Ζιλιερόν και πώς βρέθηκαν στην Ελλάδα; Γιατί υπήρξε καθοριστική η σχέση του Ε. Ζιλιερόν με τον Ε. Σλήμαν; Πώς κλήθηκε να συνεργαστεί με τον Άθρουρ στις ανασκαφές της Κνωσού; Ποια είναι η συνδρομή των καλλιτεχνών Ζιλιερόν στην ελληνική αρχαιολογία; Και τι ακριβώς είναι το «αρχείο Ζιλιερόν»;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η ιδιότυπα μητριαρχική κοινωνία του Θριασίου πεδίου

Ιστορία μιας πόλης / Η ιδιότυπα μητριαρχική κοινωνία του Θριάσιου Πεδίου

Από την αρχαιότητα το Θριάσιο πεδίο συνδέεται με δύο εξέχουσες γυναικείες θεότητες: τη Δήμητρα και την Κόρη, την Περσεφόνη. Τι συμβαίνει όμως κατά τα υστερότερα χρόνια στην περιοχή; Πόσο μητριαρχική τελικά υπήρξε η τοπική κοινωνία; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Παναγιώτη Πέστροβα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Άγαλμα που ανακαλύφθηκε στον τάφο της Κλεοπάτρας αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο

Αρχαιολογία & Ιστορία / Άγαλμα που ανακαλύφθηκε σε αιγυπτιακό ναό αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο της Κλεοπάτρας

Ορισμένοι αρχαιολόγοι διαφωνούν, σημειώνοντας ότι τα χαρακτηριστικά του προσώπου διαφέρουν σημαντικά από τις γνωστές απεικονίσεις της Κλεοπάτρας
THE LIFO TEAM
Παναγία των Παρισίων: Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έφερε στο «φως» η ανασκαφή

Αρχαιολογία & Ιστορία / Παναγία των Παρισίων: Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έφερε στο φως η ανασκαφή

Βρέθηκαν περίπου 1.035 θραύσματα ιστορικών έργων τέχνης, συμπεριλαμβανομένων ευρημάτων από ασβεστολιθικά αγάλματα, τμήματα μεσαιωνικού χώρου λατρείας (jubé) και μιας σαρκοφάγου που αποδίδεται στον Αναγεννησιακό ποιητή Ζοακίμ ντυ Μπελαί
THE LIFO TEAM
Μια μεγάλη έκθεση για τους παραμυθένιους Δρόμους του Μεταξιού

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μια μεγάλη έκθεση για τους παραμυθένιους Δρόμους του Μεταξιού

Η έκθεση «Silk Roads» στο Βρετανικό Μουσείο αφηγείται μια ιστορία σύνδεσης πολιτισμών και ηπείρων, αιώνες πριν από τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο που γνωρίζουμε σήμερα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι σιωπηλές «Κυκλαδίτισσες» στη μεγαλύτερη έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό

Αρχαιολογία & Ιστορία / Οι σιωπηλές «Κυκλαδίτισσες» στη μεγαλύτερη έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό

Με πολύτιμα και άγνωστα αντικείμενα από όλο το Αιγαίο η νέα έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης επιχειρεί να ερμηνεύσει το παρελθόν όλου του Αρχιπελάγους μέσα από τα μάτια των γυναικών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Ακαδημία Πλάτωνος και η καθημερινότητα των Αθηναίων στους «Σκοτεινούς αιώνες»

Ιστορία μιας πόλης / Η Ακαδημία Πλάτωνος και η καθημερινότητα των Αθηναίων στους «Σκοτεινούς Αιώνες»

Ποια είναι τα νέα αρχαιολογικά δεδομένα για την Αθήνα κατά την Εποχή του Σιδήρου; Η αρχαιολόγος Αλεξάνδρα Αλεξανδρίδου μιλά για τα ευρήματα -ταφικά έθιμα, πήλινα αγγεία και αρχαιολογικά στοιχεία- που αποκαλύπτουν κάποιες ιδιαίτερες προτιμήσεις των κατοίκων της Ακαδημίας.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Εικόνες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ αποκαλύπτουν στους αρχαιολόγους τον τόπο ιστορικής μάχης στο Ιράκ

Αρχαιολογία & Ιστορία / Εικόνες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ αποκαλύπτουν στους αρχαιολόγους τον τόπο ιστορικής μάχης στο Ιράκ

Αρχαιολόγοι από τη Βρετανία και το Ιράκ πιστεύουν ότι είναι ο τόπος μιας μάχης του έβδομου αιώνα που έγινε καθοριστική για τη διάδοση του Ισλάμ
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στα ΕΥΡΗΜΑΤΑ, που όχι μόνο μας συναρπάζουν κάθε φορά, αλλά μας δίνουν και την ευκαιρία να γνωρίσουμε ανθρώπους που αγαπούν την αρχαιολογία ουσιαστικά.